You are here

Technics SU-V55A erositoben a vedelem letilt. MEGOLDVA

27 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A cimben szereplo erosito jutott hozzam, azzal, hogy nem szol. Nincs nagy tapasztalatom az erositok javitasaban, foleg az AA osztalyuakeban nem. Elso mericskelesre az R438 6R8 at talaltam szakadtnak, aztan a Q405 ot B-E zarlattal. A tobbi tranyot atmertem, igaz nem szedtem ki oket, de zarlatot vagy szakadasra utalo jelet nem talaltam. A kepen pirossal feltuntett feszertekeket merem, +-0.2V allando valtozassal. Kerlek adjatok valami otletet, merre kutakodjak tovabb?

File attachment: 
Comments
pika75
pika75 picture

Na vegre megvan a(z utolso) hiba oka is, kontaktos a rele, ilyet meg nem lattam, hogy a lab es az erintkezo kozott nem vezet. Hihetetlen. Holnap kap egy masik relet, oszt vegre pakolhatom ossze az erolkodot, es eshetek neki a testverenek. Megegyszer halas koszonet a segitsegert mindenkinek. MEGOLDVA.

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. Na vegre a kenyszerpiheno utan ujbol irhatok a tovabbi fejlemenyekrol. Sajnos nincs szkopom, sem labortapom, es ugy gondolom, ha a SVI4004 eddig nem szallt el, most sem fog. Visszaraktam szepen, es a primerkori biztositek helyere betett 60w-os egovel elinditottam. A felvillanas utan az ego halvanyan vilagitott, a rele behuzott, a kimeneti fesz 0v. Visszaraktam a biztositekot, es most mar elesben inditva a helyzet valtozatlan: 0V kimeneti fesz. A meglepi akkor jott, amikor jelforrast kapcsoltam ra: csak az egyik csatorna szol. Az ujjamat zajgeneratorkent hasznalva vegigtaperoltam az alaplapot, egeszen a v.amp bemeneteig, de sehol nem zugott az egyik csatorna. Ha lesz egy kis idom, majd felcserelem a v.amp bemeneteit egymas kozott, hatha sikerul behatarolni a hiba forrasat. Mas - errol az erositorol hianyzik a bekapcsolo gomb, igy elmentem az egyik szerviz-uzletbe, hatha lehet meg rendelni ilyen gombot. A lelombozo valasz utan elovakartak egy SU-X880 tipusu erositot, hogy ha arrol talal, akkor levehetem. Mivel az erosito ugyanazokkal az alkatreszekkel van felepitve, mint az en erositom, a vege az lett, hogy kb 2000Ft-ert elvittem az egesz erositot. Itthon persze az volt az elso dolog, hogy bekapcsoljam, de sajna nem mukodik, a v.amp kimeneten ott van a - tapfesz. Anyit sikerult kimerni, hogy az egyik vegtranzisztor C-E zarlatos. Nagyon komplikalt a javitasa, 2 modul is van ami az alaplapba van forrasztva, raadasul azn elolap is csatikkal kapcsolodik az alaplaphoz. Na de ez egy masik projekt lesz, eloszor a mar szetszedettet kell mukodesre birnom. Udv.

