You are here

Sal saf 2070 autóerősítő javítása

15 posts / 0 new
Last post
mzsolt04
mzsolt04 picture

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem a címben szereplő erősítő javításában. A hiba jelensége a táp meghajtó fetek ( Q7-Q8 :jelenleg IRFZ48N) illetve C15 : 35V/1000μF a bekapcsolást követő azonnali (melegedése)nagy áramfelvétele. Sajnos nem találom a további (esetleges) zárlatos alkatrészeket, és rajzot sem. Amit cseréltem: Q7-Q8: (IRFZ44N helyett IRFZ48N) U1: (TL494CN)
Előzmény: Az erősítő pár hete hozzám került zárlatosan, egy forrasztási hibával! A végeket cserélték, (IRF540) és a hiba miatt elszállt: IRFZ44N, ill. TL494CN. A kicserélt alkatrészek után az erősítő jól működött, nem melegedett, csak több órás üzemeltetés után. Most ismét visszakerült hozzám, és a mérésekből kiderült, hogy a tápmeghajtó fetek ismét elszálltak.
Kérném az ebben jártas fórumozok segítségét, a hiba meghatározásában.

Üdv: Zsolti

File attachment: 
Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Először is azt kell eldönteni, hogy az erősítő túlterhelése okozza a táphibát, vagy önmagától is tönkremegy (miközben a végfok hibátlan).

1. Válaszd le a végfokot, pl. a trafó szekunderének kiforrasztásával. Mivel a tápban nincs visszacsatolás a szekunder felől, ez nem befolyásolja a táp működését. Cseréld ki a FET-eket (44 vagy 48 mindegy). Kapcsold be és nézd meg mekkora az áramfelvétele. Normál esetben nem lehet több mint 1A. Skóppal nézd meg a G lábakon lévő jelet. Szép négyszögjelnek kell lennie, melynek felfutása 0V-tól meredeken indul. A felfutó ágban a nyitófesz környékén (+4V) lehet egy pici kis lépcső a jelben. Ami nagyon fontos, hogy a négyszögjel alja 0V legyen (töltsd fel a képernyő képeket). Láttam olyan hibákat, ahol fóliaszakadás volt a TL494 földágában, vagy egyéb hiba miatt nem zártak le a FET-ek és folyamatos egyenáram is fűtötte őket. Ha a jel rendben van, akkor nézd meg a trafón primer lábai közt a jelet. Az már nem olyan szép négyszög, de annak sem lehet DC komponense. Ha mégis van, akkor az ellen ütemű meghajtó végfok aszimmetrikusan kapcsolgat. Ezt okozhatja a vezérlő jel asszimmetriája vagy a FET-ek eltérő kapcsolási sebessége (pl. FET hiba esetén). Ha minden szép és jó, akkor kösd vissza a trafó szekunderét. Ekkor is ellenőrizd le a jelalakokat, hogy nem okoz-e hibát az erősítő áramfelvétele. Közben folyamatosan figyeld az egész áramfelvételét a labortápból. Ha 3-4A fölé ugrik akkor állítsd le, mert gáz van valahol.

2. A FET-es végfokok hajlamosak a termikus öngyilkosságra. Ellenőrizd le a munkaponti áramokat. A munkaellenálláson mérj feszültséget (mV nagyságrendű). Ha a két végfok azonos munkapontban dolgozik, akkor elfogadhatod jónak. Ha számottevő eltérés van, akkor valamelyik hibás, vagy elállították. A FET-es végfokoknál szinte mindig állítható a munkaponti áram, egy potival a DC visszacsatolásban. Próbáld beállítani. Ha látszólag minden jó, akkor járasd és ellenőrizd a melegedéseket. Próbáld hajszárítóval felmelegíteni. Volt olyan esetem, hogy egy elkó átvezetett és ezzel megnövekedett a munkaponti áram. Az elkó is melegedett ezzel az áramok is nőttek, mindaddig amíg valami elfüstölt.

A tesztelés és mérés folyamán a labortápon mindig úgy állítsd be az áramkorlátot, hogy az éppen a működési határ felett legyen. Ekkor egy hirtelen áramfelvétel ugrás (zárlat) esetén minden túlélheti.

Üdv.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: "hajlamosak a termikus öngyilkosságra"a hűtőbordára csavarozott termisztort is ellenőrizd.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Itt egy zener megoldotta a problémát.
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/sal-saf2070-sasszi-erosito-csoda-m...
A led átvált?
Üdv.

