You are here

Panasonic TX-42G20E 4-es hibakód, nem kapcsol be.

9 posts / 0 new
Last post
Sakos2
Sakos2 picture

Sziasztok,

Szüleim Panasonic TX-42G20E TV-je meghibásodott. Előjel nélkül állt meg működés közben. A javításhoz szeretnék tanácsot kérni. Leírom, hogy meddig jutottam.

Táp ráadáskor a piros LED 4-szer villog, ami Power SOS hibát jelent. A Troubleshooting guide-ot követve a P15V tápvonalon 1k alatti ellenállást (~500Ohm) mértem, ami az SC20 csatlakozó bontásával ment 1K fölé. Ez elvileg SC hibát jelent. Ennek ellenére továbbmentem a 4-es hiba folyamatábrán. Az SC20 csatlakozó bontása után is megmaradt a 4 villogás (pedig 6-ot vártam megerősítendő az SC hibát), illetve a tápegység P7 csatlakozó 9-es lábán a bekapcsolás után valamennyivel pár másodpercig megjelenik majd eltűnik a 3V, és a 15V is mérhető egy pillanatra. Amik a guide szerint táphibát jelentenek(?)

Az SC20 visszadugása után is megvan egyébként a 15V egy pillanatra. Az SC panelen az R421 (7,5Ohm) füstjelet ad. Feltételezem a Q421 (D402RP) tranzisztor zárlatos, de még nem szedtem ki. A panel kb. így néz ki: https://isteam.wsimg.com/ip/945f2b94-65e2-11e5-b42a-14feb5d9f2e6/ols/126...

Elképzelhető, hogy egy egyszerű tranzisztor cserével javítható az Y modul (TNPA5081) vagy egy teljes felújítás kell, esetleg új modul? Ha a csere elég, akkor hol lehet beszerezni, mert így hirtelen nem találok hazai forrást?

Előre is köszönöm a tapasztalt fórumtársak tanácsait!

Update: Legalább még egy IGBT zárlatos Q403 DG502LW.

 

Comments
Sakos2
Sakos2 picture

Szereztem egy bontott TNPA5081-AY modult (TX-P50VT20E-ből származó) Átraktam a régiből a rezonátor alkatrészeket és a kapcsolási rajzok összehasonlítása után azt a pár alkatrészt, ami különbség volt.
Összeraktam, bekapcsoltam, 7-es hiba. Diagnosztikai lépéseket elvégezve SM hiba jött ki.
Azért még egyszer összeraktam és láss csodát, elindult a tv. Az öröm viszont nem tartott sokáig, mert egy percen belül megint leállt 7-es hibával. Ha kikapcsolom-bekapcsolom megint elindul, de megint hamar leáll.

Mi a fene okozhat ilyet?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Senki?

Találtam még pár zárlatos alkatrészt.
Most már leginkább az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e beszerzési forrást TNPA5081AH YSUS modulra, illetve hogyan tudnám ellenőrizni, hogy más hiba is van-e a tv-ben, és egyáltalán érdemes-e rákölteni.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mindnek ez lesz a baja.. 

Ali, ebay.. aztán vagy jó, vagy nem... Vagy tényleg valakinek itthon töröttből..

Van repair kit... Talán olcsóbb...

https://www.ebay.de/itm/264068812631

0

Sakos2
Sakos2 picture

Köszönöm! 25e forint, és ki tudja megjavul-e tv.frown

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát ez az :) erre írtam... Mindnek ez a halála, vagy a gyenge tipli a falban... ;)

0

Sakos2
Sakos2 picture

Van esetleg tapasztalat, hogy a bontott panellel milyen élettartam várható? Van egyfajta jellegzetes öregedése ezeknek a félvezetőknek, ami miatt drasztikusan kisebb üzemidő várható mint új alkatrészek esetén? Most kb. azonos árban tudnék bontott panelt és felújító készletet is venni, de az utóbbi sokára ér ide.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia! Elvileg évekig elmegy, főleg ha átnézed a forrasztásokat, a félvezetők felfogató csavarjait. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Köszönöm! Akkor rendelek egy olyat. Igaz kissé eltérő típus, de ahogy olvastam a rezonátor alkatrészek átrakásával átépíthető kompatibilisre. A kapcsolási rajz alapján sem találtam más, lényegi különbséget. Illetve a kinézett donorban legalább egy helyen 3 párhuzamos IGBT van 2 helyett. Ez gondolom csak előny nekem.

0

Sponsored links