You are here

Sony ST-JX205L Tunerben az LA3401-es MPX IC kondenzátorait cserélhetem-e nem elektrolitra? (MEGOLDVA)

69 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Kedves Rádiókban Hozzáértők!

A TA-AX205 erősítő javítása után végre meg tudtam volna szólaltatni a tunert is. Csak nem igazán szól...
Illetve szól az, csak nagyon halkan. És nem torz a hang, csak egyszerűen nagyon halk. Míg a magnója 2-es fokozatnál már kényelmesen hangos, addig ez a tuner max hangerőn sem szól, még annyira sem. Ha befogta az adót. Mert az FM-zaj letépi a fejemet, ha nem rántom le a hangerőszabályzót.
Szóval nekem az MPX áramkör a gyanús (LA3401). Szépen körbe van véve elektrolit kondenzátorokkal, melyek között vannak elég kicsi értékűek is, ahhoz képest, hogy elektrolitok.
0,1 és 0,47u/50V értékkel.
Kérdés: Ha nem kapok ilyet, helyettesíthetem kerámia vagy fólia kondenzátorral?
Saját eszem szerint egyértelműen azt mondanám, hogy igen.
De valamiért anno mégis elektrolitot tettek oda, és nem értek ennyire a rádió vevőkhöz, hogy el tudjam dönteni, megtehetem-e.
Ebben kérek segítséget.

Gábor

Megoldás: Az FM-IF áramkörben az LA1231N IC diszkriminátor tekercsében lévő kondenzátor ment tönkre. Kivettem, panel oldalról kísérletezés útján 85pF (mérve 78) kondit beforrasztva, beállíthatóvá, tökéletesen működőképessé vált a készülék.
Köszönöm a segítségeket!!!!
Gábor

Comments
PushyG
PushyG picture

Kedves Tanya Lakók, akik segítettetek!

Köszönöm a hozzám való türelmeteket, nagyon sokat segítettetek, és sokat tanultam Tőletek is, meg ebből az esetből is.
Szóval kész, működik!
Miután kicseréltem az KF IC-t kétszer is (ua3089 majd CA3089N), alapvetően nem változott semmi.
Tanácsot követve megnéztem a hangolás kimenetet, de az adatlap alapján rendes jelszintet kapott az IC (a maximális 5,2V helyett 4,0V volt a legerősebb adóra hangolva egy darab dróttal az antenna bemeneten, beton épületben).
Így hát vettem a bátorságot, hátha tönkre teszem az eredeti diszkriminátor tekercset, és kioperáltam belőle a csőkondenzátort. Megmértem a tekercseket és a kondit is az LCR mérőmmel (dr. Le Hung féle LCFesR 4.5). A tekercs jónak mértem, a kondi viszont 34pF-ot mutatott, de azt nem stabilan (mászott felfelé, akár 5-10pF-ot is ugorva /másodperc). Szétbontottam a HAM-BAZÁRból vett Sumida trafót is, abban 51 (mérve 54)pF-os kondi volt. Beforrasztottam panel oldalról, minél rövidebb lábakkal. Nem jött meg a rádió hangja, esetleg picit hangosabb lett, de behangolni a vasmaggal nem sikerült. Gondoltam próbáljuk ki az adatlapok ajánlását, vettem 100, 85 és 120pF-os kondikat. 100pF-dal már tudtam hangolni, megjött a hangerő, de a vasmagot annyira ki kellett tekernem ehhez, hogy nem tartotta más, csak a gravitáció.
Végül a 85pF-os (mérve 79pF) kondenzátorral lehetett beállítani, és a mag is a fészkébe került.
Mindez a CA3089N-nel. Amivel a TUNED folyamatosan világított, nem csökkentette az FM zajt egyik áramkör sem. Mértem a 12-es lábon a Mute drive kimenetet. 4V-ig ki kellett volna mennie, ha nincs adóra hangolva, de 2,5V fölé nem ment sehogyan sem.
Egy életem-egy halálom: visszatettem az LA1231N-t, és ettől minden a helyére ugrott. Visszaállítottam minden potit és tekercset, amit széttekergettem ez alatt a pár hét alatt.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget, és hogy tanulhattam tőletek!

Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gábor!

Gratulálok hozzá! Szép teljesítmény volt!

Üdv: Jácint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. Gábor!
Irigylem a türelmedet, kitartásodat.
Gratulálok a megfontolt munkádhoz.

Tisztelettel. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Hát, azért futottam pár "felesleges" kört a tényleges hibaokozójához képest. De nem bánom, mert sokat tanultam, és sikerült nem egy önzetlen segítőtárssal is megismerkednem ez által.
Sajnos :) olyan vagyok, mint egy bitbull. Amíg teljesen reménytelenné nem válik valami, addig nem bírom elereszteni. Mondjuk itt már volt egy pont, aminél kezdtem azon gondolkodni, hogy el kéne ereszteni. Ekkor szántam rá magamat a tekercsben lévő kondi kibontására, mint utolsó remény... bejött.

Jó érzés ennek a közösségnek a tagjának lenni! Köszönöm!

Gábor

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez már nem is bitbull, ez Megabitbull :oke:

0

PushyG
PushyG picture

Tiszteletem Mindenkinek, akinek még van türelme hozzám...

Szereztem a HAM-BAZÁR-ból 10,7MHz-re KF vég trafót. JEG ZMT2359

Szétszedtem, hogy összehasonlítsam őket, és ezen közben az a gyanúm támadt, hogy ebben a Sonyban nem is trafó van.

Mellékelem a képet.

Ami nekem gyanússá tette, hogy a műa. csévetesten a két tekercs elég nagy hézaggal el van különítve. A felső cséve, amibe mozog a ferrit, ahhoz csatolódik a kondenzátor. A ferrit el sem ér az alsó tekercsig, és nincs semmilyen más anyag sem közöttük a csévetesten felül. Ahogyan mellé tettem a ferritet, kb. annyira van betekerve, amikor működik.

A másik, amit vettem, az tényleg trafó. Egy csévén egymásra tekert menetek + a külső fazékmag.

Akárhány referencia kapcsolást nézek a 3089-es IC és társairól, mindenhol egy L-C rezgőkör van a 9-10-es lábak között, és egy tőlük indukciósan független 22uH-s induktivitás a 8-9 lábak között.

Lehetséges, hogy Sonyéknál egy alkatrészbe belesűrítették az induktivitást és az L-C rezgőkört?

Ha így van, akkor szétválaszthatom, és köré építhetem, ahogyan a referencia PDF-ekben van? Ami jelentősen eltér egyébként, azok a csatlakozó ellenállások értékei, amik hatásáról semmi fogalmam sincs...

Van ötlete valakinek?

Gábor

File csatolás: 

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Ez ügyben ajánlanám Sipos Gyula Rádiókészülékek És Hangerősitők Épitése - 1985
könyvét.
Tisztelettel. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Tiszteletem!

Sikerült a könyv vonatkozó részét elolvasnom. Rendkívül hasznos volt. És nagyon szépen kitárgyalta, mik a különbségek az egyes klónok között. Az én szempontomból pl az, hogy az LA1231 fő különbsége abban van, hogy nem 4, hanem 6 fokozata van, ezért sokkal kisebb a torzítása és zaja demodulálás után.
Felcsillantott egy nagyon jó megoldást ennek az egész trafó/tekercs mizériának a feloldására: A demodulátor fázistolójának piezo szűrővel való megoldása, ami eleve jobb minőségű demodulált jelet ad, és nem kell hangolni sem.

Ami a kérdés: A rajz szerint muRata CDA 10,7 MA típusú piezo szűrővel épül fel. A muRata katalógus alapján ez kifejezetten erre a célra készül (Tehát demodulátor/diszkriminátor az LA1231/CA3089/3189 számára). Én ilyet nem nagyon találtam, illetve ebay-en valami horror áron. Viszont az SFE stb. sorozat fillérekért hozzáférhető szinte bárhol.
Szerintetek meg lehet valósítani ebből is. Nem tudom, lehet-e a különböző sorozatok között akkora különbség, ami miatt nem működne rendesen...

