You are here

Sony SLV-E780 táp

47 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Van nálam egy Sony videó. Nem indul a tápja, a szokásos katt-katt-katt másodpercenként. Kicseréltem benne az összes elkót, az optót, a feszültség referenciát, kínomban már a tápIC-t is, mindhiába.

A rajz:

http://kepfeltoltes.hu/view/091112/sony_www.kepfeltoltes.hu_.gif

A pirossal jelölt helyeken leválasztottam az áramkört, hogy ne zavarjon be, a zöld alkatrészek cserélve. Műterhelés van a kimeneten. A bemeneten megvan az egyenirányított hálózati feszültség, a tápIC megkapja a névleges tápot (13V), a szekunder oldalon a kattogással szinkronban megjelenik a feszültség is arra a rövid időre, amíg egy impulzus lefut.

Ellenállásokat végigmértem, mindegyik névleges. A bemeneti áramkorlátozó értéke 0.33 ohm, ezt nem tudom ellenőrizni, a műszerem nem ennyire pontosm, de az értéke kisebb mint 1 ohm, úgyhogy jónak feltételezem.

Tudtok segíteni? Mit nézzek még ezen a szutykon?

DM

Comments
bekeipeter
bekeipeter picture

Engem is megszívatott egy ugyan ilyen Sony(Mitsumi) táp. Az elkók cseréje után katt-katt. Rápakoltam a terhelő lámpáimat, katt-katt. A végén kivettem a trafót, hogy a jól bevált szkóp+hanggenerátoros módszerrel kimérjem, persze jó volt. Visszaraktam, és valami miatt elindult. Azóta is megy a video.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ez rejtély de hasonló történt nálam is. Ide hozták táp hibával, kivettem átnéztem és vissza hogy kipróbáljam. Beindult!!!!! ..és azóta csak az a jó. :)
Már csak a lentebb leírtak a hibásak. A fejet valaki szétszedte és csapágyasan rakta vissza. Lehet ott keresték a hibát. Persze egyéb kárt is okoztak a mechanikán, Qka.
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem tudom hogy áll a videód, de hozzám került egy ilyen és szerintem kidobás a sorsa. Ha kell akkor cakk-pakk elküldöm. Ebben jó a táp, sőt az egész, csak a mechanikát kell cserélni benne. A fej és a csévélés beteg. Ma kiderül a sorsa, remélem nem kiabáltam el.
Igaz ez SLV-E580 de a táp ugyanaz. Nem tudom miben tér el a 780-tól.
Szép napot!
Üdv.

0

mdecsi
mdecsi picture

Voltam tegnap HQvideo-ban. Kiderült, hogy az eredeti félvezetők nagy része még mindig kapható, így vettem hozzá olyan fesz. referenciát és optót, ami eredetileg benne volt, sőt a diódák nagy részét is sikerült beszerezni vagy eredetiben vagy helyettesítőben. Az IC-t és az elkókat már régebben kicseréltem benne újra. Belelapátolok ész nélkül mindent és utána tudósítok az eredményről...

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Balról-jobbra kicseréltem mindent félvezetőt és kondit, pár ellenállást is, jobb a békesség, de semmi változás. Aztán a nagy próbálkozásban egyszer csak átütött a fet, leégette a diódahidat, a fojtókat, meg még a jó ég tudja mit. Mivel a biztit már régebben megpatkoltam és soros izzót már nem alkalmaztam, mivel nem állt fent a veszély, hogy rövidzárba megy (ha-ha-ha!), ezért lezúzott mindent a lakás kismegszakítójáig.

Részemlről végeztem ezzel a táppal.

City217! Szívesen neked adom a hálózati kábeltől a vendégpanelig terjedő részt, ill. a vendégpanel is a tied lehet, hátha tudsz még pár dolgot hasznosítani belőle. A fojtók természetesen nálam is leégtek.

A vendégpanel kimenetei 38V (gondolom a tunernak), 12V, 6V, -11.5V. Belerakok majd egy univerzális tápot, pártíz wattot az is tudni fog és a Mitsumi Elec. CO., LTD. meg k@pja be.

