You are here

SONY HCD-RG11 mini hi-fi CD lejátszás akadozik.

16 posts / 0 new
Last post
irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek.

A CD lejátszó hibás KSM-213 D lézer fejét lecseréltem bontott KSM-213 B fejre.A lejátszás elindul, de akadozik, másodpercekre kihagy.
A készüléket bármelyik irányban elbillentve megszűnik a hiba.Átmozgattam az összes kábelt, vezetéket, NYÁK lemezt, semmire nem érzékeny, de vízszintes helyzetben nem hajlandó rendesen működni. Leemeltem a dobozról a CD egységet, és óvatosan forgattam a levegőben, vízszintesen jött a hiba, előre,hátra, oldalra billenve hibátlanul működik. A lézer fejre gyanakszom. Tapasztalt valaki hasonló hibát?

Comments
Ravasz András
Ravasz András picture

Szia!
A gravitáció játszik itten.
A fej már le van ülve,több energia kell neki a szintentartáshoz.
Ha megbillented,könnyeben pozicionálja magát.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én szintén fej hibára, vagyis konkrétan annak koszolódására gyanakodnék (ha fej mozgató motor fogaskerekei akadás mentessen járnak)
Szerencsére viszonylag egyszerű ellenőrizni. Nézd meg, hogy mikor a motor mozdít a fejen, akkor hagy-e ki. Szerintem olyankor nem fogja megtalálni egyből a helyes pozíciót az optika...
Üdv,Z.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! 90%-ban a szánmotor kommutátorszeleteinek oxidálódása okoz ilyen gondot. Kiforrasztva, ellenállásmérővel rámérve, nagyon lassan végigforgatva a motort egyenletesen 10...15 Ohmnak kell lennie jó esetben. Oxidos kommutátornál megnő az átmeneti ellenállás, akár többszáz Ohmra is, ami miatt nem tudja megfelelően pozicionálni a fejet.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha ügyes vagy akkor a lemeztányér magasságát ütögesd lejjebb, nem látja már jól a lemezt, gyenge a fej.
Amikor megáll akkor keresi a lemezt a fej, mert ha igen, akkor tuti az a baja.
Még a trimeren is tekerhetsz de ahhoz gyakorlat kell. :)
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fejek adatlapját letöltöd, összehasonlítod.
Abban meg szokták adni a tányérmagasságot, amit 0,1-0,2 mm pontossággal be kell állítani
Én ilyennel állítom be.

Bálint

nayan írta,
Csak azért, hogy mások is megtalálják a beállítás módját. A lemeztartó felső részének a magasságát mindig a lemezmotort és a mechanikát tartó fémlemezhez mérem. A lemeztartó felső része az alap fémlemezhez képest 19,4 mm magasan van. Ez érvényes a SONY kss210, kss213, kss240 lézerekhez és még rengeteg ezekhez hasonló lézerek esetén. A magasságot mindig tolómérővel mérem, méghozzá a végén lévő lyukmérővel. A tolómérő végét pedig finoman a lemeztartóhoz értetem, vigyázat nem erősen nyomni, mert akkor a műanyag lemeztartó deformálódik.

0

irokéz
irokéz picture

Sziasztok!

Köszönöm az értékes hozzászólásokat, megcsinálom a javasolt méréseket, beállítást. Arra egyikőtök sem tért ki, hogy néhány fokos megdöntésnél miért kezd el jól olvasni a fej. Teljesen mindegy, hogy milyen irányba döntöm...

Üdv.

0

CHZ
CHZ picture

"Arra egyikőtök sem tért ki, hogy néhány fokos megdöntésnél miért kezd el jól olvasni a fej. Teljesen mindegy, hogy milyen irányba döntöm..."
Nekem erre motorhiba a válaszom.
Kommutátor, vagy csapágy kopása miatt. Elbillentve megváltozik forgórész dőlése, így még feltud pörögni.

0

city217
city217 picture

Szia.
De ki van térve, "gyenge a fej", felfele már nehezen mozog, de oldalra még igen.
Ez lehet kosztól is mint Zoli említette, vagy már a rugója nem a régi.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyenkor változik a fej és tányér közötti távolság.
Valószínű, hogy csak pár tized millimétert kell módosítani a tányér távolságán.

Bálint

0

irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek!

Mindenek előtt lejjebb vittem a lemeztányért az előírt érték alá, hogy még ne érjen bele a lézer fejbe, 19,2 mm-re. Megkezeltem a fejmotort kontakt tisztítóval, biciklipumpával kifújtam a fejet, és hibátlanul működik a lejátszó. Köszönöm az értékes javaslatokat!

Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Tehát nem derült ki konkrétan, melyik is okozta a hibát? Vagy a motorra rámértél azért előtte?

0

city217
city217 picture

Szia.
Segítek, az SL motornak köze nem volt a dologhoz, de ez a babrálás nem árthatott neki. Így marad a fej ami már hanyatt fekve nem látta a lemezt.
Ezen segíthetett volna még egy kis trimer tekerés, de így is jó.
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Köszi, hogy ismét ilyen okos vagy city, leborulok a mindentudásod előtt, bár rohadtul nem Téged kérdeztelek, mivel ne Te javítod a készüléket :) Biztos én néztem félre az elmúlt években nálam járt kb 30-40db hasonló készüléknél, és akadozási hibánál hogy kb 80%-ban oxidos a motorok kommutátora, nem a fej okozza az ilyen jelelgű problémát...

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem akarlak lelombozni, de pár éve még naponta csináltam ennyit.
Szóval erről ennyit!
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Pár éve... Napi ennyit... Átlag 10 perc alatt megjavítottál egy hifit... :) Te tudod :) hiszen akkor gyakran mérhettél, és szedhettél is szét már ritkán üzemelő, ilyen korú (15-20 éves) RF310T motorokat, ha belefért a 10 percbe :)

0

Sponsored links