Gábor

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
A két alkatrész nem kompatibilis egymással. A diszkriminátor fázistolása lineáris a KF körül, a szűrőé pedig nem. Pár érdekes olvasnivaló:
http://www.murata.com/~/media/webrenewal/support/library/catalog/products/filter/cerafil/p11e.ashx
http://www.mouser.com/catalog/specsheets/murata_p05e.pdf
https://www.usbid.com/datasheets/usbid/2001/2001-q1/pzt_discriminator_app_guide.pdf

imrus101

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdvözöllek.
Én azt hiszem, hogy az eredeti hibát kellene föltárni és utána gondolkodni
az átalakításon. Az LA. és a CA. Ic is rendelkezik "jel erősség" és "hangolás jelző" kimenettel. Analóg 100uA deprez műszer meghajtására. Hangolás jelző
közép nullpontos. Beállításnál ezeket a kimeneteket igénybe lehet venni.
A demodulátor tekercs helyére, japán zsebrádió "Zöld" színű (Primer +kapacitás is benne van) KF tekercsével is működni kell. (+22uH) Az esetleges torzítástól eltekintve. Ez az ic sem csoda bogár, ha nem megfelelő jelszintet kap az előtte lévő fokozatból a demodulátor képtelen a sztereó dekóder részére megfelelő amplitúdóú jelet fabrikálni.
Tisztelettel. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ok!

Megtaláltam a bookline antikvár könyvei között, megrendeltem, 1 hét múlva meg is kapom, remélem...

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, ezeket néztem én is, ezeket neveztem referenciának. Ha ezekkel összehasonlítom a Sony kapcsolását, akkor 2 dologban különbözik ez a része.
Egyrészt az adatlapon 8-9 között egy sima induktivitás van (22uH), a 9-10 között pedig egy 10,7MHz-es LC (100pF+hangolható tekercs), amivel párhuzamosan van kötve kb. 4kOhm, meg egy ellenállás a 7-es lábra. A Sonynál egy "trafó" van, közösített véggel, kondenzátorral, és az ellenállások. A rajzából trafónak ábrázolja, de a fényképemen látható kivitel nekem nem annak tűnik.
A kérdésem, hogy szerintetek igazam lehet-e. Lehetséges-e, hogy ami a Sonyban van az valójában egy LC hangolható és vele egy házban egy induktivitás. Ami így megfeleltethető a referencia adatlapoknak (legalábbis a kapcsolás szintjén)
Másrészt mások az ellenállás értékek (nagyon).
Kérdés: Ha felépítem a referencia kapcsolást, azokkal az értékekkel a Sonyban a trafónak látszó áramköri rész helyett, az működhet?

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: miért kell módosítani?
Mindkét rajzon a tekerccsel párhuzamos kerámiakondenzátor 100 pF

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A Sonyban hol találtad meg, hogy a háromszöggel jelölt belső alkatrész 100pF-os?

De nekem most nem is ez a fő kérdésem... Hanem, ahogyan a fényképen látható, elképzelhető, hogy az ott, ami a Sonyban volt, nem egy trafó, hanem egy hangolható, meg egy fix induktivitás egy tokban?

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a CA3089 alkalmazási rajzán.
Létezik kölcsönös induktivitás is.

http://mti.kvk.uni-obuda.hu/adat/tananyag/passziv/Passziv6Tekercs2014j.pdf

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem semmi türelmed van, én már rég virágládát csináltam volna a dobozából. :D

0

PushyG
PushyG picture

Üdvözletem!

Nos, ahol most tartok...
Kaptam egy ua3089-t az LA1231 helyére. Kicseréltem, és nem változott szinte semmi. Maximum annyi, amennyiben a 2 IC eltér egymástól. És a manuálban leírt feszültségek majd' tized pontosan jönnek.
Az IC körében lévő trafóról semmilyen infót nem találtam a neten. Sem a Sumida, sem a Toko vonalon. A HAM-BAZÁRban találtam Sumida trafót, ami kialakításában és funkciójában hasonlít a készülékben lévőre. Még azzal megpróbálkozom, csak várom, hogy meghozza a posta.

