You are here

Phillips VR550-02 videó SECAM-osra alakítása???? LEFÚJVA,nem olyan egyszerű az!

11 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Van egy VR550-02 tipusú videóm,sajnos ez nem tudja a secam rendszert.Láttam ugyan ez /58 típussal ismeri. Szerkezetileg szinte teljesen megegyeznek(ugyan az a proci meg minden),elsőre a fényképen szereplő pal/secam detektor bekötése(nem bekötése) tűnt fel. Szerintetek ha ezt átalakítom van esély hogy lejátsza színesben a secam felvételt? Tudok eeprom tartalmat is szerezni hozzá ,egyenlőre arra vagyok kíváncsi anélkül is menne e.Valamint kérdésem: ha az eeprom tartalmat átírom egy magyar menüs VR550-58 éval akkor ez is magyar menüs lesz?
Üdv!

File attachment: 
Comments
Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Üdv!
Teljesen igazatok van az árakat illetően.Nekem is porosodik itt 2db tökéletes 6fejes hifi videó(magyar menü,multinorma).Mondtam oda adom neki,de tudjátok milyenek az öregek.. :) Azért nem engedi hogy kicseréljem a sokkal komolyabbra mert "túl sok" apró gomb van a távirányítóján,meg már ehhez szokott. :D Lehet az lesz a megoldás hogy ugyanilyet kell keresni neki multinormásban. :S

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Üdv!
Lefújtam az akciót,tovább tanulmányozva a rajzot kiderült nem 3-4 alkatrész hiányáról van csak szó hanem számos összekötési pont, sőt egy nem véletlen SECAM-BLOCK nak titulált LA70100M 30 lábú IC hiánya az alaplapon.:(

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Könnyen át lehet "alakítani": hálózati dugót kihúzod és az egyéb csatlakozókat. Le emeled a polcról, másikat a helyére.. csatlakozók vissza és a villásdugó szintén. Máris megoldva, ahogy erre "Attee" is utalt.
(van pár elég komoly video amiket nem volt szívem kidobni. Ha érdekel privátban megbeszélhetjük, legalább tudom jó helyre kerül)

Üdv, Z.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Egyszerűbb venni vakerán vagy valahol egy multinormás videót, már sztem fillérekért van, esetleg némi mechanikai felújítást kell eszközölni.

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika, a magnók rajzait teljesen látnom kellene, de
csak néhány gondolat, mert azt írtad hogy "SECAM dekóder..."
Egyszerűsítsük le a kérdést. (Persze, majd jönnek a guruk...hi)

Egy VHS video-ban (VHS-MESECAM esetben, mert az igazi VHS-SECAM azért tényleg más) ne keress semmiféle SECAM kóder-dekódert!
A kétféle szabvány rögzítésében alig van differencia. Mindkét esetben egy kvarccal "lekeverik" a PAL vagy SECAM színsegédvivőt alacsony frekire, az kerül rögzítésre, változtatás nélkül.
A vissza-lejátsszáskor sem történik sok dolog, vissza kell keverni a színsegédvivőt az eredeti frekvenciára.
A különbség lényege csak annyi, hogy PAL esetben kell egy kis PLL-es utánhangolás arra, hogy a kimeneti színsegédvivő teljesen PONTOS legyen, a szalagsebesség ingadozás se jelentkezzen, azaz a színsegédvivő 4433618.75 Hz legyen.

Mivel SECAM-ban ez a PLL működésképtelen, bizonyára minden színsegédvivőt lekapcsolnak.

Mégegyszer mondom, látnom kellene mindkét rajzot... Gondolom, minden benne van az IC-kben, legfeljebb néhány külső alkatrészt spórolnak ki a tiszta PAL esetben. -remélem-

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia gbenyov:
Mindkét rajz fenn van a tanyán.

Bálint

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Ahogy elnéztem a két készülék IC-k,procik szempontjából teljesen azonos. Egyenlőre megpróbálom a rajzon lévő eltérést orvosolni 2 ellenállás+22nF berakásával.Ha nem sikerül akkor talán az eeprom tartalom átmásolása lesz a további lépés(persze azért előtte lementem a régit). Szerencsére van egy magyaro. forgalomba hozott típus is amit kölcsönkérhetek. 24xxx eeprom van bennük ezekhez nemrég építettem olvasó-írót.Tudom nem igen érdemes már ilyesmikkel vacakolni de a videó a családé és azt hallgatom már 2 hete hogy nem tudják nézni színesben a régen felvett kazettákat....Elfújta a szél stb.Na meg a rabszolgasors ISAURA-ját ki ne felejtsem.....:)
Üdv!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem kell átalakítani, szerintem automatikusan vált.

Bálint

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Szia! Nem sajnos. A 02-es verziót csak PAL rendszerre készítették a magyar piacra pedig a PAL/MESECAM verzió került.Eddig ennyi különbséget találtam.Amelyikben be van kötve a pal/secam detektor az a két normás és az természetesen már automatikusan vált.Gondolom alapból a dekódolás PAL rendszerre történik.
Üdv!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: bocs, most látom a 02-t.
Milyen IC-vannak benne?
A tanyán fenn van a rajza mindkét félének.

Bálint

0

Sponsored links