You are here

Samsung CW-29M064V KS7A SASSZI hibás az új sorkimenőtrafó?

11 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Sziasztok Tisztelt kollégák!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Három hónapja hozták az említett készüléket javításra sorvégfok tranzisztor zárlatos volt, cseréltem a C405-C404-C108-C819-CR402S-CR403S és a Q401 ami tönkre is ment ismét mértem az R423-RV205-DZ403-DZV200 ezek után a sorkimenőtrafót is cseréltem és a készülék működött rendesen. Ma visszahozták hogy megint nem indul, a sorvégfok tranzisztor teljes zárlat cserélve azonnal elszállt. A sorvégtrafó FBT40914 a SINI-töl vettem. Lehetséges hogy az új trafó adta meg magát ilyen hamar vagy van valami ami elkerülte a figyelmemet? Válaszokat előre is köszönöm! Sziasztok.

Lajos

Comments
mukso70
mukso70 picture

Szia! Soreltérítő tekercs csatlakozóját vedd szemügyre, sokszor ez okoz ilyen rejtélyesnek tűnő hibát. Samuknál gyakori ezek kontakt hibája. Találtam olyat is aminél a vezeték is megsült a csatinál. A képcső felőli végét is ajánlott átnézni, ott is dögledeznek rendesen. Ha szerencséd van ott a bibi, ha nincs akkor lehet maga az eltérítő tekrenc húz át néha. Ez is gyakori. Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Mennyi a 135V? Stabil e?
A sorvezérlés jó?

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/sorkimeno-teszter-hogyan-merjek
Próbáld meg ez alapján!Üdv.Reparator1

0

Vote up!

You voted ‘up’

Stocker
Stocker picture

Szia!

Elnéztem a trafó lábszámát, helyesen bekötve jó a trafó szépen megy égő a képcsőfűtés lábra és van nagy feszültség is. Vissza raktam a gépbe egy S2000N és érdekes módon indul. Olvastam más fórumon hogy ezt a hibát sokan megszívták és nem igazán tudtak vele mit kezdeni. Mindenki csak próbálkozott és rendre egy idő után visszajöttek a gépek ugyan azzal a hibával. Érdekes hogy mindenki azt tapasztalta hogy induláskor megy tönkre mindig a végtranzisztor! Persze az S2000N cseréltem 2SD5703 mert az S2000N nem bírja sokáig. Mi okozhatja ezt a rejtélyes hibát? Szia.

üdv: Lajos

0

Vote up!

You voted ‘up’

thanatos
thanatos picture

Szevasz,Lajos!
Tv-t ugyan csak elvétve javitgatok, SMPS vonalon viszont van tapasztalatom, és hát végül is a sorvégfok is csak ilyesmi szerkezet. Ilyen hibát ezeknél a masináknál egy konstrukciós hiba, vagy utólag beépitett, nem megfelelő kapcsolási jellemzőkkel birő teljesitmény-tranya, vagy MOS-FET okoz. A dolog lényege, hogy ha a trafó primer áramimpulzusának a kitöltési tényezője az 50%-ot meghaladja, a vas elszalad telitésbe, a trafó primerje egy pillanatra egy szál dróttá alakul át, amelyen akkora áram folyhat, amekkorát az ohmos ellenállása enged. Ez az impulzus a kapcsoló eszköz munkapontját jó eséllyel kipiszkálja a biztonságos működés tartományából, és bumm!
A baj a fenti két okra vezethető vissza: bekapcsoláskor a kimnő fesz 0, igy a vezérlés max. impulzusszélességű jelet produkál. Ha ez nincs megfelelően - 50% alá - korlátozva (konstrukciós hiba), vagy a cserélt kapcsoló elem jellemzői (fel- és lefutási, valamint tárlási idő, amelyek a primer áramimpulzus szélességét növelik) rosszak, máris itt a csatt. Ha tényleg ez az ok, mázlid van, hogy legalább a trafó túlélte.
Gyógymódként azt tudnám javallani, hogy valamilyen módon - nincs kapcs. rajzom erről a dögről - próbáld a vezérlő impulzus max. szélességét korlátozni! Talán beválik, amit leirtam, mindenesetre egy lehetséges ok.

Sok sikert! Thanatos

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ez a módszer itt nem járható. A vezérlő jel kötött. Mivel az eltérítés is itt zajlik. Ha meg változtatjuk a vezérlő jelet el romlik a linealitás, meg változik a vízszintes képhelyzet.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Boldogblog!
Üzemi állapotban akkor sem mehet a kitöltési tényező 50% fölé. Én csak egy olyan módositást javasoltam, ami meggátolja ennek az értéknek a túllépését.
A legjobbakat: Thanatos

0

Vote up!

You voted ‘up’

Stocker
Stocker picture

Szia reparátor1 !

Köszi a segítséget. Megépítettem Fülesmester teszterét. A trafó sípol kb.1Khz-n és 0.5 A az áramfelvétel. 12v labortápról tápláltam. Ez szerintem igazolja hogy a trafó rossz. Van gari a sortrafóra? mennyi? SINI-nél vettem. Köszi. Szia.

üdv: Lajos

0

Vote up!

You voted ‘up’

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Ha megvan a számlád, elméletileg hat hónap.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Stocker
Stocker picture

Szia!

Meg van a számlám akkor még garis 2012.10.. Holnap beszélek az illetékesekkel. Köszi hogy írtál. Szia.

üdv: Lajos

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content