You are here

TDDIS inter routiers 24V/230V, 300W-os inverter zárlat.

33 posts / 0 new
Last post
Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv a Fórumos Kollégáknak!

Hozzám került 1 db 24/230V-os inverter. Mint kiderült, nyolc FET-ből 6 db zárlatos volt. Kicsréltem a FET-eket. Próbaként 12V-ról próbáltam néhány másodpercre indítani az invertert. Az IRF540 FET-ek közül 2 azonnal forró. Mgvizsgáltam a diódákat, a nagy elkót, optókat, nem találtam zárlatot. Nem találtam rajzot, így nehéz felderíteni a hibát. Ezért fordultam a kollégákhoz, mit próbáljak mérni, ellenőrízni feszültség ráadása nélkül.

A segítséget előre köszönve,

üdv.

Comments
Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. a kollégáknak.

Átmenetileg felfüggesztve a javítás, amíg nem sikerül más városban FET-eket beszerezni. Ez a típus nincs a kereskedőnél.

üdv.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Billentyűs!
Gondolom, a szerkezet ellenütemű. Ezért, ha a primer oldali FET-ek röppentek boldogabb világba, javallanám, hogy elsősorban kösd le a meghajtásukat, és nézd meg, van-e mind a két oldalon meghajtó jel, illetve, hogy ezek nem "lapolódnak"-e egymásra! Ha eddig korrekt, nézz szét a szekunder oldalon - egy zárlatos dióda, vagy nagy feszültségű és áruló módon áthúzó szűrő elko "csodákra" képes. Ha miden OK, szedd le valahogy az egyenirányító utáni cuccot, a trafóba menő - gondolom - +24 V-ba rakj egy kis ellenállást, a trafó szekunderét terheld le kb. 50-60 W-ra, és nézz áram jelalakot ezen a kis mérőellenálláson! Ha szép trapéz alakú, akkor a baj az egyenirányító utáni cucimuciban van, ha undok parabola alakú, akkor a vas telítődik, ami vagy menetzárlattól, vagy a freki jókora csökkenésétől lehet. Elképzelhető még, hogy a FET-ek drainjén undorító tüskék vannak, ezek miatt "szúr át" a nyomorult, ezt általában a trafó primerjén alkalmazott soros RC-tag okozhatja.(Igaz, a FET-ekben van beépített védő-Zener, de ez olykor kevesebbet ér, mint halottnaka csók.)
Egyébként a HR Elektronikánál (hrelektronika.hu)van ilyen holmi - ez a cég nekem eddig bevált.
Sok sikert, kellemes káromkodást! Thanatos

0

city217
city217 picture

Szia.
Azért legközelebb próbáld meg 24V-al indítani, lehet meg fogsz lepődni.
Nem is értem hogy jutott eszedbe a 12V. :)
Üdv.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv.City.

A képen látszik, totális zárlat volt valami miatt készülékben, mielőtt hozzám került. Úgy került hozzám, ahogyan látszik a szétrepedt FET-eken. Miután kicseréltem a szétégett alkatrészeket, pár másodpercre adtam csak rá a 12V-ot. A legkülső FET ment tönkre, de a fennálló hiba miatt. Ennyi idő alatt 1 jó inverter nem megy tönkre.

üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Az áramkör, üresjáratban kb. 0.5 - 0.8A kellene húzzon. Ilyen esetben - az akú áramkörében - a biztosíték helyére kapcsolt két 60W/12V sorbakötött ízzó csak parázslana. Ha minden rendben van, a bekapcsolás pillanatában villannának fel, az elkók miatt. Gondolom így biztonságosabb lenne a hiba feltárása.
Üdv.: Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. a Kollégáknak!

A kisfeszültségű résznek is van 4 db FET-je, a nagyfesz-nek is. A bemeneti részen van a zárlat. A kondikat kivettem, nem zárlatosak. A trafóra gondolok. Mielőtt kiforrasztom, megkérdezem, lehet-e ez a hibás, vagy nagy valószínűséggel nem. Mikrokontroller van benne. / EM78P156ELPJ-G / Azon kívül 1 db LM324. Tranzisztorok, diódák.

Választ várva, üdv.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Billentyűs !

Az "Edmunson" kollegának igaza van, annyit még ,hogy a MOSFET-ek Gate-val(bemenetével) sorban kell,hogy legyen kötve egy ellenállás is. Ezek fontos szerepet játszanak a MOSFET vezérlésében : Jel felfutási idő ,jel lefutási idő , lényegében a tranzisztor nyításában ,zárásában is.

