You are here

Sony KV29FX60 TV távszabályzó különös viselkedés

58 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok! Van egy címben szereplő TV-m, amelynek a távszabályzója pár óra kikapcsolt állapot után nem kapcsolja be a TV-t. Ilyenkor a készüléken a főkapcsolót egy pillanatra ki-be kell kapcsolni, és akkor már működik a bekapcsolás a távszabályzóval. Ha a TV már be van kapcsolva, akkor kikapcsolni és bekapcsolni is lehet. A készülék tetején levő világítós membrános kapcsolókkal mindig be lehet kapcsolni. 1-2 órán belül működik a bekapcsolás, csak hosszabb kikapcsolás után nem. Minden más jól működik rajta.
A dologban az érdekesség, hogy van egy hasonló csak kisebb Sony TV-m, melynek valamivel egyszerűbb, de lényegében kompatibilis távszabályzója van. Azzal a távszabályzóval is többnyire ugyanezt csinálja. DE!!! Néha az "idegen" távszabályzóval bekapcsol. A másik készülék látótávolságon kívül van, a kettő között egy vezeték nélküli audio-video transmitter van, ami a távszabályzó jelét is elküldi. Sőt, nagyon-nagyon ritkán a saját távszabályzóval is bekapcsol hosszabb kikapcsolt állapot után is. Lehet, hogy őrültség, de már a hőmérsékletre vagy páratartalomra is gyanakszom, mert évente egyszer-kétszer vannak napok, amikor nem jön elő a jelenség. De többnyire mindig oda kell menni a TV-hez bekapcsolás előtt, és elvégezni a látszólag értelmetlen hókusz-pókuszt.
Arra gondolok, hogy a TV-ben valami kondenzátor elöregedhetett a távszabályzó vevő áramkör környékén, de amíg nem vagyok biztos, nem szívesen szedném szét a készüléket. Egyébként 14 éves, és a hiba mindjárt a garancia letelte utántól jelen van.
Van valakinek ötlete, hogyan kezdjek hozzá?

Comments
dongo
dongo picture

Heló!Kár ezen ennyit recsizni. Cseréld ki a kvarcot a proci mellett és/vagy a távadóban a rezonátort és utána lehet kezdeni gondolkodni a továbbiakon. Üdv:dongo

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

OK, következik a kvarc csere. De nem ma :szunya:
A távadóból kettő van, mind a kettővel ugyanaz a jelenség. De egy másik kisebb SONY tévét mind a kettő mindig bekapcsol. Szóval a távadókat kizárnám tisztelettel.
Szokott még esetleg a standby feszültség hülyélkedni? Ugye szétszedés előtt áramtalanítom a készüléket, utána méréshez rákapcsolom egy leválasztó trafóra. De akkor már megtörtént a ki-be kapcsolás, ami időlegesen megjavítja. Tehát várni kell 4-5 órát, hogy előjöjjön a hiba. Ez nehezen jön össze nálam.

Üdv, lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Szia! Pont most volt egy ilyen hibám. Kezdett már halódni a proci melletti kvarc és egyre nehezebben vette a cucc a távadó jeleit, amíg végül teljesen behalt a távirányítás. Ma már többnyire nem a klasszikus fémtokos kvarcot használják a gyártók, hanem csak egy kis háromlábú műgyanta takony bevonatú színes kacatot, ezek pedig nem az örökkévalóság szinonimái. Ha egyszer már eszi a fene, akkor feszültség, a hőmérséklet és a gravitációs hullámok változása is befolyásolhatja hogy van-e kedve normálisan működni, vagy éppenséggel kakukk van. Nem kell mérni semmit, csak kicserélni. Filléres tételről van szó. Üdv:dongo

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Üdv!
Tehát a proci melletti "háromlábú műgyanta takony bevonatú színes kacat" egy kerámia rezonátor.

http://www.t-es-t.hu/elokep/pic/felhkk/kk/sz0302.htm

Üdv!
Kaszi

0

dongo
dongo picture

Üdv! Lehetséges..., mindenesetre miniatűr fémtokos kvarcot tettem a helyére és tökéletes lett a készülék. Üdv:dongo
kvarc

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Köszönöm a hasznos tippet. A mellékelt rajzon az a 3-lábú "kacat" tartalmaz két beépített kondenzátort is. Ha a kerámia rezonátort kvarccal helyettesítem, akkor mekkora kondikat kell mellé tennem? Kell egyáltalán?

