You are here

Philips 28PT800b Fl1.17 táp hiba

17 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

A fent nevezett készülék egy pillanatra ad NF-et és leáll, készenlét megmarad. Újra indítva ugyan ezt csinálja, már régebben fent volt ez a hibám, akkor írták hogy az smd tranzisztorokat cseréljem ki, a 75k ellenállást is kicseréltem. A hiba megmaradt, de erről a kis táppanelről nem találok rajzot ( vagy én nem találom a manuálban? ) Mert lepróbáltam egy másik tv paneljával úgy működött, de a másikm készüléket már elvitték. Lehet hogy az smd diódák lennének rosszak? Ha valaki tudna rajzot, vagy tippet adni nagyon megköszönném.

Comments
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Meg lett a gond a tvnél, agy másik fórumon fényképes javítási melléklet volt feltéve, így derült ki hogy én nem jó 75 Kohmos ellenállást cseréltem ki, még jó hogy kettő van benne ( Murphy törvénye szerint pont rosszat ), ezt a másik tényleg szakadt volt, kicserélve már el is indult. Mindenkinek köszönöm a segítséget, legközelebb majd jobban átnézem a panelt.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :) :oke:

Gratulálok a sikerhez! :bow: :super:

Azért jól megdolgoztattál bennünket eme apróság miatt. Csak Gábor2 03. 20.-i hozzászólásából idéznék: "Gyakori hiba még, hogy a panelon lévo 75kOhmos ellenállás , ami a sorvégtápot osztja le a szabályzás számára, megszakad, megnyúlik. Ilyenkor a készülék bekapcsolás után leáll, a védelem működésbe lép."
Nem szoktad az áramköri körgyezetet megnézni, mielőtt cserélsz valamit? :?
Viszont nagyra becsülendő, hogy a fórum nyilvánossága előtt gyakoroltál önkritikát. :fun:

Üdv:
Fülesmester

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

A védelm nélkül, és sorvégtranyó nélkül a gépet elínditva a 141V helyett 225V-ot mértem, mig le nem tiltott, de ez is egy 47uF ba került. Miért nem szabályozhat le a panel, még valami SMD dióda lehet, a multkór át mértem az összes SMD ellenállást, még megnyúlva sem volt egyiksem. Nem tudom milyen SMD diódák vannak benne, mert még azokat kicserélném, hátha ennyi gond volna vele?

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Csak feltűnt a hiánya a felsorolásodban, ezért rákérdek... a 60-as izzó rajta volt a 141Volton???
Üdv Tibi.

0

Woland
Woland picture

Üdv. Gondolom ez prot-hiba(védelem) Én ki szoktam kötni az 5381-es poz.tekercset,ha elindul de közben mérd a 141.voltot-lehet bármi,vert,vagy akár hangvégfok hiba is a végén mindenképpen vissza kell kötni!
jelezd,ha elindult! Sok sikert hozzá!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Üdv!

Én ilyen tanácsot, hogy a táp védelmét hogyan lehet hatástalanítani, csak privátban adok, mert szerintem ezt nem kéne a laikus olvasók széles körének tudtára adni! :evil:

Nem szakmai sovinizmusból, hanem baleset megelőzési óvintézkedés okán. :jajj:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Sándor!
:yes: :yes: :yes:
Egy hirtelen "szerelővé" avanzsált emberke rájön, hogy így műkszik a készülék, és aztán véletlenül(szándékosan) úgy felejti.
Majd jöhetnek a bátor lánglovagok...
Üdv Tibi.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Tibi!
Aztán jöhetnek a fórumkérdések is, hogy miért is gyulladnak ki a televíziók. :oke:

Nekem meggyőződésem, hogy egy TV okozta lakástűzhöz előbb sok szándékos szabálytalanságot kell elkövetni (a biztipatkolástól a szellőzésmentes üzemeltetésig). :evil:

0

Pásztor
Pásztor picture

Köszönöm Fülesmester az érdeklődésedet, de a hétvégén nem voltam otthon, és még nem néztem meg, majd hétfőn veszem elő. Hogy lehet a védelmet ki iktatni, mert nem merem csak úgy magamtól, nehogy több bajt csináljak, mert már jártam úgy. És te honnan szerzed be a javító kitteket?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Beszerezhetö a kitt a Philipstől, de nagyon húzós:
Kb 25e+áfa, és csak rendelésre!! :-(

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!
Már azt hittem, hogy lemondtál a Sony TV-ről. :?