A szkópomat megcsináltam (Hung Chang DSO2100). 30MHz méréshatár és 50MHz spektrumanalizáció, 10mV/div képességekkel.
Kérhetek segítséget, hogy méréssel megtaláljam a hiba forrását? RF generátorom nincs,de van egy FM adóm (nem gagyi), a táplálással tudom állítani a kimeneti teljesítményt max 1W. Fix 98,15MHz-n ad. 75 Ohmos kimenete van.

Előre is köszönöm...

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:egy régi IC-s hanggenerátorba építettem egy autós transzmittert, amit
87.5-108 MHz között lehet hangolni. A vonalbemenetre lehet kötni a hangfrekvenciát, vagy az USB bemenetre pendrivet.
Ezzel van egy adószimuláló.
Másik megoldás: egy 10,7 MHz-es rezonátorral vagy kvarccal építesz egy egyszerű oszcillátort, ezzel(megfelelő szintcsökkentéssel) tudsz csatlakozni az FM-KF bemenetére.
Oszcilloszkóppal tudod követni a jel útját
Az FM adódat tudod modulálni hangfrekvenciával?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, ez egy mono FM rádió adó. Épületen belül használjuk nagyot hallóknak. Ráhangolnak egy kis rádió vevővel, és hallgatják a prédikációt. Jó minőségű cucc, egy pécsi rádióamatőr építette.

Valamilyen csillapítással közvetlenül ráköthetem a Sony antenna bemenetére?
Arra gondoltam, hogy vannak PC-re hanggenerátor programok. Ráküldök az adó hf bemenetére egy 1kHz-es szinuszt, és méricskélek.

Amivel nem vagyok tisztában, hogy milyen jelszintek reálisak a különböző fokozatok után, illetve a vivő meddig van jelen a jelútban, illetve a középfrekvencia.

Sajnálom, hogy ilyen amatőr kérdéseim vannak ebben az RF technikában, de még soha nem kerültem ilyen közel ehhez a témához. Viszont nagyon érdekel, és már eddig is sokat tanultam, ahogy próbálom megjavítani ezt a vevőt...

Gábor

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
"Valamilyen csillapítással közvetlenül ráköthetem a Sony antenna bemenetére?"
NE TEDD! Kinyírod a bemenő fokozatot. Ott a fokozat mikrovoltos tartományra van méretezve.
Dugjál a Sonyiba egy darab drótot, az adót meg minél távolabb kapcsold be.
Csaba

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt még meg tudod vizsgálni, hogy mekkora a jel az MPX IC előtt. A C201-ről átviszed egy darab dróton a C206-ra (értelemszerűen kiemelt lábára) a mono jelet.

Üdv: Jácint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megtettem: A mono jel valamivel halkabb, de lényegében ugyan olyan szintű, mint az MPX után. Csak annyi a különbség, hogy az MPX hangolás közben lenémítja a kimenetet. Ez az FM zajra is igaz.
Ez azt jelenti, hogy az FM-IF-ben van a hiba?

Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gábor!

Én csak annyit merek mondani, hogy az MPX előtt van a hiba. Annyira nem értek az RF-hez. Nézd át az LA1231 adatlapját is.
A Muting Level potméter nem kontakthibás?

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Két kérdés mielőtt belebonyolódnánk:
1. AM-sávokon szól-e s ha igen normális hangerőn-e? Ez azért lényeges mert nem általánosnak tekinthető módon az MPX dekóder IC-be van integrálva az AM / FM jelen esetben elektronikus átkapcsoló amit az a sávváltó S301-4 szektora vezérel.
2. Milyen műszerekkel rendelkezel? A továbblépéshez ennek megfelelően próbálnék segíteni. Sajnos mint látható: az "átkondizás" az a legritkábban jön be.
Ha minden sávon halk akkor azért első körben rámérnék a kimeneten lévő Q201 Q202, a némítást szolgáló tranzisztorokra. E tekintetben egy kicsit zavaros a hiba leirásod mert fejet letépő FM zajt említesz ami arra utal hogy a kimenetek nincsenek állandó némítás alatt akár hibás működésből akár az iménti tranzisztorok zárlata miatt.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Szia!

