You are here

Quad 405 + autós sub párosítható?

27 posts / 0 new
Last post
Dreamer
Dreamer picture

Sziasztok!
Megfőzöm, vagy bírni fogja? Az építése ismeretlen 8 ohmmal jól működik. 10 perc után fél kihajtáson már 40 fokos volt a végfokok bordája.

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

A topik áthelyezése, még nem elegendő a hozzászólásokhoz!

Comments
szakiroli
szakiroli picture

Szia. Tudnunk kellene az erőlködőről, hogy mekkora a tápfesz, valamint, hogy milyen végtranyókkal van szerelve. Lehet, hogy bírja-lehet, hogy nem. Egy 8ohmra tervezett erősítőt 4ohmmal terhelni olyan mint ha a te nyakadba egy 50kg-os cementes zsák helyett egy 100kg-os zsákot tennénk. Hiába mondanánk, hogy csak fele akkora távolságra kell vinni. (szerintem belerokkannál, de lehet, hogy elég izmos vagy hozzá. lehet, hogy az erősítőd is az.) Üdv. Roli

0

isoram
isoram picture

Szia! A túlmelegedés, túlterhelés miatt van és egyáltalán nem biztos hogy a megnövelt hűtés elég hatással lesz a csipre!!! Hellyel-közzel, szo-szo, szoba fűtés is kell, no meg a tűzoltók se unatkozzanak!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Lehet, hogy a Csabai féle könyvben olvastam. De lehet, hogy valamelyik RT ben és csak ennyi maradt meg.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_77.html?pg=9

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Dreamer
Dreamer picture

Kösz!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Én értem...

Egy Quad 405 végfokot az előírt 8 ohm helyett az autókban lébő 2 ohmos sub basszus hangszóróval terheli és csodálkozik, ha füstölög...

Tehát a válasz: Megfőzöd. Megsütőd. Leégeted... Kár a kezeidbe adni..

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Dreamer
Dreamer picture

No, a láda 4 ohmos, és nem vártam meg, hogy túlmelegedjen, csak kérdeztem. Örülök a jóindulatnak :(

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: jóindulattal.
A Quad 405 lehet mono és sztereo, ezen belül kb 10-15 klf kivitel.
Az autós sub lehet erősítővel és nélküle.
Típustól, kiviteltől függően a hangszóró 2-4 Ohmos, egy vagy kéttekercses.
Tessék szabatosan feltenni a kérdést, műszaki emberhez méltóan.
Sokan tudunk gondolatot olvasni, nekem most nem megy.

Bálint

0

Dreamer
Dreamer picture

Jól van, köszönöm, hogy foglalkoztok a problémával, de egy másik (szintén elektromos) fórumon segítettek (nem beszéltek mellé :) )

A lényeg, hogy a láda, egy egy tekercses nem aktív láda, nyilván erősítős aktív ládára nem akarok plusz erősítőt kötni. 4 ohm impedanciájú (30 cm átmérőjű :), piros dobozzal rendelkező).

A Quad sztereó, ismeretlen építésű, eddig 8 ohmos ládákkal tökéletesen erősített (évekkel ez előtt használtam). Most már csak hobbyzok (nincsenek meg a hangosító cuccok), és megkértek, hogy csináljak egy kis partyt. Ekkor gondoltam, hogy összeházasítom őket.

A megoldás egyébként az lesz, hogy aktív hűtéssel fogom hajtani, és akkor nem lesz baja. (Most próbálom a szomszédok maximális örömére)

Igazatok van, hogy néhány szó helyett kissé jobban kifejthettem volna, de az idő sürgetett, tabletről írtam és ott nehéz kifejtősen írni.

Egyébként nagyon szívesen megvárom a Ti gondolataitokat is!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"Jól van, köszönöm, hogy foglalkoztok a problémával, de egy másik (szintén elektromos) fórumon segítettek (nem beszéltek mellé"
Akkor miért tetted fel itt is a kérdést? :hmmm: Hacsak nem "mellébeszélést" akarsz olvasni..
szerencsére én zöldfülű vagyok, úgysem tudtam volna tanácsot adni, mert ezek után tuti nem is tenném. Megjegyzem konkrét paraméterek nélkül segítettek máshol, az kb. annyit is ér.
(aktív hűtés megoldás??? Hát Te biztos tudod...)
Üdvözlettel: Kiss Z.

0

Dreamer
Dreamer picture

Kedves druszám!

Feltételezem, hogy ott olyan adott tanácsot, aki találkozott már olyannal, aki látott már olyat, hogy hogyan épül fel egy ilyen erősítő.

Viccet félre téve, azért kérdeztem meg két helyen, mert nem ismertem annak a topicnak az aktivitását, és féltem, hogy nem kapok segítséget. Azt gondolom nem követtem el bűnt.