Ugy szokták egyes kapcsolásokban gyorsítani a MOSFET tranzisztor lezárását ,hogy a fentiekben említett ellenállással párhuzamosan lehet egy dióda melynek katódja a vezérlő fokozat felé van. Lényegében a tranzisztor kikapcsolásakor ezen a diódán keresztül zajlik le a folyamat.

Javaslom győződj meg az említett áramköri elemek épségéről.

Üdv : Lengyel József

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia, Billentyűs!
A primer oldalon védelem is kell legyen. A fotó szerint, varisztor lessz?. Mem kizárható azok meghibásodása sem.
A meghajtókat tranzisztorokkal oldották meg. G-S zárlat valamelyik MOSFET-nél, okozhat ott is hibát. A Gate-re vezető ellenállások értékeit is jó volna ha ellenőriznéd.
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Feri.

A 2 varisztort kivettem, úgy tűnik jók. 400V-osok. Lehet, a hál. részhez tartoznak. Az ellenállásokat is néztem, jók. A tranzisztorokat nem néztem, eléggé össze vannak zsúfolva, most megnézem őket. A trafó nem tud totál zárlatot csinálni? Végig néztem az összetartozó kivezetéseket, mind 0 R körüli, de lehet más adja a rövidzárat.

Kösz. az eddigi segítséget.

üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
400V: Szokatlan magas érték. Az végül kondi lessz, csakis az SMD ellenállással van sorba kötve.... jól jönne a jobb felbontású fotó :). Amúgy, a 24V áramköréhez tartoznak (http://keptarhely.eu/download.php?file=20160303v01i5h10v.bmp).
A trafó relatív nagy frekin működik. A primer oldalon 2 x ~0[Ohm] van, de a szekunderen már mérhető kell legyen valami érték (pl.: 2 - 5[Ohm]??).
Ami a tesztelését illeti, talán induktivitásmérővel próbálnám: A szekunder tekercsére kapcsolni a müszert és lemérni (mH nagyságrendű). Majd a mért ertéket, összehasonlítani a 'rövidrezárt primer'-el (=> ~uH).
Ha van (jelentős) külömbség, a trafó - ilyen feltételek mellett - nem zárlatos.
Üdv.: Feri.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Feri!

A panel 24V-os részén, a panel közepén van 2 db SMD ellenállás. Az R23 és kifelé ugyanabban a magasságban 1 másik, de nem látszik a pozíció száma. Ezek szakadtak. Mi lehet az értékük? A FET-ekhez kapcsolódó ellenállások különböző értékűek. Van 10R-10KR, ... változó értékűek. Ezek nem egyformák eredetileg? A trafónak valóban van van a 2. oldalon pár ohm ellenállása. Elvieg jó lehet. A tranzisztorok / K542 / ... jók. A kék alkatrészek valóban kondik, mérhető a kapacitásuk, k.b. a ráírt érték.
Okozhat ilyen problémát a 2 ellenállás szakadása?

üdv.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia, Billentyűs!
Összeraktam a mozaikot amennyire tudtam :) . Remélem segíteni fog.
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Szia Feri!

Köszönöm a 2. rajz egységet. Nagyon nagy kérés lenne, ha fel tudnád tenni ugyanezt élesebb változatban. Próbáltam szerkeszteni, de a feliratok, pozíció számok nem olvashatók. A bemeneti FET-eknél van 2 szakadt ellenállás. az egyik R23, a másik nem látszik. A közepén vannak k.b. a bem. résznél. 100- nak látszanak, de ahogy mértem ugyanezen a részen ellenállásokat, úgy értelmezetem, a 3. szám azt jelzi, 0 10R, 1 100R, 2 1K, ... . Mi a véleményed? 10 ohm lenne, G-re mennének?
Holnap megpróbálok venni Fet-et. Végül is 1 ment tönkre. Miután mindegyiket kiforrasztottam, kint jónak tüntek, csak a legalsó-panel szélén lévő lett zárlatos.

Kösz, üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Zsugori kolléga álltal ajánlott linkben látszanak az ellenállások értékei (bár a Gate-ké kissé nehezebben). Az R23, és a másik amely nem látszik, 10[ohm]-ak. A két ellenállás sorban van kötve egy-egy kondival. Ők alkotják a védelmet, és jó volna ha a kondikat is lemérnéd. Szerintem, ebben az esetben az SMD ellenállások nem megbízhatóak mert újra védelem nélkül hagynák a FET-ket. Valami módon nagyobb wattosra cserélném...
Ami a Gate ellenállásokat illeti, úgy látom 10[ohm]-ak (Fotón az R51 - http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=download&id=20677). Egyformák szoktak lenni.
Üdv.: Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Szia Feri.