Üdv, lcsaszar

Csatolni jelenleg nem lehet, a szóban forgó alkatrész X9101, 16MHz a proci IC9105 6 és 7 lábára megy.

0

dongo
dongo picture

Szia! A gyártók az olcsóbb alkatrész típusokat elsősorban a gyártási költségek csökkentése miatt építik egy adott készülék típusba, ergo egy jobb alkatrész típust lehet alkalmazni. Ami a szalagon százezres tételekben már számít a végszámlán, az az alkatrész egyedileg még beépíthető, mivel egy darab jobb minőségű komponens beépítése még költséghatékony marad. (Példa: míg a 200ezres hifi erősítőmben egy gyárilag szerelt op.amp(TL-072) ára bőven 100Ft alatt van, ugyanakkor simán beletettem helyette egy 800Ft-os OPA2134-et, amit a gyártó több 10-ezres darabszámnál már nem vállalt volna be még akkor sem, ha egyébként maga készülék nem is különösebben olcsó kategóriába tartozik.
Itt például egy 16MHz-es kvarc nem tétel, ezért akár megjavul vele a készülék, akár csak kizárunk vele egy lehetséges okot, egy próbát megér. Én nem állnék neki matekozni a kondikkal, mivel nálam a gyakorlatban a megadotthoz közelítő értékű kvarcokkal is működni szoktak az áramkörök. Ha a kvarccal önmagában mégsem akarna elindulni a proci oszcillátora, a táblázat alapján 15-30pF-ot meg lehet próbálni a C1 és C2-nél. Alternatíva, beszerezni a gyári kerámia rezonátort. Üdv:dongo

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hello!

Kicseréltem a kerámia rezonátort, és egyelőre úgy néz ki, hogy segített. De nem akarom elkiabálni, pár napig még figyelgetem.

Viszont innen jön a másik probléma: hogyan tudnám megoldani azt, hogy mind a két Sony TV csak a saját távszabályzójára reagáljon? Mert most ha az egyiket bekapcsolom, a másik is bekapcsolódik.

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Sajnos mégsem javult meg a hiba. Egyéb ötletek?

Üdv, lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Szia! Nézd át, hogy az IR vevő rendesen kap-e földet(pl. körberepedt forrasztás a csatlakozóknál) és azt is, hogy az árnyékoló doboza kellően zárt-e. A standby táp 5V-os kör elkóit is érdemes volna kicserélni (Low-ESR típusra), mivel a hibás tápszűrő elkó hidegen zavaró tranzienseket engedhet át a tápkörből, ami megzavarhatja az IR vevő működését, bemelegedve viszont már javulhat a kondi(k) szűrése, ezért amig a kikapcsolás után jobban le nem hül a készülék, addig egy darabig még visszakapcsolható marad a távval.

Érdemes lenne még külön-külön "meghajszárítózni" a stby tápkört, a főtápot, a CPU környékét és magát az IR-vevőt is. Persze amikor éppen nem indul távval a készülék és megfigyelni, hogy melyik fokozat melegítésére indul el esetleg. Kibukhat, hogy melyik fokozat lesz a hunyó... Egy kis tölcsér a hajszárítóra, amivel irányítható lesz a forró levegő sugara. Persze nem kell maximumra tenni a hajszárítót, mert a végén még elolvad. :D

Üdv:dongo

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia dongó & mindenki!

Köszönöm a hasznos tanácsokat, először a standby táppal fogom kezdeni. Mivel ez nekem elég nagy vállalkozás, csak akkor fogok nekiállni, amikor lesz legalább 4 órám egyfolytában ezzel foglalkozni. Lehet, hogy kivezetem egy vezetékpárra a standby feszültséget, és úgy fogok tudni mérni a készülék összerakott állapotában. Mert ugye normális esetben hogy megy a hibakeresés? Áramtalanítás, hátlap levétele, alaplap kihúzása szerviz-pozicióba, gyanús alkatrész vagy mérőpont fizikai beazonosítása (kapcsolási rajz alapján), készülék csatlakoztatása leválasztó trafóra, mérés, mérés, mérés.... Na de itt ha bekapcsolom, eltűnik a hiba! 4-6 óráig viszont nem lehet szétszerelve, mert a) gyerek van, b) család akarja nézni, c) ki tudja, mikor tudom ismét összerakni, és a hiba ezzel még nincs meg.
Majd jelentkezem.

