You are here

Ultra Speed ULGD 5.0 C1 automata akkutöltő nem tölti az akkut

10 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv!

A címbeli eszköznek minden más funkciója a nyomógomb segítségével kiválasztható, és látszólag működik, mert a villog az akkuikon körüli keret.
A kimeneti MOS-FET jó és kapja a vezérlést is, de az SMPS kimenete a 6,7 V-ról nem akar megemelkedni 12,xx V-ra.
Az SMPS-t egy 85A06E SOT-23-6 IC vezérli.
Ez milyen alkatrészt takar valójában?

Az SMPS IC 1-2 lába közé van akasztva egy 817-es opto kimeneti tranzisztora, aminek elvileg az lenne a feladata, hogy ezen bemenetet vezérelve a táp kimenetén emelje meg a feszültséget ahhoz, hogy a 6 V-os akku helyett a 12 V-os akkut tölteni tudja. Az 1-2 láb között folyamatosan 0 V-ot mérek és szerintem itt lehet a kutya elásva.
Az opto dióda oldalán található meghajtó áramkörön változik a feszültség nagysága annak megfelelően, hogy 6 vagy 12 V-os akkut akasztok rá. Az opto jól működik, mert az akku ráakasztásakor a kimeneti tranzisztor kapcsol.
Egyéb tippetek lenne ehhez a javítási feladathoz?

Köszi

Comments
zsugori
zsugori picture
***

3

nyaki
nyaki picture

Szia!
Mai napig nem értem, hogy milyen algoritmus szerint működik az agyad, hogy mindent megtalálsz a neten. Döbbenet!
Köszi

3

zsugori
zsugori picture
***

forraszd át a trafót is 510 ohmot is mindjárt leesik a panelról olyan erős az a forrasztás akár az egész panelt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezeknek lelkük van,  érzékelik az akku feszültségét, ha 10,5-11(változó)V alatt van, nem indítják a töltést.
A lemerült akku töltése csak 2-3 perc után indul el, addig gondolkodik, hogy töltse-e vagy nem
Célszerű gépkocsiban töltéskor az akkusaru levétele

Bálint

2

nyaki
nyaki picture

Szia!
Semmi extra. Ahogy nézegettem egy LM386 figyeli az akku mindenkori feszültségszintjét, és a kimenetén jelzi a vezérlőnek, a vezérlő meg be- és kikapcsolja a MOS-FET-et. A vezérlő a töltési áramtól függően beleszól a TL431 vezérlésébe is. Nyilván van még néhány biztonsági funkciója is, mint pl. polaritásváltás figyelés, időzítő, stb., de ezek csak fícsörök.
Szerintem a táp IC felelős az akku típusnak megfelelő feszültségszint beállításáért (no meg a TL431), ezért fókuszáltam inkább arra.A többi része hibátlannak tűnik.
Köszi

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Egyszer volt nálam egy ilyen töltő javításon.
Az R6 10 ohm-os ellenállás volt szakadt, ha jól emlékszem.

Tóni

0

nyaki
nyaki picture

Szia!
Az jó. A segédtáp 9,55 V, adatlap szerint elmegy. Egyébként nem emléxel arra, hogy akku nélkül mennyi volt a kettős diódán a feszültség?
Kezdek erősen gyanakodni a TL431-re. A bemenetén van a táp felől egy 33k, a test felé egy 15k és a vezérlő IC felé diódán keresztül egy 9,1k. A vezérlő a töltés indításakor testre húzza a 9,1k-t, de a TL431 bemenetén nem változik semmi, azaz marad 1,44 V, pedig ennek a lehúzás pillanatában kisebbnek kellene lenni. ...ez az 1,44 V is alacsonynak tűnik. Itt valami nem kerek.
Szerintetek?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  akku nélkül nem szokták használni
Először   csatlakoztatni kell  a töltőt az akkura, utána kell a töltőt csatlakoztatni a hálózatra
Fordítva nem megy

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Szia!
Tudom, de most nem a töltési folyamatra koncentrálok, hanem amikor bedugom a hálózatba, akkor mennyinek kellene lenni. Az a 6,7 V alapvetően jónak tűnhet, mert tud a töltő 6 V-os akkukat is tölteni és innen simán át lehet állítani akár 12,xx V-ra is, de az is lehet, hogy nem erről a feszültségszintről kellene induljon.
A TL431 anód és katód köre a vezérlő IC-től független, csupán a már említett bemeneti R-D az, ami beleszól a referencia feszültség beállításába.
Bocsi, de nincs SMD 431-em, meg a cseréhez ki kellene venni a kijelzőt, azért próbálom teljesen körbejárni a dolgot, hátha rossz úton vagyok és nem kell mégsem kicserélni.

0

Sponsored links