You are here

Samsung 32F5300 háttérvilágítás hiba (Megoldva)

8 posts / 0 new
Last post
coolman
coolman picture

Sziasztok!

Adott a fent említett tv. Hang van, kép nincs hibával került hozzám.
Tipusszám alapján rendeltem ali-ról bele D2GE-320SC0-R3 számú ledsort.

https://www.aliexpress.com/item/33033940263.html?spm=a2g0o.search0305.0....

Kicseréltem mind az 5 sort. A készülék összerakva elindul, háttérvilágítás megjön, de a SMART felirattól folyamatosan újraindul.
Ráadásul a képen vízszintes csíkok jelennek meg, mintha sérült volna a kijelző, de minden újraindulás után más sorokban (van amikor fent, van hogy lent).
Ha lehúzom a ledsor csatiját, a készülék hibátlanul elindul, lámpával világítva a csíkok sem láthatók.
Utánna olvastam el figyelmesen a hirdetést ahol azt írja, hogy ez a típusú ledsor csak HD kijelzős tv-be való.(Miben különbözhet? Áramban?)
A gyárin van két db dióda szerü alkatrész ami a kínairól hiányzik, de mérni nem tudok rajta semmit. Minden irányban szakadást mutat a műszer.
Meg lehet hackelni ezzel a ledsorral, vagy rendeljek bele újat?
Bocsánat, ha hosszúra sikeredet. Előre is köszönöm.

Megoldás: A ledsor érintkezők meghajlítva a jobb kontakt érdekében, a táp átforrasztása és a hibás ledsor cseréje. 3. napja hibátlan.

Üdv.

 

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Szia. Ott más gond lesz. A ledsornak mindegy, hogy HD-e a kijelző csak más számuval szerelték. 2 féle ledsor szokott ezekben lenni ( 25300A, vagy 28489A), a led tipus, és darabszám ugyanaz, csak a hosszuk tér el 1cm-t. Elektronikusan működnek egymás helyett, csak máshol vannak a pozicionáló kivágásaik, ezért, ahogy Zoli is írja, a tepsi lemeze okozhat zárlatot, ha bele vannak feszitve, emiatt rendellenesen működik a táp. A diodák csak védő zénerek, sok gyári ledsoron nincsenek is rajta. Ha lehuzod a main-táp összekötő kábelét, ugy dugod be a hálózatba, mit csinál? Teljes fénnyel világítani kéne a ledeknek...

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Tulajdonképpen egyetértek, azzal a különbséggel, hogy (szerintem) a tepsi lemez nem igazán érhet fel a csíkok aktív oldalára, --- galvanikusan nem érhet fel.oda. A csík két oldala nem érhet össze, vagy csak én nem láttam olyat. Ráadásul a lyukaknál kis "rátartás" is van a biztonság kedvéért...
 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"vagy csak én nem láttam olyat". IGEN.
Üdv, Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Valami nekem nem kerek, vagy nagyon rosszul emlékezek. A kétfajta csík nem igazán tehető be egymás helyére csak úgy simán, mert a kivágások, szigetelt részek, de még a lencse távolságok sem egyformák. Talán még annyi lehetséges, hogy "beerőltetted" a helyére, de a lemez fülek zárlatot okoznak. (persze csak tippeltem)
Üdv, Z.

0

coolman
coolman picture

Szia!
Este szétszedem és megnézem, de nem erőltettem, mert könnyedén bement a helyére és a lencsékre is pont ráment a fehér fólia.
Amit nem értek még, hogy az  ali is úgy hirdeti, hogy F5500-hoz jó. 5-ös szériában nem is volt sima HD tudtommal.

0

coolman
coolman picture

Sziasztok!

Most volt időm foglalkozni a témával. Lehúzot main-nal se működött, csak pár másodpercig. Ismét szédszedtem a készüléket.
Az első három képen jól látható, hogy mégis a belevaló tipust sikerült rendelni.
Teljes bontás előtt megmértem a (2. kép) ledsor csatlakozó összes kivezetése és a tepsi között az ellenállást 20MOhm-os méréshatárban.
Minden kivezetés szakadást mutatott, tehát zárlat nincs a tepsihez. Teljes bontás után kiderült, hogy az 5 új ledsor közül az egyik szakadt.
Visszatettem 4 gyárit és egy kinait. Próba main nélkül (5.kép), kis különbség van a legalsó ledsor és a többi között, de legalább működött.
Kb. öt percig járattam igy, majd totál összeraktam. Ekkor jött a meglepetés, a háttérvilágítás el sem indul.
Ismét darabokra bontás, és a kínai sor megint szakadt. Most ott tartok, hogy szétszedve main nélkül járattam többször kb. tíz perceket.
Így hibátlanul működik.
Ötletek esetleg, hogy ez mitől lehet?
Üdv.
 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Csatlakozót (led sorok) érdemes kicsit meghajlítani (én át szoktam hidalni inkább) mert a rossz érintkezéstől is "kilőheti" a ledeket. A tápon (led meghajtó) ellenőrizd a vezérlő IC-t és fettet, mert volt már amikor a "teljes" feszt ráküldte a ledekre.
Üdv, Z.

0