Üdv, lcsaszar

0

proba
proba picture

Lehet a távirányítód más hullámhosszú (szerintem kamerával ellenőrizhető) fénnyel dolgozik, mint a távvezérlő.Olyat is láttam már , igaz folyamatos üzemű infra sorompónál, az adó led adta meg magát valamilyen szinten, de nem teljesen. Amit nem figyeltem, ha a távvezérlőt áramtalanítod , akkor sem javul meg ? Lehet a TV-nek a két helyről jövő infra sok.( esetleg a távvezérlő valamiért jobb pozícióban van, a rendes táv is jó lenne onnét.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Minden gondolat hasznos lehet. A távvezérlőt (ez a Philips Wireless TV Link nevű kütyü) áramtalanítottam, és a TV így sem kapcsol be a saját távvezérlőjéről, sem a másikról. Most speciel olyanja van, hogy a wireless linken keresztül sem kapcsol be.

Kell az a kis testmozgás :izom: Odamegyek a TV-hez, kapcsolok rajta egyet, és minden működik, ahogy kell :super:

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az is hatásos, ha nem a főkapcsolóját nyomkodod, hanem a konnektorból húzod ki? Mert ez utóbbival elkerülsz minden mechanikai hatást a Tv-re, amitől egy kis KH megjavulna.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Igen, ezt is próbáltam. Ez biztosan nem mechanikus eredetű. Valami leszívja az energiát kb. 4 óra után a készülékből :evil:

Üdv, lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Szia! Óvakodj az energiavámpíroktól, mert nem csak a tv energiáját képesek leszívni... :jawdrop:

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok,

Miután kicseréltem az IR vevőt (nem segített) és a processzor melletti 16 MHz-es kerámia rezonátort, az alábbi csekély változás állt be:

- Wireless linkről mindig bekapcsol
- Közvetlen távszabályzóról az esetek 50%-ában bekapcsol.

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Két hónap tapasztalata:

Majdnem mindig, 10-ből 8-szor be lehet kapcsolni a tévét a távirányítóval. Korábban 10-ből 0 volt az arány hosszabb állásidő után. Tehát valamit számított a proci melletti kerámia rezonátor csere. A következő cél a 10-ből 10 lenne ;) Még mindig nem fér a fejembe, hogy hosszabb állásidő után miért nem működik 100%-osan, illetve egy gyors ki-be kapcsolás után mitől működik mégis 100%-osan.

Talán a távirányítóban is cseréljem a rezonátort? De abból kettő van, és mind a kettővel ugyanúgy nem megy, ha a TV nem akarja.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet az egy alkatrész is, ami nincs rendesen beforrasztva. Átforrasztanám az IR vevőtől a processzorig.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a transmitter mióta van a készülék mellett?

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Pár éve, de a hiba már korábban is megvolt. Amióta van transmitter, azt tapasztalom, hogy azon keresztül be lehet kapcsolni a tévét. Sőt, ez zavaró is, mert a készülék akkor is bekapcsolódik, amikor nem akarom. A távirányítót direktbe ráirányítva nem akar bekapcsolódni. De ha a főkapcsolóval egy pillanatra áramtalanítom, majd újra megadom neki a villanyt, akkor hibátlanul bekapcsol távirányítóról, és kikapcsolás után pár óráig még újra be lehet kapcsolni. Amit eddig kizártam:

- nem függ a távirányítótól (kettő van, mind a kettővel ugyanúgy viselkedik)
- nem függ az infra vevő modultól (cserélve)
- nem függ a processzor melletti kerámia rezonátortól (cserélve)

Talán a Standby feszültség mászhat el, a hiba időfüggéséből kiindulva?

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akár le is állhat? Nézd át a stby tápot, IC6651, IC6654, a trafója T6651.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Talán más frekvenciájú IR vevő, csak kérdés, a távban lehet-e azt állítani valahogy, mármint az infra vivő frekvenciáját. Milyen IC van a távirányítóban?

