You are here

Sony CMT-ED1A CD lejátszás akadozik

50 posts / 0 new
Last post
multifilter
multifilter picture

Üdv Mindenkinek!
Kaptam két Sony mini HIFIT. Az egyik Sony CMT-ED1A, annyi hibával, hogy a CD lejátszás közben akadozik, újraindul. Ehhez keresek esetleg feleslegessé vált remote controllert.
A másik Sony PMC-R30L, ennél minden rendben működik, csak a kijelzőnek nincs háttérvilágítása. Megbontás előtt kérnék szépen tanácsokat a szereléssel kapcsolatban. Előre is köszönettel : multifilter

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Kiegészíteném még a Józsi tanácsait azzal hogy a tesztelést szemmel látható sérülést nem mutató gyári préselésű lemezzel végezd.
Az írható, újraírható lemezeket első körben ne alkalmazd mert ezek az idők során akár olvashatatlanná is válhatnak. A tesztlemezt ha van rá módod próbáld ki többféle kategóriájú, márkájú/típusú készülékben. A lehetőségekhez képest vigyázz annak sérülésmentességére, tisztaságára és hasonló esetekben mindig ezt használ először a kézben lévő készülék állapot felmérésére.
.
Intő jel lehet az is ha a lemez forgás közben akár sugár irányban akár függőlegesen szemmre is rendellenes mértékben "kóvályog". Ez lehet a lemez vagy a lemezforgató tengely ütéséből eredő hiba amit egy gyengébb szervo rendszer nehezen tolerál.
Laci

0

multifilter
multifilter picture

Köszönöm! Gyári műsoros lemezzel akadozott, a kontroll gép szépen viszi mindet, még s kóválygóst is. Elsődlegesen az optika tisztítással kezdem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ne feledkezz meg a szánvezető rudak és a szán csúszó részeinek tisztításáról sem.
Ezeken régen zsírszerű anyag volt, ami az idők folyamán beszárad

Bálint

0

multifilter
multifilter picture

Minden meg lett tisztítva, a trimmeren állítottam 1-1.5 foknyit. Most meg sem indul, nem érzékeli a lemezt "not CD"

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha bejelölted akkor állítsd vissza, és az ellenkező irányba csak egy picit mozdítsd. Ha nem lett jobb akkor fejcsere, de még megnézheted a lemez magasságát. Kocogtasd meg nyugodtan a tányért lefele, és én szoktam spray-t fújni a motor tengelyére is.
Ezek a fejek nehezen halnak, legalábbis ilyet nem csinál hogy akadozik. Vagy olvas vagy egyáltalán nem.
Az SL motor rendben a fogaskerekek nem akadnak, a léptetgetést megcsináltad.
Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia city217!

Többször említetted, hogy ellenőrizni kell a tányér magasságát. Bizonyára többször találkoztál ezzel a jelenséggel én viszont még soha sem. A márkásabb készülékekben (és a Sony-t is ide sorolom) még be is szokták ragasztani a tányért és az nem mozdul semerre. Hacsak nincs szétrepedve tengelyirányban.

Az olajozással nagyon óvatosan kell bánni. Egyrészt szerintem ezek a szinter csapágyak nem igényelnek olajozást. De ha mégis nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha felszalad a tengelyen és eléri a műanyag tányér tengelyét akkor az magába szívja az olajat és biztosan szét fog repedni. Ha nagyon muszáj akkor én injekciós tűvel szoktam adagolni. Nehogy az olvasó neiessen wd40-el :)

A lézeráram beállító potit gyárilag nagyon pontosan állítják be. Minden gyártó (optika gyártó is) és minden service manual szigorúan tiltja a poti tekergetését. Ennek oka, hogy a megnövekedett lézeráram következtében a lézerdióda élettartama drasztikusan lecsökken. Persze ha már minden mindegy alapon működik, akkor lehet próbálkozni vele. Én is sokszor tekergettem már, de jobb soha sem lett csak rosszabb. A problémát ugyanis nem a lecsökkent lézerteljesítmény okozza, hanem az, hogy idővel kismértékben megváltozik a lézer hullámhossza és emiatt csak részlegesen jön létre az interferencia. A szemábra amplitúdója (RF level) számottevően nem csökken, viszont elkezd "hunyorogni". Ami azt okozza, hogy nem tudja egyértelműen megkülönböztetni a logikai 1-et a 0-tól és megnő a hibaarány. Amikor az már meghaladja a még kijavítható mértéket akkor jön az ugrálás, akadozás és egyéb hanghibák. Ilyenkor hiába növeled a teljesítményt az interferencia nem lesz jobb. A teljesítmény növelés akkor jelenhet rövidtávú megoldást ha nem a megváltozott hullámhossz okozz hibát, hanem mondjuk belül poros a féligáteresztő tükör vagy valamelyik másik optikai felület.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha van róla rajzod és hozzáférhető a RF jel mérőpontja érdemes méricskélni egy kicsit. Ha több készülékeben megvizsgálod a szemábrát (függetlenül attól, hogy összefügg a javítással vagy sem) kialakul benned egy olyan tapasztalat ami alapján sokkal könnyebben el tudod majd dönteni, hogy teljesítmény problémával vagy interferencia problémával küszködik a fej. Csatolok egy általános, de jó szemléltető videót érdemes megnézni. https://www.youtube.com/watch?v=my7CI84le5g

Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Köszönöm! Sok újat tanultam.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha a kolléga segítségén túl vagy és nem javul, akkor próbáld meg a track-ot léptetni. Ha ugrik és rögtön beolvas akkor a fej jó, a mechanikát nézd át. Én rögtön az utolsó számra szoktam ugrasztani, ha az megy akkor lépegetek. Ha ez is megy és mégis akad akkor a lézeren lehet állítani, de ezt csak jelülés és tapasztalat után ajánlott. Tudom ellentmondásosnak tűnik de segít, én se értem miért.
De lehet hiba még a tányér magasság, vagy megcsúszik a lemez a tányéron.
Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Az akadozó CD lejátszó optikáját tisztítsd meg. Ha a hiba továbbra is jelentkezik ellenőrizd le a motorokat. Ha azok jók, akkor optikahibás, cseréld ki.

Ha jól látom LCD kijelzővel rendelkezik, vélhetően LED-es háttér világítása van. Első körben nézd át a forrasztásokat. Vélhetően egy tranzisztor kapcsolja ki-be. Nézd meg, hogy kap-e tápot, kapcsolójelet, ellenőrizd le, hogy a LED jó-e, stb.

Konkrét adatok ismeretében lehet tovább lépni, addig csak általános dolgokat lehet elmondani.

Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Köszönöm, most fogom bontani.

0

multifilter
multifilter picture

Kibontottam a PMC-R30L -t, kivettem a kijelzőpanelt. A kijelző alatt van egy fekete üres műanyag betét, de LED-nek, vagy ízzónak nyoma sincs, elektromos csatlakozásnak sincs helye. Létezik az, hogy egy LCD kijelzős SONY háttérvilágítás nélkül gyárt valamit?
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=331Kijelz_337_.jpg

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
" Létezik az, hogy egy LCD kijelzős SONY háttérvilágítás nélkül gyárt valamit?"
Az SM szerint igen. Bár ha valaki talál a rajzon ilyesmit, jelentkezhet egy hangszóróért. :)
Az alkatrészjegyzékben ennyi áll, ez valami gyári kódszám, úgy hogy sokra nem menni vele:
LCD801 1-803-762-11 DISPLAY PANEL, LIQUID CRYSTAL
Nem igazán tűnik egy "fapados" készüléknek. Minden esetre háttérvilágítás nélküli LCD kijelzőt csak olcsó, sétáló CD-játszóban láttam.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez lenne?
Ezen nem látszik viágítás

https://www.youtube.com/watch?v=TciPnxJ6gTY

Bálint

0

multifilter
multifilter picture

Igen, pontosan ez az.

0

city217
city217 picture

Szia.
Én nem tudom te mit látsz magad előtt, de a leírás szerint a tied ez.
https://www.google.hu/search?q=Sony+CMT-ED1A&client=firefox-b&dcr=0&sour...
Ebbe nincs fény ne várd.
Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Igen, ez az első említett készülék, CMT-ED1A, amelyiknél a CD lejátszás akadozik. Ebben LED mátrix kijelző van, aminek eredendően piros fénye van. A másik PMC-R30L, ez működik rendesen, ez LCD kijelzős, háttér világítás nélkül.