0

pika75
pika75 picture

Nnnnahhhh, elerkeztem vegre egy olyan momentumhoz, amikor koszonetet akarok mondani Ferenc.P es Kumi kollegaknak a tanacsokert (anelkul, hogy a tobbieket kifelejtenem), hiszen az o segitseguk nelkul nem jutottam volna el erre a pontra. Espedig: a csatolt rajz alapjan megcsinaltam a visszacsatolast a V.amp kimeneterol az AN7062-ra, igy mar a v.amp kimenetein 0V van, pontosabban +8mV illetve -3.4mV. A manual szerint a vegtranzisztorok emiterei kozott 80mV-nak kene lennie, nekem eleinte 85mV illetve 16mV volt. Utanallitottam, az eredmeny az volt, hogy a masik csatornanal is lecsokkent 59mV-ra. Szukseges ezt felvinni 80mV-ra? A v.amp hutobordaja igy is eleg meleg. Mar csak az maradt, hogy visszategyem a SVI-t, remenykedve, hogy nem halott. Udv mindenkinek.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Én megnézném az így átalakított erősítőket szinusszal kivezérelve.
Bemenetére hanggenerátorból 1KHz jelet kellene adni és a kimenetét először terhelés nélkül vizsgálni szkóppal.
Ki lehet-e vezérelni táptól tápig?
Utána vizsgálnám egy 30 Ohm-os műterheléssel is.
Ha ez rendben van, akkor vissza kell építeni az eredeti állapotot (viszacsatolás!), visszatenni az SVI4004-et.
Jó lenne áramkorlátozást tudó labortápról indítani a végfokozatokat.
Így hiba esetében sem lesz nagy kár.
Ha az SVI4004 és a körülötte lévő alkatrészek jók, akkor nagy valószínűséggel indul az erősítő.
Üdv.: Kumi

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia pika75! A beállítást jó volna fokozatossan ellenőrizni. A manúál szerint, teljesen hideg állapotban 50mV-ra kell állítani a nyúgalmi áramokat, de 10-15 perc melegedés útán értékük 60-tól, max. 85mA-ig emelkedhet.
Mikor az SVI a helyére kerül, bekapcsolás előtt, jó volna megelőzésként a táp fő(220V) bíztosítékát 75W-os ízzóra cserélni. Ha 1-2mp eltelte útán is teljes fényel világít baj van...
Sok sikert. Üdv. Feri.

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok, ime az ujabb fejlemenyek: az elozo fokozatban is boklaszni kezdtem, es D402 vagy 403 mindket iranyba 100R volt. Kicsereltem mindket diodat 2-2 sorbakotott 1N4148 - assal, igy mar a tranyos V.amp kimenetein 30v van. (legalabb egyforma mindket csatorna). Viszont van 2 dolog amit sehogy sem ertek: a rajz szerint a v.amp bemenetere 1.2V kell ahhoz, hogy a kimenet 0V legyen. Na ez az 1.2v hogyan jon letre? Amugy a bemenet es a kimenet kozott megvan ez a kulombseg. A masik dolog, hogy az ic401 AN7062N furcsamod +44V es -10V - rol uzemel(ne) de nekem nincs negativ feszultsegem, 0V -ot merek, R437 47K jo, az ic laban merve nincs zarlat a testre. (Megjegyzem, hogy a SVI4004-et teljesen kivettem, ahogy fontebb tanacsolva volt.)

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
IC501 kivételével megszűnik IC401 negatív visszacsatolása.
IC401 nyílthurkú erősítése valamelyik tápra ülteti ki a "voltage control" erősítőket.
Az, hogy ezen erősítők kiülne ez esetben tápra nem azt jelenti, hogy azok jók.
IC 401 negatív visszacsatolását meg lehet oldani ideiglenes jelleggel a "voltage control" erősítők kimenetéről.
Így indítható az erősítő IC501 nélkül, munkapontok és kivezérlések terhelés nélkül vizsgálhatók.
Üdv.: Kumi

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Ez szerint a V.amp jó lenne. A bemenet/kimenet külömbség széles határok közt megmarad 1.2V-on (közben a beállított áram értéke is relatív stabil kell hogy maradjon (csatolmány)).
Az IC401 10-es lábán megvan a -15V?
Üdv, Feri.

0

pika75
pika75 picture

Szia. A tegnapot azzal zartam, hogy nekilattam a tranyokat kiforrasztott labakkal megmerni. A Q403.404-nel csinaltam ezt meg, utana a tobbit ujbol beforrasztva mertem vegig, semmi gyanusat nem talaltam. Az egyetlen erthetetlen dolog az ic401 18-as laban hianyzo -10v. A -15v-ot nem mertem, de ma bekapcsoltam, hogy meglegyen ez is, es lass csodat, a rele behuzott meg mielott barmit is merni tudtam volna. Gyorsam megmertem a v.amp kimeneteit, mindket csatorna 3.4v korul volt. Nehany perc mulva az egyik 13v, a masik 14v koruli erteket mutatott, a rele meg mindig behuzva. A bemenet/kimenet kulombseg most is 1.2v koruli. Csak azt nem ertem, miert nem akar a bemenet raallni az 1.2v-ra?