Kaptam FET-eket. Vettem 2 új kondit is. Az ellenállásokat szándékomban volt rendes beforraszthatóra cserélni, van hely. A biztonság kedvéért vettem tartalékba is FET-et, de remélem nem kellenek. Az R23 látszik a paneleon, az R2 nem kivehető a panel feliratozáson. Így most már ez a rész tiszta. Még esetleg gond lehet a 230V-os részen, mert ott is rossz volt 2 Fet. Póba holnap.

kösz a segítséget

üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Szerencsére, a szek. áramköre nem bonyolúlt. Veszélyes lenne ha a híd akármelyik függöleges ágán a FET-ek nyítva maradnának. Ezt az invertáló-meghajtó tranzisztorok (csatolmány: T5, T6) szabályozzák...
Az IC3-on keresztül valószínüleg a 230V értéke van szabályozva (vagy csak kimutatja annak jelenlétét). Minden esetre az osztó elleállásait meg az optót is ellenőrizném.
Az inverterben nem látok hatásos (gyors) áramvédelmet, különössen a magasfesz. oldalon, azért még egyszer megemlíteném az első bekapcsoláshoz - az ízzókat.
Az egyik hozzászólásodban azt írtad hogy: 'A tranzisztorok / K542 / ... jók'. Melyik tranzisztorokra gondoltál?
Sok sikert!
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Hello Feri!

Visszaraktam a sok kiszedett alkatrészt, átforrasztottam a panelt, volt jónéhány bizonytalannak látszó forrasztás. Bekötöttem a 2db 40W-os izzót. Mértem áramot. 2,7A-re áll be az áramfelvétel izzókkal. Nem mertem még az izzókat eltávolítani, jócskán világítanak. A primér köri FET-ek hűtés nélkül 15 s allatt már 40°-50 °-osak lehetnek. A szek. oldal hideg. Póbára tettem a kimenetre 1 25W-os izzót. Az elején vörösen világított, most már nem. Az áramfelvétel annyi terheléssel, mint üresen, kezdettől fogva. Le vegyem az izzókat, vagy akkor újra gond lehet?

Üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Billentyűs!
Szerintem a mért áram üresjáratnak sok. Izzók nélkül semmiképpen nem kapcsolnám be. Csak hasolításképp megemlítem, hogy egy 2000W inverter (ventilátor nélkül) ~900mA fogyasztott 12...13V-rol.
Osszcilloszkópod van?
Üdv. Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Szia Feri!

Jó, hogy küldted az " élesített " rajzot. Ma kezdtem szkóppal méregetni az áramkört, de annyira elmosódott volt az előző rajz, hogy nem tudtam beazonosítani az alkatrészeket. Kiszedtem a 4 db 24V-hoz tartozó Fet-et, mert különben 2,7A volt tartósan. Így 30mA az I. felvétel, csak sípol a zümmer. tettem rá szigszalagot. Az LM324- nél 1, vagy 2 kimeneten van 5V. Inkább 1-en. Az optók közül a középsőn van szintén 5V. Most nézem majd meg a környékben található 2-3 tranzisztort, egyéb kapcsolódó elmeket. Az 5V a stabin meg van, a 2 IC-n is. A kontrolleren megy az oszcillátor. Az RT1- et nem találtam eddig. Mi az? Eddig jutottam.

Kösz. a rajzot. üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Billentyűs!
... Szívesen!

'Az optók közül a középsőn van szintén 5V.'
A kontrollernek nincs analóg bemenete. Az optó (IC3 a rajzon) kimenete magas szinten (5V) van, mert a szekunder oldalon nincs az a feszöltség ami 'leűltetné' a tranzistort. Logikus hogy az alacsony szint fontos lehet a kontrollernek (elhiteti, hogy a szekunder oldalon minden OK - talán ezért sípol a zümmer), de a progitol is függhet hogy melyik pillanatban jó, hogy ott beálljon a 0V. Kezdetnek csak rövidrezárnám az IC3 3, 4-es lábait.

'Az LM324- nél 1, vagy 2 kimeneten van 5V. Inkább 1-en.'
Hogy miért van magas szint a 324-es 1-es kimenetén nem tudom, mert nem látom az R17-es mire van kapcsolva. A 324/7-es kimenet, a hő védelmét kezeli (ventilátor) az RT1 segítségével, a 8-as valószínűleg az akkút védi a lemerültségtöl.
Sajnos csak azt mondhatom, ha valamennyi feltétel meg van, a kontroller kimenetein llletve a D17, D18 katódjain meg kéne jelenjen a négyszögjel.

