You are here

Szivattyú leállítása Megoldva!

18 posts / 0 new
Last post
ppisti66
ppisti66 picture

Kedves Tanyalakók! Milyen elektronikát építsek a következő problémához?
Van egy 220 V-os 48 W-os rezgőszivattyú. Ha kifogy a tartályból a víz, a szivattyú addig jár, amíg le nem ég. Azt szeretném megoldani, hogy ha a szivattyú egy percnél tovább jár, akkor szakadjon meg a betápja és csak akkor induljon újra, ha megnyomok egy nyomógombot. Egy ilyen kapcsolás megvalósításához kérem a segítségeteket.
Üdv: István

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia István!

Mi lett a megoldás?

Üdv: Jácint

0

kovacsna
kovacsna picture

Sziasztok!

Tessék, ezt bármire fel lehet programozni.
Főbb paraméterek:
- 12V tápfeszültség
- 6 db bement (+12V-ra vagy 0V-ra aktív. Egyszerre konfigurálható csak!!!)
- 1 tact nyomógomb (NO)
- 4 db relés kimenet (váltó érintkezővel). A relét elhagyva nyitott kollektoros kimenet is lehet.
- 2 db nyitott kollektoros kimenet.
- 1 db LED kimenet

A panelen egy ATTiny4313 mikrokontroller van. Ebből adódóan csak programozás kérdése, hogy mire is használjuk a modult. A modul túlfeszültség és fordított bekötés ellen védett.

Üdv,

KN

0

proba
proba picture

Valamiért azt érzem, a síma kereskedelmi forgalomban lévő lépcsőházi időzítő óra, egy nyomógombbal elég.
A vízszint jelző az órát indítja, ami meg a szivattyút.Ha lejár az időzítés a szivattyú leáll.Újra indul ha a vízszint jelző részt egy pillanatra megszakítod egy nyomógombbal.( abból indultam ki hogy a szivattyú 230V-os)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Bocsi hogy beleszólok, de ez nem látnokok közösségének fóruma. Talán részletesen leírhattad volna már a kezdeteknél, hogy mi is a gond. A szívóoldalra kell vízérzékelő?
:idea:
Hát csinálj bele a műanyag (poliolefin vagy legjobban teflon) szívócsőbe 2 antikor elektródát, és kis (10-100uA) váltóárammal mérd köztük az ellenállást. A lepedék átvezetésével számolj a méretezésnél! Ez egyszerű és 100% elektromos megoldás. A kapcsolás triviálisan egyszerű - így kitalálod - hisz a szakmádhoz bizonyossággal értesz.

0

kovacsna
kovacsna picture

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igazából leírta hogy mi az ami a probléma, mi az amit meg kellene oldani. Nem akar(t) komolyabb konstrukciós munkákba, átalakításba bonyolódni. Egyszerűen csak a szivattyú bekapcsolási idejét szeretné x másodpercben meghatározni. Erre a legkézenfekvőbb megoldást proba fórumtársunk ajánlotta alant. Hogy ez nem nekem jutott eszembe?
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazából zavaros az egész. Például mi, és mikor tölti a tartályt. Ha 20 másodperc alatt ki lehet szivattyúzni, akkor minek oda elektronika?

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Esetleg a mellékelt kapcsolás? Próbapanelre 60 perces meló. :)
Laci

File csatolás: 

0

marosi
marosi picture

Szevasz ppisti66,
Én valamikor viz szint jelzőt csináltam 2 elektródásat,de szeruntem is egy uszó kapcsoló a leg egyszerübb meg oldás ugy kell beállitani hogy még elfedje a viz a szivatyut mikor kikapcsol

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Pisti!
Mit tudsz figyelni, a tartaly viszintjet egy uszo kapcsolval-egyebbel, a motor aram felvetelet, vagy a szippantasi idötartamot, avagy akàrmelyiket-vagy mindet egyszerre? :-)
Kari

0

ppisti66
ppisti66 picture

Helló Kari!
Van egy kis tartály amiben egy úszókapcsoló indítja a szivattyút. A gondom az, hogy ha a tartályból kifogy a víz, a szivattyú elindul és nem áll le, amíg a tartály úszókapcsolója föl nem emelkedik. De ha a szivattyú nem kap vizet, ami más helyről érkezik, addig megy, amíg le nem ég. Azt nem tudom érzékelni, hogy a szivattyú kap-e vizet. Ha van víz, akkor a tartály 20 sec. alatt megtelik és leáll a szivattyú. Arra gondoltam, egy időzítővel kellene valahogy megoldani, hogy ha a szivattyú egy percnél tovább működik, akkor egy relével megszakítom a tápját és nem indulhatna újra, csak ha megnyomok egy nyomógombot, amikor már biztosan tud vizet szívni.
Üdv: István

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor végül is nem kell az autómata utántöltés, a vízszintkapcsoló pedig csak arra jó, hogy ha tele a tartály, akkor álljon meg a szivattyú. Ezzel a vizszintkapcsolóval köss sorba egy nyomógombot, és ha van víz, amit bele lehet tölteni, nyomjad 20 másodpercig.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

.

0

ppisti66
ppisti66 picture

Helló Laci!
A szivattyú tölti a tartályt és nem üríti, egy másik egység üríti.
Üdv: István

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Van ilyen univerzális modulom, amin van egy mikrokontroller. 6 bemenet, 4 relés kimenet, két nyitott kollektoros kimenet, egy nyomógomb és egy ledes kimenet. stb.
Igaz 12V-ról működik, de mondjuk ez nem is nagy baj, ha ki akarsz vezetni egy nyomógombot.
Itt a relével lehetne a szivattyú mágneskapcsolóját működtetni a bemenettel meg mondjuk egy kerekes átfolyásmérőt figyelni, vagy egy nyomás kapcsolót, vagy bármi mást.

Üdv,
KN

0

ppisti66
ppisti66 picture

Helló!
Érdekel, de jó lenne, ha tudnál küldeni róla kapcsolási rajzot, valamint tudnom kellene, hogy milyen jel kell a bemenetére.
Üdv: István

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Majd megkeresem, de ebből több darab van. A bemenetek +12V-ra vagy 0V-ra aktívak. Lehet állítani, viszont csak egyszerre az összeset.
Egy szintillesztő után kerülnek a jelek a mikrokontroller (ATTINY4313) portjára.

Üdv,

Nándi

0

Sponsored links