0

DINO54
DINO54 picture

Józsi !
Két, kettő készülékről van szó. A nyitó szerint.
Laci

0

city217
city217 picture

Ó bocs, figyelmetlen voltam.
Szia.
Igen bennem a lemezhibás maradt meg.
Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Semmi baj! Megnéztem a LASER PickUp-ot, ami a készülékben van : KSS213B. Az eBay-en lehet rendelni KSS213C jelzésűt, kérdés, hogy azonos kivitel mellett be lehet e építeni KSS213B helyett? 1200.- postával együtt. Kerestem különbséget, a 213B csak CD, a 213C-s CD és DVD. A kivitel, és a csatlakozó ugyan az.
Üdv : multifilter

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gyakorlatilag ugyanaz, az eltérés a száncsapágyazásban van, az egyik műanyag, a másik szintergyűrű
Dohányos, poros környezetben a lézertükör lepedékes, hományos, poros lesz, teljesítményvesztést okoz.
Az esetek egy részében óvatos kifúvással vagy ultrahangos mosással javítható
A tányérmagasságról: olyannal már találkoztam, hogy nem a ragasztott tányér mozdult el, hanem az optikát tartó szálak gyengültek meg, az optika megsüllyedt
Motortengely olajozás:lehetőleg óraolajjal, ha nincs, akkor nagyon híg műszerolajjal egy gombostűfejnyi a tengely tövére.Egy gombostűt beszúrni hurkapálcára, a fejét bemártva,amennyi megmarad rajta, annyi elég
A tányér magassága 19,4-19,5 mm szokott lenni, ez motorcserénél érdekes

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Bálint!

Ez így nagyon korrekt :)
Az ultrahangos mosással kapcsolatban kérlek írd le, hogy hogyan csinálod és mik a tapasztalataid. Én is próbáltam már többféle folyadékkal (sima desztillált víz, 25%-os alkohol) de szinte mindig rosszabb lett. Maradéktalanul ugyanis nem lehet kifújni belőle és a felületen maradt cseppecskék rászáradnak. Miután már totálkárossá vált a fej szétszedtem és azt tapasztaltam, hogy a kosz ugyan lejött, de a fényes felületeken a folyadék megszáradt maradványai (foltok) alakultak ki. Azokat sima fültisztítóval le tudtam törölni. Milyen folyadékkal érdemes próbálkozni?

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ioncserélt vizet használok 40-50 fokosan, fél literhez kiskanál WU2 sampont.
A mosóm 7 percig mos.
Utána kirázom belőle a vizet, majd tiszta ioncserélt vízzel öblítem a mosóban.
Majd megint kirázom, egy tiszta rongyba tekerve egy spárgán megpörgetem.
Nyáron a napon, télen a konvektoron megszárítom.
Valahol biztos lehet kapni optikához való ultrahangos tisztító folyadékot, én egy optikustól kaptam pár decit, de már elfogyott, azóta a sampont használom. Valószínű, hogy a Tükör ablaktisztító is jó lehet.
Természetesen mosás előtt az antisztatikus ponton rövidrezárom

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azt elfelejtettem, hogy a csatlakozókat is rövidrezárom alufóliával.

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszi, legközelebb kipróbálom a samponos keveréket :)

Mielőtt félreértenék a dolgot, mi nem az optika utolsó lencséjének külső felületét mosogatjuk! Arra a legjobb az alkohol vagy a kontakt WL és egy fültisztító. Csakhogy a fejben több optikai elem is van (féligáteresztő tükör, főlencse, dióda optikai felülete, szenzor felület, stb.). Mivel a fej nem hermetikusan zárt ezért a szálló por bejut a belsejébe és lerakódik ezeken a felületeken. Különösen igaz ez dohányos környezetben. Viszont nem lehet hozzáférni csak ha szétszedi az ember, de akkor kuka. Bálinttal a belső optikai felületek tisztítására használható eljárást tárgyaljuk. Fontos hangsúlyozni, hogy valóban könnyen lehet, hogy egy kicsit hibás fejből totálkáros lesz. Ezért csak akkor szabad mosni, ha a csere nem megoldható, vagy csak kísérletezni akarsz!

