You are here

Sanyo számológép LCD és érintkező felület

8 posts / 0 new
Last post
rat
rat picture

A számológép LCD-je a képen látható fekete foltokat mutatja. Nem a szokásos törés miatti fekete foltnak tűnik. Mi lehet az oka?
A gumiérintkezők és a csűszóérintkezők alatt nem aranyozott a felület hanem valami más. Ez valami grafitos bevonat? Érintkezése rendben van, aranyozott érintkező csúszik rajta.
Aki tudja a választ kérem írja meg. 
Köszönöm.

Comments
Imitome
Imitome picture

Szia!
Valószínűleg már zárlatos lett a párától és a levegőben lévő egyéb szennyezőanyagoktól és a korából adódó állástól.
Finoman szedd le a kijelzőt a gumiérintkezőről, majd a gumiérintkezőt a nyáklapról.
Az üveg és a gumi érintkezőfelületeit TUNER 600 kontaktsprayvel fújd le és valami finom, nem szálhúzó puha ronggyal töröld le.
Más kontaktjavító spray, vagy csodaszer nem jó, mert a gumiérintkező duplájára dagad tőle és már soha nem lesz jó. 
Ezzel a módszerrel LCD-s karórákat sikerült rendbe rakni ! 
 

1

rat
rat picture

Köszönöm a tippet, ez jó magyarázatnak tűnik a hibejelenségre. Tiszta alkohol nem alkalmas? Mert az van kéznél.

0

rat
rat picture

Szétszerelve, megtisztítva is ugyan az a kép. Valami sérülés érhette az LCD-t.

0

armi
armi picture

Üdv. Forditsd meg a polárszűrő lapot.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Igen, az grafitos vezető bevonat, nem kéne lekaparni....

A kijelzőn milyen foltokat látsz? Én a fénykép alapján semmit...Viszont nem látom működés közben, pl, hogy a szegmensek rendben vannak-e?
Az LCD kijelzőben az egyes szegmensek vannak folyadékkristályból kialakítva, amelyek alapesetben összevissza vannak, a kijelző mögött elhelyezkedő "tükörre" eső fényt továbbengedik, így arról visszaverődik,.de polarizált elektromos tér hatására a kristályok egy adott irányba rendeződnek, így  elnyelik az adott irányból érkező fényt, ezért a fényt csak adott irányba átengedő polárszűrő alatt láthatóvá válik... Röviden ennyi, remélem érthető. A szegmensekhez a hozzávezetések az üveg felületére leheletvékonyan, mikronnyi vastagságban felvitt fémréteggel történik. Tehát amit az egyik fotón látsz, a kissé megdöntött polárszűrő alatt, a fényesebb részek a fémréteg, a fekete részeken nincs fémréteg.

0

építő
építő picture

Pontosabban: a szegmensek a szemlélés felőli üvegfelület belső síkjára vannak felgőzölögtetve, a hátsó üvegfelületre - nem multiplex kijelző esetén - egybefüggő vezetőréteg van (backplane). A két üveg között van a folyadék kristály (avagy kristályos folyadék), amelynek dipólus molekuláit rendezi a két vezetőrétegen bevitt feszültség. A jelenség a polárszűrőkkel válik láthatóvá.
Ha az egyik polárszűrőt elforgatjuk (régebbi típusoknál nem volt ráragasztva) 90 fokkal, akkor a kijelzés negatívvá válik, azaz fekete háttérrel a szegmensek áteresztik a fényt - ideális háttérvilágításhoz.

0

rat
rat picture

Köszönöm a válaszaitokat. A kijelző bal oldalán a fotókon látható foltok vannak kikapcsolt helyzetben is, ha fent van a polárszűrő, tehát itt a kijelzés nem működik, mert a foltok elfedik a szegmenseket.. Jobb oldalon egy-két karakter tiszta és látható bekapcsolt helyzetben. Talán valami hőártalom érte.

0