You are here

TELMES Wheatstone mérőhídban lévő hibás középállású galvanométer javítása , kiváltása hogyan? ötleteket várok

46 posts / 0 new
Last post
gabesz99
gabesz99 picture

Egy TEL-MES Wheatstone mérőhídban hibás a galvanométer, a hiba az, hogy nem mozdul a mutató.A mutatós műszer egy középállású 120 DA házban lévő 30 ohm belső ellenállású Deprez rendszerű. A mérőhíd még nincs nálam, csak tervezem, hogy megveszem, ezért több infót nem tudok róla. Én próbáltam lengőtekercset javítani mikroszkóp alatt de nem sikerült az injekciós tű túl durva volt hozzá és megsértette a 0,0x mm átmérőjű vezeték szigetelését, meg hát ott van a spirálrugó is, tehát nem vállalkoznék még egyszer ilyen mutatványra. Mi lehet baja egy ilyen műszernek, ha nem mozdul a mutató, mennyire valószínű, hogy szakadt a lengőtekercs. Ki lehet-e váltani valahogy sima 120 DA 100uA-os műszerrel( söntölve 31,92 ohm-mal és valahogy előfeszitve 50uA-el hogy középen álljon(lehet hülyeséget írok, de vállalom),mert az van nekem több is. Ha nem lehet kiváltani és nem lehet javítani, akkor hol lehet szerezni ilyen műszert és kb. mennyibe kerül, a Vaterán nem láttam ilyen műszert. Mellékeltem képet a műszerről.

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha még nincs,szükséged lesz egy nem mágnesezhető csipeszre a rugóhoz
(Órások boltjában pár ezer forintért kapható) 1 mm-es sárgaréz vagy rozsdamentes acélból levágsz egy 10 mm-es csikot és kireszeled a végét megfelelő alakra

Bálint

http://www.oratechnika.hu/termekkategoria/4/csipeszek.html

0

gabesz99
gabesz99 picture

Szi Bálint!

köszönöm a jó ötletet a csipeszre megfogadom, ahogy néztem kettő csipesz kell, az egyikkel megfogod, ott ahol a formázást, hajlítást kezdeni fogod, majd a másik csipesszel pedig óvatosan fésülöd ki a megfelelő ívet, az órások így csinálják a balance hajszálrugóját.

Gábor

0

hegi
hegi picture

Sziasztok!

Két dolog kapásból feltűnt nekem:

Az általad vibrátornak jelölt jelfogó egy 1/1 érintős gyors működésű, rendkívül finoman beszabályozható polárjelfogó, mely többféle tekercselrendezéssel és érintősarkítással létezik. Van alapban balra és jobbra sarkító és középállású változata is. Előfordul 2...5 tekercses változatokban is. Gyártotta a Siemens & Halske, Siemens, RFT is. Gyakori típus a T.rls.65a.
Egy példa:
http://www.ebay.ca/itm/Siemens-Kleinpolrelais-Telegraphen-Relais-V23067-...

A műszer vasmagtartó alkatrésze jól láthatóan törött, hiányzik is egy darab belőle, és a meglévő darabja is deformálódott. A vasmagot a mágnes magához vonzotta, közé szorítva a lengőtekercset, mely nagy valószínűséggel ezáltal meg is sérülhetett. A vasmagtartó cseréjével esetleg javítható lehet, ha a tűcsapágyazások, a lengőtekercs és a spirálrugók épek maradtak. De nagyon finom műszerészmunka az ilyen, csak gyakorlott kezek fogjanak hozzá.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gabi!
Nos; nalad van màr a "picike", mizujs vele?
Kari

0

gabesz99
gabesz99 picture

Szia Kari!