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pontosan, az utolsó előtti lépés-
Általában 50%- os a siker
Kívülről a lencsét izopropyl alkohollal tisztítva nem bántja a lilás-kékes tükrözésgátló réteget

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Elmondásod alapján legalább kétszer tetted tönkre. :)
Nem kell semmi cécó, van a HQ-ban lemeztisztító amihez adnak egy kis flakon valamit, na abból egy csepp a fejre és a fűlpucukával először az egyik majd a másik felével áttöröl.
A többi az csak hókuszpókusz.
Üdv.
ui: A lemez nem jó semmire, viszont a folyadék bejött.
https://hqelektronika.hu/termekek/clp-001-cd-es-dvd-lencse-tisztito

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az én lemezeimen 8 szőr van és tesztanyag
A folyadék izopropyl alkohol, de ez csak a lencse felületét tisztítja, a belső szennyeződést nem távolítja el

Bálint

0

multifilter
multifilter picture

Szia Bálint! Ki lett szerelve a CD egység, vizsgálathoz csatlakotatva minden. A szervo keres, a lencse fókuszol, a LASER működik. A lemezforgató motor meg sem mozdul. Rövid idő múlva a "not CD" hibajelzést ad a kijelző. A motor a panelra beforrasztott, egyenáramú. Így beforrasztva próbafeszültséget nem merek rá adni. Valahogy működésre kellene bírni.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia multifilter!

A lemezbeolvasás a következő képen zajlik:
1 . Behúzza a lemeztálcát (A végállás kapcsoló alapján tudja, hogy az a helyére került. Ha a végállás kapcsoló nem zár, akkor azt "gondolja" proci, hogy elakadt a tálca ezért kitolja majd újra próbálkozik).
2. A szánt a tengelyhez közeli végállásba pozicionálja (ott is egy végállás kapcsoló van) Miután kapcsolt a végállás kapcsoló a szánt kissé eltávolítja és a TOC (Table Of Content) elejére pozicionálja.
3. Bekapcsol a lézerdióda és megkezdődik a fókuszálási eljárás. Ekkor a lemez még meg sem mozdul! Ilyenkor dől el, hogy van-e benne lemez. Ha a fókuszálás sikertelen, akkor "no disc" üzenetet dob. Vannak olyan lejátszók, amelyek sikertelen fókuszálás esetén egy kicsit megforgatják a lemezt, de ez főleg a DVD lejátszókra igaz. Tehát az, hogy a spindle motor nem mozdul nem feltétlenül a motorral vagy annak vezérlésével kapcsolatos hiba!
4. Sikeres fókuszálás után megforgatja a lemezt, beáll a szükséges fordulatszám. A fordulatszámot a beolvasott adatokból előállított órajel alapján állítja be. Ha az olvasás nagyon bizonytalan, akkor össze-vissza változik a fordulatszám.
5. Beolvassa a TOC-ot. Ebben van a lemez tartalomjegyzéke.
6. Ezt követően a lemezforgás leáll és a kijelzőn megjelenik a sávok száma, a játékidő stb. Ez csak a CD lejátszókra igaz és az esetleges beállítások (pl. auto play) felülbírálhatják. DVD esetében a lemezen található beállítások döntik el, hogy elindul a lejátszás (gyári DVD-k esetében igen) vagy nem. Persze ezt is felülírhatják a készülék beállításai.

Szóval, sajnos ki kell forrasztanod a motorokat. Nem elég azt megnézni, hogy forog vagy nem! A rossz motor is forog. Itt általában az okozza a problémát, hogy a kommutátor közzé beragad a kommutátorról és a keféről lekopott réz por és zárlatot okoz. Ezt csak úgy tudod eldönteni, hogy 3V-al megtáplálod, pár percig figyeled. Az áramfelvételnek stabilan 20mA alatt kell lennie. Ha változik (a fordulatszám változás miatt hallható is), akkor zárlatos a kommutátor. Ennek a javítására vannak megoldások, egyik rosszabb mint a másik, de lehet vele próbálkozni a motorcsere előtt.

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
..és van olyan ami úgy felzörög hogy képes felrepülni ha nem figyelsz, és van olyan amelyikre egyik állítás se igaz.
Egyébként kösz az oktatóanyagot ezt és a fentit is, de ennek bemagolásához már öreg vagyok, ja és addig megcsinálok három lejátszót.
Remélem nem sértődsz meg, de a tapasztalatot nem lehet elméleti blablával pótolni.
Csak azért írtam mert nekem írtad, egyébként az utókornak hasznos, jól jön biztos.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, van olyan is amelyik fel akar repülni. A kérdés az, hogy miért?
Nem csak Neked írtam, hanem a témanyitónak és mindenkinek akit érdekel. Abban teljesen igazad van, hogy a tapasztalat nagy kincs. De az elméleti tudás nélküli javításra tett kísérletet gányolásnak nevezik.

