You are here

Padlás szabványos villamos vezetékezése

14 posts / 0 new
Last post
KRoy
KRoy picture

Sziasztok!

Meg tudja mondani valaki, hogy jelenleg mi a szabványos módja a fűtetlen, hőszigeteletlen tetőtérben történő villamos vezetékezésnek? Kábelszerű vezeték (MT) szabadon, vagy csatornában vagy gégecsőben, esetleg vezeték csatornában? (MCU vagy MKH)
Sajnos már a vezetékek maximális környezeti hőmérséklete is megfogott, mert gyakorlatilag mindegyik -20 tól +70 fok -ig van. Egy ilyen térben meg a felsőt egy nyári kánikulás héten el tudja érni. (meg is tudja haladni)
A födém (fa vagy beton) illetve ha van akkor válaszfal áttörést (a vezetéknek) mivel szokták tűzbiztossá tenni?
 

Comments
KRoy
KRoy picture

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

0

candris
candris picture

Padlástérben inkább a rágcsálók miatt gondolnám át ezt. Láttam már olyan házat, aminek ezért gyulladt ki a padlása. Pl nyest is szereti a vezetékeket. Szóval, ha lehet, fém kábelvédőt használnék.

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Igen így van nálam a net vezetéket kellett egy félcolos csőbe belehúzni, hogy kicsorbuljon a foga.
Rengeteg tetőtér ég le emiatt

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tűz ellen két dolog véd. Az AFDD védőkapcsoló, meg egy jó biztosítás.... Az AFDD Villamos ívet figyel, és kapcsol le. Behúzhatod Te rozsdamentes vascsőbe is. Akkor majd belepisil egy kötésbe. Ha rágcsálók vannak, csak az AFDD. Ha meg nincs egér, nyest, patkány, cickány, meg hód, akkor felesleges erre költeni..

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Legutóbb az UTP kábeleket ellenőriztem/húztam át és az egyik külső köpenye több helyen is el volt rágva, ez sima egér volt. Ez a kábel rajta feküdt a paticson. Úgyhogy nekem is át kell nézzem, mert anno sima 3 eres kábelt vittek a villanyszerelők részben a paticsoláson is. Mivel azok amik fel voltak rögzítve a faszerkezethez nem jártak így, gondolom, ott védettebbek.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ezen a paticson ?
Vastagabb vesszőkből talpfa közé font sövény, amelyet istálló, ól, viskó falának építéséhez használnak ?

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Régi vert falú ház volt. Anno a falakat körben téglára cserélték, de a plafon megmaradt ilyennek. Deszkaszélekből van főleg, arra van sarazva, a sárba van keverve valami szárított növényszár. Alulról kőzetgyapot és gipszkarton. Csak azért tudom, mert pár helyen sajnos meg kellett bontanom. Én úgy tudom, hogy ez paticsolt padlás, ha nem az, akkor rosszul mondták anno.

0

AzzA
AzzA picture
*

Akkor pontosan az van ahogy leírtad.

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Faláttöréshez tűzálló purhab ( tök felesleges szvsz), kivéve, ha pl cégnél tűzszakasz határon -falon kell átvinned, mert ott meg előírás.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Amennyiben izgat a padlás hőmérséklete, és nem sajnálod rá a pénzt, akkor válogass a katalógusból:

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Szabvány szerint a 300 Ohmos antennakábel szokott lenni padlástérben...

4

AzzA
AzzA picture
*

MT kábel csőben, az örökös megoldás.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
A családi ház beépített vagy beépítetlen tetőtere a mérsékelten tűzveszélyes osztályba (régi nevén: "D" osztály) van sorolva, így jelen szabványi környezetben nincs kifejezett szabványi előírás a kettősszigetelésűnek számító köpenyes vezetékek (pl. MT, MBCu) padlástérben való szerelési módjára nem úgy, mint a régi létesítési szabványok korában. Ezért fordulhat elő az, hogy akár félbilinccsel, kábelbilinccsel vagy csövezve is láthatsz szerelést. A hatályos OTSZ és a TvMI sem említ különösebb dolgot ezzel kapcsolatban
Ha mindenképpen a szabványosságra törekszünk, akkor a vezeték-rendszerek tervezésekor többek között szükséges figyelembe venni a vezeték típusokra jellemző elhelyezési módokat és a hőmérsékleti módosító tényezőket is, melyek alapján a helyes keresztmetszet és biztosítás megválasztásával biztonsággal létesíthető egy villamos hálózat.
A rágcsálók elleni védekezés nem szabványosság, hanem megítélés kérdése.

3

Sponsored links