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Erre gondoltam én is. Majd megnézem, hogy mi van a távirányítóban. Mindenesetre a vevőben 40 kHz-es a vevő. Csak abban nem vagyok biztos, hogy a processzor, illetve a mellette levő (mint tudjuk, 16 MHz-es) kerámia rezonátor beleszól-e a távszabályzó vevő vivőfrekvenciájába, vagy a feldolgozásába? Mert ha nem, akkor az adót és a vevőt kicserélem 38 kHz-esre, és annyi.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az adóban lesz nehéz megoldani a váltást. Ott többnyire 455kHz-s rezonátort használnak, és a vivőfrekvenciát az IC csinálja meg valamilyen osztással. Viszont arra vigyázni kell, hogy a jelsorozat időállandója ne változzon meg (a dekódolt jelé).

Üdv: Jácint

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Hello!

Nem feltétlenül kell, de ehhez meg kellene nézni az adott IC adatlapját, hogy mit ajánl a gyártó.

Itt van róla szó, hogy mire jók ezek a kondik:

http://www.t-es-t.hu/elokep/pic/felhkk/kk/sz030202.htm

Ezek általánosan igazak a hasonló oszcillátor megoldást alkalmazó IC-kre, de hogy mekkora értékek kellenek, azt az adott ic adatlapja mondaná meg, ha egyáltalán kellenek.

Üdv!
Kaszi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Végre meglett a megoldás (megyek lottózni :) ).

Üdv: Jácint

0

SzG
SzG picture

Hasonlítsd össze oszciloszkóppal a távirányítók és az infra transmitter jelét.
Valamiben csak eltérnek.
Esetleg impulzushosszban lehet eltérés. -> Akkor órajelgenerátorra kell gyanakondni a TV infra vevőjében.
Esetleg az infraledek áramában lehet eltérés. -> Akkor a vevő optoelektronikájával lehet probléma.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!
Hihetetlen ez a jelenség. Ha ráirányítom bármelyik távkapcsolót, akkor nem kapcsol be. De az infra-jeltovábbító a másik emeletről felküldi a távkapcsoló jelét, és bekapcsol a TV!
Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:nincs véletlenül a szobában más, folyamatosan működő/világító készülék(akvárium)?
A transzmitter nem zavar be?

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nincs más világító készülék a szobában. Hogy érted, hogy a transzmitter bezavar? Be lehet kapcsolni és kezelni a TV-t a transzmitteren keresztül, ahogy kell. De transzmitter nélkül, vagyis közvetlenül nem kapcsolja be a távkapcsoló. De ha a főkapcsolóval ki/be kapcsolom a TV-t, akkor mégis...

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Hosszabb ideig figyelgettem a készüléket. A legfurcsább jelenség az, hogy távszabályzóról nem kapcsol be, de ha a távszabályzó jelét infra távadón küldöm neki, akkor bekapcsol. Mi lehet a különbség? Van olyan, hogy a TV-ben levő infra vevő elhangolódik, és nem talál rá a távszabályzó hullámhosszára? Hülyeségnek hangzik, de maga az egész hibajelenség egy nagy rejtély. És hogyan tudja egy másodpercnyi áramtalanítás helyretenni a dolgot?

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Próbálj rezonátort cserélni a távirányítóba, de több darabbal próbálkozz. Lehet a processzor kvarca is elmászott a készülékben (én anno a Videoton Tv-kben cseréltem ki 4M-ra és stabilabban vette a jelet).

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Jaca!

Nem hiszem, hogy a távirányító lenne a hibás, mivel kettő is van, és mind a kettővel egyformán viselkedik a TV. A processzor kvarca elképzelhető, de még nem vitt rá a lélek, hogy szétbontsam a készüléket. Amúgy mitől lökődik helyre egy elmászott kvarc a TV ki/be kapcsolásától?

Azt kellene megfejteni, hogy miben más az IR távadó által a TV-nek küldött jel (amit a TV szeret) a távirányítóból közvetlenül a TV-re irányított jeltől (amire viszont nem szeret bekapcsolni pár óra standby állapot után).

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Mielőtt szétszedném a TV-t, szeretnék készenlétbe helyezni egy infra vevő modult, melynek típusa TSOP1740KS1. Ha netán cserélni kell, legyen kéznél. Hol kapható ez az alkatrész? HQ, Lomex nem listázza.

Köszönettel: lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia lcsaszar!

Még mielőtt szétszeded, próbáld meg, hogy egy vastag pléddel letakarod a TV-t, aztán bebújsz a pléd alá Te is, és úgy próbálod bekapcsolni. Így kizársz minden külső zavaró infrajelet.

