You are here

Sony STR-K840 Protect módban van [MEGOLDVA]

29 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Forrasztásokat átnéztem, végfoktranzisztorok nem zárlatosak, a 0.22 Ohmos ellenállásokon 0V-ot mértem.
Van ennek a típusnak valami jellemző hibája, amitől aktiválódik a védelem?

Tápot még nem mértem, mert szétborítva nem tudom bekapcsolni (vagy mégjobban szét kellene borítanom.)

Üdv: Jácint

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Úgy néz ki, meglett a hiba forrása, az idők során beleült szöszmösz, kosz és a felvett pára zavarta meg a védelmet.
A D721 magasfényű LED-re cserélésével láthatóvá vált, hogy folyik-e áram. A kimenetek 0,22 Ohmos ellenállására csatlakozó kis PNP tranzisztorok környékén a kosz képes volt annyi áramot vezetni, hogy a védelem megszólaljon. Az R737, 39k-s ellenállásra 0,6V kell, hogy bekapcsoljon a védelem, ehhez elég 15uA.
A pnp tranzisztorok és környezetük többszöri átmosása és szártása, valamint a szöszök kivakarása  egyre csökkenő áramot (és fényerőt a leden) eredményezett. 

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor karácsonyi ajándék.
(a múlt héten hoztak   egy Pioneert,  állítólag füstölt.
Kiderült, hogy narancslevet öntöttek bele, eltartott egy ideig a tisztítás, 1 dl isopropyl bánta, alkatrészt nem kellett cserélni)

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

A Q775 csak akkor nyithat, ha a két 0,22 Ohmon legalább 1-1,2V feszültség esik, jól látom?
 

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Jaca!
Igen...

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszönöm!

0

balage
balage picture

Helló!
Típus hiba ezeknél hogy a uPC2581-eket át kell forrasztani. Vagy ha a center ch. dc offset-je a gond akkor pedig az STK350 szokott hibás lenni.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Ha megfújja hajszárítóval (?)
Az offset mennyit mászkálhat (?)

0

hifista
hifista picture

Helló!
Első körben jó lenne tudni, honnan érkezik a hibajel.
Ügy látom, a Q722 - Q723 valamelyike kapcsolja a GND-t a proci protect lábára, azt kellene kimérni, melyik az, innen visszafelé haladva már meglesz a hiba- főleg egy ilyen rutinos szakinak.
Hifista.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha jól nézem, az egyik ág a kimeneti DC szint miatt kapcsolna, a másik ág meg a kimenet túlterhelésekor. Csak azon szívok, hogy valami jótékony ragacsos szösz borítja a panelt, nehogy le lehessen olvasni a pozíciószámookat. 
Üdv: Jácint

0

hifista
hifista picture

Helló!
Kicsit drasztikusabb megoldás, de segíthet, ha a protect vonalat megszakítod pl. a csatlakozönál. Így - a védelmet kiktatva könnyebben kiderül merre van a bibi.
 

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Méregettem, és D721-et kivettem, megszűnt a protect. A D721 anódjának a helyén nullát mérek, bár ez még nem sok infó. Ha a 0,22 Ohmokra (kimenet dupla ellenállásai) csatlakozó tranzisztorok valamelyike átvezet, akkor már folyhat némi áram. Bár még nem tiszta, hogy hogy is működik az a része. A 0.22 Ohmokon nullát mértem, tehát azoknak a tranzisztoroknak zárva kell lenniük.

0

hifista
hifista picture

Akkor most már meg lehet mérni, van-e egyen feszültség valamelyik kimeneten, ha nincs akkor akár meg is lehetne hajtani - kis teljesítménnyel - az összes csatornát, hátha hallható a hiba valamelyik csatornán.
Amennyiben minden rendben, akkor méréssel kellene kideríteni, melyik csatornától érkezik a hibajel ahhoz a diódához.
 

0

balage
balage picture

Helló! Protect módban is lehet mérni, az emitter ellenállásokon (a dupla ellenállások közepén). Ehhez a diódához egy összegzett hibajel érkezik. Ettől még bármelyikkel lehet gond.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Odáig jutottam, hogy az R775-ön folyik áram (azon tudtam 4-5V-os is mérni, a többin 0,1V környékét mértem. Alakul ez.

A 0,22 Ohmokon nulla Volt van,  Bárcsak lehetne fóliaoldalról mérni, mennyivel könnyebb lenne.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem is volt olyan problémám, hogy alig hozzáférhető helyen kellett mérnem.
Ehhez csináltam olyan mérőzsinórt, aminek a végén  D=1,5 mm-es zsákvarrótű van, a hegyes vége meghajlítva(majdnem végig szigetelve) így egy tranzisztor alá is be tudok nyúlni.

