You are here

Panasonic CP830FP bekapcsoláskor Q401 ST310DHI zárlatos lesz (Megoldva!)

16 posts / 0 new
Last post
kisember
kisember picture

Sziasztok!
A javítás kezdetekor az alaplapon látható volt, hogy a D406 dióda ketté van törve. Tovább vizsgálódva kiderült, hogy a D367 dióda zárlatos, az I301 (TDA8358J) 6-os és 9-es lábai között zárlat van.Ezen kívül a Q401 (ST2310DHI) tranzisztor is zárlatos volt.
Amit eddig csináltam: D406 dióda csere, D367 csere BZX33-ra,I301 csere, C411 (3,3u/160v) csere, C401 (100u/25v) csere, Q401 csere 2SC5696-ra, Q402 (2SD1207) csere.
Ellenőrízve a következők: D404, D410, D360-361-362, L380-381, L402, C410-404-405-417-416-425. A Q402 bázisától az I502 H-out (23-as lábig) mindent. A körben lévő összes ellenállást(értéket mérve) ellenőríztem.
Új tranzisztor berakásakor egy pillanatra felhúz a nagyfesz, és már zárlatos is Q401.

Köszi a segítséget: kisember

Inpulzus kondik, sorkimenő, és a második TDA 8358J csere után a TV szépen működik.

Még egyszer köszönet Mindenkinek!

Üdv: kisember

Comments
andrasary
andrasary picture

Szia
Nekem volt olyan hibám, hogy a sortrafo zárlatos volt de ebben az esetben nem ment tönkre más alkatrész csak annyi volt, hogy nem tudott felálni a táp, mert a proci figyeli a sorinpulzusokat, és ha nem megfelelö akkr nem is indul el a táp.Javasolni,tudom, hogy izzoval probáld ki ugy hogy lekötöd a strtranzisztor C ját,nekem igy müködött ( izzo világitott)Sortrafó csere után mai napig müködik a készülék.K11Nf /1600 cseréltem a sortrafoval együtt.

Üdv András

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A sorvégfokban az impulzus kondikat nem méregetni (ellenőrizni) kell, hanem cserélni, mert hibájuk csak üzemi feszültségen jelentkezik. (A mérés általában jóval kisebb feszültséggel történik.)

A sortrafó, és/vagy az eltérítő tekercs is lehet hibás.
C408 is cserélendő!

Alkatrész csere után hatástalanított EW áramkörrel indítsd!(Pl. R399 kiemelésével)

Nézd át a csatolmányt!

Üdv:
Fülesmester

0

kisember
kisember picture

Köszönöm Fülesmester!
Bocs a késői válaszért, de lebetegedtem. A vízszintes eltérítő tekercs ohmikusan 0,6 ohmot mutat, ebben a típusban megfelelő ez? Égett szagot nem érzek, és nem látható rajta pörkölődés nyoma. A D406 szétrobbanása miatti nagy áramfelvétel, ami a TDA 8358J zárlata miatt fordulhatott elő, okozhatta-e a sorkimenő meghibásodását? Azért kérdezem, mert egy pillanatra elindul (felhúz a nagyfesz), de azonnal zárlatossá válik a 2SC5696.
Köszönöm a segítséget.

Kisember

0

Tónió
Tónió picture

Szia kisember!
Az általad leírt zárlatos-hibás alkatrészekkel már én is találkoztam ilyen ch.-val szerelt készülékeknél, igen változatos márkanévvel kerültek forgalomba, (lásd:Panasonic pl.-ul)a lényeg, nagyon gyakran előfordul a sorkimenő hiba ezeknél, trafóteszterrel meg is állapítható, erre utalt "Fülesmester" is.
Tónió

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az eltérítő tekercs hibája ohm mérővel nem állapítható meg, de ha lehúzod, látható a menetek közötti áthúzás nyoma.

