You are here

Samsung CK 528 ZSE tápegység nem indul!Megoldva!

25 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok!Egy kis segitségre lenne szükségem.Szeretném megmenteni a fenti tv-t a kukátol ,feltéve ha sikerül és nem kerül tul sokba. A tépegység nem indul be ,a biztositék ép .Égési nyomokat nem látok sehol a C807 150 mikros 400 voltos puffer kondin megvan a 300volt a Tda 4601 ic-n a következö feszültségek vannak:Pin 1:1.8v (4.3v),Pin2:0v (0.2v),Pin3:2.2v(1.1v),Pin4:7.4v((2.4v),Pin5:7.2v(7.2v),Pin6 :0v(0v),Pin7:2.4v((1.9v),Pin8:2.4v(2.4v),Pin9:10.1v(11.6v). A zárojelben lévö értékek a kapcsolási rajzon szereplö feszültségeket jelzik az ic lábain.A zárojel elött pedig a mért értékek vannak felüntetve.Hogyan induljak tovább, van e valami esély arra szerintetek hogy a 4601 ic csere nélkül megoldodjon a dolog mert ilyen ic nincs kéznél jelenleg?Sajnos nem találtam semmi sasszi számra utalo jelzést a panelen,Elöre is köszöntem mindenkinek a tippeket üdv.Demeter!

Comments
Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha 10 évig javítgattál napi szinten és nem találkoztál a TDA4601-el, akkor az már nagyon rég lehetett.

A TDA 4601 és a testvérkéje a TDA4605, rendkívül megbízható és strapabíró táp IC.
Persze itt is van tipus hiba, de az nem az IC. A 4601 nél van s vagy 4 kis kondi 1-100 mikróig. Azokat kell időnként cserélni. A 30 éves tévékben kb 30 év után, majd 1-2 évent. A 10 éves tévékben 10 év után, majd 1-2 évente.... Ennyit romlottak a kondik minőségei....

A 4605 ben a kondik nem szoktak annyira elfáradni, de azért érdemes cserélni. Viszont ennél az IC-nél van egy elvileg 270 kilo-ohmos ellenálás ami a nyers puffert viszi az IC-re. Persze a gyártók mikroméretű ellenálatot raknak oda ami idővel megszakad. No akkor repül az IC és a FET is. Szerintem direkt csinálják ilyen alul méretezett ellenállással.... Lüke gyártók.

Régebben én is DX-eltem. Majd felrakom a QSL lapjaimat.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok!Kicseréltem mind a négy általatok javasolt kondenzátort , ujakra és igy már kényelmesen be lehetett állitani a 125 voltos feszültséget tökéletesen müködik a készülék.Nagyon örülök és nagyon-nagyon szépen köszönöm mindenkinek a tanácsokat .a segitséget mindenkinek egy nagy korsó sör ennek örömére tisztelettel Demeter! :taps2: :beer: :beer: :beer: :beer: :pattog: :beer: :beer: :beer:

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Boldogblog!Igen jol irod nagyon régen volt .Mellesleg nem találkozhattam ezzel az ic vel mert csak fehér- fekete, lámpás , hibrid, tranzisztoros .és integrált áramkörös tv -kel volt dolgom akkoriban és ezekben egyben sem volt kapcsoloüzemü tápegység ,és ez a szines tv teknika azért egész más dolog...Ugy látom a rajzon az az ellenállás amiröl beszélsz 1 wattosnak van feltüntetve .ilyen sokat fogyasztana ez a kis ic hogy nem elég neki az 1 wattos ellenállás? Én is azt gondolgatom ahogy egyre többet tanulgatok itt Töletek meg olvasgatom a más forumokon lévök véleményét is, hogy valakiknek érdeke lehet hogy a "tervezett elavulás" ne maradjon ki semmilyen elektronikai cikkböl. Volt egy tv javitó ismerösöm aki azzal dicsekedett folyton hogy ugy megjavitja a tv-t hogy pontosan akkor romlik el amikor ö szeretné:-)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A 4601 nél nem jellemző az ellenálás hiba. Az a testvérénél a 4605 nél jellemző.

Az ellenálás a kapcsain lévő kb 300 volt végett szakad meg. Egyszerűen kicsi és men bírja...

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

csepi
csepi picture

Szia.
Az alaplap P54S
http://elektrotanya.com/samsung_cb528zse_chassis_p54s.pdf/download.html

Stabil megbízható készülék, érdemes megmenteni.
TDA4601-es ritkán hibásodik meg, az elkók lehetnek kiszáradva.
A 9., és a 7. lábán levő 100uF-at cseréld.
Szekunder oldalon nincs zárlat ?