Igen hétfőn kerül hozzám, sajnos a galvanométer a rossz, tehát értett hozzá az eladó, a normál 120DA műszert nem tudom mechanikusan a nulla pontba állítani, olyan nagy távolságot nem enged, csak az eredeti műszert kellene valahogy megjavítani, mikroszkópom van, de én már próbáltam egy sima 120 Da-t javítani,ahol a lengő egyik vége volt leszakadva, de a spirálrugónál elakadtam, majd a lengőtekercsen a vezetéket is megsértettem.Biztos megvan a technikája, most sajnos nincs időm vele foglalkozni, mert május 18-ig komoly határidős munkám van.majd beleteszek egy másik műszert és kipróbálom, a műszerre 150 ohm van írva.

0

hobbista
hobbista picture
*

Szia! Ok biztos meg tudják javítani...http://www.muszer.hu/

0

gabesz99
gabesz99 picture

Sziasztok!

Szétszedtem a Deprez műszert, én úgy látom nem reménytelen a dolog, át tudom tenni a lengőt egy másik műszerből származó lengőtartóba. Az eredeti műszernek a lengőtekercs tartója széttörött, és az egésznek az anyaga teljesen töredezett. A másik műszer lengőtartótartója(nem tudom mi a szakszerű neve), mágneses söntnek is hívhatjuk, méretben teljesen azonosnak tűnik, viszont nem mágneses anyagból van, hanem sima vas. A lengőnek most három vége, de elég vastag huzalból van, csipesszel meg lehet fogni. Csatoltam képeket a bontásról.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Az 1%-os ellenallasok hasznalata (nèkem) kisse csalodottsagot okoz- dehàt ez van. Viszont a belsöröl keszitett utolso kepeden a magnes melletti 2 kis zöld ellenallast en meg nem lattam 10%-nal kissebb türesü kivitelben_ vajh hogyan lettek aramkörileg beepitve?
A doksiban 50uA-t irtak az alapmüszer erzekenysegere, a Tieid gondolom 100uA-esek_ hany ohmosak a lengöik?
Volt egy kollegam akinek 5/20&50um-os Wolfram huzalokbol kellett nagyobb meretü valamit tekercselnie (kb mint spec csövek sik racsai, csak jo 10cm-es kereten, s adott feszesseggel): meselte, hogy voltak napjai amikor egyszerüen semmi sem ment_csak tepte az anyagot, de egy pohar sör(!) legtöbbször lenyugtatta annyira, hogy erdemes volt hozzakezdenie... A Te rezed valoszinüleg 30 mikronos, de lagyabb, elegge problemas lenne a kezelese, viszont a spiral rugot egy oras azert lekellene tudja (mechanikusan) kezelje, Te meg (esetleg vele együtt_elvegre a szükseges igen hegyes, de erös pici acelos hegyescsipeszeik is meglennenek) tudnad a kiegyenlitö sulyokat forrasztgatni-tologatni_gondolom?
Kari

0

gabesz99
gabesz99 picture

Szia Kari!

Az én műszereim 100uA-sek, és szerintem 50 mikronos huzalból lehet a lengő, (sajnos nincs mikrométerem), az ellenállásértéke nagyságrendekkel magasabb mint ennek a lengőnek.A két zöld ellenállás összesen 15 ohm. A lengő ellenállása 2006 ohm, és 32 mH. Miért nem központos a belső rész, hogy tudott elmozdulni?Láttad, hogy a mágnes is törött?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A képen látható műszer mutatója a skála 0 pontján áll (ellenállásmérésben végtelen). Fotó alapján jónak tűnik, a mutatónak ide kell mutatni kikapcsolt állapotban.

Az ilyen érzékeny műszerek általában csúcshibával szoktak elromlani, azaz a lengőtekercs tengelyének a hegye letörik. Ez a tengely rubin csapágyban szokott ülni. Ugyanaz, mint az óráknál, azokat sem ajánlatos leejteni. Ha enyhe mozgatásra nem leng ki, akkor valószínűleg csúcshibás.

Még mindig fotók alapján találgatunk egy talán nem is létező hibát?

