You are here

Tel-Mes RLC híd javításában kérek segítséget

17 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! A kezembe került egy Tel-Mes TR-2152 RLC mérőhíd (a mellékelt fényképen szereplő típus). A készülék jó állapotú és üzemel is. A belseje gyári állapotúnak tűnik, nincs semmilyen belemókolás, égés, szakadás, károsodás benne. 

Az a problémám vele, hogy a műszer ugyan mér, de mérőhidat nem lehet kiegyenlíteni egy határon túl. 

Kérdésem: miért nem ?

A bekapcsoláskor a gépkönyvben leírtakat szó szerint végigcsinálom. Például: ellenállásmérés.

A telepfeszültséget ellenőrzöm, működik. A galvanométert kinullázom mechanikusan és elektromosan is, működik. A mérőerősítő érzékenységét a maximumra állítom, ez is működik, a galvanométer mutatója a 0-án áll (a középállásban), ahogy kinulláztam.

Ekkor jön a mérési lépés. A megfelelő méréshatárba kapcsolom a gépet, majd a gépnek az 1 kHz-es mérőállásába kapcsolok. Ekkor a galvanométer mutatója a legszélső helyzetbe jobbra kivág. Oké, hiányzik a mérendő ellenállás a hídból. Bekötöm a mérési helyre az ellenállást, de a mutató nem áll vissza. Ha mér is bármit, az nem látszik. Ugyanezt csinálja a műszer, ha a mérőbefogóra már bekötöttem egy ellenállást: a galvanométer mutatója kivág, ha feltolom az érzékenységet a maximumra (ahogy az a gépkönyvben szerepel). MINDIG ugyanabba az irányba mozdul ki a műszer mutatója.

Csak akkor jön vissza a mutató középre, ha a mérőerősítő érzékenységét csökkentem. De mire visszaáll a mutató a skála közepe tájára, addigra a mérőerősítő érzékenysége ezzel arányosan is anniyra lecsökken, hogy a mutató a mérésnél szinte alig mozog. És még ekkor sem tudom beállítani a mutatót a mérés során a galvanométer középállásába (vagyis nem tudom a hidat kiegyenlíteni rendesen).

Mi lehet a probléma ? Miért nem tudom kiegyenlíteni a hidat ? Találkozott-e már valaki ilyen problémával ? A tápfeszültség az rendben van, megmértem.

Sajnos nincs semmi normális tartalmú és minőségű leírásom a géphez, szerviz útmutatóm sincs. Emiatt kérek segítséget a gép beállításához. Nagyon megköszönök minden hasznos és előre mutató ötletet.
 

File attachment: 
Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Javítsd a címet:

  1. Mivel hibás a műszer, előbb meg kell javítani.
  2. Javítás után lehet kalibrálni, de nem kötelező. Otthon anélkül is használhatod, hiszen meg lett javítva, tehát tudja a gyári pontosságot. A kalibrálás csak annyit tesz hozzá, hogy jegyzőkönyvvel bizonyítja, hogy tudja a gyári specifikációt. Akkreditált kalibráló laboratórium végezheti.
  3. Hitelesítést csak a hatóság végezhet.

Gondolj arra, hogy te sem pecsételheted be az autód forgalmijába, hogy megfelelt a műszaki vizsgán. De a műszaki vizsgaállomás sem fog foglalkozni az autóddal, ha nem fog a fékje. Előbb elküld, hogy javíttasd meg. De te magad is megjavíthatod.

Ha elhárítottad a műszered hibáit, akkor még be kell szabályozni a gyári pontosságra, de ez is a javítás része, nem kalibrálás, még kevésbé hitelesítés. Régebben az OMH végzett hitelesítést (jó drágán), ami ellenőrizte, hogy belül van-e a gyári specifikáción, és ha igen, rátett egy matricát. Annak érvényességi idejéig végezhettél a műszerrel joghatással járó mérést, pl. pénzt kérhettél a mérésért vagy a vele lemért termékért (ld. bolti mérleg). 
Ezt már régebben is leírtam, de mindenki hitelesítést, vagy jobb esetben kalibrálást ír egyszerű javítás, beszabályozás helyett.

Üdv, lcsaszar

2

zus
zus picture

Oké, javítottam. Igazad van, ez először javítás. Még a "hitelesítéssel" is egyetértek, bár szakmai körökben ez egy eléggé elterjedt "szleng", én is ezért írtam, igaz tévesen. Gondolj csak a gyári készülékek javítási utasításaira: rendszeresen van benne HITELESÍTÉS, a műszer HITELESÍTÉSE. A szakmai épülésem érdekében elfogadom a kiokosítást. wink

Másfelől meg, a megjegyzésed semmivel sem vitt közelebb a megoldáshoz, úgyhogy ebben az értelemben tök feleslegesen pazaroltál el 100 %-ig újrafelhasználható elektronokat.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Remélem meg tudod javítani, szerintem jó úton jársz, amikor először az oszcillátort teszed rendbe. A mérés során fellépő terhelés hatására nem szabad lecsökkennie a jelszintnek. Ha lenne ilyen műszerem, többet tudnék segíteni.
A "kiokosítást" pedig remélem nem vetted "kioktatásnak". Végül is ez egy szakmai fórum, ezek a fogalmak a közös szakmai nyelvünk része, használjuk őket megfelelően.