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia

Ezt elolvastam, illetve mást is, mielőtt írtam. Sajnos nem ez lesz a gond. A led átvált, ahogyan kell. A bal oldal szól is, de kiszedem azokat is (IRF540) mert nem tudom eldönteni, hogy nem-e a vég fetek "tréfálnak-e meg"
Mérésre jónak tűnnek!
Köszi

Zsolti

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az IRF540- nél az Rdson 0,077 Ohm, az IRFZ48-nál 0,014 Ohm.
Miért nem az eredetit teszed bele?
(már kérdeztem, Ugs-re össze van válogatva?)

http://english.electronica-pt.com/components-cross-reference?ref=IRF540

http://www.allxref.com/irf/irf540.htm

http://alltransistors.com/mosfet/transistor.php?transistor=2419

Bálint

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia

Én a táp feteket helyettesítettem csak, mert az volt kéznél (IRFZ48N) ami helyettesítője az IRFZ44N-nek .
Az IRF540N vég marad, és van is itthon, mindegyiket cserélni fogom, ha eljutok odáig.
Nem válogattam semmit.

Zsolti

0

VPisarev
VPisarev picture

VPisarev Good day. Try to create one all the points. 1. vypayat all power output transistors and check the operation of the power supply to the load of light bulbs. Voltages for the power output amplifier and crossover chips should be strictly symmetrically and not too high. 2. Check the amplitude and symmetrically napryazhno on swing stages IGBT final amplifiers. 3. Check vypayanye serviceability of transistors on the resistance and leakage current. Overheated output transistors are often defective. 4. sealed back power transistors and adjust the quiescent current per channel. 5. Check the operation of terminal amplifier FET with only heat sinks on the power transistors. For example, a simple power supply circuit on a chip TL494. Good luck in your repair.

File csatolás: 

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Hi

Good day! Thank you for your help , comments.

Zsolt

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha ismét elszálltak, akkor én már a hangszóróra gyanakodnék. Cseréld az alkatrészeket, és terheld le a tápot a + és a - közé tegyél be valamit, ami 1A körül megterheli. A földhöz képest így is egyformának kell maradnia. Gyakori hiba, hogy a hangszóró a nagy tuc-tuctól kidörzsöli a tekercset, ez nagy impulzusú rövidzárat okozhat, ami visz mindent.

Üdv: Jácint

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia!

A hangszóró jó! Kipróbáltam egy másik erősítővel. Az tény, hogy rendesen volt hajtva, mint utólag kiderült egy 8 ohmos hangszóróval. (amit ugye nem autóba terveztek, hanem szobai rendszerbe). Remélem nem a tekercs. kiszedem a maradék vég feteket. Majd látjuk.....

Zsolti

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: teszterrel végig kell nézni a feteket, a tápon is.
Összeválogatva kell cserélni.
Nem vagyok biztos benne, hogy tűri az IRFZ48-ra való cserét.
(tegnap vittek el egy autóserősítőt, harmadszor volt itt.Mindíg ugyanaz a fele szállt el.
Mint kiderült, az egyik hangszóró hol szól, hol nem. Az első alkalommal szóltam, hogy javítsák meg, ellenőrizzék a vezetékezést, azóta sem csinálták meg)

Bálint

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia

Itt jelenleg nincs semmi más, csak egy multi, amivel mérhetek. Az IRFZ48N "hivatalból" a IRFZ44N helyettesítője, csak egy picit "erősebb" . Nem hiszem el, hogy sehol nem lelhető fel ehhez rajz!?
A táp elindul, de a fet, és a kondi nagyon melegszik fél perc után.

Zsolti

0

nogebt
nogebt picture

hi.
a melegedő kondi a szimmetrikus tápból az egyik vagy a 12v-os puffer egyike??
ha a szimmetrikus tápban lévő melegszik akkor ott valami nem szimmetrikus... (a kondi is lehet rossz!!!) mérted a szimmetrikus feszt??? egyforma??
a végfokok nem terhelnek be???
ha a végfok tranyók jók akkor nemigen terhel....
sztem ki kellene szürni hogy a tápban vagy a végfokban van a hiba...

üdv: egon

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia

A melegedő kondi a 12V-os puffer egyike (C15). A szimmetrikus feszt már mértem, egyformák! A végfok tranyókat már mértem, nem zárlatosak, (bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jók is ) sőt a táp fet felőli oldalon már ki is forrasztottam (a fotón látszik), most kiszedem a másik oldalon is mindkettőt. Hátha........
Köszi

Zsolti

0

Sponsored links