1. AM sávokon nem találtam adót, csak zaj jön, de az is olyan halk, mint az FM, ha adót talál.
2. Multiméter. Van egy 20MHz-es PC szkópom is, de az most nem működik tápegység híján. ESR és kapacitás márő (házi).
Ez a tuner nem a 220L, hanem a 205L. A kettő pont abban a zajzár áramkörben különbözik, aminek a tranzisztor pozíció számaira hivatkozol. Tehát ebben nincs ilyen.
Próbálom egyértelműbben leírni a hibajelenséget.
Erősítő normál hangerő állásában az FM zaj normális hangerővel szól. Ha adóra hangolom, akkor épp csak hallani, hogy valami van. Ha feltolom maxra a hangerőt, akkor szólna normál hangerőn a műsor. De ha elhangolom, akkor az FM zaj üvöltve áramlik.
AM sávokon csak zaj van, de az nagyon halk, fel kell vennem maxra a hangerőt, hogy normál szinten legyen (a zaj). Adót befognom nem sikerült.
Egy másik rádióval kipróbáltam az AM sávokat, annál rendesen hangos volt a zaj, tehát a SONY tunernél valszeg ez is rendellenes...

Gábor

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ha az AM és az FM is hasonlóan viselkedik, akkor a közös részben lesz a hiba, vagyis az LA3401-ben. Főleg ha a stereo LED nem világít. Állomásra hangolva megjelenik a kijelzőn a TUNED felirat?

Üdv, lcsaszar

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nem világít a sztereó LED, és nem jelenik meg a TUNED felirat sem...

Gábor

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Hát ez különös, az AGC feszültség változik (biztos?), még sincs elég jel. Antennát, tápfeszültségeket ellenőrizted? Ha jól sejtem, ez a készülék a TA-AX205 erősítővel működik együtt. Nem hiányzik neki valami, amit abból kellene, hogy kapjon?

Üdv, lcsaszar

0

PushyG
PushyG picture

Kínomban elkezdtem minden aktív elemen mérni a feszültségeket.
Nos, a tuner-kocka tápja jelentősen eltér a manuálban megadottól: 13,4 helyett 10,4. Az ellenállás előtt viszont majdnem megvan a 16V, úgyhogy valami beterhel. Reményeim szerint a C103 elko lesz az (220u/16V).

Holnap kiderül...
Komolyan, most már minden táp elko-t ki fogok cserélni benne...

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Lehet félre érthető voltam.
Az LA1231N 15-ös lábát mértem, amit a pdf AGC, AGC out, AGC stop nevekkel titulál.

Antennát hogyan ellenőrizzem?
Az erősítőből AC-t kap a trafóból. Tápokat ellenőriztem. Nem tizedre azonosak a manuálban leírtakkal, de elfogadható mértéken belül vannak.

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azon a 15-ös lábon az AM sávok vételekor az AM fokozatok 16V-os tápfesze jelenik meg az R118 10kohm-on keresztül. Célja az hogy AM vétel esetén lekapcsolja az FM KF erősítőt hogy annak zaja ne haladjon tovább a dekóder felé. Ugyan ezen 16V az R211 56kohm -on keresztül az MPX IC 10-es lábán az IC-n belül átkapcsolja a bemenetetként az 1-es lábat. Ilyenkor az AM rész felőll fogadja a jelet.
Ha esetleg elkerülte volna a figyelmed, a rajz jobb oldalán ott van a pirossal beírt feszültségek értelmezése.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Az a 15-ös láb, amire Te gondolsz, az az LA3401-esé, én pedig az LA1231N 15-ös lábáról írtam. És az IC eredeti adatlapja alapján végeztem a mérést és összehasonlítást. Valamint ott szerepel az AGC megnevezés is.
De jó, hogy felhívtad a figyelmemet a zárójelek jelentésére. Bár tényleg nem ovastam, de mérés közben nagyjából rájöttem magamtól is...

