You are here

Siemens Activatix SUA22 motoros szelep - javítási tipp!

3 posts / 0 new
Last post
thieringpeti
thieringpeti picture

Sziasztok!

Csak hogy a nagy elektromosipari multik is felkerüljenek ide, egy több, mint 10 éve üzembe helyezett napkollektor vezérlő rendszer újraélesztése közben került a kezembe 3db ilyen szelepmozgató. Mindhárom le volt ragadva, meg se moccant, hiába kapcsoltam rá tápot.
A felépítése igen egyszerű, két mikrokapcsoló van benne, és egy váltóérintkezős relé, mely vagy az egyik, vagy a másik végálláskapcsolót aktiválja. A kis szinkron motor egy excenterrel hol lenyomja, hol felengedi a szelepet, és a megfelelő pontban megállítja a mikrokapcsoló.
A relé a "vezérlés" (Y) bemenetről (fekete vezeték) egy kapacitív-rezisztív osztón, majd egy graetz hídon keresztül kapja a 24V tápfeszültséget. (hogy miért nem tettek bele egy 230VAC relét, nem tudom...). Mindhárom motorban rossz volt a kondenzátor, melyet egy 100nF és egy 150nF / 250VAC fólia kondi párhuzamosításával hoztak létre. A kondikon 10nF alatti érték volt mérhető! Ezen kívül találtam rossz mikrokapcsolót is ezekben.

A szelepmozgatók mechanikai felépítése viszonylag stabil, így mikrokapcsoló és kondi csere után mentek vissza a helyükre. A szinkronmotor és a hajtómű igen jól bírta a strapát, nem értem, miért kerültek bele ilyen vacak kondik... Természetesen Wima ment bele, 2db 470nF sorba kötve, bár ki tudja, hogy az mennyire lesz tartós.

További szép napot, jó javítgatást!

Comments
jakyg
jakyg picture

Szia!

Csak a rend kedvéért az, hogy WIMA kondenzátor került bele nem jelent semmit. Az efféle alkalmazásokba speciális biztonsági jellemzőkkel rendelkező kondenzátort kell építeni, ami "öngyógyító". A nem megfelelő kondenzátornál egy átütés esetén a kondenzátor zárlatba mehet, ami tüzet okozhat. Az öngyógyító kondenzátorok nem zárlatosodnak be, legfeljebb a kapacitásuk csökken, lásd a példádat.

3

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti
thieringpeti picture

Az eredeti kondik koreai "Carli" márkájú, sárga színű, polypropilén kondik voltak, egy 100nF és egy 150nF párhuzamosan kapcsolva, 250VAC jelzéssel, a katalógus szerint öngyógyuló képességgel. Helyette Wima MKS4 poliészter kondikat tettem be, erre is írnak öngyógyuló képességet. Ezen felül ott van a panelen a soros 150 ohhmos ellenállás, valamint a NYÁK-ból kialakított biztosíték, és a vezérlő áramkörbe be van iktatva még egy 4A-es olvadóbiztosíték is.

0

Vote up!

You voted ‘up’