You are here

Renault Zoe töltőinverter IGBT modul zárlat

15 posts / 0 new
Last post
zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
FS200T12A 1T4  3 fázisú modul egyik ágában kimúlt az IGBT,  de sajnos a neten semmi beszerzési forrást nem találok. Létezik hogy valami cég foglalkozik ilyen hibrid modulok felújításával?
 

File attachment: 
Comments
tvdoktor
tvdoktor picture

üdv.

A bal oldal az egyenirányító,, a jobb oldal a inverter /ez a töltő/ ,ha az inverterben van a rossz akkor lehet PFC hiba is,vagy akármi.
Ha a zárlatost kiiktatod akár működhet is,csak nem tud annyi áramot.
Ha ki tudod műteni szépen,és a hűtést meg tudod oldani,akár bele lehet tenni másikat.Az hogy milyen IGBT? meg lehet saccolni.

1

zgyula
zgyula picture

A motor inverter jó, mivel megy az autó, ezzel nem is szokott gond lenni. Csak tölteni nem lehet, így csak az egyenirányító modul rossz. 
Lehet tényleg az lesz hogy diszkrét elemekből össze kell rakni ezt a modult, mivel hely van hozzá és a jövőben biztosan fognak elszállni ezek. 

0

balage
balage picture

Helló! A felújítás felejtős ezeknél. Mind a 6 IGBT és  az összes antiparalell dióda teljes mértékben egyforma paraméterekkel rendelkezik.
Nem véletlenül kerül egy ilyen modul több mint 100.000 Ft.-ba. És még akkor a hiba okát is meg kell keresni, mivel ezek a cuccok nem igen mennek tönkre önhibájukból.

2

zgyula
zgyula picture

A belső felépítés nem indokolja hogy összeválogatott alkatrészekből legyen... A hiba oka hogy túl sokat akarnak egy AC töltőből kihozni a csigazabálók, szállnak is el sorra a Zoe inverterek.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy direkt az invertergyártó számára   készült, nem kereskedelmi forgalmazású

Bálint

1

zgyula
zgyula picture

Szia ! Valószínű, az Infineon oldalán sem találom. Írtam nekik 1 hete, azóta se jön válasz.

0

nagyis
nagyis picture

Szia!
Az INFINEON forgalmazza ezt a típust nem látom de R12 ott van. A modul 1200V 200A de amit keresel at T12 lehet modulon belül több az egység. Itt próbálj érdeklődni
https://www.infineon.com/cms/en/product/power/igbt/igbt-modules/fs200r12...
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-FS200R12PT4-DataSheet-v02_02-EN.p...

Ez a videó is sokat segít  
https://www.youtube.com/watch?v=argrHjADn8g
 

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Amit belinkeltél motor meghajtó híd, ez pedig egy szabályozható egyenirányító. Ha nem lesz utánpótlás a Zoe-sok bajban lesznek, ez a gyenge pontja ennek a tipusnak. Túl sokat akarnak az AC töltőből kihozni...
Érdekes módon a Leaf 7kW-os invertere nem szokott meghibásodni, ráadásul diszkrét egyenként cserélhető IGBT-kből van felépítve jobb hűtéssel.

File csatolás: 

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Üdv.

Ez egy 6 utas 3fázisú PWM-el szabályzott egyenirányító,ami előtt van egy EMC zavarszűrő,majd a három fázisra 3x 100uf kondenzátor,majd ezután jön az IGBT híd,amelyben a diódák sorosan vannak kötve az IGBT-vel.
Van benne egy programozható elektronika,egy induktivitás, ami PWM-el kapcsolgatja a 3 fázist, felhasználva a töltést kondenzátorból hogy a 3 fázis árama  szinuszos legyen.A lényeg hogy nem feszültség vezérlés van, hanem áram vezérlés.Ez a szabályozás lehetővé teszi hogy kevesebb meddő áram folyjon.
A töltő tud egy fázisról is tölteni meg 3 fázisról is.
A három fázis estében a 120 fokos vektorok miatt nem lesz nulla a feszültség hanem egy hullámzó görbe,ezért ez ideális.
Egy fázisú töltésnél a feszültség lemegy nulláig,ez a kondenzátorban nagyobb terhelést okoz,ami a kondenzátor halálát okozza.
Ezért lett zárlatos az IGBT.
A motor is része a töltésnek+inverter....További..

2

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Kifejtenéd jobban a kondenzátorra vonatkozó mondatot? 3 fázisú töltés esetén a kondenzátorok közös pontját egy lebegő nullának látom. Ahhoz képest a kondenzátorokon nemhogy lesz nulla feszültség, hanem folyamatos polaritás váltás is van.

Az egyfázisú töltés hogy néz ki? Hova kapcsolódik a nulla vezető?

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

De gondoljatok bele, mennyivel olcsóbb fenntartani egy elektromos autót, például nem kell benne olajat cserélni, és sokkal kevesebb mozgó alkatrész van benne....

3

zgyula
zgyula picture

Szia!
A kondit megmértem, mindhárom ága 90uF körül van.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Gyula: hány Voltos az elkó?
ESR-t vagy szivárgást ellenőrizted?

Bálint

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Igen, az esr is igen alacsony, mivel ez nem elko.

0

Sponsored links