Az FL1.17 sasszihoz:

A tápmodul 1L40 jelű lábán 23Vpp impulzusoknak kell lenni üzemben (ld csatolmány), és 0V-nak stbyban. Ide avatkozik be a védelem is, úgy, hogy ezt a lábat lehúzza földre, ha hibát észlel.
A táp üzemállapotát meghatározza még az 9L40 láb, amire a teljes (Usys=141V) üzemhez nagyobb mint 7V-nak kell jutni. Ha ide kisebb mint 7V jut, akkor a táp üzemel ugyan, de csak csökkentett módban (Usys=75V).

A táp és a védelem (angol nyelvű) leírását csatoltam. Ha gond a megértése segítek. :oke:

A védelem kiiktatása (a leírás alapján megértve annak működését) többféle módon is lehetséges. Erre csak telefonos konzultáció formában adok tippeket.

Nekem (nagyon régen) márkaszervizes ismerős révén sikerült beszerezni kittet. :(

0

Pásztor
Pásztor picture

Szia Gábor2!

Ezeket már kicseréltem, az smd tranyókat, az optot, és a 75k ohmot, még a 150nF kondit is, és még sem hajlandó elindulni. Ha kiveszem mindkét sormeghajtó tranzisztor a helyzet ugyan ez, pillanatra elalszik a led és már ki is kapcsol. A feszültségeket nem sikerült megmérni, mert olyan rövid ideig indul meg.

0

Oscarrr
Oscarrr picture

"Mert lepróbáltam egy másik tv paneljával úgy működött"

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Kösz, már megértettem: a tápvezérlő szubmodulról van szó! :oke:
Ezt a gyártó nem javasolja javítani ( a gyártás folyamán egyedileg állítják be az alkotó elemeket), ezért nem is közli a részletes rajzát, csak egy blokkvázlatot, ami a beszkennelt rajzokon alig látszik.
Javításához tápjavító kittek beszerzése javasolt, amikben ez benne van: :roll:

Overview of SOPS repair kits
----------------------------
FL1.0 AG00 upto AG03 4822 310 20492
FL1.0 AG04 and higher 4822 310 31921
FL1.1 25" and 28" 4822 310 31919
FL1.1 33" 4822 310 31932
FL1.2 4822 310 31932

Akkor tehát erről van szó:

Az FL1.6-nál:
+141 is 75V when disconnecting hardware protection (PROT signal).
When disconnected hardware protection, output voltage was only 75V.
Apply SOPS repair kit (4822 310 31993)
Lefordítsam?

Ebből következik, hogy a +V védelme kiiktatható, és ha ekkor a terhelt feszültség csak 75V körüli, akkor tápjavító kitt.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!
Szerintem ne csak a tápban keresd a hibát, hanem a védelmeket nézd meg, mert ha a nagyfesz megjelenik, és azután lekapcsol STBY-ra, ez tipikus védelem aktiválódási jelenség. :hmmm:
Valószínűleg a sorvégfokot terheli valami (RGB végfok, függ végfok, hibás S kondi, sortrafó stb.), vagy a sugáráram korlátozó ák. észlel hibát... :oke:
Nézd át a csatolmányokat, amikben a védelmek és a táp található. :yes:
Nem tudom mit értesz kis táppanelon.

A ledekkel a készülék 100 hibaüzenetet tud küldeni. Miután leváltott stby-ra, nézd meg hogy a ledek milyen kombinációban világítanak, vagy villognak.

Na és mi a helyzet az 5-öt villogó SONY-val?

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
A modulon általában nem kell lecserélni semmi mást, csak az SMD tranzisztorokat, és az optocsatolót.
A panel sarkában lévo SMD 470 Ohmos ellenállás lábait feltétlenül forrasszuk át, mert rendszeresen kilazul, és a tv kikapcsolgat miatta.
A felújításhoz háromféle tranzisztor szükséges:
1: BC846
3: BC856
6: BC817
A nem eredeti Philips gyártmányú BUT tranzisztorok nem szokták a tápban bírni, így én a 2SC4834 tranzisztort javasolnám, ami egy 29" csovel szerelt tesztgépben már hosszú hónapok óta megy. Nagyon stabil, nem melegszik.
Gyakori hiba még, hogy a panelon lévo 75kOhmos ellenállás , ami a sorvégtápot osztja le a szabályzás számára, megszakad, megnyúlik. Ilyenkor a készülék bekapcsolás után leáll, a védelem muködésbe lép. A védelmet nem célszeru kikötni, mert a megfutott táppal azonnal tönkremennek a sorvégtranzisztor(ok), ha így indul el a gép. A Panelon lévo 150nF gyártmányú Philips fóliakondi külseje gyakran szétrepedezik, bár ettol még muködik, cseréljük ki ezen esetben a biztonság kedvéért.
Üdv.

0

Sponsored links