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
A szokasos "Analog MM"-ek alapmüszerei 40-100uA (de akad 10-13uA-es is) vegkiteresüek, s belsö ellenallaskent 700-1800 Ohm között szinte mindent talalhatunk (de egeszen mas ertekek is elöfordulhatnak), igy a Te 100 mikrosaid inkabb ~1 nagysagrenddel magasabb belsöellenallasuak, mint "nagysagrendekkel", de ez man szörszalhasogatos lenne...
Ennek èrtelmèben a megfelelö potmüszer megtalalasa elegge lutris dolog.
Kepeid alapjan; ezt man barkacsolgatta valaki, alighanem ezert nem központos a lengö sem_meg lakkozottnak tünik a fekete Deprez haz is (eredetileg aligha, s a csavarok sem lehettek igy meggyilkolva :-()!!
Felmerül a kerdes, hogy egyaltalan az eredetinek megfelelö az alapmüszer!? Gyanus, hogy esetleg "csak" a skalat tettek at valamire, s "összehangoltak"...
Nem hinnem, hogy elmozdult a merömü a hazaban, inkabb az egyseges hazban egy kissebbet helyeztek el, s a mutato es magnes merete miatt nem lett központosithato?
A magnes sztem nem törött, az mindössze a "10"-es jelölesü porozusos felületü patkoszerü lenne, de amit a tekercs körül latsz-gondolom ezt nevezed "törött magnesnek"- az mind a magneses sönt amivel az erzekenyseget tudod allitani, s alighanem a linearitast is_erre szolgal a piros rögzitö lakkal ellatott csavar is.
Megneznem, hogy a lengöt hogyan lehetne köpontosabban elhelyezni-kis szerencsevel nem csiszolodott el szakadasra a huzala- vagy esetleg az also felen központos lenne?
Ebben az esetben "elcsuszott/elvalt" a lengötekercsen a tücsapagy rögzitese-lehet megprobaltak vissza varazsolni, csak eppen nem sikerült pontosan dolgozniuk...
Ennek megitelesere, ill. a szakadas biztos megtalalasara sztem darabokra kellene szedned az alapmüszert; különben csak rakas (felesleges) spekulacio születik, egyeb Deprez-k bebarkacsolasa meg nemigen lesz megfelelö!
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia(sztok) !
Úgy fest a dolog hogy az eredeti műszer olyan mértékben károsodott hogy annak javítása gyakorlatilag szinte reménytelen. Eredetivel egyező műszert beszerezni meg aztán végképp reménytelen vállalkozás mert ha nem tévedek, nem túl sok példány készülhetett ebből a mérőhídból.
Ha én szembesülnék ezzel a problémával, azt az utat választanám hogy egy azonos méretű és korabeli középállású műszert kerítenék ami hasonló érzékenységű lehet az eredetihez. Egy ilyen középállású beszerzésére lényegesen nagyobb, mi több, biztos esélyt látok.Tudom kényelmetlen de különösebb szakértelem (finommechanikai) nélkül kivitelezhető a dolog. Annyi a megoldandó feladat hogy az ellenállás és a feszültség skálát az új alapműszerrel fel kell venni és skálarajzoló vagy egyéb vektoros rajzprogrammal megszerkeszteni majd kinyomtatni. Igy csak a skálalappal kell foglalkozni ami némi figyelemmel azt hiszem mindnyájunk számára megoldható feladat szemben az alapműszer javításával. A hidas méréseknél a kalibrált skála nem szükséges hiszen csak a nulla helyzetet kell indikálni.
Üdv. Laci

0

gabesz99
gabesz99 picture

Szia Laci!