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia. :) Pedig abból lehet tanulni, amikor a kedvenc Doors lemezed röpköd faltól falig. :)
Azért nem nevezném gányolásnak, mert azt tudtam ki kivel meg mi mivel mit csinál. De képzeld el milyen jó az amikor a kezedben az egység és szól a zene, közben nézed hogy táncol a fej.
Volt olyan amelyik belém szeretett, beraktam a helyére és nem volt hajlandó lejátszani. Na ez milyen hiba, hova van leírva?

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Na és pont ilyenkor kerül a képbe az elmélet, amikor a rutin csődöt mond. Én is sok olyan készülékkel találkoztam amelyik csak szétszedve működöt rendesen és összerakva nem. De mivel zacskóba ömlesztve nem adhattam vissza előbb-utóbb csak rájöttem az okára. Mert oka mindig volt csak az elején még nem tudtam, hogy mi az :)

Szerencsére olyan esetem még nem volt hogy kirepüljön vagy szétrobbanjon a lemez. Olyan már volt, hogy a számítógépes drive kiadás előtt elfelejtette leállítani a forgást és a nyitott tálcában pörgött a lemez :)

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha lehúzod az öt pin-es kábelt akkor bátran pörgesd meg külső tápról oda-vissza, és ha lyukat látsz a motoron oda meg Man hónalj spray és jó lesz. Ha meg az egység panelban van a motor akkor pákászd ki mind a két motort és ha van csavar akkor tekerd ki.
Már nevetségessé kezd válni a mm és a logikai 1 megy a 0.
Több éven keresztül napi szinten féltucatot javítottam, lehet nem vagyok érthető.
Igaz én a kezembe fogva hosszabb flat meg dróttal javítottam, és már a fej mozgása elmondta a baját.

Sok szerencsét.
Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

A motor működik. Polaritás helyesen kicsi Líthium elemmel forog. A meghajtó BA6397FP IC 1-2 lábáról kellene, hogy táplálást kapjon. Nem tudom, melyik láb a vezérlő bemenete, és honnan kellene vezérlést kapni?

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=941CD_motor.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=953CD_Unit.jpg

0

city217
city217 picture

Szia.
Gondolom ezt már láttad.
https://www.google.hu/search?q=BA6397FP&client=firefox-b&dcr=0&source=ln...
De kezd azzal hogy jól átforrasztod már volt hiba, sőt az egész panel is elviseli, de ezt meg a proci tekeri ahogy a fej olvas.
Ha megéri vegyél bele fejet. Az a baj az ilyen egyke javításával, hogy "nincs másik" és nem tudsz tesztelni. :) Szétnézek hátha van nekem de nem ígérem, mert én is már legutóbb Zoltán35 segítségével cserélten újat.
Üdv.
ui: Ha meg se moccan a motor akkor nézd át a panelt, mert volt már szakadt is.

0

multifilter
multifilter picture

A KSS-213B PickUp-ot megrendeltem, sajnos még vagy két hetet várni kell rá. Valahogy szeretnék a BA6397FP IC állapotáról meggyőződni. Nem tudom, hogy melyik lábáról vezérelhető H vagy L szinttel, hogy a meghajtó motor forogjon. Tudnál ebben tanácsolni valamit? Üdv:multifilter

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A 4 csatorna teljesen egyforma mindegy, hogy melyiket mire használják. Az adatlap csak egy példa. Én nem adogatnék jeleket a bemenetre, hacsak nem tudod biztosan leválasztani a szervó prociról. Ráadásul standby módja is van, arra is figyelni kell és a referencia feszültségre is. Ha bizonytalan vagy az IC-ben miért nem méricskélsz inkább? Nézd meg, hogy melyik csatornára van kötve a spindle motor és nézd meg, hogy mi van a bemeneten. Ez nem digitális IC, nem logikai szintekkel kell meghajtani, hanem DC-vel. Az első műveleti erősítő erősítése kb. 2,2dB ha benne levő 10k-n kapja a vezérlést. A teljes huroké pedig 7dB. Ezt ellenőrizd le.

Ha megrendelted az új pickup-ot akkor lehet játszadozni a régivel. Jelöld össze a potit rajta és tekerd el néhány fokot valamerre. Jó nem lesz de talán sikerül egy rövid időre a lemezre fókuszálnia és akkor megforgatja a motort.

Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

A spindle motor az 1-2 lábra van kötve, mind a két láb egy-egy műveleti erősítő kimenete.

