You are here

PTK-1096 beindításában kérek némi segítséget

19 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kukáztam egy PTK-1096-ot. A korához képest szép állapotú, de sehol egy olyan információ róla, hogy mekkora villanyokkal működött. Na ebben kérnék segítséget.

A gépnek semmije sincs meg. Ezt pontosan úgy értem, hogy se akkupakk, amit szét lehetne szedni a tanulmányozáshoz, se tápegység, amire akármilyen adatok fel lennének vésve. Mindösszesen annyi látható a gépmadár hátán, hogy "csak E-07A adapterrel üzemeltethető".

A gép tiszta, majdnem karcmentes. A belseje is szép tiszta, turkálásmentes, égés, elszíneződés és egyéb más elváltozás sem látszik. Szaga sincs, csak a gyári műanyag burkolaté. Tehát ránézésre hibátlannak látszik. Lehet, hogy nem az, de mielőtt megpróbálnék életet verni bele, szeretném megtudni, hogy maximum mekkora és milyen típusú villanyt adhatok neki a külső csatlakozójára ? Egyenfeszültséget vagy váltakozó feszültséget ? Mekkorát ? A HTSZ gépei között ez is, az is előfordul. Van olyan gép, amelyik kívülről beadott 4,5VDC-vel szépen elmuzsikál. Találtam olyan, amibe 3,7V-os Li-ion párnaakkut szerelve már szépen működik. És találtam olyat is, aminek 7,5VAC feliratú a tápja és van benne valami AC-DC átalakító is.

Tehát mielőtt kinyírnám az amúgy látszólag működőképes gépet, érdekelne az akksipakk feszültsége és a géphez való gyári, eredeti tápegység (E-07A) kimeneti feszültsége és jellege. Ha valakinek lenne esetleg kapcsolási rajza is a géphez, az is érdekelne.

Megköszönök minden építő segítséget és ahogy tudok, reagálok a válaszokra. Köszönöm. Az alábbi linken található a PTK-1096-ről infó. Az enyém is pont ilyen. http://www.arithmomuseum.com/szamologep.php?id=11

Comments
zus
zus picture

Uraim, megköszönöm mindenkinek az értékes hozzászólását. Azt hiszem, hogy a lényegi problémát megoldottam. Ha esetleg valakinél felúszna HTSZ matematikai ROM és mágnescsík memória ehhez a PTK-1906-hoz, kérem, hogy jelentkezzen. Szeretném azokat felszipkázni. Köszönöm.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Mágnescsíkot hajdan úgy csináltunk, hogy U-Matic videókazetta szalagot  vagy floppy lemez darabot felragasztottunk egy matricára, és méretre vágtuk. 

Amúgy a mágneskártya mechanikában takonnyá szokott olvadni a gumigörgő, azt nézd meg, mielőtt bármi... könnyebb kitisztítani, ameddig még nem próbáltál bele kártyát dugni. :)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
3,6 volt.

A tápellátásról a BP-1A jelű akkumulátorok gondoskodnak, mely tulajdonképpen 3 db sorba kapcsolt hétköznapi AA NiCd akkumulátorból áll.

http://www.arithmomuseum.com/szamologep.php?id=11

0

zus
zus picture

Köszönöm. Sejtettem, mikor a 4,5VDC-vel szépen beindult.

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ilyen akkumulátor van benne eredetileg, mint aminek a cseréjéről ez a cikk szól:
http://www.omnislab.com/ti-59/replacing-the-batteries

0

zus
zus picture

Szia Vargaf ! Azt nem hiszem. Amikről véstél, azok AA cerkaelemek. Az enyémbe be sem férnek, még tartó nélkül is alig ! A kisebbek, az AAA elemek férnek csak be tartóstól. Mindegy, mert beleműtöttem 4,5V-nyi AAA elemet és rögtön megindult a műszer. De köszönöm az ötletet.

0

zka67
zka67 picture

Szia, ha minden igaz, ez megfelel a TI-59-es gépnek. Az alábbi linken megtalálsz minden infót az akkukról és a tápegységről is:

http://www.edgrochowski.com/articles1/ti59article.html

Üdv.
Zoli
 

0

zus
zus picture

Köszi zka67. Az én gépem valóban kísértetiesen hasonlít erre a TI-59-re. Igazából azt gyanítom, hogy ebben a gépben is egy kopasz 3,6VDC akkupack vagy 4,5VDC AA cerkaelemek lehettek benne eredetileg. Több nem, mivel a 4 db AA cerkaakksi vagy cerkaelem már nem fér bele (ahogy néztem). A táp viszont egy kérdés, mivel van a gépben egy Greatz-híd. Na az minek ? Ugyanakkor a HTSZ TI-57 klón gép az meg 7,5VAC tápról is ment (ahogy fentebb véstem). Mindegy, megvárom Jaca kolléga vizsgálatát.