Az általad javasolt középállású műszer beszerzése és a skála megrajzolása lesz a B tervem.De előtte megküzdök az eredeti műszerrel. Sikerült is vennem egy vadonatúj, még nem használt -50uA - 0 - +50uA 101DA-2 középállású műszert. Egyébként szerintem professzionálisabb hatása is van egy középállású műszernek, mint egy kissé jobbra eltolt műszernek, sajnálom nagyon, hogy csak 1%-os ellenállások vannak benne, ha tudom akkor nem veszem meg. Megnézem mennyibe fájna a 0,1 %-os csere a dekádban, de az is lehet csinálok bele 2 kohm-osok helyett csillámlapra tekert huzalellenállásokat, mint a mellékelt képen, és akkor csak a 20kohm és 200kohm-os ellenállásokat kell cserélni, mert a kisebb ellenállások kézzel gyártott huzalellenállások, azok pontosak lehetnek. Még az is lehet GRAF mérési módjához(ehhez úgyis két híd kellene) varázsolok belőle egy Thomson hidat, A és B jelű csatlakozó fölé elfér még két db banándugó, a tel.set csatlakozókat úgyse fogom sose használni, de minden képlékeny.De először életképessé varázsolom, megnézem mit tud, mire tudom használni, aztán ha érdemes a mechanika jó állapota miatt, akkor fejlesztek. Tehát az 1% érték miatt nem biztos, hogy érdemes az eredeti állapotot fenntartani, egyenőre május 18-ig nem tudok vele foglalkozni, mert szakdolgozatot írok, úgyhogy egy időre eltűnök. Addig szépen áll a pincében.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Veletlen rabukkantam Kando777 Tanyatars (face) oldalan ugyan ezen müszerre_esetleg konzultalhatsz vele is (itt man 2 honapja nem jart, s sajna a felhasznaloi oldalan megadott webcime nem tünik müködönek-gondolom a direkt mailt elfogja olvasni)...

Kari

0

gabesz99
gabesz99 picture

Kedves Mestereim!

Rámondtam az igent a műszerre, remélem nem bánom meg, pl. ESD méréshez használt műszerek hitelesítéséhez szerintem kiváló lesz 100 V-os mérést használva. Szerintem ebben nincs telep, itt a hidat kizárólag kívülről kell megtáplálni 4V ,20 V és 100V-al. Vezetékzárlat ,( Varley - Murray híd ) és szakadás helyének megállapítására is alkalmas, de igazából minden visszavezethető ellenállásmérésre ( pl. hőmérséklet), azaz feszültség és áram összetartozó értékének mérésére, a határt csak a fantázia szabja meg, szerintem a dekád eleje és vége is leválasztható a hídtól, tehát például elektroncsövek karakterisztika felvételére is tudom is használni, vagy csillapítótagként HF mérésekhez. Megfogadom a tanácsotokat, nem barmolom szét SMD ellenállásokkal, majd meglátom mennyire pontosak, van egy 6 1/2 digites HP multiméretem az elég pontos, de a munkahelyemen van professzionális RLC mérő is, tehát a pontos ellenállások megtalálása nem lesz gond. Csatoltam a kapcsolási rajzot, és csináltam egy kis összefoglalót az érdekességekről, a műszer még nincs nálam,de lehet, hogy hétvégén már nálam lesz, majd beszámolok a fejleményekről, bár mostanában elég elfoglalt vagyok. Köszönöm a sok információt is segítséget, most sem csalódtam a közösségben.Jó ide betérni.
Gábor
RTV, Hifi,SMT specialista

