You are here

USB-s telefontöltő nem megfelelően tölt /Megoldva/

29 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture

Sziasztok!

Van egy 12V-ról működő telefon töltő, aminek a micro USB-s dugója nem bírta a használatot. A csatit nem sikerült működésre bírnom, de az 5V megjelenik a kimeneten, és ég a LED rajta. Amennyire a szétszedett csatiból meg tudtam állapítani, ott nem volt összekötve az adatvezeték, és a töltőről két szál vezeték jött a csatiba. Rátettem egy másik USB 2-es csatit, és egy USB- micro USB kábellel próbáltam tölteni a Samsung telefont.    Semmi...

Olvastam valahol, hogy A két adat csatit /a két középsőt,/ össze kell hozzá kötni. Ekkor már a telefon felismerte hogy tölteném, és a kijelzője alapján tölt is. Fél óra alatt töltött talán 2 %-ot az aksin, de feltűnt, hogy ez nagyon lassú töltés, a kimeneten továbbra is megvan a stabil 5,2 V, és nem csökken, de a töltő nem melegszik, és alig vesz fel áramot a 12 V-ból. Régen ez a töltő jól működött.

Egy másik hasonló töltő melegszik elég hamar, és "normálisan" tölt is. /rámértem, úgy tűnik, hogy ott össze van kötve a két adat vezeték.  Feltételezem, hogy a D+, és a D- összekötése az ok, de nem tudom, mit kellene csinálnom, hogy normálisan töltsön? Állítólag a telefon az adatvezeték "állapotából" tudja, hogy milyen a töltő. Lehet, hogy másként kell a D+, és a D- pontokat össze kötni?

Üdv: formasu

Comments
imrus101
imrus101 picture

Hali!
Próbáld meg azt, hogy egy ellenállásosztóval előállított 1.2V-os feszültséget kötsz az összekötött D+ és D- lábakra.

https://obddiag.net/usb-power.html

imrus101 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Köszi, itt látom, ha mindkét adatvezetéket 2 V-ra kötöm 33k és 22 kOhm-os osztóról, akkor 500 mA-rel fog max tölteni.

Egy másik rajzon meg 330 k, és 110 KOhm-os osztót ír, azaz 1,2 V-ot az adatpontokra az 500 mA-es limitre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!
Köszi, ezt nem gondoltam volna, hogy kívülről lehet vezérelni a telefon aksitöltőjét...yes
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Én úgy látom, hogy nem a töltőt lehet vezérelni, hanem a telefont, hogy mennyivel töltsön. /Lehet, hogy ugyanezt írtad, bocs./

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101
imrus101 picture

Leginkább arra szolgál, hogy megtudja a telefon, hogy a töltő mekkora áramot illetve feszültséget tud leadni; képes-e gyorstöltésre. Mivel a gyártók különbözőképp oldották meg a nagyáramú töltést, ezért van egy sor megoldás, hogy hogyan azonosítják az egyes készülékek a töltőt.

imrus101

2

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!
javítottam, néha kimarad az írásomból néhány gondolt szó...
spórolok a tárhellyel...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!, sziasztok!
Ti ugye nyugdíjasok vagytok...
Hisz egy kb 4000 forintért megvehető (normális, nem piaci) ketyerével töltitek az időtöket...

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia: itt nem pénzről, hanem a műszaki megoldásról van szó
2400 Ft-ért van 2A töltő, ma mégis megjavítottam kettőt egy ismerősnek

Bálint

2

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Ez mennyiben zavar téged? Iskolapad, eddig ez a téma nekem nem volt ismerős.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Nem zavar.
Csak furcsa, hogy mire van időtök.
Én hulla fáradt vagyok annyit dolgozom. Vagyis nekem nincs időm meg kedvem sem ilyen 4000 ft-s vackokkal szórakozni. vettem újat. 3 usb ajzat van rajta összesen 5 A-t tud. Nem melegszik és jól tölt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

El kell keserítselek, szarul csinálod. Simán megveszed a 4000Ft-os töltőt, hogy maradjon időd dolgozni, hogy előteremtsd a 4000Ft-ot a töltőre. Nem vagy egyedül. A környezetem tele van olyan emberekkel, akik halálra dolgozzák magukat azért, hogy jobban "élhessenek" mint amit megengedhetnek maguknak, mert nem maguknak élnek, hanem a külvilágnak.

