You are here

Sony KV-32FX66B a nagyfesz indulása után leáll, a standby led 8-at villant.

13 posts / 0 new
Last post
GadMik
GadMik picture

Üdv. Kedves Hozzáértők!

Javítanék egy KV-32FX66B TV-t. Feszültség alá helyezés után indul a masina, a nagyfesz is, azonban 2-3 másodperc után letilt és 8-at villog a st.by led.
Még nem mértem és nem csináltam benne semmit, okulva egy régebbi Sony javításán,amivel sok időt elpocsékoltam mire megtaláltam a logikáját hogy miért tilt le a táp.
A tanácsot v. tanácsokat előre is köszönöm: Miki

.........Megoldva.

Comments
Gb_bor_44
Gb_bor_44 picture

Egy jó féléve javítottam hasonló hibával ilyen tv-t csak nekem 11-et villant :( . Jó sokba került bele az mcz...

Üdv,
Gábor

0

Zolysys
Zolysys picture

kb 3e pénz.....

0

GadMik
GadMik picture

Sziasztok!

Igen, én is két hete vettem egy másik Sonyba 3200Ft+posta.
Még szerencse, hogy nem vagyok túl pedáns és az asztalomon lévő kupiban megtaláltam a kicseréltet, ami csak akkor indult el ha a pákát ráraktam és felfűtöttem. Ha elindult utána ment szépen. A lényeg, hogy próba képen kicseréltem (ennyi vesződséget megér egy új IC ára). Befűtöttem neki és indult, de ugyanúgy mint az eredetivel, a nagyfesz nem lett több. Visszaraktam az eredetit és újból elkezdtem kimérni az IC-hez kapcsolódó alkatrészeket. Nem akartam hinni a műszernek, amikor majd egy hét után végre találtam egy rossz alkatrészt. A Q6817-es SMD tranyó volt a bűnös.
Egyszer pedig már rámértem, de mivel B-E és B-K irányba jónak tűnt, átugrottam. A mocsok K-E irányba 30ohm-nyit átvezetett. Kicseréltem valami hasonlóra és működik. A képméret, fény, kontraszt, színek jók.
Valószínű, hogy ennyi együtt töltött idő után a TV is megkedvelt és nem akar megválni tőlem. Az egyébként tényleg tűéles képet elcsúfítja, hogy a kép bal oldalában kb. 10cm-es függőleges sávban, árnyalatnyival világosabb minden. A mindenkori megjelenített képben van a sáv. Adott esetben (4:3) a képernyő közepén lévő kis képben vagy zoommal a képernyő szélén.
Sajnos erre már ötletem sincs, hogy hol keressem a bibit.

Miki

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Az X-RAY a röntgen sugarakat figyeli, ha e miatt kapcsolt le és változik a képméret akkor a csőnek reszeltek, sajnos.
Üdv Miki.

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Sztem itt valami nem egeszen kerek...
Ha a kepmeret nött, ugye kissebb a nagyfesz is a kepcsövön; akkor viszont pont kissebb Rtg sugarzasnak is kellene leteznie! :hmmm:
Azonkivül, ha a kep különben jol megjelenik, nem foltos, deformalt akkor alighanem nem beszelhetünk elfordult-mozdult elektronagyukrol sem, hogy esetleg emiatt lepne föl detektalhatobb Rtg sugarzas_sztem.
Alighanem inkabb az X-Ray aramkörben keresnek valami gubancot_ de a guruk esetleg kijavitanak.
Kari

0

GadMik
GadMik picture

Szia Druszám!
Hát ez igen elszomorító hír. Egyre inkább kezdem utálni ezt a márkát. Az utóbbi 2 évben, ha jól emlékszem, minden képcső problémás TV-m Sony volt.
Nem tudom sok ember miért dicsőíti ezt a márkát és miért hajlandó komoly többletet fizetni érte. De visszatérve a problémára, szerinted melyik kiegészítő áramkör mérésével tudok megbizonyosodni róla, hogy valóban emiatt szabályoz vissza a nagyfesz?
Köszi: Miki

