You are here

SONY CDX-GT210 autórádió nagyon melegszik

17 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok

A fenti rádió került hozzám olyan hibával, hogy a gombokra nem reagál. Előlap érintkezők tisztítása után elindul, de nagyon melegszik. Minimális hangerőn is majd 1A áram megy bele rádió módban. Hangszóró kimenetek leválasztva, egyébként normálisan működik,semmi hibás működésre utaló jel nincs de rettenetesen forró a hátsó hűtőfelület.
Szabad levegőn is olyan forró, ha beépítik a boxba, ott még melegebb.

Szeretném megkérdezni, normális az hogy ezek ilyen kályhák?
köszi
Szabi

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Tanyán van fenn rajz, első körben ellenőrizd a végfok feszültségeit, jelölve vannak.
A végfokot nem ártana újrapasztázni

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz, mindenhez nem értek, de éppen ma került hozzám ugyanez a típus!
Kiverte a soros 3A-es biztosítékot.
Azonban a Szervíz Kézikönyv azt írja, hogy ez egy 4x50W-os, 200W kimenőteljesítményű rádió!
Ha ez igaz (lenne) akkor 20A-es bizti kellene hozzá!
Jellemző, hogy a könyv 10A-es biztosítékot ír elő.
De az biztos, hogy ez a darab is erősen melegszik!
Viszont szól rendesen.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

isoram
isoram picture

Szia gbenyov!

1. "Ha ez igaz (lenne) akkor 20A-es bizti kellene hozzá!" Nem! Számításom szerint:P= IxI x R =
= 20Ax20Ax8ohm=3200W , 20Ax20AX4ohm=1600W , 20Ax20Ax2ohm=800W a névleges teljesítmény 20A estén.

2. "Jellemző, hogy a könyv 10A-es biztosítékot ír elő." mert:
10Ax10Ax8ohm=800W , 10Ax10Ax4ohm=400W , 10Ax10Ax2ohm=200W a névleges teljesítmény 10A esetén.

3. Viszont a táp feszültség meghatározza a maximálisan kivehető teljesítményt! A fenti elméleti számítás gyakorlata a következő: A táp feszültség teljesen feltöltött akkunál, vagy járó motornál: 14,4V . A tápkábelen, biztosítékon, kapcsolókon 0.1V-0,2V esik oxidáció mentes kábelezésnél (Új autó, 2-3 évesnél már nem stimmel) és azt sem vettem figyelembe, hogy az átmeneti ellenállásokon ha 4 db. végfok,van, akkor a rádió áram felvétele megsokszorozódik, így az átmeneti ellenállások értéke is sokszorozódhat. (Újfent felhívom a figyelmet az "öregecskedő" gépek oxidált csatlakozóira, szűk vezeték keresztmetszeteire (régen nem voltak ilyen teljesítményű rádiók, vékonyak a táp, és hangszóró kábelek).
Be kell számítani az Usat. értékét. (Jó minőségű félvezetőknél mondjuk ez 2x0,75V=1,5V)

Tehát a táp fesz:-1,6V+(-0,2V)= -1,8V+14,4V=12,6V
a terhelés (hangszóró+ csatlakozók+ kábel)= 4ohm+0,1ohm+0,1ohm+0,1ohm= 4,3ohm

A P=UxU/R képletből fakad, hogy
12,6Vx12,6V/8,3ohm =19W ; 12,6Vx12,6V/4,3ohm =37W ; 12,6Vx12,6V/2,3ohm =69W
10,2V 8,3ohm esetén =13W ; 10,2V 4,3ohm esetén =24W ; 10,2V 2,3ohm esetén =45W

Konklúzió: 14,4V fedélzeti feszültség esetén:3,17ohm terhelő ellenállás esetén vehető ki 50W/csat. teljesítmény.
12,0V fedélzeti feszültség esetén:2,08ohm terhelő ellenállás esetén vehető ki 50W/csat. teljesítmény.

a leggyakrabban feltüntetett teljesítmény: a 45W-hoz 14.4V fedélzeti feszültség esetén:3,53ohm a max. terhelő ellenállás.
12,0V fedélzeti feszültség esetén:2,32ohm a max. terhelő ellenállás.

Ennél több, ha a fene fenét eszik sem jön ki belőle, akármit is ír rá a gyártó a dobozra!!! ( Kivéve ha van benne egy kapcsolóüzemű feszültség növelő áramkör, de akkor nő az áramfelvétel x éta.
Nagyvonalúan bántam az átmeneti ellenállások értékével, illetve a rajtuk eső feszültségek volumenével.
Csak a statikus állapotot vizsgáltam, a dinamikus változásokat az összetettségük, és a lényeget jelentősen nem befolyásoló voltuk miatt, most kihagytam! Viszont az is igaz, hogy az erősítőt nagyon dinamikusan változó jel hajtja meg, ami jelentkezik az ingadozó áramok miatt az átmeneti ellenállásokon eső feszültségek értékében.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem így kell számolni. Ezek a végfokok tipikusan hídban vannak, vagyis kétszeres feszültséget tudnak kiadni. A másik hibád, hogy csúcsfeszültséggel számoltál, de effektív feszültséggel kell. Tehát (12.6V * 2 / 1.41) ^ 2 / 2.3 = 140 W, ebből az áram 11 A.