Vasárnap megírom nektek, hogy egy oldal mennyit bírt :) (Persze titkon remélem, hogy nem fog tönkremenni a jó öreg jószág! :) )

Dreamer

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ha 8 ohmra van tervezve, akkor 1/3 és 1/2 kivezérlési szint között túl fog terhelődni. A végtranzisztorok túl fognak terhelődni.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Dreamer
Dreamer picture

Úgy gondolom 8 ohmra vannak, de nem tudom, mert a belseje előttem ismeretlen.
Javaslod, hogy hajtsam fél kivezérlés felett? :)

Véleményed az, hogy megfelelő hűtéssel sem lehet kordában tartani, és tönkre fog menni?

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ennek pl úgy lehetne a végére járni, hogy ha elmondanád mekkora (hány volt?) tápról megy és milyen (és mennyi)végtranzisztorok vannak benne, megspékelve a hűtőborda méretével. :)

Mellesleg 10 perc alatt 40°C szerintem nem sok, én inkább az 50-60-at mondanám annak..

0

Dreamer
Dreamer picture

Oldalanként kettő darab, a típusáról nincs infóm. A hűtőborda mérete itt látható.

Most fél oldallal hajtom és rajta van 1 db 10 cm átmérőjű szgép táp ventilátor, több mint fél óra alatt nem tudott 35 fok felé menni a borda hőmérséklete.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

AZ ÁRAMOK LÁPIK TÚL A KRITIKUS SZINTET. Á! caps lock.

Valamikor olvastam, már nem emlékszem.
Gyors és jó megoldás: Sorba kötött hangládák. 2x4 ohm=8ohm.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia!
Nem az áramok lépik túl a kritikus szintet, ugyanis épp eszű ember 10A-osnál kisebb végtranzisztorral nem szerel quad405-őt. Ellenben a csúcsdisszipációra vonatkozó értékek aggasztóak lehetnek, ezért lenne jó ismerni a tranzisztorok típusát, valamint a tápfeszültséget.
Arról már nem is tudom érdemes-e beszélni, hogy akár a 8Ohmos terhelésnél is ilyen szempontból rendszerint határon üzemelő (lásd 2N3442) végfok esetében, az autóhifiknél (barkács-hangdobozoknál) általánosan előforduló rossz fázisviszonyok tovább súlyosbítják a helyzetet.
60-fok körüli fázistolás esetében a disszipációs csúcs már kb. duplájára növekedik.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Lehet. Ennyire nem mélyedtem bele. Csak az a meglepő dolog maradt meg bennem, hogy a legveszélyesebb ezen szempontból az 1/3 - 1/2 kivezérlési tartomány. Ez alatt és e felett nem melegszik annyira. De, hogy ki és hol írta ezt le arra már nem emlékszem. Ha tudod a jelenség okát, akkor oszd meg velünk!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ez minden (A)B osztályú erősítőnél így van. Az a jelenség oka -röviden- hogy amikor kicsi a kimenő jel, kevés áram folyik, akkor nyilván kicsi a disszipáció, amikor max. közeli a kimenő jel, akkor azért (relatíve) kicsi a disszipáció mert bár az átfolyó áram nagy, de a tranzisztoron kicsi a maradék feszültség, de én inkább 1/2-2/3-ra tenném a max disszipációt, ilyenkor már jelentős áram folyik a a kimenet felé és a maradék feszültség is jelentős a kimenő tranzisztorokon, innen jön. Ez persze mind szinuszos vezérlés esetén értendő, mivel ugye a szinusz viszonylag sok időt tölt a csúcsai közelében.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Most, hogy így olvasom igen ez volt leírva... Csak kiesett, mert számomra érdektelen volt. Csak a lényeges okozatot jegyeztem meg.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"szinusz viszonylag sok időt tölt a csúcsai közelében" :taps: Főleg ha túl van vezérelve a végfok, mert süket a DJ , azt nem halli , ami másnak már repeszti szét a valagát ....
Sok Quad-t építettem, ha jó volt megoldva a végtranzisztorok hőelvezetése és a tranzisztorok is "tudtak" legalább 10A-t , nem volt gond a 4 Ohm-s terheléssel sem , 70-80 W-t simán leadtak , a radiátorokat meg nem kell tapogatni , azért vannak hogy leadják a hőt és nem azért , hogy akkumulálják azt .

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Bármikor.. Alakítsd át 4 ohmos terhelésre! Asszem az Urbán féle átvariálás 4 ohmra való.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Stonhy
Stonhy picture

Sziasztok!

A Quadot nem kell átalakítani 4 Ohmra, mert alapból bírja. Az eredetihez hasonló kapcsolások mind 8, mind 4 Ohmon 100 Watt körüli teljesítményt produkálnak.

stonhy

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia!
Ez igaz. Kicsit csökkenteni kell a tápfeszültséget (vagy nagyobb Ptot határadatú végtranzisztorokatt kell tenni) és érdemes kicsit emelni az A-osztlyú meghajtó nyugalmi áramát is, hogy a "béta-hiányos" végtranzisztorok miatt ne rendetlenkedjen.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
"A Quadot (...) Az eredetihez hasonló (!!!) kapcsolások..."
:super: :super: :super: és ezt tényleg külön ki kell emelni! :lol:

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem értem a kérdést.

Bálint

0

Sponsored links