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Drusza és Karesz!
Ezt az újitást Amerika vezette be! Mérni az X sugarakat.
Nem mélyedtem bele, mert nincs értelme. Ki lehet kötni , de általában a képcső halott .
Karesznek válaszolván, nem a HIVolt kisseb, hanem ahogy öregszik a cső, egyre inkább rá kell adni a BRIGHT és CONTR. paramétereket és amikor az emissio csökken , a luminofor réteg , ( a fénnyel ellenkező irányban ható) röntgen sugárzása exponenciálisan növekszik. Ilyenkor lép müködésbe az X-Ray védelem.
A lényeg az , ha nem tudod stabilizálni a képméretet, a cső QKA.
Üdv! Miki.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

AE6B sasszi.

A 8-as hibakód audió végfok problémára utal.

Nézd át a csatolmányokat!

Üdv:
Fülesmester

0

GadMik
GadMik picture

Szia Fülesmester!
Ha tudnál egy kicsit csiszolni zsendülő tudásomon, hálás lennék.
Amit elsőre úgy gondoltam, hogy a probléma megoldása, az inkább a szőnyeg alá söprése volt. Csak a hibajelet iktattam ki és nem a hibát.
Azóta rájöttem nem is jó helyen kereste a hibát. Ebben a masinában külön van a sorvégfok és külön panelon a nagyfesz előállítása.
Úgy gondolom kevés lehet a nagyfesz, mivel a D6815-ös diódán csak 19V mérhető és mivel egy 30V-os zenerrel (D6814) van egysorban, így mindenképp 30V felett kell lennie a mért fesznek. Ha az elképzelésem jó talán emiatt növekedett meg a képméret minden irányba és fókusz problémái is vannak.
Az áramkört meghajtó MCZ3001D ic környékén a passzív alkatrészeket kimértem
(ellenállásmérő, LMC3) és jónak találtam őket. A teljesítmény FET-eket kiszedtem, mértem, jók. Jelenleg a meghajtó icre gondolok hibaforrásként, de indokolatlanul nem akarok kidobni majd 4ezer Ft-ot. Lehetséges az hogy csak így félig-meddig működjön?
Ezen a panelon van egy glimlámpa (SG6800). Jól sejtem, hogy ennek virítani kellene optimális működés esetén?

File csatolás: 

0

GadMik
GadMik picture

Üdv.!

Először is köszönöm az ötleteket. Megörültem, hogy talán megúszom egy hang IC cserével, de sajna nem ennyire egyszerű. A hang része jó. Átnéztem a javasolt alkatrészeket, jónak tűnt mindegyik. Megszakítottam a sorvég panelről elmenő X RAY Protect vezetéket, mivel úgy gondoltam ezen küld valami hibajelet. A megszakítás után sem indult a készülék és az elmenő vezeték kb. 2,5V-os potenciálon volt. Kísérletképpen egy 4,7K ellenállással letesteltem, és lőn csoda elindult. Összekötöttem az elcsípett vezetéket rajtahagyva a 4,7K a föld felé és így is megy. Felhőtlen örömömet már csak az árnyékolja, hogy a képméret jelentősen nagyobb a normálisnál. Valamelyik fetre gyanakszom a felsoroltak közül. Ugyan egyik sem zárlatos, de a vezetőképességüket még nem néztem.

Köszi: Miki

0

GadMik
GadMik picture

Sziasztok!

A méréseim és kísérleteim eredményei a következők.
Mivel bízva, hogy mégis csak ez a fránya IC a bűnös, kísérletezésbe kezdtem.
Határozottan nem tudom, de azt következtettem ki, hogy az MCZ3001d IC-nek az
1-es lábára jutó feszültség szabályozza a teljesítményt. A jelenleg rajtalévő feszültséget(ami jelenleg 1,6V), egy potival, mindkét irányba eltoltam. Lefele tolva még rosszabb volt a helyzet, már pár tized volt esésével. Felfele 7-8V-ig tekertem(tovább nem mertem, nem szeretem a füstöt), nem történt semmi növekedés a szekunder körben.
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy talán nem is működik az IC szabályzó része.

Miki

0

Zolysys
Zolysys picture

Az MCZ szeret bekukulni....

0

Sponsored links