You are here

Pioneer A-403r sztereó erősítő zúg a trafó

11 posts / 0 new
Last post
vitz111
vitz111 picture

Sziasztok,random van hogy a főrelé nem kattan,ritkán csinálja,ilyenkor se kép se hang,tegnap meg észrevettem hogy zúg a trafó,hogyan orvosolhatóak a következő dolg9k és mitől lehetnek?Előre is köszi mindent!

Comments
kozakg
kozakg picture

Üdv!
Lehet hogy az egyenirányító híd időszakosan félágassá válik belső szakadozás miatt.Ilyenkor egyutas lesz az egyenirányítás ami szaggatottabb terhelő áramot jelent a trafó számára.
Főrelé kattanás hiány: Mikor nem kattan a tekercsén mérhető feszültség?
kozakg

0

vitz111
vitz111 picture

Szia,köszi hogy próbálsz segíteni!A szakadozó graetz nem kéne kihasson a hangra is?Am azt cserélni kéne ha téll az?

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Kihatni kihat(hat) nagyobb hangerőn hajtva amikor már nem elegendő az egyutas üzem által szolgáltatott töltőáram a puffer felé. Tehát ilyenkor megvannak a tápfeszültségek nagyjából a névleges szinten csak nem terhelhető olyan mértékben mintha üzemelne a graetz minden diódája.
Ezt a gyanút detektálni igazából szkóppal lenne jó a main +B és/vagy a main -B tápvezetékeken. Ha igaz a feltevésem, eltérő frekvenciájú "búgófeszültséget" fogsz látni.

0

vitz111
vitz111 picture

Annyit még,hogyha így van használva a trafó tönkre mehet?

0

kozakg
kozakg picture

Feltételezve hogy tényleg szakadozó graetz csinálja a "csodát", nem a válasz.
Ameddig megvan mind a két tápfeszültség legalább akkora szimmetriával ami a végfok/védelem működését még lehetővé teszi, csak a szokásos brumm lesz nagyobb és a kivehető teljesítmény kisebb.
A trafó épségére egy zárlat tud veszélyes lenni.
A graetz panelen találsz két kondenzátort (C4 és a C1 amíg le nem ég az R11) ami szintén tud időszakosan zárlatba "menni". Ezek már igazi veszélyt jelentenek a trafóra!

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
No látod pont erre próbáltam rávilágítani!
Szerinted ki a francnak jutott volna még eszébe a szakadozó gracz? Pedig valóban ez magyarázat lehet!

 

0

kozakg
kozakg picture

wink

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

A trafó zúghat, ha a vasmag zúg, /összeszerelési hiba/ de akkor is, ha a menetek zúgnak. Mindkettő gyártási probléma lehet, melyet utólag elég nehéz javítani. Impregnálással, "kifőzéssel"  javítható, vagy trafó cserével. Szerintem.

0

vitz111
vitz111 picture

Szia,köszönöm válaszod,de nem zúg mindig!Azért zavar!Tudom hogy a trafónak semmi baja,mert ma is amikor észrevettem,hirtelen felindulásból lekaptam a tetejét hogy vmi gyenge forrasztást vagy melegedést keressek,de semmi ilyesmi!1-2 ferde alkatrészt megigazítottam,összeraktam,akkor bekapcsoltam és nem zúgott kicsit se.Visszarakram a helyére rákötöttem a dolgokat,bekapcsoltam és láss csodát megint zúg.Arra gondoltam hogy köze lehet hozzá ennek a random relé nem kattanásnak.Kontakt hiba miatt zúghat trafó?A másik hogy miért van hogy néha a fő relé bekapcsolásnál nem kattan.Stand by-os az erősìtő.Készenléti panelon akar vmi elszálni?

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Ha jó a trafó, akkor szokott zúgni, ha valami nagyobb "terhelést" kap, mint amit szeretne. Ekkor esetleg melegedhet is! Esetleg meg lehet próbálni kicsit mozgatni, ütögetni a trafót, és ha akkor sem zúg, én jónak mondanám. Én lépésről lépésre leakasztanék a terhelésből, esetleg a puffer kondikat is ellenőrizném, és figyelném a hálózatból felvett áram nagyságát is. Ha a trafó zúg, az általában nagyobb áramfelvételnél van, jó trafó esetén.

A Greatz egy diódájának "szakadozása" úgy gondolom, nem a trafó zúgását fogja eredményezni, a zárlata meg akár kiveri a biztosítékot is.

3

Sponsored links