You are here

Tektronix oszcilloszkóp mi a hibája

41 posts / 0 new
Last post
peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok!  Találkozott már valaki ilyen problémával, a szkóp képcső képén kerek foltok vannak. Képcső foszfor kiégésre gondolok, de lehet hogy hibás az elképzelésem. Várom az javaslatokat, mi a hiba. Felélesztettem egy Tektronixot és ezt produkálta.

File attachment: 
Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Én azért leszedném a k.s. cső előtti plexilapot, amin a rácsvonalak vannak. Gondosan letisztítanám a cső felületét és a plexilap külső-belső felületét. Talán valami mágneses fémpor kerülhetett a plexilap és a cső közé... De még pontszerű sztatikus feltöltődés is okozhat ilyet talán. Egyértelműen a csőben van a hiba - belül vagy kívül. Ha belül van, akkor nem javítható.

0

sistvan
sistvan picture

"Én azért leszedném a k.s. cső előtti plexilapot, amin a rácsvonalak vannak. "
internal graticule !
https://www.kijiji.it/annunci/audio-tv-e-video/torino-annunci-la-loggia/...

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!
Az nincs is meg. Köszi az ajánlat. A posta még plusz kb ennyi, és még kell néhány alkatrész és már elértem a vételárat amiért jót is lehet kapni. Nem rég vettem egy ugyan ilyet egy tízesért, hibásat azt mondták KO-s, csak a hálózati kapcsolója nem érintkezett Kis spray és már működik is. Ezt csak kihívásként szerettem volna feléleszteni. Még kicsit kísérletezek vele és ha KO-s akkor marad alkatrésznek.
Imre

0

sistvan
sistvan picture

Nem megvételre ajánlottam hanem lcsaszar-nak mutattam a felépítését a csőnek.
Azért mutatok egy szerintem elfogadható árú forrást svájc/No.-ból: https://www.ricardo.ch/de/a/bildroehre-zu-tektronix-2335-2336-2337-11645...
A kónuszos része kerámiából van, az elektronágyú van üvegcsőben valamint
a fénypor réteget és a belső rasztert tartalmazó homloklap van üvegből.
https://youtu.be/G0Dci5RPe94?t=321
A fotóidon a nagy folt körüli "krokodilbőr" mintázat a fénypor réteg repedezettségére enged következtetni.
Ha van a fénypor réteg mögött alumínium tükör réteg, ez a hozzáférhető adatokból sajnos nem derül ki,
lehetséges hogy ez károsodott a sokat nagy fényerőn üzemelés okozta termikus túlterheléstől és ezek az olvadt göbök egyfajta lencsét képeznek
az elektronsugár útjában.
Kiszedve a csövet, azt megrázva, a nyak részén nem látható fénypor, stb részecskék?

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!
Megpróbáltam regisztrálni magam az oldalra mert addig csak nézni lehet, ott bukott meg a regisztráció hogy rengeteg ország van megjelölve de Magyarország az nincs és ennyi a regisztráció.
Imre

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ez a csö a Ricardon (~=a svajci vatera) nem Norvegiai, hanem Zürich környeki cimröl van, de az elmeleti azonnali ar a 20Fr-al tenyleg nem rosz-hacsak nem verik feljebb közben a licitekkel...
Kari

0

sistvan
sistvan picture

Szia!
Az No. -on nálunk többnyire Németországot szokták érteni.
465B

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Sebaj-az sem stimmelne; de ez man reszlet...
K.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Rendben, köszönöm. De ilyen esetben is szokott lenni egy általában kék plexi, ami növeli a kontrasztot. Nem ismerem a konkrét szkópot.

0

5bdc
5bdc picture

Próba képen szakítsd meg a sugár forgató / trace rotation / tekercsre menő vezetéket.
A tekercsben jó működés esetén egyen áramnak kell folyni de valami hiba miatt kerülhet rá
impulzus is.

5bdc

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Én megnézném a csőre menő összes feszkót egy másik szkóppal. Ez olyan mintha az eltérítőben nem lenne tiszta egyenáram. A pukli egyértelműen feszültségváltozás, vagy pici mágnes miatt lehet. Ha elmozdítható, akkor feszültség, ha mindig egy helyen van akkor mágneses gond.

