You are here

SAMSUNG ws-32z308p S63B Sorhiba javítás után nem indul

11 posts / 0 new
Last post
bladzser
bladzser picture

Küszüködöm egy Samsung TV-vel, tudni kell régen volt bekapcsolva. Minap bekapcsoláskor, elpukkant a sortranzisztor, zárlatossá vált, de nem vetette szét magát. 
https://elektrotanya.com/samsung_ws32z308p_sch.pdf/download.html ez alapján keresem a hibát.
Ezután a következőket követtem el (ezeket találtam a témában), beleírtam kiegészítettem hol-mi volt:

SAMSUNG S63B sasszi sorvéghiba 
"Ezeknél a sassziknál sok gond volt a sorvégfokban található impulzus kondikkal, és sajnos az eltérítõ tekercsekkel is. A kondik képesek olyan hibát produkálni, ami mérésükkel nem megállapítható, azért gyanú esetén cserélni kell õket. Persze a trafó sem kizárható, mint hibaforrás."
 Eltérítõ tekercs kivezetései átforrasztva (látszott némi körbe repedés, rámértem a tekercsre mennyi az ellenállása: ha levonom a multi vezetékét, akkor 0,5 Ohm. Jónak ítéltem.

Kondik CR405S CR406S
CR405s és CR406s helyett raktam egy használt, de jó kondenzátort az értéke megfelel a párhuzamosan kötött két kondi értékének és feszültségének. Nem nyúltam vele mellé úgy gondolom. Fejből meg nem mondom mennyi az értéke. (sajnos nincs közelben bolt.)

C423 (680nF/400V) cseréltem mert csak 610nF-volt csökkenve a kapacitás.

CR407S (1,5nF/2kV) rendbe C408 (27nF/400V) rendbe, értéke azonos a mért értékkel C425 (130nF/400V) rendbe, értéke azonos a mért értékkel C426 (220nF/400V) rendbe
"Rendbe" kondi a mért érték 1-3%-os tűrésen belül volt, két multival mértem.

"Ellenõrizd: HC401: FJL6920 (a rajzon a C és E föl van cserélve, szigetelése kritikus, csillám + szilikonpasztára is cserélhetõ), FMP3FU (damper+modulátor dióda kombináció) R405 (1K/2W) " Új típus azonos tranzisztor hővezető pasztával felrakva. Az FMP3FU Mérések alapján jó.

A képcső fűtés ellenállása: 5 Ohm
A Sortranzisztor CE feszültsége: 121V, onnantól kezdve, hogy bedugtam a készüléket a hálózatba. (saszi alapján többnek kellene lenni.)
R412 2Ohm értéke is stimmel.
A képcső nyakán fűtésre nem mérek semmilyen formában feszültséget.

Tapasztalat összeszerelés után:
Kapcsolom be a tv-t már, nincs zárlat, van standby led. Kapcsol- lemágnesez, elhalványul a led, majd ismét piros. Táv jelet veszi, arra reagál, és villog, Nagyfesz. jellegzetes hangja nincs. Antennát csatlakoztattam, de háttérben hang nem hallható, (hogy talán mégis elindult volna a készülék)
Képcső fűtés nem megy. Nem sok por volt a készülékben szétbontást követően.
Eddig jutottam. Kérnék egy kis iránymutatást, merre induljak a továbbiakban, mert amiket leltem elkövettem. Egy dolog még kimaradt.
Találtam még egy ilyet is:
"Szervizünkben több alkalommal is volt javításon a fent említett készülék időszakos leállási hibákkal.
Eddigi javítások során a következő alkatrészek cseréje megoldotta a problémát:
fokozat: RGB , pozició számok: R511-R542,R506-R543,R510-R544,
A gyári ellenállások értéke: 160KR, javasolt a 6 db /3 pár / kiépitése,helyükre 82 KR-2w,max: 100KR-2W
ellenállás 3 db beépítése.Mivel csak 3 db ellenállást kell beépíteni a kiépített ellenállások helye /3db / üresen marad." 

Nem tudom érdemes-e ezt a részt is vizsgálni, ugyan okozhatják ezeknek az alkatrészeknek a hibája azt , hogy nem kapcsol be.
 

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ha a táp jó, akkor nagy valószínűséggel NF trafó.
Imádnak csak úgy elszállni állásukban.

0

bladzser
bladzser picture

Rámérek megvan-e minden táp fesz a szekunder oldalon. Keveslem a 121V-ot. Az 5V meg van, 16V -ra gyanakodom, de nem lesz azzal baj szerintem... Esetleg ha Fülesmester fórumtárs ide keveredne megköszönném. https://elektrotanya.com/users/fuelesmester 

Mellékelt kép: Mennyire helyes két párhuzamos kondenzátort egyre kicserélni? Képen látható esetben.

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Még nemcseréltél boosterkondit?
Azért van 2 ből, mert a képcsőhöz igazítják az értékét.

0

bladzser
bladzser picture

1,5nF 2000V-ra gondolsz? Azt mértem tizedre, századra pontosan annyi. CR407S

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hány voltos mérő fesszel mérted?

0

bladzser
bladzser picture

Kezdem kapisgálni mire gondolsz. Multiméter által kiadott feszkó, ami szerintem max. 9V ...hol van ez a 2000-hez. Jól gondoltam?

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ráadásul DC... Semmi impulzus.
De mindegy. Ezeket cserélni szokás.
De NF trafós lesz 90%. A maradék 10%-ból, 9% az eltérítő.
Az egy százalék a nem tudom.

0

bladzser
bladzser picture

Igazad lesz. Végig mértem mindent. Minden feszültség maradéktalanul megvan. Tápban a 4,7 uF ki volt száradva 3.85-re meg 47 uF40-re A B+-on is eljut NF trafóig. Na ott halt meg a dolog. Semmit nem tudok a továbbiakban érdemben mérni. fuh32v001b NF trafó van benne. Ilyet tudok még valahol beszerezni? Esetleg más sasszikon használta a Samsung ezt a típust? Gondolok itt a ks1a rá pl.  Nem Kínából rendelgetnèk ha lehet.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

NF trafó végett keresd 

Pityeszt!

0

bladzser
bladzser picture

Rendben. Szkóppal néztem a jelalakokat. IC403 1-es láb H-Drive jel a gyárinak megfelelő. Így a CXA2156Q Ic-t hdrive jel szempontjából jónak ítélem. Jelalak a képen. IC403 3 Out lábon megjelenik a nagyobb amplitúdójú jelalak. Frekvencia 100kHz. Q402 Mosfet-ig eljut a jel. Kiforrasztottam lepróbáltam többféle módon. Kifogástalan. T401 Kiforrasztva ellenállás kimérve.  Prim.1.2 Ohm Szek. 0.1 Ohm. Q402  mosfet és trafó vissza építve. Trafóból kilépő jel -ez egyenlő a sortranzisztor bázisára jutó jelel- megjelenik a hdrive jelalakja. Másik kép.  Azt kérdezném a Bázis-GND jelalakot látva valaki tud nekem mondani biztosat arra hogy a sortrafó rossz? Le van vágva a jelalak alsó tartománya. Olyan létezik hogy a NF trafó primerje nincs megszakadva. De a secundere szakadt és nem jön visszajelzés a processzornak, hogy a NF trafó működik? Így konyhanyelven... Erősítsetek meg légyszíves vagy cáfoljatok. Szeretném tudni,  ha NF trafó rossz akkor az miért... 

0

Sponsored links