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem , nem és NEM. Az FM KF IC állandóan tápfesz alatt van. A 15-ös lába az az adatlapja alapján két funkciót is betölt. Egyrészt ahogy Te írod az első limiter fokozat kimenő szintjét detektálva késleltetett AGC jelet szolgáltat a tuner számára másrészt ezen a lábon keresztül lehet letiltani a KF erősítő működését. EZ utóbbi funkció van a készülékedben használva AM vétel esetén FM-nél pedig nem hasznosítják az itt megjelenő a bemenőjel nagyságától függően változó feszültséget.
Nagyon az az érzésem hogy az LA1231 lesz a hunyó. Ez funkcióra, lábbekötésre azonos a TDA1200-al. Rövid keresgélés után úgy tűnik itthon már nem kapható. Az LA3401 az igen de úgy fest az rendben van.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nagyon érdekes fejlemény:

Miután kicseréltem minden táp kondit, továbbra sem akaródzott jól működni.
Próba képpen lekötöttem a tunerkockát, és megnéztem mennyi áramot vesz fel (0,02mA), hátha rájövök, miért kap csak 10V-ot 13,4 helyett.

Aztán elkezdtem az összes muting áramkört ellenőrizni, amikor is rámértem az LA1231 9-es lábára. És most jön az érdekes rész: Amikor ráteszem a műszer csúcsát a lábra, akkor egy reccsenés után megjön a hangerő. Az FM-DET tekercset kínomban már el tekergettem, de ebben az állapotban sikerült úgy beállítanom, hogy megjelenik a TUNED felirat és kigyullad a SZTEREO LED is!
Ha elveszem a mérőt, akkor visszazuhan az előző állapotába. Amíg hozzáér a mérő, addig jól működik.
Erre lehet valamilyen értelmes választ találni???

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az adatlap szerint a 9. lábra megy egy trafó.
A trafóban kondi is van, a trafót mérted?
Nem szakadt?
Már írtam, az IC-n a feszültségek rendben vannak?
A rajzon látható.

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, ellenőriztem. A ID:341641 hozzászólásomban írtam is...
A trafót is ellenőriztem, nem szakadt. De ha szakadt lenne, akkor nem lenne szabad hatásának lennie, amikor tekergetem benne a ferritet, nem?

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a T101 FMdet trafóban van még egy kerámiakondenzátor is.
Lehet leszakadt láb, vagy kapacitásszegény is. csak a búrát levéve tudod megállapítani.
Harmadszor kérdem: az IC-n a rajz szerinti feszültségek vannak?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Kiforrasztottam a T101-t, úgy ellenőriztem. Nem szakadt. Egy cső kondenzátor van elrejtve a cséve test aljában. A lábai nincsenek leszakadva. Ha megpróbálnám kivenni, félek tönkretenném a trafót. Így viszont nem tudom megnézni a zárlaton kívül van-e valami más bibije. A rajzról amúgy sem derül ki az értéke.
Mint említettem az IC feszültségei stimmelnek 1-2 tized Volt eltéréssel, ami következetes (pl. 5,4 helyett 5,3 stb.) kivéve a 6 és 7-es lábakat, ahol a hivatkozott hozzászólásomban írtam az értékeket ill. a tápfesz 13 helyett 12V.

A tápfesz egyébként 16V helyett mindenhol 15V, ennyi jön ki a stabilizátorból.
A trafó ellenállásai 1,8 és 5,7 Ohm volt.
Ha a műszert a 8-as lábra teszem, akkor csökken a hangerő, ha a 9-esre, akkor növekszik. Ha a müszer mér (test és 20V-os méréshatár), akkor TUNED és SZTEREO.
Ha kihúzom a mérőzsinórt a műszerből, és úgy érintem hozzá, akkor hangosabb, de nincs TUNED és SZTEREO. Nem kell bekapcsolva lennie a műszernek, hogy elérjem a TUNED állapotot. Ha csipeszt fogok a kezemben, és úgy érintem meg a 9-es lábat, épp csak hangosabb.

Forraszak egy kerámia kondit a trafóban lévővel párhuzamosan? Milyen értékűt?

