You are here

Samsung UE32C6600UW LED tévé hangja kicsit torzít

7 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kukáztam egy Samsung UE32C6600UW típusú LED tévét. A gép az pár éves, de kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban leledzik, egy apróságot kivéve. Ez pedig a tévé hangja. Ha a hangot normálisan (értsd: a saját hangszóróin keresztül) hallgatom, akkor a hang szépen jön, de van egy érzékelhető recsegés benne (a saját hangtesztje mellett is !). Kis hangerőn kicsi recsegés, nagy hangerőn nagy recsegés. Mint, mikor torzít egy erősítő. A géphez nem találtam kapcsolási rajzot, hogy a hangrészt tanulmányozzam. A hangszórókat kiszerelve azok jónak tűnnek. Nem szakadtak, hanggenerátorral normális hangot adnak.

A fejhallgató kimeneten keresztül viszont a tévé hangja kifogástalan !

Mi lehet a hiba ? Ha valaki tud segíteni, azt megköszönöm. Ahogy tudok, jövök és reagálok a válaszokra. De szívesen veszem privátban is a segítséget, arra azonnal tudok reagálni (a hummer@enternet.hu emilcímről).

Köszönöm.

Comments
steewi
steewi picture

Szia.
Samsung tv rajzok köztük van az általad keresett is,sok sikert a javításhoz.
https://data.hu/get/11285845/Rajzok.7z

0

zus
zus picture

Szia ! Köszi, isten vagy. De szerencsére ennyire nem volt vészes a dolog.

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia!
Be kellene tudni azonosítani a hang processzort, illetve erősítő chip-et.
Ehhez jól jönne pár nagyfelbontású fotó az alaplapról.
Üdv: János

0

zus
zus picture

Szia !

Valami szürke négyzetalapú hasábok, felirat nélkül. A tanyás leírás szerint valami idétlen nevük van (Avalon, meg valami ilyesmi). Akárhogy is, de nem volt szerencsére ennyire drámai a helyzet. Az egyik hangszóró membránja kirohadt. Ennyi volt.

Úgy fest, hogy hozzá fogok tudni jutni új hangszórókhoz. Mindazonáltal a tévét átépítettem, hogy külső hangfalakat is tudjon fogadni a hangkimenetén. Így akár külső hangszórót is rakhatok rá, ha nem zavar a tévé melletti zsinórbajnokság. Eztán vagy a belső (miután megkaptam az újakat), vagy pedig külső hangszórókkal menni fog a gépmadár.

Amúgy, az azért elég furcsa nekem, hogy két ovális, kb. 70 x 15 mm-es hangszóróra a Samsung azt írja, hogy 10 W-osak. Az áramfelvételük az lehet, hogy annyi. De hogy nem bírnak meghajtva 10 W-ot (vagy nem hosszú ideig) az biztos. A tönkrementnek is az lett a baja, hogy a korábbi tulaja 50-es hangerő alatt nem hallgatta.

0

yohnsee
yohnsee picture

Örülök hogy ilyen egyszerűen ment. Feljebb azt írtad, hanggenerátorral jól mentek a hangszórók. 
Üdv, János 

0

zus
zus picture

Köszi. Az egyik hangszóró (? már ha az a p....nyi akármit annak lehet nevezni) membránja el volt hasadva mindkét hosszanti oldalon a széleken, a gumi átvezető mentén. De ez csak nagyítózva derült ki, illetve úgy, hogy óvatosan megnyomkodtam a membránt és akkor az valami recsegős hangot adott. Akárhogy is, ez hanggenerátorral nem derült ki, mivel az egy frekvenciát ad ki. Ellenben, ha bármilyen más hangot (beszédet, zörejt) került rá a tévé használata során, akkor azonnal recsegni kezdett. Mindegy, a probléma szerencsére megoldódott. Most külső hangfalakkal szól, a hajam is lobog tőle. Azok aztán megmozgatják 10W-tal a környező légtömegeket, ha akarom, he-he.

A sztárfotón látható a hangszóró maradványa (miután szétszedtem). Egy átlagos emberi kéz ujjaihoz mérhető méretben. Hát hol tud ez megmozgatni megfelelő intenzitással légtömeget ? Nem csodálom, hogy a korábbi tulaj fél hangerő alatt nem hallgatta a tévét.

OFF Értem én, hogy lapos tévé, meg minden, de a gyártók arra mégsem gondolnak, hogy egy ilyen tévét általában nem egy tanyán fognak nézni, ahol a legnagyobb zaj, ha a tehén bebőg az ablakon vagy a medvék kukáznak ! Akkor az ember kiszól, hogy kuss legyen odakint és kész.
De ilyesmit inkább városon vesznek az emberek, ahol viszont rohadtul nagy a környezeti zaj, függetlenül attól, hogy az ablak nyitva vagy zárva van-e. ON

File csatolás: 

0