A rajzot töröltem, a benne lévő információk miatt. Vagy szedd ki, vagy küldd el, és én kiszedem. Jobb a békesség. Nehogy gond legyen ott, ahonnan megkaptad.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A pdf anyagodban utalsz a vibrátort tápláló R1, a rajzon X-el jelölt értékű ellenállás pörkölődésére. Nem biztos hogy hibás csak a terhelhetősége közelében üzemel ami a festék elszíneződésével jár.
A vibrátor a 100V-ot váltakozó polaritással kapcsolja a mérő hídra a 6uF kondenzátor és a mechanikai jellemzők által meghatározott frekvenciával. A leírás említi (bár ez lehet hogy egy másik változatra igaz) hogy 110V AC-t ad be a váltakozó feszültséget igénylő mérésekhez. A vibrátornál az érintkezők beégése ami probléma lehet amin nem biztos hogy tudsz segíteni megbízható módon. Ebben az esetben marad a külső forrásból történő feszültség biztosítás, de egyébként így is úgy is szükséged lesz egy 100V-os feszültségforrásra az üzemeltetéshez. Esetleg ez lesz a következő topik?
Még valami. A rajzon a vibrátor J1 részének Z jelölésű kontaktusa és a K4 , arajzon legalul lévő érintkező közötti vezeték szinte alig látható, de ott van!
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Gabor,
a pdf-es Sch-linked nem müködik!
Az összeallitasod utolso kepen levö "nagy kondi" egy Stiroflex, kimert, s közepeben elhelyezhetö kissebb kondival a kivant ertekre kb 0,25%-on belül beallithato kondi lehet(ne), ill. azok az "etalon" kondik szoktak igy kinezni...
(Btw; azt nem ertem miert ugy jelzi ki a vaterka, hogy nem kelt el?)
Kari

0

gabesz99
gabesz99 picture

Köszönöm a feltöltött könyvet, nagyon jó könyv,
több müszerem rajza és leírása is benne van, a kapcsolási rajz le lett szedve, nehogy jogi probléma legyen, egyébként is benne van a könyvben, tehát felesleges mégegyszer a felrakása, a galvanométerről viszont nincsenek adatok a könyvben sem, ez már csak akkor fog kimderülni, ha nálam lesz a mérőhìd, én 30uA_esre tippelném, ha a belső ellenállása 30 ohm.
Gábor
RTV, Hifi,SMT ESD specialista

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gabi!
A könyvet Dino-nak köszönheted!
A leirasban egyertelmüen lathato -187.abra-, hogy az alapmüszer 50uA-es, ill. megadja, hogy 20K Ohm/V-os fesz mereskor(161.old); vissza is lehetne szamolni.
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: tehát nem galvanométer

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Az egy külön tema, hogy ki mit ert "Galvo" alatt_lasd Sik B. gyüjtemenyet is! :-)
Sztem sima (regi) beidegzödes, hogy (föleg hidaknal) a kijelzöt egyszerüen Galvanometernek nevezik: Külhoni irodalmakban (USA-tol-Orosz-okig)is - mai napokig- a legkülönfelebb kivitelre & erzekenysegre mondjak ra...

Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy felsorolás műszerekről.

http://www.georgikon.hu/tanszekek/geptan/images/Doc/ENRMT_GY03-05.pdf

Mi még úgy tanultuk, (nem vitatkozás) hogy a galvanométer rendkívül érzékeny, középállású (tükrös, fénymutatós) műszer

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint-kösz az attekintöt!
Igy igaz, en is igy tanultam, de sztem "Apaink" is, viszont a Te listad is a MüSZEREKET GALVANOMETRIKUS-nak sorolja be ha az atfolyo aram hatasara törtenik a kijelzes(igaz, az nem kell = legyen a Galvanometerrel)! :-) Csak a teljesitmeny merök es Meggerek nem azonosak ezzel a kategoriaval _a kemiaiaktol s zskop szerüktöl eltekintve...
@lcsaszar; pont ezt irtam magam is a fenti hsz-emben. Viszont a Balint listaja alapjan nem is kell arrafele mennünk, csak nalunk (manapsag?) a "nepies" szaknyelv ezt nem tükrözi...

Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Na igen, nevezhetjük akár galvaméter-nek is... Egyébként az angol Wikipédia szerint minden lengőtekercses műszer galvanometer.

Üdv, lcsaszar

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Tégy bele egy window komparátort, a kimenetére meg egy LED-et, ami kigyullad, ha a híd kiegyenlített.