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ennél (LA1231) és a többi kompatibilis IC-nél (TDA1200, uA 3089, stb...) a 7, 8, 9, 10 lábain rendre üzemszerű körülmények között nagyjából féltápfesz. mérhető az adatlapok szerint. A 10-es láboz képest a 7-es láb feszültsége az elhangolástól függően +/- 2-3V -ot változik. Pontos adóra hangolás esetén a különbség nulla. Ha van középállású műszer a hangolás jelzésre akkor az ide van csatlakoztatva. Jelen készüléknél ez csak a TP1 mérőpontként szerepel a behangoláskor. A 10-es láb egy referencia feszültség kimenet, az IC-n belül Q43-nak titulált emiterkövető fokozat emitere- 5.6V-ot kell biztosítania. Az alap hogy ennek stabilan meg kell lennie.
Ezen IC-k valamelyikét nagyon sok FM tunerben használták ezért sokunknál lehet akár új akár panelben/bontott.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A 10-es lábon 5,36V-ot mérek, mint ahogyan a 8-as és 9-esen is. A tápfesz 11,89V (13 helyett)

Gábor

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
A T101 az FM diszkriminátor. A letöltött rajz szerint. A benne levő kis csőkondival van hangolva a KF frekvenciára.
Ha gyanús, azt műszer nélkül úgy lehet ellenőrizni, hogy beüzemelve a rádiót, pontosan ráhangolva valamelyik urh adóra, egy filc tollal megjelölöd az eredeti vasmag beállítást, és óvatosan jobbra, balra eltekerve halkulni, és torzulni kell a hangnak. Ha ezt szimmetrikusan megteszi, akkor valószínűleg jó a rezgőkör.
Csaba

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ezt megteszi, de csak akkor, ha a műszer tapintójával rá érintek a 9-es lábra. Olyankor ezzel a trafóval be tudom állítani, hogy TUNED és SZTEREO bekapcsoljon. Ilyenkor legmagasabb a hangerő. Ha eltekerem bármelyik irányba, akkor lehalkul. Valójában akkor is el tudok érni halkulást, ha nem érintek a 9-esre, csak akkor már eleve eléggé halk. Azt lenne jó tudni, hogy mi változik meg azzal, hogy ráérintek egy jó hosszú dróttal a 9-es lábra, amitől el kezd normálisan működni. Drót nélkül meg nem...

Gábor

0

city217
city217 picture

Szia.
Könyörgöm, cseréld már ki azt az IC-t.
Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Cserélném, ha lehetne kapni.
Sőt kicserélném TDA1200-ra, vagy CA3089E-re vagy TCA3089-re, de egyiket sem lehet kapni...

Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek - mivel nem értek hozzá..., de nem lehetne ezt a 9-es lábat valami pici DC-vel felhúzni, hogy működjön? Mit okozok azzal, hogy ráteszem a műszer zsinórját és megjavul tőle???

Gábor

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Írjál magánba és küldök egyet-egyet akár az össz. kompatibilis darabból.
Itt az infó!

0

PushyG
PushyG picture

Küldtem privátot...

Gábor

0

city217
city217 picture

Szia.
Felőlem úgy is maradhatsz rajta a zsinórral. :) A lényeg, te jobban megbirizgálod azt ami az IC-ben elromlott.
Ha az IC bemenetéhez nyúlsz csupasz nedves kézzel, akkor mit csinál? Ha akkor is megszólal, akkor menj előrébb a hibakereséssel.
Kérjél itt a tanyán biztos van valakinek, én is szétnézek.
Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A hasznos hang nem változik, ellenben megjelenik némi brumm.

Gábor

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Lehet IC hiba is, vagy a MUTE á.k. passzív elemek hibája. láb kompatibilis a CA3089,CA3189E IC-vel, az utóbbinak kisebb a zaja.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Úgy látom a neten, hogy kapható az Elektro Konthánál. Miért nem cseréled ki egyszerűen?

Üdv, lcsaszar

0

city217
city217 picture

Szia.
Vedd elő a nyaloszszkópot és azzal mérj.
Az MPX-nél még a polot jel is beindul, az LA1231-nél kellemes zajt hallasz. Szerintem a tunered kuka.
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Semmi baja azoknak a kondiknak, máshol keresd a hibát /ha azt akarsz javítani/! De időtöltésnek jó a cseréjük. :)
A zaj se lenne hangos, de lehet arra van hangolna.
Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ok! A kondenzátorok cseréje nem oldotta meg...

