You are here

Philips 46PFL8007 képernyő fele villódzik MEGOLDVA

18 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!
A tévém a mellékelt fotón látható hibát produkálja.  Időnként a teljes kijelző is villódzik. Alig van használva, fél éve be sem volt kapcsolva. Utoljára jó volt.
Véleményetek szerint érdemes vele foglalkozni? Kijelző hiba lehet vagy más egység? 
Köszi!
nils

Megoldás: az alaplapi processzor újragolyózása után a tévé tökéletesen működik. Ezer köszönet mosomedve fórumtársnak, ő végezte a javítást. 

File attachment: 
Comments
nilsmasterson
nilsmasterson picture

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nekem ez lvds hibának tűnik. Meg kellene mozgatni, lehet csak oxidálódott az idő során (volt már ilyen hibám)
Üdv,Z.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Tegnap óta anélkül, hogy bármit is csináltam volna a tévével, tovább romlott a helyzet. Kép már egyáltalán nem jön be, még a Philips logó sem bekapcsoláskor. Hang van.
A tévé nekem már nagyon magas szint, nem nyúlok bele. Paks környékén tudtok ajánlani jó szerelőt?
Üdv.: nils

update
Ha kicsit várok, akkor ez van: akadozik, szaggat, villog
https://www.youtube.com/watch?v=fD37eRECYE8

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez nem LVDS hiba az egyformán érintené a kép minden részét. Inkább a kijelző hibás, az akadozás azért van mert kontakthiba van valamelyik tápágon. Érdemes ellenőrizni a szalagkábeleket, amik a kijelzőt kötik a t-con-ra, hátha csak ott van probléma, leginkább azon az oldalon, ahol a képhiba is jelentkezett.

0

alexhez
alexhez picture

Hi,
szerintem ez a tipikus proci vagy annak BGA forrasztási hibája.
Main csere, ami gyakorlatilag beszerezhetetlen.
Üdv

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Szerintem is BGA leválás lesz. Mint mát többször is írtam én ilyenkor felmelegítem hőlégfúvóval vagy hajszárítóval 80-90 fokra, és ha jelentősen javul (sokszor teljesen jó lesz tőle) akkor jöhet a bga rework.
Ha mégsem ez lenne a hiba oka akkor sem lesz semmi baja ennyi hőtől.

Sok sikert!
Joco

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!
Tegnap levettem a hátulját. Két panelt láttam, egyik gondolom a power board, másik a video board. A t-con nem látszott. Mélyebbre kell ásni hozzá? Gondolom azon van a bga amit melegíteni kellene kicsit.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A kijelzőre menő szalagkábelt kövesd, ott van a t-con. Ha van. Ezeknél sokszor nincsen, a main felől érkező LVDS jel a kijelző élénél lévő szűk kis panelre csatlakozik. Ezen a panelen vannak a kijelző tápfeszültségeit előállító áramkörök, VGL, VGH stb. Meg még pár ic. Jelen esetben nem ezen lesz a hiba - szerintem.
A video board egyik BGA-ja a legvalószínűbb.

Joco

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Igazából szalagkábelt is alig látok. Lefotózom majd mi van a hátsó burkolat mögött. Ha lehet hinni a Google-nek, akkor egy ilyet is kellene látnom valahol.

https://www.lcd-onderdelen.nl/a-53118141/philips/s240labmb3snbc4lv0-1/

0

manyizoli
manyizoli picture

Az alaplap lesz a ludas, kerámia alatti proci, véleményem szerint, vagyis már sajnos ilyen szemetem, sőt van is egypár alaplapos, mivel a tied 46-os a kijelző sem kompatibilis masikba, nem sima fhd kijelző.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Lebontottam a hátulját, ez van mögötte. Megtaláltam a t-cont is.
Azt a kerámiát le lehet szedni? Két rugós műanyag vacak fogja.
Az utolsó képen látszik, valami szilikonolaj szerű anyag van ott. Ez vajon miért?

 

0

mosomedve
mosomedve picture

A t-con modul LVDS kábeleit kiszedni, pucolni és újra csatlakoztatni. Ebben levő processzor is okozhatja a tapasztalt hibát. Első kőrben zeket venném górcső alá és melegíteném meg. Ha itt minden rendben van, csak akkor kezdeném a fő panel processzorával. Azt a két kis rugós rögzítőt eltávolítva látható lesz a fő processzor is. Azt is tudod majd melegíteni és akkor ki fog derülni mely részen lesz a hiba.
László

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Megpucoltam mindent, melegítettem kicsit a procikat, nem lett jobb. De legalább rosszabb sem :-)
Amit észrevettem, hogy a főpanel és t-con közötti lvds kábel mozgatására megjön a kép, de a kijelző jobb oldalának mákossága megmarad. Az az lvds egy SUMITOMO-G AWM 5442 VW-1. Érdemes megpróbálni egy ilyet beszerezni?

Most osszeraktam és bekapcsolva hagytam. Egy idő után megjön a kép, szaggatás is megszűnik, csak a mákosság marad. Egyértelmű, hogy valami kontakt hiba.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Az lvds kábelek pucolásán túl vagyok. Ez nem segített. Most következik a melegítés. Tényleg elég a hajszárító? Az a 80-90 Celsius fok?
A fő panelen a két rugót kiszedtem, de a kerámia meg sem mozdul. Olyan mintha még oda is lenne ragasztva. Nagyon erőltetni nem is merem.

0

mosomedve
mosomedve picture

Melegítheted kerámiával együtt az nem fog rontani a dolgon. De alulról is meg kellene támadni a processzor környékét. Mivel nekem van BGA-zó gépem, nekem az ilyen jellegű hibák nem okoznak problémát. Nekem már volt a t-con panellel is problémám, de azt is meg tudtam a géppel javítani. A félkép mákosságát viszont a t-con modul hibája okozhatja. Többszörös hibával állsz szemben, így a javítást is lépésről lépésre kell elvégezni. Igazából a hajszárító kezdetnek jó, de lehet, hogy egy állítható hőmérsékletű hőlégfúvó lesz a végső megoldásod, de azt se engedd feljebb 150 foknál. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a BGA típusú alkatrészek javításához egy jó minőségű folyasztószer is szükségeltetik, hogy a a hibás kontaktusok helyre álljanak. Az ilyen típusú melegítéseknél nagyon óvatosan kell eljárni, mert a túl egy helyre koncentrált nagy hőmennyiség a panel deformálódásához, rosszabb esetben tönkremeneteléhez vezethet. (A BGA-zó gépen erre a problémára van egy külön fűtő elem, ami az egész panel egyidejű melegítésére szolgál és a megfelelő pontokon alátámasztással védi a panel deformálódását)
László

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Adja magát a kérdés, vállalsz ilyen munkát?

Még régebben sikerült laptopot talpra állítanom, egyszerűen fogtam és betettem az alaplapot a sütőbe, 200 fokon 7-8 percre. Volt akkor itthon valami folyatószerem, de már nem emlékszem a nevére.
A tévé alaplapot már nem biztos, hogy be merném tenni a sütőbe. :-)

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Igen, olyan fehér kerámiát láttam, néztem is mi a csuda lehet. Szóval alatta van egy proci... Ezt is érdemes melegíteni? Vagy kuka az egész?

0

Sponsored links