0

gabesz99
gabesz99 picture

Gábor
A műszer nullázó gombja felett van egy fémből készült gomb, nem tudjátok az mi célt szolgál, a többit már nagyjából értem.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem látni hogy mi van a gomb másik, nem látható végén. Tippem szerint egy a mérőmű érzékenységét csökkentő kapcsoló lesz melynek benyomásakor közelítőleg lehet nullázni majd elengedve már nagyobb érzékenységgel pontosítani a nullázást. Valami hasonló volt a zus fórumtársunk mérőhídjában is aminek a szerepét kérdezte nem is oly régen. (Az előbbieket korrigáltam a később felmerült infók birtokában.)
Egy tanács: Szerintem nem kellene "bántani" a híd ellenállásait. Vélelmem szerint ezek robosztus, stabil,és pontos értékűek. Ha az eredeti állapot érdekes számodra akkor hagyd így. Ha csak a dobozt, kapcsolókat, stb. akarod felhasználni egy hasonló szerkezethez precízebb ellenállásokkal, csak úgy látom értelmét ha a végén van lehetőséged hitelesíteni. különösen így van ez a kis ellenállások tartományában ahol az átmeneti és hozzávezetési ellenállások is "bejátszanak" a pontosságba.
Üdv. Laci
.
Ami még feltűnt az előlapot vizslatva hogy van egy batery/vibrátor átkapcsoló ezzel összefüggésben 0 +4 +20 +100V csatlakozó.Ebből azt gyanítom hogy nincs hálózati táplálás csak telepes kétféle módon. Szárazelemek sora és x V feszültségről rezgőátalakítóval (vibrátorral) megoldva. Talán ez utóbbi már sokak számára ismeretlen alkatrész. Ezzel lehetnek problémák s elképzelhető hogy ki kell váltani félvezetős eszközzel. Erre már a '60-as '70-es években volt megoldás egy kéttranzisztoros tranzverter formájában a katonai és polgári berendezésekben is csereszabatos egységként a mechanikus átalakítóval.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak találgatok: a műszert a gomb megnyomásakor teszi be a mérőkörbe?

Üdv, lcsaszar

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A becsatolt rajz szerint Néked lesz igazad. Az érzékenységet a leírás szerint a K10-13 "kulcsok" állítják.
Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Mint màr felteteleztem-irtam is, az "a gomb" = K2, s rövidre zàrja az alapmüszert; kimeli-vedi a razkodasi sokkoktol...
Kari

0

gabesz99
gabesz99 picture

Igen, a Tr2101es típusról van szó, én nem találtam semmi infót róla, de van 1952es könyvem Râdioamatőrök zsebköny
ve, amiben egész jól le vannak írva a hidmérések, sajnos a kapcsolási rajz egyik fele van csak meg nekem, tehát vissza fejtenem, és le kell rajzolni. A kapcsolási rajzon két relé és szinte csak ellenállások vannak, de lehet azokat is cserélem 0,1 % 2512es SMD ellenállásra. 120DA műszerek van pluszban, amit bele tudok rakni. Sajnálnám veszni hagyni ezt a szép műszert, jó lenne megmenteni ezt a kihalófélben lévő mérési módszert. Remélem jól értettem,
tehát a műszer nullapontja a B pontnál van a piros sáv szélén (kB. 10 óránál) ahol, ahol most is áll a műszer Köszönöm a segítséget.