Ezek nem szokták tönkretenni a trafót, de miért nem teszteled?
Egyértelműen eldönthető egy fillérekből megépíthető teszterrel, hogy jó, vagy nem.
Az impulzus kondik ára sem veszélyes, ezért cserélni szoktuk azokat is, ha gyanúsíthatók. A tranzisztor hirtelen halálát a kondik szokták okozni.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

kisember
kisember picture

Tisztelt Segítőtársak!
Sorkimenő, 2SC5696 és az inpulzus kondik cseréje után elindúlt a TV. Viszont csak föggőleges csíkot látok. A függőleges IC-t (TDA8357J) korábban cseréltem. A kondikat cseréltem és az összes kapcsolódó alkatrészt átnéztem és az R444 33 ohm 2W ellenállás szakadt volt. Kicserélve ismét megszakadt. EW nélkül (R399 felemelve) is ez volt a helyzet. A függ. IC 9-es lábát felemelve semmi baj az ellenállással, 45 volt mérhető a D 408-on. A D360, 361, 362 rendben. L380,381 rendben. Létezik hogy hibás az IC?

Üdv: kisember

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha függőleges vonalat látsz, akkor a függőleges eltérítés és a sorvégfok is megy, és van nagyfeszültség is. Valamilyen szakadás van a soreltérítő tekercs áramkörében, például fóliarepedés a sortrafó környékén, vagy a csatlakozónál, vagy esetleg szakadt a sorcsatoló kondenzátor. Lehet szakadás a képcsőnél is az eltérítő tekercs körében. Az eltérítő tekercs áramkörének folytonosságát ohm mérővel ellenőrizni lehet.

Üdv:
Fülesmester

0

kisember
kisember picture

Szia Fülesmester!

Először is mindenkitől elnézést kérek, mert bizony nem függőleges az a csík hanem VÍZSZINTES. Még egyszer bocs. félrevezettelek Titeket. A leírtakhoz még annyit, hogy a függ. IC 3-as lába is megkapja a tápfeszt. Tehát a probléma az hogy ha a függ. IC 9-es (flyback) lábát nem kötöm le az R444 33ohm 2W elég, pedig semmilyen zárlatot vagy arra utaló kis értéket nem találok sem az IC lábai között sem az eltérítő áramkörben. Felemelt 9-es lábbal mint írtam a 45 volt elmegy a lábig.
Üdv: kisember

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Valahol csak kell folyni annak a nagy áramnak!

Ha a D313, C313, C315 jó, akkor a függőleges IC selejt!

Cseréld ki!

Üdv:
Fülesmester

0

kisember
kisember picture

Szia!

Köszönöm a tanácsokat, amit kértél már átnéztem, de most ismét megnéztem, minden rendben. Hétfőn itt az új IC és kicserélem. Kivéve az IC-t sem találtam nagy áramfelvételre utaló értéket, valószinű feszültség alatt jelentkezik a hiba.

Üdv: kisember

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A topiknyitóban TDA5358J-t írsz, de itt már TDA8357J lett belőle. Akkor most melyikről beszélünk? A rajzon TDA8358J van.

Üdv:
Fülesmester

0

kisember
kisember picture

Szia!
Bocs elírtam, természetesen TDA8358J.

Üdv: kisember

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Vedd elő a szkópod és szkópold meg a meghajtást!

Ha meg nincs szkópod, akkor tippeld meg, hogy nincs meghajtás. Vagyis valami soklábú IC-t kell szerezned...

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

marosi
marosi picture

Szevasz kisember
Ha fügőleges csikotlátsz akora függőleges müködik,a vizszintes részen nézzél szét a csatlakozástól egészen a tekercsig,valahol nincs kontakt,illetve szakadt valami.

0

kisember
kisember picture

Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
Sortranyót lekötve az első nekirugaszkodás után ellenőríztem a tápot ami 136 V. Mint írtam az eltérítő tekercset megnéztem. A trafótesztert már rég megépítettem, de azért nem méregettem a trafót, mert az eddigi tapasztalataim alapján trafóhiba esetén nem indul a TV. Az összes impulzus kondit kicserélem és az eredményről beszámolok.

Üdv: kisember

0

Sponsored links