Köszönöm az okosságokat.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!

A szamologep az nagyon hasonlit a Texas Instument*s TI 120-as modelljere.Annak a programmkartyakat a dysplay alatti nyilason keresztul kellett beolvastatni es egy akku mukodtette.Anno az evfolyamtarsamegy 9V-os ellemrol hasznalta mert az akkuja megment (6F22) de nagyon keves autonomiaja volt (1-2 ora,egy vizsgat nem birt ki egy ellem).Ez nem jelentett gondot,mert ott volt az "ELBA"( ott gyartottak az ellemeket).Mind ez a *80-as evek kozepen Temesvaron....A toltorol nem tudok reszleteket csak annyit hogy direkt az akkupakkba csatlakozott  egy specialis csatlakozoval.Peter

0

zus
zus picture

Szia kallospeter ! Ez a gép szerintem TI-59 klón. Nem tudom, hogy milyen lehet a TI-120.

Amúgy, ezek a gépek a LED kijelzőjükkel erősen szívták a villanyt, súlyosbítva a TI-59 mágneskártya olvasójával is (az évfolyamtársad pedig bátor volt a 9V-os elemmel). Volt olyan lehetőség, hogy utólag meg lehetett egyik-másik ilyen HTSZ számológépet úgy berhelni, hogy talán egy perc állás után kikapcsolta a kijelzőt és csak egy bizonyos gombra kapcsolta vissza. Addig a számítások megmaradtak, csak a gép lement alfába. Valamelyik Rádiótechnika cikkezett is erről (egy külsős olvasó véste a cikket). Gondoltam is, hogy a gyűjteményem egy darabját kísérletképp átalakítom "energiatakarékossá". :-) De aztán inkább mégsem tettem meg. Eredetiben nem volt energiatakarékos, hát a gyűjteményemben elfér eredeti állapotában is.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mintha lenne egy ilyen készülékem otthon. Megnézem.

0

zus
zus picture

Köszi Jaca, várom majd az okosítást. Ha esetleg valami jobb fotót is tudnál csatolni hozzá, azt nagyon megköszönném. Meg a tápjának az adatait. Már ha van ilyen géped odahaza.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nekem is Ti-59 em van, de a hátulján magyar cimke, PTK-1096
A hátulján egy nagy luk tátong az akksi helyén, anno a két érintkezőre DC adaptert kötöttem, hogy kipróbáljam.
Ja, még egy cimke van rajta: KÖZÚTI IGAZGATÓSÁG, és tollal alá írva, hogy fogyó...
Többet nem tudok a gépről. Bekapcsoltam, világított, örültem.

Viszont most úgy döntött, nem megy. Nem indul a DC-DC konverter.
Itt találtam némi infót, igaz, nem erről a gépről, de segítség volt:
http://www.hpmuseum.org/forum/thread-2334.html

0

zus
zus picture

Szia Jaca ! Az enyémen alul PTK-1096 felirat van, na és a blockbuster: a hátán volt egy leltári matrica, amit valami olyan ragasztóval tettek fel, ami megkezdte a gépház anyagát. A matrica eltűnt, de a ragasztónyomok megmaradtak: UVATERV felirat, meg valami szám maradéka.

Köszönöm a képeket, a feladatot megoldottam. Az enyém hátában is egy bazi nagy lyuk van. Fentebb véstem egy hozzászólásra, hogy abba a bazi lyukba beleműtöttem egy 3 darabos AAA cerkaelemtartót. Abba beleugráltak a kis cerkaelemek és beindult a gépmadár. Szerkesztettem egy zárófedelet is a gépre bakelitből, úgyhogy most már akár hurcolászhatom is, ha akarom. Lehet vele májerkedni valami iskolai vizsgán. :-)

Később kisebb átalakítással Li-ion párna akksit fogok beletenni egy kis töltő áramkörrel. Akkor elég lesz neki kívülről 5V-ot adni és a párnaakksi szépen feltöltődik.

Most még a HTSZ által szerkesztett matematikai számításos ROM-ot szeretnék találni hozzá, meg esetleg mágnescsíkos memóriát. Persze, tudom, hogy lehetetlenre vállalkozok, de ki tudja, hogy mi úszik még fel, nem igaz ?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem a mágneskártyás olvasóba elég egy hordozóra felragasztani egy darab VHS szalagot valami régi 90 vagy 180 perces kazettából.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A VHS túl keskeny. U-Maticot lehet használni, az jó. Vagy valami ócska parkolókártyát, vonatjegyet, akármit, amin van mágnescsík

0

zus
zus picture

Köszi az ötletet mindkettő töknek Jaca és Multi. Gondolkodom a problémán és megnézem az olvasó mechanikáját is.

0

Jaca
Jaca picture
****

0

Sponsored links