You are here

TS100 forrasztópáka javítása

19 posts / 0 new
Last post
valjani
valjani picture

Üdv mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni. Sajnos, véletlenül megtaláltam egy hálózati feszültség alatt lévő kábelt a forrasztópákám hegyével. A következő alkatrészek mentek tönkre benne:CJQ4953-szétrobbant, az MMA8652FC giroszenzor, és a STM32F103T8U6 mikrokontroller zárlatos lett. A többi alkatrész megúszta. Az oled kijelzőt még nem tudom, de Kínából mindent megrendeltem. Abban nem vagyok biztos, hogy az új  kontrollert a letölthető firmware ismét életre fogja e kelteni. Vannak hozzá custom firmware-ek, és az original forráskód is letölthető. Elméletileg, a két gombot egyszerre lenyomva, usb-re dugva, megjelenik egy meghajtó, amire rá kell másolni a hex formátumú file-t. Szerintetek ez a hex file minden részt tartalmaz ami a működéshez kell, vagy ez csak a beállításokat tartalmazza? Gondolok arra, hogy boot, vagy egyéb részek, amik a lényeget tartalmazzák, azok benne vannak e? Másképp fogalmazva, a kapcsolási rajz alapján, új alkatrészekkel, és a letölthető firmware-el, újra lehet e építeni az egészet? Közben megvettem az utódját, de szívügyem lett hogy megjavítsam, mert nagyon szerettem. Köszönöm a segítő hozzászólásokat. 
A kapcsolási rajz: https://user-images.githubusercontent.com/42844113/52312044-10cf3800-29a...
Az gyári firmware-ek: https://www.minidso.com/forum.php?mod=viewthread&tid=892&extra=page%3D1
custom firmware: https://github.com/Ralim/IronOS

Comments
Markhazy
Markhazy picture

Szia! Ha kell én tudok neked ST kontrollereket felprogramozni. Ezekkel dolgozom.

0

valjani
valjani picture

Szia Markhazy!

Köszönöm! Lehet hogy szükségem lesz rá. Ha úgy alakul, keresni foglak. 

0

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

Szerintem mivel veszel egy üres STM32F103T8U6 mikrokontrollert, nem fog működni a két gombos megoldás.
Olyan kellene amit beleírsz a mikrokontrollerbe, egy programozóval, és utánna ha van már benne valami program akkor tudod majd frissíteni.
De lehet tévedek, nem nagyon ismerem ezeket, de szerintem így lesz, bár ne legyen igazam.

1

valjani
valjani picture

Szia manyizoli!

Köszönöm hogy próbálsz segíteni. Valójában segítettél is. Jobban belegondolva, szinte biztos hogy mindenben igazad van. A kontroller nyomógombokhoz tartozó pinjei csak számozásukban külömböznek(PA9, és PA6). Az üres kontroller, program nélkül, nem tudja hogy oda nyomógombok vannak kötve. Nem sokat értek hozzá, de ezek a pinek valamiféle i/o pinek lehetnek. És valószínűleg ez program nélkül ugyan olyan halott lesz, mint most. Az ötleted alapján elkezdtem programozót keresni hozzá. Aliexpressen találtam is, 1-2 ezer forintos tétel. A kapcsolási rajzot nézve, a 25.(SWD), és a 28.(SWC) pinekről kellene próbálkozni. ezek a pinek, ki is vannak vezetve CN2 11, és 12-es lábára. Szinte biztos, hogy erről a csatiról is programozzák fel a már beforrasztott kontrollert. Meg fogom próbálni, de ezek szerint megint az eredeti kérdés merül fel, miszerint segít e az a hex file rajtam? Minden adat benne van e a működéshez?

A programozót az alexpress-en, ezen a néven lehet megtalálni: 1Set ST LINK Stlink ST-Link V2 Mini STM8 STM32 Simulator Download Programmer Programming With Cover DuPont Cable ST Link V2

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A ST uC-be csak akkor tudod belezúzni USB-n a SW-t ha van a controllerben bootloader.
Egyébként kell hozzá egy programozó.
A biztonság kedvéért átméregetnék minden mást is a panelen, szerintem lesz még ott meglepetés.
Ezért jó ha nem fesz alatt forrasztgat az ember, akkor nincs big bada-bumm, meg Lilu Dallas smiley

Tóni

2

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Csak a pontosság kedvéért!
Van benne gyárilag bootloader a system memory területen.
A boot pin állapota fontos, hogyan indul a uC.
lásd, adatlap 15.o.

