You are here

Philips 70FA564 tip erositoben meghajto ic csere.

8 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Van nekem ez a Philips erositom, ami sajnos sokkal rosszabb allapotban kerult hozzam, mint amire szamitottam. Mar egy marek alkatreszt kitermeltem belole, es meg lehet, hogy nincs vege. A D801-es diodahidban 2 dioda megszakadt ugy, hogy csak egyutas egyeniranyitas maradt. A vezerlo ic-k (upc1270H) taplabain levo 10 ohmos ellenallasok szakadtak - 4drb. A egyik vezerlo ic kimenete es a vegtranzisztor bazisa kozott levo 10 ohmos ellenallas szakadt. Egy masikat potoltak 5w-os peldannyal. Az egyik csatorna eredeti emiter-ellenallasai (2x0.1R) is 2 drb 5w-os peldannyal voltak potolva. Mind a 4 vegtranzisztor ki lett cserelve, az egyik csatornaban 2SA/2SC paros van, a masik csatornaban BD249C/BD250C, ezek meresre jok. Szakadt meg a +36V-os stabilizator kimeneten a soros 10ohmos ellenallas. 2 kerdesem van: 1. a fentiek fenyeben van-e eselyem arra, hogy a vezerlo ic-k megusztak a nagy kalandot, vagy belepusztultak? Ez nagyon nem mindegy, 2 ilyen ic tobbe kerul, mint amenyit az erositoert fizettem. 2. emiter ellenallasnak 2x0.1R szamomra nem beszerezheto realis aron, 2 darabbol osszetakolva nem nez ki tul jol es a masik csatornat is modositanom kellene. A 2x0.22R mar baratibb ertek, de a vedelem mar kevesebb mint fele teljesitmenynel lekapcsolna. abban kernek segitseget, hogy a vedelem melyik ellenallasait kellene modositani a 2x0.22R hasznalata esten, (pl R723 es 724) es milyen ertekre? Elore is koszonom. Udv.

Comments
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Most ott tartok, hogy tisztara veletlenul felfedeztem a meghajto ic UPC1270H egy helyettesitojet UPC1225H szemelyeben, raadasul majdnem felaron. Meg is rendeltem, be si tettem az egyiket. A neten mindenhol 1 az 1ben kompatibilitast talaltam, rajzok egyeznek, de... A szokasos vedelmeket beteve es bekapcsolva, az ic kimenetein 0v fesz van. Az egyetlen dolog ami kulombozik az erosito rajzaban a neten fellelheto kapcsolasi rajzokhoz kepest, az a 3. lab. Ez a nemitas funkcio, a netes rajzokon hol szabadon hagyjak, hol egy 100uF kondin keresztul a + tapfeszre kotik, hol egy 12K ellenallassal a testre. Az erositoben viszont a vedelem ezen a labon keresztul fejti ki hatasat, igy a fenti megoldasokat nemigen tudom alkalmazni. Holnap meg megvizslatom a 7 -8 lab feszultsegeit is.

0

isoram
isoram picture

Szia! Hát ezzel mi történt? Volt benne valami ami jó is volt?

0

pika75
pika75 picture

Igen, a vegerositobol a tranzisztorok. Nameg a bementvalaszto es hangszinszabalyzo elektronika.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nagy az esély rá, hogy az IC-k sem élték túl, de találgatás helyett inkább mérj ellenállást a tápfeszültség lábakon!

Nem szokás kényelmi, vagy esztétikai okokból átépíteni egy bevált kapcsolást!
A kettős ellenállás két 0,1R/3W diszkrét ellenállással is helyettesíthető. Aztán 2db 0,22R párhuzamosan kapcsolva 0,11R eredőt ad, ha nem is szépek egymás tetején. Nem az a fontos, hogy milyen esztétikai élményt ad az áramkör, hanem hogy hogyan működik. Talán levett fedlappal fogod nézegetni? Gyönyörködni akarsz benne, vagy használni?

Üdv:
Fülesmester

0

pika75
pika75 picture

Nem gyonyorkodni akarok benne, hanem eladni. Es minel tobb valtoztatas van benne, adott esetben annal kevesebbet er.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ja kérem, az ilyen bizniszezésbe be kell tervezni a veszteségeket is! Nem lehet minden fenékig tejben papsajt! Egy üzemképtelen készüléknél az eredeti üzemképes állapot visszaállítása gyakran komoly pénzbe kerül, vagy csak kompromisszumokkal kivitelezhető.

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Tanyán van erről rajz
Letöltöd és a rajz szerint pótolod az alkatrészeket, az azonos pozícióban azonos értékű, típusú alkatrésszel
Más értékű emetterellenállások esetén át kell konstruálni a végfokot.
Ennek az lesz az eredménye, hogy eltérő lesz az erősítés, frekvenciamenet

Bálint

0