You are here

PCI LPT kártyakonfigurációjában szeretnék segítséget kérni.

25 posts / 0 new
Last post
csakyt
csakyt picture

Sziasztok
Szeretném a segítségeteket kérni, egy LPT PCI kártya beállításában, hogy miként tudnám szóra bírni egy DB25-1205 CNC LPT illesztőmet. WIN8.1.-es OP rendszerem van és az eszközkezelőben az LPT tulajdonságokban az erőforrásoknál az I/O tartomány E800-E807 valamint E480-E487. Ezek az I/O tartományok nem módosíthatóak és gondolom ez a tartomány végett nem kommunikál a PCI LPT kártya, és a CNC LPT illesztő. A kábeleket végignéztem és a kábelben mind a 25 ér be van kötve és mindegyik a leírások szerint helyesen. Ugyan ezzel a kábellel a feleségem laptopjára rákötöm ezt az illesztőt és azonnal látják egymást, ráadásul meg is jelenik az eszközkezelőben a Mach3 illesztő kártya. A feleségen gépén a 378.-as tartományban van, és ezt a PCI LPT kártyát nem tudom erre a tartományra átállítani.
Nem tudom mitévő legyek, hogy üzemeljen.

Tibi

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

Kell szerezni egy "rendes" kártyát?: PCI Parallel Adapter Card with Re-mappable Address... Ez megvolt már?

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Sajnos ez nem volt meg. Tudsz olyan Magyar helyet ahol kapható ez?
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt.

Talán...de az árának nem fogsz örülni...('sEbay)

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Karóba döltem. Ezért alaplapot veszek.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt.

"alaplapot veszek"...remélem tőlem (Ilyenem van.)!?

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

szia
:-))))) Ezen sincs LPT, de én az Asus P5E VM-HDMI alaplaptól nem akarok megszabadulni. Ez király a 4 magos procival és a 8GB memóriájával és a Full HD HDMI kimenetelével

Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt.

Ezen van egy párhuzamos port (lila csatlakozó) + 1 soros port (!!!) is van...látod? Ebbe is bele van dugva valamilyen HDMI-s videokártya...
Nyolc gépem van...egyiktől sem akarok megszabadulni...ez lenne a 9-dik...
Ne akarjunk mindent egy géppel megoldani...főleg ne egy házimozis alaplappal CNC-t vezérelni... Kell egy célgép, amelybe nyugodtan, fájdalommentesen belevághat kísérletezés közben a ménkűűű...

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Hát én len látok rajta LPT DB25.-ös csatlakozó portot.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt.

LILA tüskesor (LPT1)...lengő "öcsikábellel"...lefotózzam az enyémet? Tulajdonképpen minden átrakható az alaplapodból az enyémbe...

Üdv: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Köszi, írtam nekik, hát ha.
Tibi

0

zka67
zka67 picture

Szia, a feleséged gépén milyen oprendszer van?

Csak azért kérdezem, mert az LPT port a Windows Vista-tól kezdve nem érhető el direktben, azaz nem címezhető mint I/O port.

Üdv: Zoli

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Azon win xp az enyémen win8.1 Az ő gépén automatikusan az 378-as portot adja, de ez a kártya meg E800 amit nem lehet módosítani. De szerintem kell valami módnak lenni, hogy átlehessen állítani. Ez már a harmadik LPT amivel kísérletezgetek, de sajnos kettő nem megy a win8.-al ez meg mást címez meg.:-((

Tibi

0

zka67
zka67 picture

Szia, akkor te is látod a választ: a te gépeden nem fog működni a program, akármit is csinálsz, mert mint írtam a Vista-tól kezdve nem engedi a hozzáférést az I/O portokhoz a rendszer. A program gondolom nem mai darab, régebben előszeretettel használták az LPT portot IO interfészként, direkt címzéssel, de az újabb oprendszerek biztonsági és stabilitási okokból nem engedik a hozzáférést, csak a legalsó privilégium szinten.

Viszont van megoldás, teszel bele még egy kis vinyót, lehúzod az összes háttértárat a telepítés idejére és úgy felteszel egy XP-t, azzal működni fog. BIOS-ból tudod majd csereberélni a boot eszközöket.

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Mindenképp kell win8.1? Nemrég a win7 -et cseréltem le WinVistaSP2 -re és jobban meg vagyok vele elégedve, mint az újabbakkal.
.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ha már kiadtam 38 ezret ezért a szarért, ezt akarom használni. Amúgy én teljesem megvagyok elégedve a 8.1-el, csak felháborít, hogy elméletileg a számítógép az egy olyan egység amit a felhasználó a saját íze szerint akar működtetni, és nem azt ami a felhasználónak mondja meg mit lehet, mit nem. Egy gépre nem fogok ezért két OP rendszert felrakni, hanem inkább egy laptopon oldom majd meg ezeket a dolgokat. A bosszantó az az, hogy a Mach3 az a 64 bites 8.1.-el is működik és a Mach3 LPT illesztő is kompatibilis a win8.-al, de az új alaplapokon viszont már kihagyták az LPT csatlakozási lehetőségeket. DE gondolom, csak lehet olyan LPT kártyát kapni,ami alapból a 378.-as tartományban dolgozik. Na ilyent keresek továbbra is.
Tibi

