You are here

Samsung LE20S51BP Chassis: VE20EO nem kapcsol be (táp hiba) --> MEGOLDVA

16 posts / 0 new
Last post
aviator

Sziasztok!

Ismerősöméknél van kettő példány a fent nevezett készülékből. Az egyik eleve kiállított darab volt.
Pár év használat után, hosszab agóniát követően a kiaállított példányt nem lehetett bekapcsolni. A tápja egyre "hangosabb" volt, először csak nehezen, majd egyáltalán nem kapcsolt be. A szervízben egy-az egyben cserélték benne a táp panelt, és persze jó is lett.

Mostanában a másik példány, ami a vásárláskor eleve 0 perces volt, ugyanezt kezdte el csinálni.

Én arra gyanakszom, hogy a tápkondik száradnak ki benne, és úgy tűnik, mintha az anno kicserélt panelen tényleg ez lenne a helyzet (persze majd kiszedem, és lemérem őket).

Sajnos nem találtam ehhez a típushoz szervíz leírást, igazából az érdekelne, hogy melyik kondi mekkora feszt szűr, mennyire van alulméretezve, illetve hogy adott esetben kerülhet-e az adott pozícióba nagyobb értékű.

Esetleg valaki találkozott hasonló jelenséggel? Tényleg kondi baj lehet?
Illetve érdekelne kapcsrajz a tápjához!

Köszönettel: aviator

File attachment: 
Comments
aviator

Kicseréltem a régi panelon a kondikat (tehát ami még a másik példányban volt anno), és persze majdnem teljesen (!) ki voltak száradva!
Az a probléma viszont, hogy ezzel a régi panellel bekapcsol rendesen, de a kép 5s-en belül elmegy. Mérve, a 13V-os tápon az látszik, hogy ilyenkor nem veszi fel az áramot az LCD panel (normál üzem közben a most kiszedett és átkondizott panellal 12.65V mérhető).

Tehát a régi táp panellal lehet még gond, de mi lehet az? Ugye bekapcsol rendesen, majd megy rendesen 5s-ig, aztán elkezd villódzmi, majd elmegy teljesen a kép.
Esetleg lehet a fő IC?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

Nem valószínű az IC hiba hisz 5s-ig jó volt. Ez inkább a védelem megszólalására utal! Az IC figyeli a csövek feszültségét és áramát is, ha bármelyik hibás érték egy időzítés indul ha a hiba fennáll az időzítés végén az IC letilt!
Az 5s arra utal, hogy túl feszültséget érzékelt, ami nem csatlakoztatott fénycső szokott okozni. Ha túl áram lett volna 1s-on belül leáll!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Köszönöm, ez akkor megerősíti, hogy talán az egyik csati nem volt rendesen a helyén.

Üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Berakva az "eredetei" paneljét, ment rendesen, majd ismét megpróbáltam a "régi" panelt, és működött rendesen.
Talán valamelyik csatlakozó nem volt megfelelően bedugva?

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Sziasztok!

Annyi kérdésem lenne még, hogy be tudom kaocsoni a tápot "asztalon"?
Látom, van az egyik csatlakozó sornál egy ON/OFF láb, gondolom arra kell feszt rakni.

Üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

Az asztalon csak úgy indítsd be, ha van leválasztó transzformátorod és arra működteted, mert az alkatrészek érintése áramütést okozhat!

Egyébként a hálózathoz csatlakoztatva a 13V ill. 5,1V azonnal meg kell jelenjen, de előfordulhat, hogy az 5,1V-ra terhelést kell kötni. Az on/off pontra adott +5V-tal lehet bekapcsolni az invertert, de ezt is csak akkor ha rajta vannak a csövek!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Szia!

Köszönöm, végül nem volt rá szükség, de úgy gondoltam, ahogy javasoltad!

Üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Érdekelne még, hogy "hálózati" puffer kondinak mit ajánlotok? Gyárilag 150uF/450V (20mm x 40mm) van benne, de nem igen találok, csak snap-in típust, de azok se túl bizalomgerjesztőek...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

220uF/400V-ost is beletehetsz, ezt könnyebb is beszerezni!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

Ha minden igaz, az a rajza amit csatoltam! A táp-IC adatlapja is ott van! Igaz már az újabb verzió, ennél már beépítették a nagyfeszültségű áramgenerátort, és nincs szükség a külső ellenállásokra (R01, R02, R03)!
Indítási problémákat, R01, R02, R03, D103, C107, C02, ZD101, IC101 okoz, ill. szekunder oldalon bármilyen nagy terhelés!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Szia!

Nagyon szépen köszönöm!
Első körben kipróbálom az átkondizást, ha esetleg nem oldaná meg, ellenőrzöm, amiket javasoltál!

Üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

pinterkrisztian

Szia!

Kapcsoló üzemű tápok gyengéje a kondenzátor.
A legtöbbe 85C-ost raknak, csak hogy gyárilag megrövidítsék a életüket.
Ha hozzám kerül bármi ami ilyen jelenséget produkál, kondik ki 105C-osak be és csodák csodája működik.
Az esetek 99%ban megoldja a kondicsere.
Többnyire nem nagy beruházás, mert max. 10-15db "alacsony' feszültségű és jó esetben olcsó, és 1 vagy 2 nagyfeszültségű pufferkondi van benne, ez sajnos drága szokott lenni.
Érdemes mindet cserélni...

Sok Sikert,
Üdv,

Krisztián

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Szia!

Köszönöm a tanácsot!
Én is hasonlóan gondolkoztam, legelőször kondi csere, aztán meglátjuk, csak érdekel, hogy esetleg ami feszültségben nagyon határon van, a helyett rakok nagyobbat.

üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

aviator

Szia!

Raktam fel fotót!
Az először linkelt szerintem nem ugyanaz, a másodikat megnézem.

Üdv.: aviator

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content