Az FM-IF egy LA1231N-re épül. Mértem a 13-as lábán a jel erőség arányos feszültséget, az szépen kimegy. Mértem a 15-ös lábon az AGC kimenetet. Az is rendben van a jelerősséggel arányban.
Tudnál tanácsot adni, hogyan tovább?

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a KF és kicsatoló tekercseket ellenőrizni kell szakadásra, de ezt már írtam

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Szia!

Igen, igazad van, csak nem írtam vissza...
Ellenőriztem, nem szakadtak.

Gábor

0

city217
city217 picture

Szia.
..és próbáltad tekergetni? :)
A muting mit csinál?
Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, próbáltam, semmit.

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy szét van hangolva az FM- KF?

A rajza fent van a tanyán, feszültségek jelőlve vannak.
Ezeket ellenőrizted?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ellenőriztem a feszültségeket:

Az FM-IF aktív elemein stimmelnek a feszültségek, kivéve az LA1231N 6 és 7 lábain. 5,8V helyett 6,9V és 5,4V helyett 8,5V van.

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Majd meglássuk holnap...
Egyébként már járt ez a torony a Gelkában (valamikor jó régen) és egyetlen helyen találtam benne javítás nyomot: a tuner FM-IF szekciójában voltak kicserélve az elko-k. Most az MPX szekcióban találtam egy 10 ohm alatti elko-t, meg egy kicsit magasabb, de így is elég gyanús értékűt. Ezért gondolom, hogy segíteni fog a kondik cseréje... csak akkor most az FM-IF-től a kimenetig mindet kidobom belőle.

Gábor

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Az ilyen kis értékű elektrolit kondik jellemzően tantálok voltak. Mikor elkezdtük használni a BEAG-ban, úgy a 70-es években, mindenki feltételezte az alumínium elkókhoz képest a nagyobb üzembiztonságot.
Azóta már rengeteget cseréltem. Kapacitásvesztés, szakadás, kipukkanás, zajosság és egyéb okokból.
Szerintem, ha van hely, nyugodtan rakhatsz bele fólia kondenzátort, de attól még nem biztos, hogy meg fog javulni az MPX dekóder.
Csaba

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!

Szerintem nem azok a kis csepp alakú kondik voltak ezek, amik sárga, narancs és zöld színben is pompáztak, hanem sima elektrolitkondenzátorok. Mi az autórádiógyártásban használtunk 0.22uF-tól 0.47uF-ig ilyen mini elkókat.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 0,1uF elektrolit talán az ára miatt terjedhetett el, a 0,47uF pedig inkább helytakarékosságból. Indokoltnak még sehol sem láttam, bármilyen jellegű kondenzátor jó helyette, legfeljebb nem fog tönkremenni.

Üdv: Jácint

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

ha lecsereled blokkal, csak Istennek tetsző dolgot csinálsz, tapasztalatom szerint, csak jobb lesz.

Üdvözletem

0

zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
Ez így van, főleg ha figyelembe vesszük azt a tényt hogy az elko csak egy kondenzátor korcs egy fólia vagy kerámia kondihoz képest. Egyetlen előnye a kiváló kapacitás-térfogat viszony.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: fóliakondenzátort, ne kerámiát.(ha egyáltalán elfér)
Hangerőhiány lehet még szakadt KF vagy csatolótrafó, kapacitásszegécy csatolóelkó miatt is.

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, nekem is a fokozatok közötti csatoló kondenzátorok leginkább gyanúsak. Mind a két oldal egyformán halk, és nem áll át sztereóba. Tehát vagy az MPX előtt veszít jelet, de a hangolás után (hiszen behangolja és torzítás mentes a hang), vagy az MPX-ben van bibi (ez az IC tele van némító és jel erősítő áramkörökkel, kívülről állítható módon).
Köszönöm, mindenképpen beszámolok a fejleményekről...

Gábor

0

Sponsored links