Üdv,
DM

0

city217
city217 picture

Szia Mdecsi!
Ugye hogy ugye, én megmondtam kuka. Most én szemezek a dologgal, félre tettem. Már a HQ-nál ha beérkezik a rendelésem el se olvassák, pakolják a hozzávalót. :)A sonyval rám is rám jár a rúd, most fabrikálok hármat, két deck-et és egy kistornyot. Az egyik deck-nél egyszerre fordult meg a tengelyen egy fogaskerék mind a kér mechanikán, ugye rögtön a szabályzó ic és köre a nézettség tárgya. Már majdnem procit cseréltem benne. ...ja az irányváltásnál kiakadt, csak balra volt hajlandó lejátszani. Mire rájöttem a hibára, meg is őszültem, és most dicsérem a pill-ragasztót. A toronyban a cd rész beteg, de hál annak nem lehet hozzáférni sőt látni se ha üzemközben akarom javítani. Olyat csinál hogy néha elkapja a lemezt néha nem. Ha netán elindul, lejátszik egy-két számot és game-over. Vagy motor, vagy lézeregység. A KSS-t már néztem nem olcsó, 7000ft Röviden ennyit a sony-ról, már velük álmodok. Eddig a philips volt a mumus, de ezt most sikerült íberelni.
Szép napot!
Üdv!

0

mdecsi
mdecsi picture

Nono... Azért nem adjuk olyan könnyen magunkat!!! :D

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Örömmel jelentem, hogy ma este elindult a videó. Szép stabilan megy, minden funkció működik, csak hangolni nem tud, mivel a 38V még nincs meg, arra a három kiálló drótdarabra kerül majd a DC-DC konverter, jövő héten remélhetőleg...

Ezen kívül pár alkatrészt alulméreteztem, egy 2x12V-os trafót raktam rá és a +12V-os ágról szedtem le az 5V-ot is. Emiatt ezen az ágon a graetz olyan meleg, hogy nem lehet megfogni, de a stabkockák is fűtenek működés közben, viszont a borda szépen megoldja ezt. Kis finomhangolás után dobozolom és örülök.

Teljesen egyszerű trafó+graetz+kondi+stab párosítás van benne, de ha valaki belefut a problémába és szeret barkácsolni, akkor keressen meg, odaadom a vasalható nyákrajzot. Mérethelyes és teljesen kompatibilis a régi vendégpanel csatlakozóival, így összerakás után a kettőt összetolva azonnal működik.

Lenne egy kérdésem is: Hogy méretezzem a 38V-ot, vagyis: Hány amper kell a tunernek? A hangolófeszt csak a varikap használja? Párszáz mA elég lesz?

Üdv,
DM

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia DM!
Gratulálok a kitartásodhoz.
A hangolófesz ügyben dobj össze ideiglenesen egy tápot, és mérd le az áramfelvételét.
Szerintem a 100mA-t nem haladja meg. (inkább alatta van)
Üdv Tibi.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Köszönöm, majd tudósítok.

DM

0

stomi
stomi picture

Szia mdecsi!
Ez félmaszek?

0

mdecsi
mdecsi picture

Hát az nem tudom mit jelent, de semmi esetre se nevezném gyárinak. :)

Saját gyártmány, tegnap megterveztem és beszereztem hozzá az alkatrészeket, ma kimarattam és beültettem. Úgy terveztem meg, hogy a gyári megoldással kompatibilis legyen minden szempontból, így csak be kellett dugni, beforrasztani és elindutl. Egyelőre minden jó, a segédtáp kimenetén megjelenik minden aminek meg kell jelennie. A 38V még nincs meg, az a három kiálló drótdarab majd egy külön vendégpanelt fogad be egy DC-DC konverterrel. Persze nem túl gazdaságos a ráfordított időt tekintve, de magamnak csinálom.

Persze az hangulatosabb lesz, ha összerakom és a tökéletes táp ellenére sem fog elindulni... :)

DM

0

stomi
stomi picture

Szia mdecsi!
Ezt arra értettem, hogy a kép baloldalán levő alkatrészek az eredeti táp megmaradt cuccai, vagy komplett átépítetted?

0

mdecsi
mdecsi picture

Igen, a bal oldala megmaradt.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
"én csak arra vagyok kíváncsi, mit mond a pap bácsi, amikor ráüt az ujjára? "
Üdv:
exGelkás

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia, mdecsi, a servo IC-ket azért nézd át az új táp bealkotása előtt!!!
Mellesleg a korabeli video-tápok nem szeretnek terhelés nélkül üzemelni!