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv csepi!A szekunder oldalon még nem kutattam különösebben egy áramszünetkor adta be az unalmast a rajzot leszedtem köszi az infot .Ugye jol gondolom hogy itt is le kellene választani a készüléket a táprol s egy égövel helyetesiteni a terhelést???,

0

city217
city217 picture

Szia.
A pin 9-es lábon levő kondit cseréld ki. Nem tudom milyen van benne, 47 vagy 100uF, de kukába vele.
Üdv

0

dddemeter
dddemeter picture

ÜDV!Köszi a tippet.47 mikro,25 voltos van benne C808 akkor máris megyek és kidobom belöle . A tranzistor amit az ic hajt bázis emitter lábai közt 30 ohmot mértem igaz nem vettem ki a panelböl ez vajon normális érték? Valami olyat sejtek hogy lehet hogy gyárilag is van B-E közt egy ellenállás,,,,

0

city217
city217 picture

Szia.
Ott egy 100ohm van és egy dióda párhuzamban. Csak az egyik lábait kell megemelni és úgy mérni.
Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Értem de kb mennyi a normális érték a b-e közt?

0

city217
city217 picture

Szia.
Ott sima BU508A van az én műszerem szerint síp állapotban 600-700ohm között. :) A lényeg vedd ki és úgy nézd meg.
Üdv

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Fölhívnám a figyelmeteket arra, hogy a DMM-ek a diódamérő (sípolós) állásban mV-ot mérnek. A szilícium P-N átmenet nyitófeszültsége 600-700mV (nem ohm!)

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv mindenkinek!Kicseréltem a C813 .és aC808 kondikat .A tápegység elindult bekapcsol a tv elöjön a raszter .de feltünöen hangosan sipol a trafoban a nagy fesz. Megmértem gyorsan aC826 kondin levö kimenö feszültséget és 125 volt helyett 170 volt van ezen a ponton ami ugye egy kicsit sok?Talán VR801 10k potival probáljam e csökkenteni vagy hogyan menjek tovább?Talán le kellene válasszam s egy égövel kisérletezzek ugy ahogy Fülesmester ajánlotta régebb???Félek hogy elpurcana sortrafo vagy a sorvégfok a nagy kakao miatt,,,,Mindenképp köszi az eddigieket is mindenkinek, várom a tipjeiteket üdv Demeter!

0

maszek
maszek picture

Szia.
A táp prim. oldalán lévő négy db. kondit mérés nélkül cseréld! (3db.100uF és 1db. 10uF.
Azért magas a sorvég fesz. (10uF miatt)
Csere után trimmerrel 125V beállítandó.
Ha ezeket cseréled, pár évig megint bírja a táp. Igen hálás megoldású. Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Maszek! Az általad emlitett 10mikros kondit nem találom sehol , sem a kapcsolásban sem a rajzon...2 darab 100mikro , 1 darab 47mikro , és 1darab 1 mikrot látok benne .......pedig kétszer is átnéztem...

0

maszek
maszek picture

Na Tamás már utalt rá, 1uF helyett tegyél 2,2uF-ot, azért cicereg a táp, és azért nem tudsz "lemenni" a szek. feszekkel.
A kondi, mely a kapcsoló elemre "megy" 100uF legyen, 50, 63V-os.
De lehet már túl is vagy rajta. Üdv.

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Össz-vissz NÉGY elkót kell cserélni a már leírtak alapján, és kész! Ennél érthetőbben már nem lehet leírni!

Üdv:
Laci

0

ELKO4
ELKO4 picture

Akkor ez 1 uF-el lett szerelve gyárilag. Az lesz a hunyó! Ki van száradva, azért pörög a táp mint a fúrótokmány.

Üdv.

Tamás

0

dddemeter
dddemeter picture

Köszi Maszek a tippeket !Holnap veszek uj kondikat és az egészet átkondizom ujakkal .Most csak használt volt kéznél amiket megmértem .egy saját készitésü kapacitásmérövel .C808 100 mikro helyett csak 500 nanofarad volt .Ha a jelenlegi kondik ,mellet probálnám beállitani a potméterrel a 125 voltot abbol lehet e valami baj?

0

maszek
maszek picture

Hali.
Ahogy city217 írja nem tudod, egyébként próbáld meg.
Ha mégis meg tudnád "közelíteni", csak labilis marad a táp és újra beadja a kulcsot, esetleg viszi a sorvéget. Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Abból baj nem lenne csak nem tudod. Annyit nem tudsz vissza állítani, kérdés hol áll a trimer.
Üdv

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok !Probáltam de tényleg nem sikerült csak 150 voltig levinnem a feszt ekkor már ütközésig csavartam a potit.Gondolom jobb mint a 170 volt de még igy is ciripel a nagyfesz igaz kicsit halkabban , ugyhogy marad az uj-kondizás köszi mindenkinek ,majd jelentkezem a fejleményekkel adig is üdv mindenkinek Demeter!

0

ELKO4
ELKO4 picture

Üdv,

van ott egy elko a potira kötve vagy 10uF, vagy 1uF, azt mindenképpen cseréld ki. Vigyázz, pozitív lába van testen.

Üdv.

Tamás

0

dddemeter
dddemeter picture

Köszi tamás ezt is felvettem a "feketelistára" .Üdv Demeter!

0

Sponsored links