Továbbá:

https://www.st.com/content/st_com/en/search.html#q=An2606-t=resources-pa...

Jelen esetben viszont egy programozó egyszerűbb megoldás a kollégának.

Üdv.

KN
​​​​​​

 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Igazad van, tévedtem.

2

kovacsna
kovacsna picture

Ugyan, előfordul.

Amúgy a leírásban említett két gomb megnyomása, ami fw update-hez kell, szerintem egyszerűen átállítja a program pointert a bootloder címére. De ezt meg kell a forrásban nézni.

KN

0

valjani
valjani picture

Szia TonyStark!

Köszönöm neked is a segítséget, erre jutottam én is. A panelt már átmértem, és a feszültségek mindenütt megvannak kiforrasztott hibás alkatrészek után. Tehát, ez a boot rész ami kérdéses. Szerinted a firmware-ben benne van? Érdemes vele próbálkozni?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Nincs.
Ha "üres" uC-d van, programozó kell.

Tóni

1

valjani
valjani picture

Szia!

Igen, üres uC-m van, illetve lesz, ha megjön. Ha visszaolvasol, akkor ott látod hogy programozót is találtam. A kérdés nem az hogy az uC tartalmazza e a boot-ot,hanem hogy a firmware-ben benne van e? Tehát ha a programozóval sikerül feltölteni a firmware-t, akkor életre kel e a uC? A linkek ott vannak a nyitó topik alatt. Tehát a szoftverbe kellene valakinek belekukkantani. 

Köszönöm!

0

manyizoli
manyizoli picture

Szia,

Mivel neked van egy HEX file-od, ezért szerintem simán bele kell programozni az STM32F103T8U6 mikrovezérlőbe.
A HEX file-t a mikrovezérlő programozó szoftvere generálja, itt meg kell adni mindent.
Értem ezek alatt a ki és bemenetek konfigurációit, digitális vagy analóg, ki vagy bemenet, használt függvényeket, váltózókat.
És nem mellesleg a programkódot, a lényeg ha beleírod szerintem működni kell.
 

0

valjani
valjani picture

Szia manyizoli!

Köszönöm, ez lett volna a lényeg!
Akkor már csak az alkatrészekre kell várnom. 

0

Onionshed
Onionshed picture

Szia. Ha esetleg nem sikerülne megjavítani, akkor ajánlom figyelmedbe a pinecil-t. Modernebb és ergonomikusabb mint a ts100. És használható power bank-ról. Nekem mindkettő van, de teljesen átszoktam a pinecil-re.Azt hiszem az elektronika ugyanaz, ugyanaz az ironos fut rajta. A csatlakozó már usb-c.

0

valjani
valjani picture

Szia Onionshed!

Köszönöm a tippet. Nézegettem én is, de olcsósága miatt nem mertem bevállalni. Láttam még hasonlót, ami T12 névre hallgat. Ezt szintén ugyan ez miatt nem, pedig még olcsóbb is mint a pinecil. Lehet hogy ha hamarabb látok pozitív hozzászólást, akkor meggondoltam volna. Már mindegy, TS101 lett belőle. 

0

Onionshed
Onionshed picture

Ne tévesszen meg az ára ,kidolgozásában, tudásában sokkal professzionálisabb mint a ts-100 a burkolata masszívabb jobban átgondolt, pl. van egy kis váll hogy le tudd tenni. Gyorsabban is fűt fel.jobb a fogása..stb

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ha megvan a programozó,és a uC, akkor felesleges bootloadert beletenni, hogy aztán annak segítségével 
írd bele a programot.Egyből beleprogramozhatod az aktuális SW-t.
Persze ha duplán akarsz dolgozni, megoldhatod azt is.
Kukkants bele a SW-be ott megtalálod a megoldást.
Sok sikert a javításhoz!

Tóni

1

valjani
valjani picture

Szia!

Lehet hogy valami nálam nem kerek. Megpróbálom megfogalmazni érthetően. Mivel nem nagyon értek a programozáshoz. Körülbelül 20 évvel ezelőtt szoftveresen tönkrettem egy panasonic gd52-es telefont flasheléssel. A letöltött flash-t, nem a megfelelő címre írtam fel. Felülírtam olyan részt is, így ami a boot-hoz tartozott. Onnantól kezdve már nem lehetett kommunikálni sehogyan sem a telefonnal. Kuka lett belőle. Itt is attól tartok, hogy ez a boot rész nincs benne a firmware tartalmában. Tehát szándékosan nem teszik bele, hogy ne lehessen utánépíteni. Javítsatok ki a baromságokat írok.

0

Sponsored links