Üdv.

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Tudnál feltenni képet a komplett tápról? Mert, ha minden igaz, nekem van egy bontott működőképes :) A videónak, amiből származik, csak annyi baja volt, hogy valaki kétkazettás magnónak nézte, a mechanikán kívül mindene tökéletes volt!

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Így néz ki:

A subpanel megszabadítva a fém rácstól:

Az alja így néz ki:

Mennyit kérnél érte?

Üdv,
DM

File csatolás: 

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Bocs, de az enyém nem ilyen!

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Semmi baj, hátha a kollégának jó lesz...

Azért köszönöm!

0

city217
city217 picture

Sajnos nem, az enyém a tiedre hasonlít inkább.
Azt viszont megkérdezném, ilyen szűrőtekercset hol és hogy keressek.
Üdv

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Leginkább szerintem bontott készülékekben. Ha újat akarsz, akkor valami hasonlót pl. itt:

http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=zavar+sz%FBr%F5+traf%F3&ls=20&sm=2

Bontva nekem is van pár hasonló...

DM

0

city217
city217 picture

Köszi!
Az egyik 10, a másik 33 mikroH. Itt fontos a pontosság?
A 47mH 400v -os kondiig minden elfüstölt. A kondi zárlatos lett.
Holnap lefotózom.
Üdv

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Ez egy sima fojtó, szerintem amíg javítod a cuccot, helyettesítsd két dróttal, attól még mennie kell annak a tápnak. Utána meg... Nem tudom. Még sosem volt ilyen gondom eddig.

Egyébként meg biztos, hogy elégett? Holvolt a bizti? 2 amperes van benne, az előbb kiég. És a a graetz híd? 1n4005-ből van összerakva, az azért nem bír ki sokat....

DM

0

city217
city217 picture

Sajnos szakadtak mértem őket és szemmel is látható. ..és a baj hogy nem a menet vége hanem az eleje. Még javítani se tudom, hogy letekerek egy menetet. A graetz is nem szakadt, hanem zárlatba ment át. A bizti rögtön a bejövő 220v -nál van, és egyszerre pukkant az egész. Majd le ugrottam a székről. :)

0

mdecsi
mdecsi picture

L2 és L3 adatlapja csatolva.

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia Bekeipeter
Ha a kollégának nem kellene a táp. én vevő lennék rá. Nekem egy se-610, sx-710, sx-810 -es tápja kell, mert a primer oldalon minden szétéget. A szűrőtekercsek, a nyák, az egyenhíd, úgy hogy szinte kuka. Ha aktuális lesz a dolog, rakok fel képet.
Hasonló a tápom, csak a primer oldali IC más. TDA 16846P van benne.
Üdv!

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasz Péter.

Kétkazettásnak nézték? Ez jó.
Egyszer hoztak egy, már nem tudom milyen fajta lejátszót, azzal, hogy nem megy bele a kazetta.
Tető le, és döbbenten néztem a kazetta helyén lévő kör alakú fa karikát, amelyről apró fa-madárkák lógnak.
A videó tulaja örült, hogy a gyerek ágya fölül eltűnt (szerintem elég bárgyú) lógó előkerült.
Kérdésemre kiderült, több, különböző méretű gyerkőc szaladgált otthon náluk...
Sok mindenfélét találtam már videókban, de magasan ez volt csúcs.
Na ja, a mai dvd lejátszókkal ilyen nemigen fordul elő.

Dávid.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Dav53,

erre azért nem vennék mérget. Az egyik kollégám mesélte, hogy volt egy "mindent lejátszó" szuper DVD-je, amíg a gyerek le nem játszott rajta egy szelet párizsit. A gyerekek nagyon kreatívak! :rohog:

Üdv,
Oszi

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia Oszi.
Látom, van mit tanulnom.

Dávid.

0

stomi
stomi picture

Szia mdecsi!
Van egy "drasztikus" megoldás annak kiderítésére, hogy primer, vagy szekunder oldali hiba-e?
Kösd ki az opto primeroldali lábait és tegyél helyette egy 10K-s trimmert zárt állásban.
Ha így nem hüppög kezdd el lassan tekerni, miközben méred a szekunderoldali feszt. Állítsd a névlegesig és így már tudsz mérni a szekunderoldalon.
Áááááá! Miközben írtam jutott eszembe, hogy volt már egy ilyenem.
Lehet, hogy már megjavítottad. Ezek terhelés nélkül nem állnak fel.
Dugd vissza a helyére, lehet, hogy már műxik!