1

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Megnéztem mind a függőleges mind a viszintes erősítőt másik szkóppal és olyan a jel aminek kell lenni, tökéletes. A cső kuka.
Imre

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!
De a fény vonal egyenes csak pont ott van benne valami kaka, de több pici kerek pöty is van kb 10-15. A nagyobb pöttyön keresztül tolom a fényvonalat akkor a kerületén szét is dobja a fényt és fixen van ott. Azért még egy-két mérést elvégzek.
Imre
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Megtennéd, hogy nem a pozicionálókkal (vagyis ne az eltérítéssel) vidd arébb a sugarat, hanem egy állandó mágnessel rángatnád arrébb!?!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nagyon furcsa a jelenség. Rámértél az eltérítésekre? A fűrészjel rendben van, lineáris? Az Y eltérítésen nincs semmi zavar?

Az első fotókon elég nagy káosz látható. Ott milyen jelet adtál a bemenetre? Nekem úgy tűnik mintha visszafelé nem lenne kioltva a sugár.

A kör alakú árnyék tényleg olyan mintha valami a sugár útjába állna, viszont a középső nagy kör nem árnyék, hisz körbefut a sugár. Az inkább eltérítési problémának tűnik.

Üdv.

1

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Kioltás valóban nincs, mert a kioltó és fényerő szabályzó nem működik. Hamvaiból próbáltam feléleszteni, hogy lássam hogy mennyire lehet életet lehelni bele és egyáltalán mennyiből. Kissé meg lett turkálva, egy barátomtól vettem át nála évek óta hever, neki úgy adták el hogy valami kis hibája van. A nagyfeszrész probléma volt meg van is a trafó is kicsit gázos menet zárlatra gyanakszom. mert már alacsony feszültségen beállnak a szekunder feszültségek. A 65V-os tápa  gyári de már 18V-nál beállnak a feszültségek és az áram felvétel is magasabb az eredeti állapotnál. Van egy másik ami hibátlan, ahhoz hasonlítom. A Vaterán vették ezt az Urbán elektronikánál, sok selejtet árul és szétturtat. Lehet hogy én sem ragozom tovább mert sok minden kellene hozzá ahhoz hogy normális legyen, marad alkatrésznek.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A nagyobb áramfelvétel nem jó jel, de nem is tragikus. Ez is arra utal, hogy elektronikai hiba van valahol. Azért csak meg kellene nézni az eltérítéseket másik szkóppal.
Ennek a tápja eléggé faramuci, nekem is mindig meggyűlik a bajom vele. Szerintem ne add fel. Ha van rá időd, akár később érdemes foglalkozni vele, mert még tanulásnak is jó.

Üdv.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!
Megnéztem a jeleket másik szkóppal, hibátlan olyan aminek lennie kell. Próbáltam a fókuszt eltekerni akkor is megjelenik a a nagy kerek folt és megszakad a a vonal és kör kerületén szét szórja a fényt.  Ezt valakik szét égették a foszfor nagy fényerővel egy pontba, meg a többi helyen a kicsik. A cső kuka. Alkatrésznek jó lesz. Van még egy ugyan ilyenem az kiváló.
Imre

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Szia!

Szerintem leejtették,és annyi a katódsugárcsőnek.
Van rajta valami külső sérülés, ami erre utal?

 Üdv!  Luke

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia4 kivülröl semmi nem látszik legalább is durva nyomok meg abszolút de nem. Kísérletezés az volt vele mert az látszik, nagyfesz gondja volt. A trafó is menet zárlatos lehet mert már a gyári feszültség harmadánál beállnak a feszültségek, de az áram felvétel is magasabb a gyári értéknél. Van még egy ugyan ilyenem, ami hibátlan ahhoz viszonyítottam. Szerettem volna feléleszteni de sajnos ez már csak alkatrész forrás lesz.
Üdv Imre

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Szia!

A magyarországi multiktól elég sok ilyen elavult szkóp kikerült, (meg egyéb műszerek) néha hozzám is beállítanak ilyesmivel.
Sajnos nagy részük nem javítható, látszik hogy "konténeres" cucc, értem ez alatt, hogy selejtezéskor csak bedobják őket az 
elektronikai hulladékos konténerbe.Aztán valamelyik kevesebb mechanikai sérülést kap, van amelyik többet.
Ezért is kérdeztem a külsérelmi nyomokat, mert abból már sok minden kiderül.
Már találkoztam törött csöves szkóppal, mechanikusan deformálódott készülékházakkal, amik eleve hozták a repedt, törött pcb-t, stb.
Rengeteg NV ram hibás HP, Tek műszerek, stb.
Meg ugye ezekből elég sok fut a hirdetési oldalakon, eleve a beléjük kódolt hibákkal, vagy eleve hibásan árusítva.

 Üdv!  Luke

0

sistvan
sistvan picture

Szerintem is. Ahogy a művelt csehszlovák mondaná: Úgy Scheiße ahogy van.