6

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia !Ha a telefonon mikro usb van az 5 lábú és nem 4 mint az usb A .Az usb 2 irányú ,nem csak az adat hanem a táp is.Ezért a telef.fel kell ismeje, pl-egy usb kis adattárolónak szüksége van 5v tápra amit a telef.kap.Vagy ha töltöd akkor be kell vigyél 5v-ot.Én lemértem és le is rajzoltam miként vannak össze kötve a csatlakozók.A µ usb plusz az két láb és az adat vezetékek hiányoznak a töltö kábelen.Egy usb U-I teszterrel  szoktam ellenörizni a töltést,ajánlom neked is.A töltés müködö telef.is lehetséges, a töltés szabályozó ezt felismeri ,a telef.mindég az akkura van kötve a védelmen kersztül . A töltön tuláram nem lehetséges csak ha hiba is van.üdv.Jóska 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Valami hiba lehet a rajzban, mert én eddig úgy tudtam, és úgy is kötöttem be, hogy az 1. Ucc, 2. D-, 3. D+, 4. GND vagy üres, 5. GND.

A rajzodon két lábra jön az Ucc, és egyre a GND, ami talán fordítva van. A tápból összesen két vezeték jön a csatira, a GND, és az Ucc, tehát ezek az olcsó  tápok.nem kommunikálnak /nem tudnak kommunikálni/ a készülékkel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!

Ha nem kötöd össze az adatvezetékeket, szovtvert akar telepíteni, és nem sikerül...(összekötött lábat a program töltőként kezeli)
Ha nem kapcs. táp van benne, (pl. stabkocka), akkor is le van korlátozva az áram ellenállással, , mert a stabkockák nem bírnák a disszipált hőt elvezetni a töltő áramnál,
Próbáltam, mekkora hűtőborda kéne, nagyon nagy...(4-5-óra a töltés)
A jobb márkák illesztik a töltőt a telefonhoz, a gagyival tönkreteszed a teló aksiját, a gagyi kábelen, és a csatikon is esik a fesz, így a telefon nem azt kapja, amit kéne...
a tableteknél még kiélezettebb, a gyáriak nem cserélhető kábelesek, mert nem adatátvitelre van tervezve a kábel, hanem töltésre. (kivéve, ha sok aksi van a raktáron)
A töltés alatti betörésvédelem foglalkozik a témával.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Nem írtam, de "gyári" töltő /kínai/ biztosan kapcsolós táp van benne. Ahhoz még nem nyúltam. A tablet töltőmön össze van kötve a D+ és a D-, azzal működik a töltés. 

Ki fogom próbálni, hogy egy stabil tápról adok 5 V-ot rá, és az adatpontokkal kísérletezek, hátha ez a töltő maga is hibás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!

Amelyik ellenállásos, (gyári az is, csak éjjszakai műszak) megnyúlik az ellenállás a pontos méretezés miatt, és nem tölt...
A töltőáramba bele van tervezve a led árama is.
Mi tapasztalt szakik, (ha megengeded ) tudjuk, hogy a régi méretezések (+20, vagy több %) már a múlté, sem a csati , kábel, töltő, nem így van méretezve.
Én a kísérletezés során, kivégeztem 2-3 telót (meg stabokat), de nem lepődtem meg...
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Sziasztok!

Kísérleteztem most egy keveset.

1. Stab tápegységről 5 V és adatpontok összekötve, fél A-el tölt, fehér Huwei tablet kábellel.

2. Erről a kínai tápról / az van ráírva, hogy 0,5 A-es/ adatpontok összekötve, kimenő fesz 5,2 V-ról leesik 4,9 V-ra, és oszcilloszkóppal nézve sima a jelalak. A 12 v-os tápból kb. 0,25-0,3 A-t vesz fel, és tölt.

3. ugyanez, az adatpontok szétválasztva, látszólag nincs változás, ugyanúgy tölt. Ebből adódik a kérdés, hogy mikor fogja korlátozott árammal tölteni a ráakasztott készüléket? Az adatpontokat rövidre zárva, 200 Ohmos ellenállással összekötve, vagy szabadon hagyva? Ezt most nehezen tudom kipróbálni, mert a telefon most már fel van töltve, és a telefon, ill. a ráakasztott készülék veszi figyelembe az adatpontok állapotát a töltésnél. Ez főleg akkor lesz érdekes, ha az aksi le van merülve, hogy ne töltsön korlátozás nélkül, ami a töltőnek is a telefonnak is, és az aksinak is gond lehet.

4. amit nem értek: tegnap egy fekete színű /USB 2.0-ás HJ:600000223,  LL58663   A/B ezek vannak a kábelre írva/ éppen hogy töltött, alig vett fel áramot a 12 V-ból, adatpontok összekötve. Mérve ezt a kábelt nem találok hibát, talán még új is. Elég nehéz megmérni az ellenállását a csatlakozás nehézségei miatt, de 2 Ohm körülinek mérem a +, és a - ágat is. Most az akku 96 % körül van, kevesebb már a töltőáram, és a fehér kábellel 5,05 V van a töltő kimenetén, a fekete kábellel meg 5,15 V van, és az adatpontok most szabadon vannak. Tehát van különbség a két kábel között, a feketével alig tölt most is.

 

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Sziasztok!