0

multifilter
multifilter picture

Köszönöm, megpróbálom.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A következőket ellenőrizd le (a GND-hez képest mérj):
- a bias lábon (23) +2,5V-nak kell lennie
- a bemeneten (3) is +2,5V-nak kell lennie (ilyenkor áll a motor)
- a két kimeneten (1-2) is +2,5V-nak kell lennie (ilyenkor áll a motor)

- ha a bemeneten (3) +2,5...+4,7V van akkor elbillen a híd és a motor valamelyik irányba forog. Ha +0,6...+2,5V van a bemeneten, akkor a másik irányba forog. Persze mindez csak akkor igaz, ha nincs "némítva" az IC.

Üdv.

File csatolás: 

0

multifilter
multifilter picture

Egy kő már leesett a szívemről. "Vendég" PickUp-el működik a gép, forog a motor, léptethető a track, le is játszik. Távirányítóm még nincs, így a Dolby ki-bekapcsolást még nem tudtam kipróbálni. Az FM tuningot ha elindítom, végig fut, megállítani nem tudom, csak ha kikapcsolok. Mindenesetre most kivárom, míg a KSS 213 B megérkezik. A mai napom nem volt hiábavaló. Üdv : multifilter

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Örülök! Az IC forrasztgatásával és méricskélésével a végén még műhibát is generálhattál volna.

Ezek szerint olyan nagy hülyeséget mégsem írtam Neked korábban:
"3. Bekapcsol a lézerdióda és megkezdődik a fókuszálási eljárás. Ekkor a lemez még meg sem mozdul! Ilyenkor dől el, hogy van-e benne lemez. Ha a fókuszálás sikertelen, akkor "no disc" üzenetet dob. Vannak olyan lejátszók, amelyek sikertelen fókuszálás esetén egy kicsit megforgatják a lemezt, de ez főleg a DVD lejátszókra igaz. Tehát az, hogy a spindle motor nem mozdul nem feltétlenül a motorral vagy annak vezérlésével kapcsolatos hiba!"

Az FM tuning nem teljesen világos? Az a gond, hogy nem áll meg sehol és folyamatosan keres? Dugj az antenna bemenetre egy vezetéket (0,5-1m). Akkor is? Ha manuálisan beállítasz egy ismert frekvenciájú adót akkor mit hallasz? FM zaj van, vagy némít?

Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Az FM-el az van, hogy akár fel, akár le elindítom a hangolást, nem áll meg, ha adót talál. Saját 1.5m antennája van. Megállítani kikapcsolással tudom. Pl. a Kossuth-ot úgy tudom beállítani, hogy 97.1 MHz-nél kikapcsolok, bekapcsoláskor az FM a Kossuth-on áll. A gép babrálva nem volt, ez a hibája a CD akadozással együtt megvolt. Kaptam hozzá gyári remotot, kipróbálam a Dolby-t is, az is rendben van. Nem tudom, hogy finoman hogy lehet hangolni, mi állítja meg a hangolást, ha adót talál a gép. A SONY PMC R30L-nél hiba nincs, megy minden, annyival szegényebb, hogy a magnó nem autoreverzes, és nincs Dolby. Üdv : miltifilter

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Milyen IC van a tunerben? Olyan mintha a PLL működne csak nem tud róla. Előfordulhat, hogy valamelyik tekercsben levő pF-es kondi megadta magát.

Üdv.

0

multifilter
multifilter picture

Nappal kibontom, megnézem.

0

multifilter
multifilter picture

Szia! Köszi az eddigieket! Az IC Pdf.-jét már letöltöttem, a specifikációban az 1-2 lábra nem a meghajtómotor, hanem a lencse fókusz szervó van feltüntetve.
A Jófogáson találtam egy hirdetést :
https://www.jofogas.hu/fejer/Sony_RX_77_CD_mp3_komplett_olvaso_mehanikav...
Ezen a hirdetésen lévő panel látszatra megegyezik a javítás alatt lévővel, nem döntöttem még el, hogy egy misét és hatezret megér e. Magát a motorvezérlő IC-t 1400.- ért megrendelhetném az eBay-en, de a ki- és beforrasztással gondom lenne. Először ellenőrizni akartam a tápfeszültséget az IC-n, de mivel a szervo és a lencsefókusz működik, ezt kihagyom. Rendeltem egy, az eredetivel azonos LASER PickUP-öt, nem túl drága, csak várni kell rá. Tetszik ez a gép, mindenképp rendbe szeretném tenni. Üdvözlettel : multifilter

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:szokott lenni SMD biztosíték(ok) az IC és motor között, az ICkörnyékén

Bálint

0

Sponsored links