Ezzel helyettesítheted!
http://www.hqelektronika.hu/hu/product/tsop4840
http://www.farnell.com/datasheets/30500.pdf

Az eredeti adatlapja
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/26598/VISHAY/TSOP1740KS1...

A lényeg, 40kHz és "Suitable burst length ≥ 10 cycles/burst"

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Jaca!

Conradnál rendeltem TSOP31240-et, majd beszámolok az eredményről, ha megjött és beépítettem.

Köszönöm a segítséget.

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Üdv mindenkinek!

Kicseréltem az infra vevőmodult, semmi változás :(
Mélyebben nem merek belenyúlni, mert még elrontok valamit. Esetleg megnézem még a standby DC feszültséget.
Már úgy megszoktuk, hogy TV nézés előtt ki kell kapcsolni a készüléket, majd újból bekapcsolni.

lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Hááát..., az IR vevőt spec. előzőleg szkóppal lehetett volna ellenőrizni...
No meg ritkán lesz a legkézenfekvőbbnek tűnő megközelítés a nyerő:-).Üdv:dongo

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Azt próbáltad már, hogy mi a helyzet, ha áramtalanítod az AV/IR átjátszót? Hátha az zavar be...(attól függetlenül, hogy rajta keresztül jó)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Inhouse!

Meg fogom próbálni, habár sok reményt nem fűzök hozzá. Ugyanis az AV/IR átjátszó alapesetben nem sugároz, csak ha az egy emelettel lejjebb elhelyezett egység IR a távirányítótól jelet kap, azt sugározza vissza a TV közelében elhelyezett másik egység. Erre a felsugárzott IR jelre a TV mindig bekapcsol, de ha közvetlen elé állok bármelyik távirányítóval, akkor előtte kell neki adni egy pofont (= ki/be kapcsolni a fő áramtalanító kapcsolóval).

Üdv, lcsaszar

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A rádiós átvitel miatt kerülhet állandó zavar bele, bár valóban fura, hogy amúgy pedig működik. Viszont könnyen kizárható a dolog.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Áramtalanítottam a rádiós IR adót. Így sem kapcsolható be a TV a távszabályzójával. A főkapcsolót egy pillanatra ki-be kapcsolva pedig bekapcsolható. Azt még nem mértem le, hogy a kikapcsolás után mennyi idővel kerül "érzéketlen" állapotba, de kb. pár óra kell neki.
Üdv, lcsaszar

0

Dr.Távadó
Dr.Távadó picture

Szevasztok!
Ennél az AE5 chassis-nál nem tapasztaltam, amit az AE6-nál sokszor, hogy a processor hibája miatt ilyen jelenséget produkált.
Kipróbálnám, hogy ha a tasztatúrát leválasztom, -legegyszerűbb az M-boardon- a SAB proci IC9105 pin99; pin100-ra menő R9545; R9546 egyik lábait felemelve, van e valami változás a távirányító funkciót illetően.
Ha megjavult, akkor a tasztatúra, mikrokapcsolók átvezetése okozhatják.
Ha nem, akkor megnézném, a SAB proci IC9105 pin89 lábára IR jelet vivő C9121 nem szivárog-e, vagy az R9184 nem nyúlott-e. Ha itt megvan a távadó jelének megfelelő jelsorozata, és az belemegy a pin89-be, akkor gyanús, hogy az IC9105 hibás.
Mindezeket természetesen, csak egy garantáltan jól működő távirányítóval való tesztelés után kell vizsgálni.
üdv
Dr.Távadó

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Dr.Távadó!

Szóval te már találkoztál ezzel a hibával? Megnézem, hogy pontosan melyik chassis van a készülékemben. Köszönöm a hasznos tippet.

Üdv, lcsaszar

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Gyanús: Infravevő, a tápját szűrő kondik, tápágban lévő bármi, jelútban lévő bármi, processzor, quartz (vagy kerámia rezgő), proci körül lévő kisebb és nagyobb kondik, forrasztási hiba.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól értelmezem, amit írtál, akkor kb 12 éve megvan ez a hiba, így a kondenzátor elöregedését kizárhatjuk. Talán a processzor quartz-a mászott picit arrébb, vagy az infravevőt kellene cserélni.