Gábor
RTV, Hifi,SMT specialista

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az a két relé nem egyszerű relé mint azt a hobbista által csatolt rajzon is láthatod mert kettős tekercselésük van.
Ezek töltik be a vibrátor mint feszültség átalakító szerepét. Váltakozó feszültséget "csinál" a 100V egyenfeszből a váltófeszt igénylő mérésekhez. Egyébként itt lehet a "kutya elásva" amit úgy értek hogy az eladó szerint nem mutat semmit a mérőmű. Ennek a műszernek kívülről kell adni mérőfeszültséget a mérőhíd(ak) táplálására amit az eladó szerintem nagyvonalúan mellőzött.
.
Eddig nem derült ki számomra egyértelműen hogy az alapműszer szakadt e, próbáltad e kimérni. Ha nem akkor óvatosan tedd. Kapcsolj sorba vele mondjuk először egy 10 Kohm-ot és úgy mérd a DVM-el vagy bármi mással.
Üdv. laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gabor!
Mint Dino is irta; KàR LENNE EBBEN FELESLEGESEN KICSERELGETNI AZ ALKATRESZEKET-föleg nem mai SMD-kre :-( - de az eredetik is alighanem 0,1%-osak. Tav & helyközikabel szerelök, erösitö allomasok szemelyzete hasznalta volt. Ez EGY GYöNYöRü, s szerintem manapsag RITKA DARAB!! Ilyen kombi hidat nem sokat keszitettek anno sem... Egyetemi, avagy Kandos (esetleg Puskas Techn.) regi tavbeszelö technika, avagy Atviteltechnika (esetleg Merestechnika)jegyzeteit kellene atnyalaznod: valamelyikben sztem meglesz a bemutatoja.
A "gombot" nem tudja a felhelyezett fedel megnyomni, hogy kvazi szallitashoz-hasznalaton kivül rövidre zarja igy az erzekeny merömüvet, feltenned-belinkelned a meglevö (rèsz)rajzot?
Eredmenyest! Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ez a fedél vezérelte megnyomás nagyon jó meglátás mert az érzékenység állító kulcsok mellett sok értelme nem volna a rendes használat során mivel a leírás szerint a legérzéketlenebb állásban teljesen kiegyenlítetlen híd mellet sem károsodhat a mérőmű. Az aut. megnyomást viszont csak a topik nyitó tudná megerősíteni.
Laci

0

nagyis
nagyis picture

Szia ! Erről a TT-2101 műszerről lehet szó. Szerintem a mérőmű nem közép állású, csak a a rugók rögzítése olyan hogy nem az alsó helyzetben tartják a lengőkeretet. A kérdés az mennyi a végkitérési árama. Úgy gondolom a rugók beállításával
egy normál műszer mutatóját be lehet ebbe a szögbe állítani és a skálát át lehet tenni. Természetesen 120DA műszerre van szükség.
Láttam a hirdetést, nem tudom miből gondolta a hirdető hogy a mérőmű hibás, az hogy a mutató nem mozdul lehet más hiba is.
Úgy értette hogy a műszer mozgatására a mutató nem leng ki? Meg kellene kérdezni tőle még van 2 nap hogy kiderüljön mire gondolt.

File csatolás: 

0

hobbista
hobbista picture
*

Sziasztok Mesterek! Jé...ezt a képet én készítettem a saját műszeremről, megboldogult lhanzi barátomnak. Itt egy kis olvasni való ,szerintem ez szinte ugyanaz. Sajnos a méret korlát miatt csak három részletben megy fel....

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Pali!
Ez a (jo) "olvasmànyos" konkretan honnet-miböl eredeztethetö?
Kari

0

hobbista
hobbista picture
*

Szia Karesz! Megelőztek,tényleg ebből a könyvből való.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ebben lakik: https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jwVDVnWXBGUjBBRFU
Vegyétek, vigyétek.
Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Ahoj!
Mèg mindeg jo a gyüjtemenyesed-köszi! :-)
Kari

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Felkerül a helyére, ha nem lenne fent.

Üdv! Kalex

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Kalex !
Azért tettem csak a Google Drive-ra mert nem tudtam mi a Tanya hozzáállása ilyen esetben mert hát ugye ez még is csak egy könyv még ha 1965-ös kiadású is.
Üdv. Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem is az egész könyvet tettem fel. Kivettem a tárgybeli rajzát és azt. A könyv máshová kerül.

Üdv! Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Ohh-megelöztel!
En Hobbista beilleszteset raktam egybe, de az 30K körül nagyobb lett, s epp feltoltam volna...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Így szemre ez ne középállású, csak el van tolva. Ennyit egy sima DEPREZ műszer nullázásával is lehet állítani, csak a megfelelő skála kell alá.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links