'Az RT1- et nem találtam eddig. Mi az?'
Az RT-ben, a 'T' termisztorra asszociál. Csatolom a fotónak azt a részét ahol jól látható a jelzés is.
Sok sikert!
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Feri.

Azért voltam kíváncsi a termisztorra, mert az a FET melegedett beforrasztva a legjobban, leghamarabb. Az a rész rendben van. A D17-D18 dióda nyomkövetése során derült ki, a kontrollerről kapnak jelet. Eddig nem is vettem figyelembe azt az IC-t azon kívül, hogy meg van-e a tápja, megy-e az oszcillátor. Az lm324 szabad kimenetei is oda mennek? A számozások alapján eddig nem találtam ellenpontot, azok hová csatlakoznak. Ha a u kontroller lenne hibás, kellene programot beírni, vagy csak betenni a helyére az újat?

Nem akar megoldódni a javítás. Minden esetre azt kell elérni, a 2 diódán legyen jel. Mi a jel kiindulási pontja? a kontroller?

Elnézést, ilyenkor is zavarlak, kösz. a segítséget

üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Igen, szerintem is a kontroller a kiindulási pont, illetve elsősorban a benne megírt program feltételeinek kielégítése. Például, bíztos hogy az IC3 ami ellenőrzi a magasfeszültséget, annak kimenete alcsony színten kell legyen, ezáltal a kontroller 10-es bemenete is. A rajz hiányossága miatt, bonyolúltabb a helyzet a 324-el...
Biztos az is, hogy a kontroller kimenetein, illetve a D17, D18 katódjain nem szabad hogy tartósan alacsony színt maradjon (szoftverileg sem !?), másülömben az IC nagy valószínüséggel meg van hibásodva.
Üdv. Feri

Hogy érthetőbb legyen a 324-es áramköre, túdnál környékéröl jó minőségü fotót készíteni. Köszönöm.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Ferikém!

Úgy néz ki, a kontrollerrel van baj. A D17,D18 nem kap jelet, a kontroller lábairól megy oda jel. Azért mentek ki a bemeneti FET-ek, mert nem volt jel a gate-eken. Rossz megközelítésben kezdtem el a vizsgálódást. Addig nem tudtam szkóppal mérni, amig a FET-ek bent voltak, arra gondoltam, az elején van a hiba, trafó, ... .
Hogyan árulják ehhez a u kontrollert? Fel kellene programozni, vagy esetleg van kész IC? Számoltak a hibával, mert foglalatban van a u contr. IC. Valószínűleg itt a vége a javításnak. Tapasztalatszerzésnek jó volt, bár már más esetben megfogadtam, a u kontrolleres téma felejtős.

üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Billentyűs, sajnálom hogy így alakúlt.
Mivel csak négyszögjel van az inverter kimenetén, nincs ok a program titkosítására. Ha van lehetőséged, próbáld kiolvasni a tartalmát és egy újat felprogramozni.
Üdv.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Szia Feri.

Köszönöm a segítséget, el szórakoztam vele. Megnézem a neten, lehet-e kapni másikat, mibe kerül.

szia, üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem tudom abban milyen van, én ilyeneket rendeltem pár hónapja....
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Zoltan35 !

Elküldtem a PDF adatait. Én nem tudok u kontrollerbe feltölteni, csak ha készen lehetne a tartalmat megkapni, vagy valaki vállalná a régiből az újra a mentést, írást. Nem foglalkoztam eddig ilyen jellegű munkával, csak úgy adódott, 1 ismerős megkért rá, arra gondoltam a FET ment tönkre, más hagyományos alkatrész.

várom, mi lehet megoldás.

üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem ismerem a fenti invertert, de ezek a FET-ek alapvetően legfeljebb kéz-melegek lehetnek. Ha ennél jobban melegszik akkor vélhetően nem nyit ki rendesen, vagy nagyon lassan nyit vagy zár. Ezt szóppal kellene megnézni. A nagy GS kapacitás miatt kis impedanciás kimenetről kell meghajtani. Fontos, hogy a lezárás is gyorsan történjen ezért a GS lábakat gyakorlatilag rövidre kell zárni. Vélhetően valamilyen FET driver IC hajtja meg, melynek kimenete egy totem pole szerű végfok. Ha a végfok alsó tranzisztora nem nyit ki rendesen, akkor pont ez lehet a jelenség. De csak szkóppal deríthető ki.

Üdv.,
Edmundson

0

kattila
kattila picture

Szia
Nezd meg a Fet meghajto ic-t

0

BlackForce
BlackForce picture

Meg ajámlatos átnézni az elkókat is (kapacitásra és esr-re is).

0

Sponsored links