Üdv, lcsaszar

Szerk: mindez csatornánként. 4 csatorna esetén kb. 44 Amper lenne, de nem a laborban szinuszjellel mérhető maximális teljesítményhez tartozó áramot szokás megadni, hanem a valós körülmények között zenei jellel meghajtva felvett áramot, a pufferkondikat is figyelembe véve. Ez simán lehet a 44 A negyede. A teljesítménynél viszont marketing okból nagyvonalúak szoktak lenni, és összeadják a négy csatorna teljesítményét. Mi viszont pontosan ki tudjuk számolni a valós adatokat, már ha ennek egyáltalán van jelentősége. Mert hogy milyen hangosan fog szólni, azt a hangszóró érzékenysége nagyban befolyásolja, és persze a gyártók erről az adatról hallgatnak. Ott is csak a ki tudja milyen teljesítményt adják meg, ami megint csak "csalással" jön össze.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hidas és szimmetrikus tápfeszültségű erősítőnél U^2/2R, és effektívvel csak akkor számolunk, ha színusszal hajtjuk meg. (A 140W-od pedig 1,15 Ohm terhelésre lenne igaz) Amúgy a zene effektív értéke kisebb, mint a színuszé.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Szerintem mindnyájan rosszul számoltok. A rendelkezésre álló "fedélzeti" feszültség a max. csúcstól csúcsig feszültséget korlátozza be. Mindenki úgy számol mint ha +/- tápfeszültség állna rendelkezésre. Vagy is egy szimpla végfokozatnál 14.4 V fedélzeti feszültséget feltételezve 1 V-ot a minden féle veszteségre levonva marad 6.7 V kivehető csúcsfeszültség.
Ez szinusz jeles vezérlés esetén 4.73 V effektív feszültséget jelent ami 4 ohmos hangszórónál 5.59 W. Ez hídvégfokkal a négyszerese lesz ha maga a kapcsolás képes elviselni az ilyenkor egy végfokra jutó 2 ohmos terhelést.Ha ez nem áll akkor 8 ohmos hangszóró kell és a teljesítmény csak megduplázódik.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

"ha maga a kapcsolás képes elviselni az ilyenkor egy végfokra jutó 2 ohmos terhelést"
Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan! A hidas végfoknál a híd egy-egy fele 2 Ohmos látszólagos terhelésre dolgozna, ha 4 Ohmos hangszórót használunk? :jajj:

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: mi lenne, ha megnéznétek a két végfok IC adatlapját?
TDA 8588 és TDA8589.

Bálint

File csatolás: 

0

isoram
isoram picture

Szia! Amúgy utálom ezeket az IC-ket ha egy csatorna leáll, ki kel bányászni az egészet, kuka, és lehet venni arany áron újat.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ennek a kialakult- hát nem nevezném vitának nem sok köze van bármely IC vagy diszkrét áramkör adatlapjához. Ez tisztán egy elvi, elméleti kérdés ami egységesen vonatkozik bármilyen hidkapcsolású (még a PWM -re is) audio végfokozatra.
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Pedig ezt sokan nem tudják hogy a hidvégfokra a szimpla végfokhoz képest dupla ohmszámú terhelés kötendő. Tehát ha a szimpla végfokozat 4 ohm-ra készült akkor nincs mese, az előző mondatom érvényes és ezt értelmezted az előző megszólalásomban félre.
"A hidas végfoknál a híd egy-egy fele 2 Ohmos látszólagos terhelésre dolgozna, ha 4 Ohmos hangszórót használunk?" Olyan mértékben bólogatok hogy a földbe verem a fejem. Meglep hogy ez nem nyilván való számodra.Egyébként ezt a tényt nem figyelembe véve történnek a túlterhelésből fakadó meghibásodások.
Magyarázat: Vegyük az egyik végfokozatot! Ennek kimenetén lévő terhelés másik vége nem a GND-n hanem az aktuális meghajtásnak megfelelő ellentétes polaritású feszültségen van. Ez azt jelenti hogy dupla feszültség dupla áramot igyekszik áthajtani a terhelésen. Ez megfelel annak mint ha a tényleges hangszóró impedanciának a felét "látná". Szerintem logikus.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia gbenyov!

Anno még a Kenwoodokat gyártottuk, a MEO-ban ellenőriztük a darabokat. Színusz meghajtás esetén (műterheléssel) nem volt szabad teljes hangerőn pár másodpercnél tovább járati. Normál körülmények közt zenehallgatásnál elég neki a 10A-s biztosíték, a pillanatnyi csúcsokat bírja. Néhány típusnál szokás még a 15A-s biztosíték, de 95%-ban 10-es van bennük.

Az 1A fogyasztás bekapcsolt állapotban normálisnak mondható. Csak az előlap ledjei megesznek 0,2 Ampert, aztán a tuner, a processzor, a végfok nyugalmi árama (adatlap szerint 270-400mA) stb.

Üdv: Jácint

0

lipi
lipi picture

Szia Jácint!

Köszi a "titkos " infókat. A végfok ic "digitális" volta miatt nem is csodálkozom a nagy nyugalmi áramon. A hűtőfelületet kicsit nagyobbra is csinálhatták volna.

Átnézem mégegyszer, aztán visszaadom.
Köszi!
Üdv
Szabi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: már írtam, tegyél rá -alapos tisztítás után- új pasztát az IC és hűtőborda közé

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
" A végfok ic "digitális" volta miatt nem is csodálkozom a nagy nyugalmi áramon"
Ezt azért ha lennél szíves kifejthetnéd nékünk okulás képen.
Sejtésem szerint az idézőjelbe tett digitális a PWM végfokot akarja jelenteni. Vagy nem?
Üdv. Laci

0

lipi
lipi picture

Sziasztok

Köszi az infókat. Feszültségeket leellenőrzöm. Igazándiból ez is szól rendesen, nincs probléma vele a melegedésen kívül.

Üdv
Szabi

0

Sponsored links