Bálint

0

hifista
hifista picture

Akkor az első számú gyanúsított az R, vagyis a jobb első csatorna, persze ettől még lehet gond a védelmi áramkörben is. Ezért javasoltam a kis teljesítményű meghallgatást, az már fülre is árulkodó lehet, hogy jól funkcionál-e az adott csatorna. Ezt viszont aktív protect módban nem lehet, ezért jobb szabadulni tőle.a hibakeresés idejére. Természetesen ez csak az én módszerem, ahány ház, annyi szokás.

0

Jaca
Jaca picture
****

Átforrasztgattam a környező alkatrészeket, megtakarítottam, és most működik. Talán nem is forrasztási hiba volt, inkább a szösz és a nedvesség okozhatott némi átvezetést a tranzisztornál. Most jön, hogy nyaggatom.

0

balage
balage picture

A lényeg hogy a uPC-k  és az összes relé lábai legyen átforrasztva. Ez tapasztalat, sok ilyet javítottam, most is van nálam egy 740-es ugyan ezzel a hibával. (de majd csak ünnepek után veszem elő)  Ennek a szériának más hibája nem is igen szokott lenni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Az biztos, hogy a védelmi áramkör valóban megszólal, Csak még nem sikerült megmérnem, hogy Q755 bázisán vagy emitterén inog-e meg a feszültség.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem jött be. Kivettem R775-öt. Ekkor egy darabig indult, aztán egy 20 perces pihenő után újra protekt. 

Betettem egy magasfényű  ledet a D721 helyére, folyamatosan világít.

0

hifista
hifista picture

Úgy látom mégsem megy!
Az R775 nélkül is letiltott a védelem? Így még mindíg nem lehet eldönteni, a védelem vacakol, vagy valóban hibát érzékel valahol.
Az a led nem olyan jó ötlet, mert az R736-R737-en keresztül -50 Volton van a katódja, az anódja meg - normál esetben - a 0 Volton, így aztán világít.
Én tovább szűkíteném a kört, hogy honnan jön a hibajel.

0

Jaca
Jaca picture
****

Az a led ugyanúgy viselkedik, mint a dióda, csak látszik is. A kis pnp tranzisztorok le kell hogy legyenek zárva, így arrafelé (onnan) nem folyhatna áram, vagyis nem nulla volton vannak, hanem a levegőben. Én arra gyanakszok, hogy a beleült por és pára miatt átvezetnek, ami pont elég, hogy egy kis áram folyjon, ami nyitja Q750-et. A hiba pedig egyértelműen onnan jön.
WD40-nel le merjem takarítani? 
Ha elindul, és hozzáérek valamelyik ellenálláshoz, azonnal tilt. 

0

hifista
hifista picture

A WD40 állítólag mindenre jó, de én inkább valamilyen alkoholos lemosóval próbálkoznék.
Így - látatlanban - azt mondanám, hogy nem a pára lesz a hiba, de ki tudja...
Az eddigiek alapján nálam már az emitter-ellenállások és a két darlington a gyanusított.

0

Jaca
Jaca picture
****

A hangja tiszta, a 0,22 Ohmos emitterellenállások jók. Nekem úgy tűnik, a legkisebb szivárgás a 0,22 ohmra csatlakozó tranzisztoroknál beindítja a védelmet. A bázis és emitterük közt nullát mérek, már amennyire hozzá lehet férni.

0

agressiv
agressiv picture
*

Lehet, hogy azért nem találod a hibát, mert DC-t mérsz, de nem lepődnék meg, ha MHz-es tartományban gerjedne és az emitterellenálláson eső fesz nyitná a túláramvédelem tranzisztorát.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Néztem szkóppal is. Egy jó fél órája átmostam izopropillal, egy nagyobb ecsettel dörgölve a beültetési oldalt, mert tényleg gázul nézett ki, mintha sufniban tárolták volna, majd hőlégfúvóval megszárítottam, és hagytam kihűlni. Most megnéztem, és lényegesen halványabban világított a led. Kapott mégegy alapos mosást, meg szárítást, pár perc hűlés után már nem világított a led. Most hagyom megint kihűlni (a műhelyben 15 fok van) és újra megnézem.

0

hifista
hifista picture

Megy ez kérem!
 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv! 
Egy hasonló Sony-ban volt ilyen hibám. Én is tanácsot követve cseréltem ki a hangszóró védelmi áramkörben az elektrolit kondikat, azonnal megjavult. 
Gábor 

0

Sponsored links