0

braunv
braunv picture

Szia ! Esetleg megpróbálhatnád csak a fényvonal mozgatásával azon helyekre vinni ahol ez jelenség tapasztalható ha ott is jelentkezik akkor lehet hogy valami az elektronsugárt takarja mondjuk az elektronágyú  körül !De az is lehet hogy a fényporra valami részecskék kerültek a szkópcső belső felületére !

0

peugeot605
peugeot605 picture

Lefényképeztem a vonalat, hát ott is meg van a jelenség. Ha tologatom akkor azon a helyen szépen megjeleníti a kört. Ráadásul közepén van ez a nagy de sok kicsi is van még sajnos, azok is látszanak a képen.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az X-Y eltérítés nullátmenet közelében megbicsaklik. Mint amikor el van állítva a munkapontja egy AB osztályú végfoknak. Megnézném, mi kerül az eltérítő lemezekre. 

1

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Szerintem nem epp a nullatmenetröl lenne szo, hisz az egesz felületen latszanak a -kissebb- "holyagok", de ketsegtelen a lemezek jeleit erdemes lehetne megvizslatni, azonban ahogy olvashato volt: a "holyagok" helyben maradnak!... 
Alighanem meg kellene vilagita ni az ernyö felületet-nagyobb frekis teljes függöleges kivezerlessel, triggereletnül, s lassubb elteritesekkel-talan akkor is latszananak az egyhelyben marado "holyagok"=aligha lesz fürsz/tap gond; sokkal inkabb elektronagyu avagy/es foszfor karosodas.
Kari

2

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!
Én is erre a megfontolásra jutottam, a fényvonal egyenes és csak azon a bizonyos helyen van gond. Nem mászik sehova fókuszálható a cső és a fényvonalat mozgatom keresztül a kör alak kerületén szétszórja a fényt. Nekem is cső hibának tűnik. Ráadásul ez pont a közepe táján de még sok kicsi is van. Ráadásul nagyon szép kerek formájuk van a foltoknak ami nem valószínű hogy elektromos zavar lehet. Nagy fesz gondja volt valószínű megégették a foszfort.
Imre

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Na ez érdekes, mert jól látszik, hogy a sugár azokon a helyeken eltérül, az egyenes sugár kikerüli a foltot. Én valami olyasmire gyanakszom, hogy a katód közelében valami mágneses részecskék nem engedik bizonyos irányba az elektronsugarat. Esetleg próbálkozni lehetne az egészet lemágnesezni, különösen a cső nyakánál. Ehhez azonban ki kell szerelni a permalloy árnyékoló búrából. Érdekelne, hogy ha egy mágnessel simogatod a felszínét, akkor mi történik.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Lehet, hogy az ágyúcső mágneseződött fel.
Nem a mai neodímium mágnesekre szabták azokat.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Sajnos az előző gazdája nem vigyázott rá. Gyakran látni olyant, hogy egész nap megy a szkóp a műhelyben, ha kell, ha nem. Itt valószínűleg X-Y űzemmódban ment feltekert fényerővel. Másképp nem tudom elképzelni, hogy kerek foltok jöjjenek létre a foszforon.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

A típust kötelező a topikcímbe beírni!
"Folt",  az nem látható...inkább valami áthallás, echo...

0

peugeot605
peugeot605 picture

Azok a kis karikák az amit láttam és nem tudom mire azonosítani. Köszi.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Fogj egy mágnest! Azzal ráncigáld arrébb a fényvonalat!
Ha a foltok mozognak, akkor nem foszfor hiba.

1

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Vagy el is twkerheti a v pozíciót.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Legbiztosabb a mágnessel rángatni.
Egyébként ha nem foszfor, akkor esetleg sokszorozó pici áthúzása lehet?

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Ahhozr a soxorozónak bizonyos stabil ütemben kellene áthúzni.
Esetleg az ágyúnál,rácsnál mikrogolyó kiválások,amik kitakarják a nyalábot?

0

peugeot605
peugeot605 picture

Köszi, megpróbálom. Lekapcsolt állapotban nem láttam semmi hibát rajta, de attól lehet megpróbálom.

0

5bdc
5bdc picture

Szia.

Tekerd el a fókuszt,minél jobban.
Ha a folt kontúros marad,/lehet foszfor hiba vagy valami lerakódás a képernyő belső felületén/
ha nem marad kontúros akkor elektron ágyú hiba.
Egyébként a beégés kikapcsolt állapotban is látható.

5bdc

2

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Kikapcsolt állapotba semmi nem látszik.
Imre

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Ahhoz esetleg lapos-raesö fény kellene...
Kari

0

Sponsored links