You are here

A tervezett avulásról az origo-n

6 posts / 0 new
Last post
deneskar
deneskar picture

Sziasztok!
Indítottam egy topikot 2011.06.29-én a tervezett avulásról, biztosan emlékeztek még rá. Most az origo foglalkozik újra ezzel a témával. Talán érdekel benneteket.
http://www.origo.hu/itthon/20121117-miert-megy-tonkre-minden-olyan-gyors...

Üdv.: Karesz

Comments
boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Üdv:

Csak annyit szeretnék e témához hozzátenni, hogy nem volna szabad silány minőségü árut forgalomba hozni. Bizony ha volna egy mindenhol érvényes szabvány, Magyarország még most is gyárthatná a TUNGSRAM villanyégőket. Az ötven évvel ezelőtt gyártott égők, a maiaknál sokkal jobbak. Én egy 1971 ben vásárolt égőt most cseréltem ki, mert eddig tartott. A 71 ben gyártott hűtőm, még ma is működőképes. Az egy évvel ezelőtt vásárolt vízcsapom felmondra a szolgálatot, mert műanyagból gyártották a belsejét. A megoldás: ellenőrzés!!!!

Károly

0

pihe
pihe picture
*****

Azt nem tudom, hogy milyen mértékben szerepel a készülékeik tervezésekor az egyes gyártóknál "a tervezett avulás" fogalma. De ettől függetlenül is hihetetlen mértékben szennyezzük a földet az ipari hulladékokkal.
Előre bocsájtom, nem vagyok greenpeace fan. De azért igyekszem objektíven és tudatosan gondolkodni, élni.

Véleményem szerint erről a jelenségről nem csak a gyártók vagy a divatdiktátorok tehetnek, hanem mi, vásárlók, a fogyasztói társadalom aktív szereplői is.
Már pedig ha ez így van, akkor tehetünk is ellene!
Nem akarok itt nagy világmegváltó gondolatokkal dobálózni és megmondani a tutit. Csupán gondolatébresztőnek hozok ide néhány, a témával kapcsolatos cikket, írást.

Íme 2 tavaly íródott cikk. Az egyik az SG.hu oldaláról Ghána belefullad az elektronikai hulladékokba címmel:

"[..]Az európai jog szerint az elektronikus hulladékok exportja illegális, mivel ezen termékek többsége káros, mérgező vagy más veszélyes anyagokat tartalmaz. Mindez azonban nem gátolja meg a szeméttelepek üzemeltetőit, illetve a szerencselovagokat abban, hogy Afrikát szennyezzék a használt árucikkekkel.[..]"

És egy másik a tisztajovo.hu-ról:
Egészségügyi és környezeti problémákat okoz Ghánában az Európából származó elektronikus hulladék

"[..]Világszerte több mint 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik, ami olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, mint az ón, a kadmium és a higany. Az európai elektronikai hulladék legnagyobb része a fejlődő országokba kerül, például Ghánába, ahol az egyik legnagyobb felvevő piac található. Az afrikai ország azonban nincs felkészülve a veszélyes hulladékok kezelésére, így a hulladék kereskedelmet környezetszennyezés és az egészségügyi problémák kísérik.[..]"

A "The guardian" Time to stop our electronic waste being dumped on the developing world címmel szintén tavaly írt egy cikket, melyben az ipari hulladékok megállítására hívja fel a figyelmet:

Photograph: Sipa Press/Rex Features
A leselejtezett monitorok Ghánában landolnak. Ez az illegális lerakás komoly betegségeket okoz a helyi gyerekek körében, akik a szemétből próbálják a megélhetésüket biztosítani. Fotó: Sipa Press/Rex Features

Részlet Ghána wikipédia lapjáról:
"Japánból, az Egyesült Államokból és Európából Ghánába szállított elektronikai hulladék kérdése felveti a környezeti igazságosság kérdését, Ghánának komoly környezeti problémái (talaj, víz, levegő szennyeződés) adódnak a más kontinensekről odaszállított hulladék miatt is. Több ezer ember dolgozik az illegális hulladékiparban, akik az alábbi egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve: meddőség, vetélés, daganatos megbetegedések, hormonális betegségek és születési rendellenességek"

Szóval a helyzet felismerése az már meg van, csak épp megoldás nincs még rá. :(


Persze vannak akik kicsit másképp látják ezt (aki még esetleg nem látta, érdemes megnéznie), és azt mondják erre a "mentsük meg a földet" dumára, hogy ez is csak a kényelmes burzsoá azon félelme, miszerint ők is csak magukat és a személyes életterük minőségét féltik, nem pedig magát a földet vagy épp más népeket. Ergo, sokuk közülük csak álszent, képmutató "ipari hulladék" vásárló.