0

irolvas
irolvas picture

Szia, jó estét kivánok!
Mi került 38 ezerbe, az alaplap, a notebook, a win 8.1, vagy a paralell kártya?
A 378-as cím az "ős" 8 és 16 bites ISA és VESA periféria kártyák, illetve a későbbi integrált alaplapokon használt címtartomány egy szelete (és ráadásul 7-es IRQ-val).
A PCI kártyák az esetek többségében már plug and play (PNP) alaplapi bioshoz, és operácios rendszerhez készültek, ezek a kártyák csak rendkivül ritkán állíthatóak be az korábbi cimzésnek megfelelően, mert létezhet vegyes rendszer, egy alaplapon ISA és PCI foglalat, illetve integrált soros/párhuzamos portos és önnálló periféria vezérlő kártya is, emiatt PCI-s környezetben előszeretettel szoftveresen emulálják (többnyire a kártya saját belső biosában) az "ős" müködési környezetet, beállítási értékeket, felhasználóként nem kell állítanod semmit, müködni fog! Pontosabban az op-rendszer installálója beállítja az alaplap biosában, hogy PNP rendszer lesz, és boot-oláskor a rendszer végignézi a beépített/telepített eszközöket, perifériákat, és ütközést talál akár megszakításra, akár memória címtartományra, akkor gyengébb priorítású eszköz értékeit "odébb tolja" automatikusan, neked nem kell állítanod semmit.
De megteheti/megteheted, hogy azt állítod be, hogy nem PNP a rendszer, és kézzel próbálod beállítani az értékeket, de ehhez olyan op-rendszer kell, amelyik ezt engedi (én XP-re szavaznék, de itt a többiek is adtak több más tippet is, de biztos nem a bármely 8-as verziót), de az biztos, hogy egy PCI-s címet nem lehet egy ISA-s címre átállítani!
A leggyorsabb és legolcsóbb megoldás: elő kell venni egy régi levetett (alaplapi S/P kimenetes) gépet, feléleszteni, esetleg újra tenni rá egy xp-t, és müxik, nem kell hozzá semmilyen más kártya.
Vagy a fentebb belinkelt kártya, ott hardveresen a mini-dip kapcsolókkal tudod beállítani, hogy milyen (ős) ISA címen legyen (itt és most a 378-ra)).
Egy nem javasolt megoldás: USB-paralell átalakító, ennél nem biztos, hogy tényleg be lehet-e állítani nálad elvárt címre, illetve még ha látszólag be is lett állítva, lehet, hogy nem LPT1-ként, LPT3-5 valamelyiként fogadja el a rendszer.
Vagy olyan notebook, amihez van gyári dokkoló, amelyen van többek között soros és párhuzamos kimenet is.
üdv. irolvas

0

Lacika69
Lacika69 picture

Szia!

Ezzel hátha sikerül átkonfigurálni az kártyád.

http://www.top4download.com/parallel-port-viewer/screenshot-tytxjxtl.html

Parallel Port Wiewr 1.27

Üdv.Lacika69

0

csakyt
csakyt picture

Szia
letöltöttem, de sajnos azt írja, nem találja a c:\windows\system32\drivers\UserPort.sys fájlt. Pedig ahogy a leírásban szerepelt, rendszergazdaként bemásoltam mindenhova azokat a fájlokat amit kellett, így ott is van, de még is ezt a hiba üzenetet adja.
Tibi

0

Lacika69
Lacika69 picture

Szia!

A progi csak win8-on fut?
Ha igen, a kígyó bekapta a farkát és az tényleg bosszantó.
Ha nem, másik vinyóra tennék xp-t.....

Üdv. Lacika69

0

csakyt
csakyt picture

Szia
A program az megy minden OP rendszeren, de nekem Win8 van. Ezen a gépen szerettem volna használni, de nem csak a Mach3.-at A villem PCB3 programozómat is ezen a gépen szeretném üzemeltetni, és az sem megy ezzel a kártyával. Van itthon laptop is amivel mennek, de én úgy vagyok vele, mitől számítógép, ha egy egyszerű feladatot ez a szar modern valami olyan buta, hogy nem képes úgy működni ahogy az ember akarja? tényleg. Akkor mitől nevezik számítógépnek?

Tibi

0

Lacika69
Lacika69 picture

Szia!

Igazad van!
Nekem is muszáj két vinyóról két Op-rendszert üzemeltetni, mert sok régi kütyü csak a a "régi" rendszeren fut.

Üdv. Lacika69

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

A legtöbb pci-os Lpt kártyát nem lehet átcímezni isa tartományba, így nem lehet a klassikus értéket beállítani. Az usb átalakítók pedig nem 100% kompatibilisek. A legjobb megoldás olyan alaplapot választani amin integrált az lpt port

Üdv,
Oszi

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Próbáld meg, töröld ki az eszközkezelőből és újra indít a gépet. Úgy hogy a hardver rajta.

0

csakyt
csakyt picture

szia.
Úgy csináltam, de sajna mindig azt az E800-as tartományt adja, és nekem a 387 kellene.
Tibi

0

Sponsored links