Üdv: Jácint

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Tudom, hogy a VT infra color és a Sony nem egy kategória, de annak idején típushiba volt, hogy a VT-t st by-ban nem lehetett távval bekapcsolni. Ha a hál. kapcsolóval bekapcsoltuk, simán kezelhető volt egészen addig, míg ki nem lett kapcsolva. Magyarázat: ha jól emlékszem, egy 22uF volt megszakadva, vagy vált kapacitásszegénnyé a készenléti tápban. Ha már beindult a TV, már "termelt" annyi feszt a táp, hogy elég volt az infrának. Az, hogy jelen esetben már sok éve ez a jelenség? Lehetséges, hogy már akkor meghibásodott "az a bizonyos" kondi.
Bocs, hogy szóltam, ez csak egy észrevétel volt.
Üdvözlettel
Attila

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Attila!

Igen, nagyon hasonló a hibajelenség. Azzal a különbséggel, hogy:

1. Rádiós infra-hosszabbítóval szinte mindig bekapcsolható, de a távszabályzót közvetlenül ráirányítva soha
2. A főkapcsoló ki/be kapcsolása után mindig veszi a távszabályzót
3. Ha már veszi a távszabályzót, akkor azzal standby-ba téve 1-2 óráig reagál az ismételt bekapcsolásra, utána csak akkor, ha a főkapcsolót egy pillanatra ki/be kapcsolom. Ez mindig reprodukálható, nincs olyan, hogy néha igen, néha nem.

Az infra-hosszabbító némi magyarázatra szorul. Van két hasonló SONY TV, a távszabályzójuk is hasonló, egyik tudja kezelni a másikat. Az egyik TV az emeleten van a kábeltévé vevője mellett, a másik a földszinten. A földszintről infra-hosszabbítóval kezeljük a kábeltévét, ez a hosszabbító egyúttal rádión (2.4 GHz) leküldi az audio/video jelet a földszinti TV-re. A földszinti TV távszabályzójával csak ezt a TV-t akarnánk kezelni, de sajnos az infra-hosszabbító felküldi a jelét az emeletre, és a másik TV is bekapcsol! Ami ugye teljesen normális lenne, ha egyébként helyből is reagálna a távszabályzó bekapcsoló jelére.

A nagy meleg miatt eddig még nem vitt rá a kedvem, hogy szétszedjem, mert amúgy semmi más baja nincsen. Ez a hiba nem teszi használhatatlanná a készüléket, csak kissé zavaró. Gondolom, a VT és a Sony infra-vevő része amúgy is teljesen más áramköri felépítésű. Szerintem melegedés és mechanikus ok (kontakthiba) kizárható.

Üdv, lcsaszar

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Azt írja, hogy az idegen távkapcsolóval néha belehet, néha nem. Szerinted a quartz az néha elmászkál, néha nem? Én kondenzátor hibára gyanakszom.

Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!

Hidegen nem lehet bekapcsolni, azonkívül 14 éves készülék gari idő lejárta óta (max 2 év) vagyis 12 éve ezt játsza. Ha ez kodi hiba, akkor annak a kondinak már rég rosszabbnak kellene lennie.
Ha a másik táv meg néha elindítja, az azért lehet, mert arrébb van a frekvenciája egy picit, de nem eléggé.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igaz lehet, de mi a magyarázat arra, hogy ha már egyszer bekapcsoltam (előbb a hálózati áramtalanító főkapcsolót egyszer ki-be nyomva), utána már vidáman működik, ahogy kell?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kondenzátor egy gyors ki-be kapcsolásra nem szokott ilyet csinálni. Szerintem. A stad-by állapotot kellene alaposan átnézni.
Azt próbáltad, hogy a konnektorból húzod ki és nem a főkapcsolójával áramtalanítod?

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Megpróbálhatom, bár nem gondolom, hogy lenne különbség. A főkapcsoló is teljesen áramtalanít, kialszik a standby LED.
Egy időben csinált olyat is, hogy bekapcsolva (amikor már volt kép-hang) nem reagált a távszabályzóra, de ez magától elmúlt. Olyankor a standby LED sem világított.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor lehet, hogy csak egy jó kis kontakthibád van. Ha a konnektorból húzod ki, akkor annyi a különbség, hogy a panelra semmiféle mechanikus hatással nem vagy.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Köszönöm a válaszokat. Úgy nézem, ebből szétszedés lesz, de előbb egy kapcsolási rajzot kell felhajtanom.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

0

Sponsored links