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Dehogy ! Nem vagyok ennyire sértődős. laugh

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Olyan kevés aktív alkatrészt tartalmaz, hogy akár mindet kicserélheted. Egyébként pedig kapcsoló érintkezők tisztítása, hűtőspray, meleg levegős hibakeresés.

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Szia !

Ezek egy részét végigcsináltam már, de egyelőre nem akarnám kicserélni az egész gépet. Végül is a következőkre jutottam.

Kapacitásmérésnél az egész méréstertományban relatíve pontosan mér (ezt digitális műszerrel leellenőriztem).

Induktivitás és ellenállásmérésnél a következő áll fenn. A méréstartomány alsó részén relatíve pontos, de a felső két-három méréstartományban összesik a mérőjel és ez a rész már pontatlan. Pl. 66,3 kOhmot mért egy 66,9 kOmos sima ellenálláson, 73,5 kOhmot 75 kOhmos műszerellenálláson, 94 kOhmot 100 kOhmos ellenálláson.

Mérés nélkül a mérőcsatlakozókon C mérésnél szép, nagy, jó 8 Vpp szinuszhoz hasonló, kicsit torz jel van az egész méréshatárban, talán a legfelsőn esik egy kicsit a jelszint.

L mérésnél ugyanekkora és ugyanilyen alakú jel van, de a felső két-három méréshatárban a jel torzul, szögletes "színuszba" megy át és a jelszint is csökken kicsit.

R mérésnél csak a "szögletes" színusz van 4-6 Vpp jelszinttel, de ez a magasabb méréshatárokra fokozatosan összemegy kb. 3 Vpp szögletes színuszra. A legfelső két méréshatárban meg annyira összeugrik a mérőjel, hogy amolyan "púpos", vagy "puklis" fűrészjellé válik, negatív és a pozitív csúcson van egy kis púp.

Nagyon úgy fest, hogy a gép pontossága, legalábbis a mérések alapján, az oszcillátor jelszínttől függ. Gondolom, hogy ha izmos jellel mér az egész mérési tartományban a gép, akkor a magasabb mérési tartományokban is pontos lesz. De láthatóan R mérésnel valami nagyon beterhel az oszcillátoprnak az egész méréstartományban, L mérésnél meg a legfelsőbb méréstartományokabn történik mindez. Mi terhelhet be ?

A hidat továbbra sem tudom úgy kiegyenlíteni, hogy a galvanométer mutatója a megfelelő mért értéknél a 0-án álljon (már, ha a mérés során ennek így kell működnie).

Nem szeretnék mindent kicserélni a gépben, ezért azt kérdem, hogy mi lehet a probléma ? Merre keressem a problémát ? Mi terhelhet be az oszcillátornak ? Miért nem lehet a hidat kiegyenlíteni 0-ra ?

Sajnos a kapcsolási rajz, ami az itteni letölthető gépkönyvben van benne, elég rossz minőségű és nem olvasható.

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Az oszcillátor az IC201 köré épül. C207 kondenzátoron keresztül csatolódik a transzformátorra. A lista szerint az egy 4,7uF elektrolit kondenzátor, mindenképp ellenőrizném. Amúgy, ha nem ez, akkor megpróbálnám fűggvénygenerátorral helyettesíteni az oszcillátort, biztos ami biztos.

1

zus
zus picture

Szia ! Tehát megcsináltam a kimaradt mérést, amit te is javasoltál. Felemeltem a kicsatoló trafó előtti 4,7 uF egyik kivezetését és megterheltem az oszcillátor kimenetét 2,2kOhmmal. A jelalak szép erős szinusz volt, állítható jelszinttel (P201 trimmer) és NEM ESETT ÖSSZE az ellenállásos terhelés során. Az L és R mérésnél a két felső méréshatárban a jel összezuhanás mástól lesz.

A mérőhíd indikálása az hogyan működik pontosan ? Erről ugyanis a gépkönyv nem ír és szerintem azért nem, mert pont úgy működik, ahogyan bármelyik hídműszer (pl. Wheatstone-híd).