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Kevés leírást találtam az AN7062-röl. Gyanús, hogy (~)0V van a 18-as lábon, az 'áramforrás' bemenetén. Lehet IC hiba, de jó esetben belső múnkapont eltolódás is. A mellékletböl látható, hogy pl. egy Marantz-ban külsö sztabilizátorokkal (kisebb impedancián) oldották meg a feszek értékeit.
Kikapcsolt állapotban, műszered dióda-teszterrével le tudnád mérni az IC lábain (18 - 1) a nyitó-fesz. értékét (műszer polaritás: + a GND-n)?
Üdv.: Feri.

File csatolás: 

0

pika75
pika75 picture

Szia, ugy latom tobb sebbol verzo erolkodore talaltam. Az AN7062 18-as laban azert nem volt meg a -10V, mert a 10-es labon sem volt meg a -15V. A stailizator tranyo szinte lotyogott a panelban, de ezt csak akkor vettem eszre, amikor levettem a panelt az elolaprol. Ujracinezes utan mar a rele is behuzott, a V.amp kimenetei 2 - 3V-al kezdenek, es lassan nehany perc alatt felmegy 30v-ra. Nem ertem meg mindig hogyan lesz a v.amp bemeneten 1.2V?

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Lassú a feszültség változás, talán az IC mégis jó lessz. Mindha a bemenetén hiányozna a szabályozó fesz. amit az SVI-töl visszacsatolásként kap, hogy kiegyensúlyozza a DC szintjét 1.2V-ra.
Ahogyan Kumi kolléga írta, túdnák az alpján ajánlani egy visszacsatoló á.k. kapcsolást. Nem bonyolúlt, és ezel megkímélhető az SVI is.
Üdv.

0

Kumi
Kumi picture

Helló!
Az ajánlott kapcsolásban a 68KOhm, 330Ohm ellenállások és a 100uF kondenzátor nem kell.
Ezek az elemek ott vannak az IC401 bemenetén: R405, R407, C405 és C409.
Elég lenne az R407, C409 végfokozat felőli oldalát felvenni a NYÁK-ról, összekötni és csatlakoztatni az adott oldali "voltage control" erősítő kimenetére.
A másik oldalon ugyanígy.
Így vizsgálható lenne az IC401 és a "voltage control" erősítők.
Ez vonatkozik a DC munkapontra és a kivezérelhetőségre is.
Ha ez mindkét oldalon rendben van, akkor lehetne továbblépni az SVI vizsgálatára.
Üdv.: Kumi

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Kumi! Köszönöm hogy idejében észrevetted, jól elnéztem. Csatolom is a javított kapcsolást.
Üdv.: Feri

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! A relé behúz mert az SVI nincs a helyén (0V a hangszóró kimenetein), de közben ezzel megvan a -15V jelenléte is mert a védelem IC-je (IC601) működik.
Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Mindkét végfog tisztességesen el van billenve. A feszültségértékek alapján nem sok jó tranzisztor van benne. Szerintem kezd az egyik, mondjuk a felső felével. Szedegesd ki a tranzisztorokat és ellenőrizd le, de inkább cseréld őket. Szerencsére sok tranyó nincs benne. Elég elmebeteg megoldás, de az IC a munkapontot a visszacsatolás alapján állítja be és mivel a felső erősítő kiült negatív tápra joggal növeli a munkaponti feszültséget. Az is látszik, hogy a munkapont beállító Q403 tranzisztor szakadt vagy BE zárlatos.

Sajnos egy ilyen visszacsatolt rendszerben bármely meghibásodás felborítja az egész hurkot. Ezt csak a tranzisztorok egyenkénti vizsgálatával és cseréjével tudod javítani.