Én azt mondom, próbáljunk meg kicsit tudatosabban élni, vásárolni. Ne dőljünk be a divatirányzatoknak, trendeknek! Hallgassuk, halljuk meg a bölcsebb, tapasztaltabb emberek véleményét.


Végezetül érdekességként -amiről gondolom sokan hallottak már- nézzünk egy kicsit bele Afrika történelmébe.
Néhány részlet a kongói demokratikus köztársaságról:

"1885-ben a berlini konferencián eldõlt a Közép-Afrikai területek sorsa, annak legnagyobb része pedig – az akkor 20 millió lelket számláló, 2 millió 344 ezer négyzetkilométeres területû Kongó Szabad Állam – II. Lipót belga király tulajdonába került. Az 1960-ig tartó gyarmatosítás kezdetét vette."

"A dzsungeleket belga fegyverekkel felszerelt zsoldos csapatok expedíciói járták, és a beszolgáltatással elmaradt falvakat felgyújtották. A 18. század utolsó évtizedében hozzákezdtek a kongói vasút építéséhez. Százezreket hajtottak az építkezéséhez, emberi izom helyettesítette a gépeket és a munkafelügyelõk korbácsának szüntelen csapkodása tartotta üzemben az egész vállalkozást.

A rendkívül rossz életkörülmények, a rettenetes hõség, a nehéz munka, a belgák bánásmódja és a ragályos betegségek odáig vezettek, hogy 15 év alatt kongó lakossága 20 millióról 9 millióra csökkent. A kongói borzalmaktól eliszonyodott közvélemény hatására 1908. augusztus 20.-án „Menteni a menthetõt!” jelszóval a belga parlament dönt a Kongó Szabad Állam megszüntetésérõl és Belga-Kongó néven gyarmattá nyilvánítja a királyi magánbirtokot."

Persze nem csak a belgák fosztogatták a kontinenst, hanem a németek, franciák, olaszok, portugálok, spanyolok és persze az angolok is.

Milyen fura fintora ez a sorsnak, hogy most ugyanezen fejlett, jóléti államok viszik vissza a szemetüket oda, aminek természeti kincseit, emberi erőforrásait korábban szinte lenullázták.
Ez lenne a modern terraformálás? Lehet, nem értek hozzá.

Szóval, ezek lennénk mi emberek, egy egyszerű gyarló életforma?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:én igyekszem mejavítani, amit lehet és van/beszerezhető alkatrész.
Így is egy csomó "hulladék" van a padláson.
A mikro 25 éves, a kenyérpirító 20, a konyhagép 20, CD játszó 16(Onkyo), vasaló 20, a porszívó új(5 éves)mert az ETA háza kettétört,de működik,villanyborotva 27 éves, stb.

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
"Amit lehet,megjavítunk." B.Gábor
Üdv jano

0

Józsx2
Józsx2 picture

A javíthatóságra egy kis példa:

Hugom beltérije egy kis füstpamacs kíséretében átköltözött az örök elektronmezőkre. Megkért ,hogy javítsam meg. Mondom egye fene ,hétvégére egy kis forrasztás sose árt. Bekapcsolom ,a főtápja nem akar indulni ,valahol zárlat van. Lehúzom a stekkert , gyönyörűen elindul ,terhelhető is. Na ,mérjünk tovább. Szétszedem a csatit ,egyesével elkezdtem visszatenni az érintkezőket. Már beindul ,csak " nincs jel " hibát ír ki. Semmi gond ,egyedül a 30V-os része nincs visszakötve. Visszakötöm ,leáll. Hú de jó ,e örö' ,e bódottá' ,megvan a hiba. Mérek tovább ,eljutottam egy IC-ig. Az IC-n látszott ,hogy megsült. Nembaj ,kicseréljük. Na de : se az IC-n ,se a tranyókon sincs semmi felirat. Megkerestem a kapcsolási rajzát ,mint kiderült még egy SMPS IC. Itt jött még egy baki: sehol nem jelölték ,hogy hogy kell beforrasztani... Nem baj ,hogy 8 lába van ,csak nem tesz keresztbe. Visszavezettem ,hogy mi hova megy ,megvan ,hogy hogy forrasztom be az IC-t. Utána kivenném a bennlévőt ,hogy nem jönne vele együtt a vezetősáv is. A legkisebb hőtől is ledobta magáról a hordozó a vezetősávot... Végülis a sikerült megjavítani ,de érdekes módon a gari lejárta után kb 3 hónappal történt mindez.

0