Tehát, szerintem az indikátornak úgy kellene működnie, hogy a galvanométer jobbra-balra kitér a mérésnél, függően attól, hogy az ismeretlen érték az kisebb vagy nagyobb-e a mérőhíd beállításánál. De az én gépemben CSAK jobb oldalra tér ki a mutató (pedig balra is ki tud térni tökig, mert kipróbáltam). Az inidikálást végző áramkör, vagy áramköri részlet hibás. Csak azt nem tudom, hogy mi lehet a baja ? Van valakinek erre ötlete ?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nezted mar az OpAmp bemenetei közti feszt-direkt a labakon merd?
Ha speckoja szerinti mV-oknal nagyobb lenne_cserere erett, különben jol irtad:
kiegyenlites közben a müszer mindket iranyban kell kiterjen...
Kari

0

zus
zus picture

Szia ! Nem néztem, ez is egy következő lépés lesz. laugh

0

zus
zus picture

Oké, megnézem. A rajz az sajnos elég rossz.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tanyai rajzot nézted?

Bálint

0

zus
zus picture

Persze, hogy néztem. Csak nem tudom olvasni, mert pl. a pozíciószámok olvashatatlanok, a rajzjelek meg konkrétan szabálytalanok (pl. elkó nem elkónak van jelölve, stb.), hadd ne részletezzem.

Akárhogy is, eddig az innen-onnan kapott ötletek alapján a következőket követtem el, minden mérést eddig a MÉRŐKAPCSOKON mértem:

-kicseréltem az oszcillátorban a P201-nek látszó, jelamplitúdót szabályzó potmétert egy jó minőségű, több fordulatos trimmerre.

-a gépnek tök ronda jelei voltak mérésnél. Ezt a jelszintet visszavettem akkorára (P201-gyel), hogy szép szinuszos legyen, szemre torzítatlan a MÉRŐKAPCSOKON. Akármekkorára nem tudtam visszavenni az amplitúdót, részint azért, mert egy bizonyos szint után lengeni kezdett a jelamplitúdó, másrészről meg a legfelső két méréshatárban L és R mérésnél annyira lecsökkent a jelszint, hogy szinte nem is látszott (a középső bazi ikerpotmétert tekergetve, felfelé nőtt, lefele csökkent a mérő jelszint). A legfelső előtti (100kOhm) méréshatárnál az eredeti jelamplitúdó kábé a felére, a legfelső (1 MOhm) méréshatárban pedig a jelamplitúdó az eredetinek kábé a harmadára-negyedére esett vissza a MÉRŐKAPCSOKON !

Ezeknek ellenére a gép nagyon szépen és pontosan mér, még a két legfelső méréshatárban, R és L mérésnél is ! Csak itt lustább a híd és nem tudom a mutatót a 0-ra beállítani, csak MEGKÖZELÍTENI a 0-át a maximális hídérzéskenységnél. Amúgy, a többi mérésnél is kell játszani a híd érzékenység potméterrel és így azért meg lehet közelíteni jól a 0-át.

Ha jól számoltam, akkor olyan 0,5-5 % közötti pontossággal a gép (amit L mérésnél nem nagyon lehet belőni, mert pl. egy magam tekerte tekercset csak számítani tudok elméletben). De attól még a gép így is nagyon ügyes.

Azt kellene tehát kideríteni még, hogy a legfelső két méréshatárban L és R mérésnél miért esik össze a jelszint a MÉRŐKAPCSOKON (C mérésnél NEM ESIK ÖSSZE !) és, hogy a mérőhíd pontosan hogyan mér ? Szerintem egy középállású galvanométerrel úgy kéne mérnie, mint pl. egy Wheatstone-hídnak: vagyis kisebb értéknél erre dől a mutató, nagyobb értéknél arra, pontos értéknél meg a 0-ra áll. Ennél a gépnél MINDIG jobbra tér ki a mutató és onnan közelít a 0-hoz. Némi ügyeskedéssel 0-ra ki lehet egyenlíteni már a hidat (legalább is, egy-két osztásra meg lehet közelíteni a 0-át), de akár kisebb, akár nagyobb az értéke a vizsgált alkatrésznek, mint a híd beállítása, MINDIG jobbra tér ki a mutató ! De az alapműszer nem hibás, mivel az elektromos kinullázásnál simán ki tudom balra is téríteni a mutatót.

Meg fogom csinálni azt az elmaradt mérést, hogy a kicsatoló trafó előtti elkót lekötöm, az oszcillátort megterhelem pár kOhmmal és úgy mérem majd a kimeneti jelét az oszcillátornak. Azán meglátom, hogy mi történik.

Akárhogy is, megköszönöm az eddigi hasznos hozzászólásokat és vevő vagyok a további okosságokra. laugh

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Kettö hsz-el lejjebb irta man-azert ismerjük ZUS-t annyira, hogy nem kezdö keresö, nem "amatör" :-)
Nemcsak, hogy a rajz egyes reszletei olvashatatlanok, elegge gyenge szkenn, de jellemzöen meg az egyseges "fejere" allitast sem tudta az elkövetö elerni :-( _igaz; legalabb ennyi is van roila...
Kari

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

0

zus
zus picture

Szia ! Köszi, már megtettem, de a gépkönyvben levő rajz az elég rossz és olvashatatlan.

2

Sponsored links