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Jó ötlet! Kipróbálom holnap... Betettem egyébként az eredeti helyére minden egyes optócsere után, de ugyanúgy csak nyekegni tudott.

DM

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A hibát a primer körben keresed, holott ez szekunderköri hiba. Állítsd helyre a D252 ágát és cseréld az alábbi kondikat: C252, C253 és csodát fogsz látni. A régi IC-t, optót és FET-et vissza is teheted. Használj LOW-ESR kondikat !!!

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Köszönöm a tippet, de tápjavításnál én úgy kezdek, hogy az összes elkót cserélem 105fokos low esr-re, mérés nélkül. Tehát ezen már túlvagyok.

DM

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:az optocsatolót lehet,hogy megint cserélni kell, mint előttem már írták.Ezeknek van egy átviteli tényezője.Ez olyan mint a tranyók erősítése, a diódán átfolyó egységnyi
áramváltozás hatására más-más értékű áramváltozás van a tranyó részen.
Van olyan típus, amin jelölik,mint a h21e-t, van amelyiken nem, az egész jelölésrendszer kibogozhatatlan. Nekem volt olyan műszertápom,amelyikben a negyedik lett jó, máshol a cseréltek működtek. A FET biztos jó?

Bálint

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Köszönöm, hát próbálkozom majd vele. K817P-t tettem bele, de belepróbálok másikat is, hátha. FET-et cseréltem, most megpróbálom ismét...

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Hat optót próbáltam bele, semmi változás.

Várom a további tippeket, engem megőrít lassan...

DM

0

kjani66
kjani66 picture

Csak még egy tipp: a C253 (2200uF/10V) vagy C261 (0.22uF) is csinálhat hülyeségeket...

0

mdecsi
mdecsi picture

C253 cserélve, zsír új van benne. C261 SMD, mérve jónak tűnik, még nem cseréltem, de megpróbálom majd...

0

city217
city217 picture

Szia!
Na talán ketten kiokoskodjuk. :) Én is csinálok egy hasonlót. A MA4270-es zenert nézted már? ..ja és az hány voltos lenne, mert én amit kitudtam szedni a google -ból, az azt írja 27V. Nekem a primer körben ingadozik a feszültség, eddig jutottam. Most pihen. ;)
Ha tudok valamit, akkor majd még megpróbálok segíteni. A zener és a fet lábain hány voltot mérsz?
Üdv!

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Raktam bele ez STP7NK80-at. Lényegében megegyezik az eredeti fet-el, egy beépített 30V-os zener van benne. Semmi nem változott.

Cserélgetem az optót, hátha az segít...

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Sokat nem tudok mérni ott, mivel nagyon rövid impulzusok érkeznek csak oda, szerintem egyszerűen lezár a túláramvédelem. Szkópot még nem vettem elő, de látom nem úszom meg. Multiva mérve századvoltok jelennek csak meg, de ez ugye nem mérvadó. Amúgy a zenert mértem multival, úgy jónak tűnik.

26-27V körüli az értéke:

Nem igazán értem miért van ott, a fet-ben van zener source-gate között, szóval ennek így nincs sok értelme szerintem. Bár a fet adatlapján nincs feltüntetve az értéke. Beteszek mindjárt egy másik fet-et, amiben van egy 30Vos zener, ezt a zenert meg kidobom...

DM

File csatolás: 

0

kjani66
kjani66 picture

Szia mdecsi!
Sztem pc151-es pozíciójú optocsatoló csere!Nekem már volt egy Panasonic meg egy LG videóm ilyen hibával! Optocserére azonnal gyógyult! (biztos kapott vmi löketet a hálózatról...)

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Már cseréltem. Érdemes mégegyszer?

DM

0

kjani66
kjani66 picture

Bocsika, asszem nemfigyeltem eléggé (a zölddel jelölt alkatrészek cserélve...) :redsad:

0

kjani66
kjani66 picture

Igen? Nem biztos. A TL431-et cserélted? (AN1431T)

0

Sponsored links