Üdv.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A mérés alapján még a Q411 is biztosan rossz, BE szakadt lehet.
Az alsó "voltage control erősítő" inkább csak el van billenve (nem biztos!).
Ezt okozhatja az IC401 hibája, de én inkább az SVI4004 (IC501), vagy a hozzá csatlakozó alkatrészek meghibásodására tippelnék.
Az SVI4004 teljesítmény kimenetéről van visszacsatolás (AC és DC) az IC401 bemenetére a J105 csatlakozó 1 és 2 pontján át.
Üdv.: Kumi

0

pika75
pika75 picture

Meg egy kis kerdes: vajon a tranzisztoros erositot javithatom az ic-rol levalasztva? mert talan a tranzisztoros erosito kimenetein levo fesz tulajdonkeppen az ic-rol jon. A bemenetet hol kothetnem a testre?

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
A tranzisztoros erősítő bemenetére 1.2-1.3V kell, hogy a kimenetén 0V legyen.
Az 1.2-1.3V-hoz szükséges, hogy az operációs erősítő (IC401) bemenetére 0V érkezzen az SVI4004 kimenetéröl. Legbiztosabb volna ha még jó az SVI, azt lekapcsolni a táprol vagy teljesen kivenni.
Üdv, Feri.

0

bencsikjozsi
bencsikjozsi picture

Szia!

Idézek egy másik topikból:

Szia! Egyenlőre hagyd békén a végfok ic-t. Ez az erősítő egy ClassAA-s kialakítású.
A végfok 3 részből áll. Az AN7062 ic-ből, A tranyós feszültségerősítő és az ic-s áramerősítő részekből.
A két végfok egy hídáramkörön van a kimenetre kötve, ami az ic belselyében és a kimenet környezetében található.
Olyan elven működik, mint a Quad 405. Azt kellene eldönteni, hogy a kimeneti dc hol jut be a rendszerbe, melyik fokozat van elbillenve. Ez lehet az AN7062 vagy a két erősítőrész környezetében is. Mivel dc csatolt az egész kapcsolás és visszacsatolások is vannak nem egyszerű eset. Ha az SVI4004-et kiveszed és nélküle kapcsolod be, akkor mérhető a voltage control amp kimenetén a dc szint. Ha már ott nincs rendben a fesz, akkor az AN7062 és a tranyós végfokban van a hiba. Ha végfok ic nélkül jó a dc szint a voltage control amp kimenetén, akkor a végfok ic vagy a környezete hibás.

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/technics-su-v55a-erosito-vedelmi-a...

Üdv Józsi

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. Koszonom a tanacsokat, a tranzisztorokat csak a panelban, beforrasztott allapotukban mertem. Csatolom az erosito (majdnem) teljes rajzat is, amugy innen a "tanyarol" toltottem le.

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
A működéséhéhez tartozik még egy fontos IC!
Üdv, Feri.

0

uniman
uniman picture
***

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Kellene az erősitő többi része is, a rajzon csak a végfok fele van. Ennyiből még nem derül ki mi lehet a hiba.

Mint valaki bekarikázta kékkel a két feszültséget, a felső érték nyomdahibás, az alsó a helyes érték.

Analóg erősitőkben a BE és CE feszültséget illik ellenőrizni. A BE nyitó irányú 0.6V kell legyen. Természetesen q407..410 BE feszültsége kevesebb, mert védelmi célból van benne: ha túl nagy a végtranzisztor árama, akkor kinyit és söntöli a meghajtójelet.

Ha a CE feszültség 0 közeli, akkor a tranzisztor teljesen nyitott vagy (ami valószinűbb) zárlatos.

sanyika45

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A feszültségmérések alapján lesz mindkét végfokban még rossz tranzisztor.
Talán a legegyszerűbb, ha egyesével kivéve megméred a tranzisztorokat.
Indításkor nem ártana korlátozni a felvehető tápáramot mindkét puffer tápfeszültségnél.
Üdv.: Kumi
Ui.: A mérések alapján például Q403 biztosan szakadt, de nagy valószínűséggel vannak más hibás félvezetők is.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a végfok tranzisztorokat mérted kiforrasztva?

Bálint

0

Sponsored links