You are here

Samsung UE40NU7120 TV villámkár, kiégett biztosíték, zárlat a primer körben

23 posts / 0 new
Last post
kferi
kferi picture

Sziasztok! Egy ismerős hozott egy UE40NU7120 Samsung TV-t. Többek között neki nem tetszett, hogy a közelbe becsapott a villám.

BN9646783A alaplap van benne. Bizti kiment. A 450V-os kondi jó, diódák jók, de a kondin 1Ohmot mérek. Varisztornak kutya baja. De repül a bizti.

Kérdések. A Fet a hűtőborda alatt van vagy a két taknyos az? Ez a szalagkábel ugye úgy bontható, hogy felnyitom a rögzítőt?

Merre induljak? Esetleg valakinek rajza nincs hozzá?

 

Comments
kferi
kferi picture

Kicseréltem a táp IC-t is. Változatlanul nem indul.

0

proba
proba picture

A lakásban egyéb káreset is történt? Annak utána érdeklődnék, a HDMI bemenetre csatlakoztatott eszközök túlélték-e. Ha nem, kár a táppal kínlódni, az alaplap HDMI portja is lehet ment utána.  

0

kferi
kferi picture

Persze, más is tönkrement. De a TV-re nem tudom volt-e rádugva bármi is.

0

manyizoli
manyizoli picture

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszi a tippet, bevallom lecsaptam rá.
Üdv, Z.

0

kferi
kferi picture

És bejött? Mert nálam nem megy a TV.

0

kferi
kferi picture

Köszi, Vác az tőlem 20 km.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, Fet a borda alatt, (mivel ez felvetődött, így vélhetően a "forrasztási" oldalon levő IC még látókörbe sem került) pufferen az egy ohm tuti nem jó, kered meg mi okozza a zárlatot. Igen, szalagkábel rögzítője felfelé nyílik.
Üdv, Z.

0

kferi
kferi picture

Köszönöm!

0

kferi
kferi picture

Senki nem javított ilyet?

0

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

A szilikon alatt van a 2db FET, azt csekkold le, és a szilikon alatt van a vezérlő IC is, a kondi melett.
Ha valamelyik FET rossznak látszik akkor vedd le a vezérlő IC-t és úgy is nézd meg.

 

0

kferi
kferi picture

Köszönöm.

A hűtőborda alatt 60R190FET van, de az nem zárlatos.

A takony alatt 50R380 FET-ek vannak. Totál zárlat van mind a 3 lábon mindkettőnél. A FET-eket könnyebb kiszedni, de mára abbahagytam. 

 

0

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

Kijön ott az IC is csak jól le kell kapargatni a taknyot, álltalában az halálozik el.
De ha lekapod majd megtudjuk.

0

kferi
kferi picture

Köszönöm. FET-et tudok venni, de ez a 6B20 csak kínában van.....  és még biztos sem vagyok benne, hogy jót veszek. 

Az IC-n nem volt takony.

0

zsugori
zsugori picture
***

fa6b20

vesz másik tévét majd inkább kihúzza legközelebb ha villámlik 

0

micilacko
micilacko picture

Hogy húzza ki ha villámlik? Mindent? pc, lámpa, rádió? mosógép? hűtő? modem?
s ha nem vagy otthon amikor villámlik??

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Édesanyámnál évente volt villámkár.. ott drasztikus módszer volt... Egyszerűen egy bazi nagy relé rövidre zárta a föld fele a telefont, meg a CaTV-t, a bontó fele meg levalasztotta a végét.. rendes, hálózati 40A mágneskapcsoló.... Se a catv,.se az adsl nem haragudott érte...  Illetve a betáp 1F volt, ott meg az EV relét oldatram le egy ellenállással, majd ahogy elment a táp, a fázis, nulla, meg a föld rövidre lett zárva a föld fele... Így ha betalált fény, azt is megúsztuk, mert minden azonos potenciálon volt. Oly annyira működött, hogy 2 házzal mellette vágott be a villám, kigyulladt az óraszekrény, tűzoltók oltották a tetőszerkezetet, az utcában mindenhol volt kár, nála semmi. A visszakapcsolás volt trükkös, mert előbb kellett a mágneskapcsolót kézzel megnyomni,  aztán az ÉV-t fel... Volt egy vészgomb a leoldásra, meg távolról a riasztó gsm modulja is tudta... Sokszázezret mentett meg, ha nem milliókat... nyilván közvetlen találatra ez se jó a másodlagos hatások miatt, de minden másra jó..  meg viharban nem fürdünk, zuhanyzung, tapogatunk vízcsapot, gázcsövet, ereszt,.meg nem telefonálunk... Legalábbis drótossal a fülünkön... Persze ez abnormális, de akkor még nem voltak rendes villámvédelmek, mint most, ami a napelemek miatt elterjedtek lettek...De ahol természeti/geológiai okokból kell, ez megfontolandó...

1

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

Nem arról beszélünk ami a piros karikában van ?
 

File csatolás: 

0

kferi
kferi picture

FET-ek cserélve. Biztosíték marad. Ment ezek szerint az IC-is. Meg a fene tudja mi. Elvileg semmi nem volt talán rádugva.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Bátor ember vagy, hogy alkatrészenként cserélgeted... Pedig ez is olyan, mint a vezérműszíjcsere az autónál, ha jót akarsz cserélni kell a komplett szettet különben még nagyobb kárt okozhat. Ezzel arra gondolok, ha zárlatosak lettek a fetek, alap dolog, hogy a hozzájuk tartozó vezérlőt is cseréljük, mert szinte biztos KO és indításkor újra eldurgathatja a már cserélt feteket... Nem véletlen, hogy kevesen állnak neki samsung tápokat javítani ilyen esetben, mert baromi nagy szíívás általában, durván agyonbonyolított, többféle védelemmel, visszacsatolással ellátott szerkezetek ezek, még a gyakorlott szakiknak is feladják a leckét.

0

kferi
kferi picture

De, de azon nem volt takony és a felirata 6N17D31 illetve 6B20. Az elsőre nem találtam semmit, de a második az kapcsolóüzemű IC elvileg. Neked van rá más típusod?


 

0

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

Nem tudok kiváltójáról, de nem egy nagy összeg az alin, vagy bontasz egyet egy másik hibás lapról.

0

Sponsored links