You are here

Technics SA-DX940 forró hűtőborda

17 posts / 0 new
Last post
Lanciazsozso

Tisztelt Szakik!
A napokban vásároltam egy kifogástalanul működő , Technics SA-DX940 tipusú 5,1-es asztali erősítőt, és azt tapasztalom , hogy ha 4 hangfalat kötök rá, akkor kb. 15% hangerőnél bekapcsol a hűtő ventilátor, ha pedig 2 hangfalat kötök rá, akkor pedig kb. 30% hangerőnél kapcsol be a ventillátor. Gondolom, hogy ez így rendben is lenne, de az a baj, hogy kicsi hangerőnél a ventillátor nem megy, és annyira felforrósodik a hűtőborda pár perc üzemelés után, hogy már szaga van, és nem lehet még megérinteni sem! Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja ezt??? Köszönöm a választ!!!

Comments
josef.48
josef.48's picture

Szia !Be kapcsolás után a  hállozatból felvett áram növekedése az, amely kimutatja ha az áram egy része hövé alakul.Egy dugasz fogyasztásmérön (kimutat U-I-P)keresztül tálplálva az erösitöt  látható a lasú áram növekedés,hövé alakulás.Szerintem  meg kellene állapitsad hogy melyik kanális oszcilál-gerjed ,hangerö ,hangszin …váltotoztatásával , a felvett hállozati áram figyelésével.Müszerek hiányában még van egy megoldás hogy a hangszorokat (pl.egyenként)egy izzóra cseréld pl.12v/10-20w .Ha oszcilál –gerjed nem hallható frekvencián akkor az izzón valami fény látható.Csak egy ötlet.üdv.Jóska

3

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Szia. Köszönöm a tanácsokat, ezt is kipróbálom. Még nem hallottam ilyen módszerekről, kíváncsian várom az eredményt! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Ez jellemzően akkro fordul elő, ha gerjednek a végfokozatok. A gerjedést okozhatják döglött kondenzátorok, rossz hangszórókábel/hangváltó/hangszóró. Vagy akár az is, hogy túl alacsony az impedanciájuk a hangszóróknak.

4

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Köszönöm szépen! Vizsgálódom! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozak_g
kozak_g's picture

Hány ohmosak a hangdobozaid?
Hangdobozok csatlakoztatása nélkül is melegszik?

1

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Szia! Kipróbáltam dobozok nélkül, és így egyáltalán nem melegszik!!! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Akkor gerjed. Ha a hangszórók, dobozok amúgy rendesen szólnak, a kábel irányába is érdemes nézelődni, az összecsavart, illetve több különálló szigetelt szálból összeszkábált kábeleket például nagyon nem tolerálják az erősítők. Ha mondjuk valameliyk doboz hangja nem is az igazi, vagy eltér a többitől, akkor rövidzáras kondenzátor is előfordulhat a hangváltóban.

Másik lehetséges probléma még az erősítő kimenetén lévő zobel tagok (ellenállás, sorosan kondezátorral a kimenetről a földre) szakadása (diszkózás után jellemző). Szélsőséges esetben DC is lehet a kimeneten, de az erősítő védelme valószínűleg lekapcsolna olyan mértékű DC mellett, ami már ekkora árammal járna a hangszórókon, amúgy ennek tipikus tünete a hangszórók koppanása, amikor behúz a relé, vagy a kábelek csatlakoztatásakor üzem közben.

Az a baj, hogy a lehetséges hibaforrások felsorolása egy napig is eltartana. Milyen műszereid vannak?

1

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Elnézést, félre informáltalak! Elfelejtettem kikapcsolni az erősítőt, és most megnéztem, de sajnos tűzforró, pedig nincs rá kötve semmi! Úgy látszik, hogy így is felmelegszik, csak hosszabb idő alatt, mint terheléssel! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: szkóp nélkül nehéz lesz.
A tápfeszültséget ellenőrizted:?
A kimeneten nulla Volt van?
Letekert hangerőnél nincs váltakozófeszültség a kimeneten?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Szia. Este megnézem amiket írtál !  Köszönöm  majd jelentkezem! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Köszönöm a segítséget! A hangfalak és a kábelek teljesen újak, most szólaltak meg először! Így ezeket én kizárnám a hibaforrások közül!  Egyébként ha másik erősítővel próbálom, az nem melegszik! Sajnos műszereim nincsenek, csak egy komolyabb multiméterem van! Egy keveset konyítok az elektronikához, úgy hobbi szinten, építettem már egy pár darab panelt! Ja, és megvan a kapcsolási rajz is hozzá! 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Mérni nem tudod azt a hőmérsékletet? Csak mert eléggé gyakori jelenség, hogy egy sokcsatornás házimozierősítőben a nyugalmiáramtól is meleg a borda. Lehetséges, hogy ami neked forró, az normális üzemi hőmérséklet és nincs is hiba, amit keresni kellene. Az meg Tekniccsék zseniális hülye megoldása, hogy hangerőtől függ a ventilátor vezérlése, nem a hőmérséklettől.  indecision

1

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Van lézeres hőmérőm, majd azzal megmérem. De biztos, hogy túlzottan melegszik, mert az ujjamon látszik a hűtőborda helye ahogyan megsütött! Köszönöm  

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

8 ohmosak a hangfalak.  Azt nem néztem meg, hogy dobozok nélkül melegszik-e, de este kipróbálom! Köszönöm. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

netace

Sorry I can't speak your language, but I can translate it. :) :)

These amplifiers are well known for broken down solder in the voltage regulator areas of the audio board, as well as the power supply/output section board. Also due to its age, you should check for DC offset.  If the amp has excessive offset it will hear up.  

If you're heating up and the fan is not coming on, then you have to check for the fan driver circuit.  A bad cap or a resistor could be out of tolerance.

Good luck!!

5

Vote up!

You voted ‘up’

Lanciazsozso

Köszönöm szépen! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content