Ezt továbbra sem értem: Van több hasonló kábelem, és csak az egyiknél a két szélső pontja között közel 2 Ohmot mérek mindkét vezetéken. Ezek a töltő vezetékek. Bármelyik másikat nézem, mind igen kicsi ellenállású itt. Nem emlékszem, hogyan, mivel került hozzám, de "gyári" a zsinór, nem volt hozzá nyúlva. Ez miért lehet? Ezzel korlátoznák a töltő áramot? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
*

szia
az már a töltőben eldől nem a vezetékben egyszerűen rossz a csatlakozó és a vezeték is
ha látnád mit össze tekergetik ahelyett hogy csak úgy letegyék ahogy van

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

Attól, hogy gyári, még lehet gagyi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

A kábel új, és ami feltűnik, hogy mindkét vezeték egyforma benne,  egyformán 2 Ohmosak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

m_stuart
m_stuart picture

Nem lepődnék meg nagyon ha kiderülne, vasból van. Az imént kiszámoltam: 1m 0,25mm-es vashuzal ellenállása 0,5 Ohm. De ha még ötvözve is van valamivel, lehet akár több is. Vettem már korábban olyan táp vagy hangfalvezetéket (piros/fekete kéteres) hogy kész kínlódás volt megforrasztani.
Zsiványkodnak a kábelekkel. Az is megszokott hogy aluból készült kap némi réz bevonatot.
Ennyi. Spórolok a tárhellyel...

2

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!

Szerintem a fekete kábel "elégett", nem indul el a töltés, és ezért mérsz rajta többet.
A csatlakoztatás pillanatában dönti el, hogy mit csináljon, akkor annyira leesett a kábel ellenállása miatt a töltőfesz, hogy letiltotta a töltést, de addig míg ki nem húzod, (fesz van rajta),és  eléri a töltési feszt visszakapcsol töltésre(pumpál)...(pl:usb kapcsolatnál elvágod csak az adat kábelt, és összekötöd, nem vált át csak töltésre, kapcsolatot keres, vagy hibát jelez, szoftvertől függően)

Az adatkimenetek is terhelik a telefontöltőt, de  jó áramkorlát van előtte, és a terhelés az akkutöltéshez hozzáadódik, mint bármi, ami töltés közben terheli a telefont.
Mindenképp a tölt(ha az aksitöltő elektronika megkapja a működéshez a feszt), de az adatpontokat összekötve nem keres kapcsolatot

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Sziasztok!

Köszönöm Bálintnak is, ma tovább próbálkozom. Eléggé szétszedtem a hibás mini USB dugót, és ott nem látok semmilyen összekötést az adatpontokon, de lehet, hogy közben szétfúrtam, és volt. Ellenállás biztosan nincs ott. Megnézem oszcilloszkóppal, hátha a kijövő feszültség nem korrekt, mert ez a töltő régebben jól működött.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia: ha ez ötpólusú akkor 5 és 4 test, 1-es +,  ha jól emlékszem
Láttam olyan bekötést, ahol a két adatvezeték között 220 Ohmos ellenállás volt
A tablet töltőmön (S telefont is ezzel töltöm)pedig a két adatvezeték rövidzárat mutat

Káosz van

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Ha jól értelmezem, az adatvezetéket össze lehet kötni, akkor nem fog csatlakozást keresni a készülék, /töltőnél tehát célszerű összekötni... / ha nincs össze kötve, akkor keres, ha jól értem.  Nem itt lesz beállítva a töltő áram, hanem azt a telefon , vagy a tablet maga fogja magának beállítani? Sajnos egy olyan kábelbe "botlottam", ami igazából nem töltésre való, vagy hibás /ezt most sem értem, hogy lehet ez/ és ez "szívatott" meg. A kábel mérve jónak tűnik, /a 2 Ohm-os ellenállásától eltekintve/ de egy másik készüléket vele a számítógépre kötve a töltéslámpája kigyullad, de egy pillanatra mintha felismerné a gép, majd utána már nem. Tehát a fekete kábellel valami gond lehet, de hogy pontosan mi, azt nem értem. 

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!
Igen, minden úgy működik, ahogy leírtad, a kábel baja a "nagy" ellenállása, ~100 mA-re van tervezve, tápellátásra.
5v nál, soros ellenállásnál, 500mA-nél, "nagy" feszüétség esik rajta, és nől a melegedéssel, elég nagy, hogy a töltőelektronika kikapcsolgasson. Szkóppal, szerintem látszik, ahogy kapcsolgat.(vagy nem kapcsolgat, a szoftvertől függ)
Ha szétvágod, láthatod, hogy hajszálvékony erekből áll, és számolható mennyiből!
Felteszek képet, táp-usb kábelről:
Talán látszik a különbség, majdnem kétszerese az átmérő...(ez még árnyékolt is)

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content