You are here

váltakozó áram mérése 72VA 60mV típusú DC műszerrel

53 posts / 0 new
Last post
Godypapa
Godypapa picture

Üdvözlöm a fórum látogatóit!

Adott egy különleges tápfeszültség. 3×36V 400Hz és 1×115V 400Hz. (repülőgépek berendezéseinek szabványos feszültsége).
Ami adott: 72VA 60mV DC műszer. https://www.iasautomatika.hu/upload/letoltesinfo/ganz_tablamuszerek.pdf
Kérdésem: A söntökön eső minimális váltakozó feszültséget (mV nagyságrendű) hogyan lehetne a 72VA 60mV DC műszerrel kijeleztetni?
Esetleg egy más megoldás is érdekelne, de elsősorban az előző kialakítás jöhet szóba.

A csatolt kapcsolós árammérés volt az alap, feszültség mérése egyenirányítással működik, de az árammérés nem, a kicsi mérendő fesz az RS-n egyeniráyítás után nem mérhető a műszeren.

Előre is köszönöm.
 

Comments
Godypapa
Godypapa picture

Üdv mindenkinek!
és a rendszer összeállt ... :)

2

Godypapa
Godypapa picture

Üdv mindenkinek!

Szóval a váltakozó áram mérésére egy sokkal egyszerűbb megoldást választottam. A képen látható, hogy megoldható a feszültség és frekvencia mérése is egyidejüleg. Nekem csak tájékoztató jellegre kellett - nem labor kürülmények, ahol a tűrés minimális.
Egyszerű, olcsó és igazi kínai .... ha nem kínai, akkor már nem is eredeti, a feszültségek, frekvenciák majd a végleges beépítés után beszabályozásra kerülnek a tápegységnél - most csak próba jellegű.
3 színben rendeltem: 3 db a 3×36V 400 Hz-re, 1 db a 115V 400 Hz-re és 1 db a 230V 50 Hz-re

A söntellenállásos módszer az itt közzétett kapcsolások TL074-el szintén működik árammérésnél, a hall érzékelőssel nagyon sokat kell sz@rakodni, hogy működésre legyen bírva - azok is működőképesek, de ez egyszerűbb megoldású lett.

Mindenkinek köszönöm a segítséget.

2

Godypapa
Godypapa picture

Üdv. mindenkinek!

A terv elkészült 2 változatban: TL071-el és ACS712-vel az itteni hozzászólások alapján, hogy működni fog-e, az majd később kiderül.
A feszültség mérések már működnek - korábban elkészült, beszabályozva a 72VA műszerekhez, működik.
Árammérés, lesz időm összerakni próbapanelen, akkor itt közlöm.
Ha valaki hibát lát, jelezze .

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Az ACS712 alapból féltápfeszt ad a kimenetén (5VDC esetén 2,5VDC) és ehhez képest fog +, vagy - irányban eltérni a feszültség. Szóval koppanni fog a 60mV-os műszered a végállásban, már ettől. Aztán ha nem így lenne, akkor is koppanni fog, a zajtól, amit az ACS712 okoz...
Ja, és a 210ohm már a 2,5V-on álló kimenetet is túlterheli kicsit.
Illetve ha közös a tápjuk, akkor minek kapcsolni a testet is?

1

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Megoldásod?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Adatlap12. oldal...

 

0

Godypapa
Godypapa picture

Lm321 helyére LM324, TL071?
 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Az a lényeg, hogy a műszerednek megfelelő árammal lehessen terhelni az ACS kimenetét.
Nem kritikus az opa.
De nem egészen értem, miért erőlteted a mutatós műszert, panelműszerrel ezerszer egyszerűbb lenne.

Tóni

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem  a növekvő-csökkenő  mért érték leolvasása képszerűbb a mutatós műszerrel, valamint ezen könnyebben kijelölhető egy min-max értéktartomány
Szokás kérdése

Bálint

0

Godypapa
Godypapa picture

Panel műszerem nincs, mutatós műszer pedig 4 db van kettő fesz mérésre kettő áram mérésre.
Későbbiekben lehet hogy lesz váltás.
Esetleg egy általad elképzelt panelműszeres megoldás kapcsolását feltennéd?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Az alteregóm már válaszolt helyettem.smiley
Ha bármit kérdeznél tőlem, neki tedd fel.smiley

Tóni

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: van sokféle

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Az ACS712-re gondolsz? Mint már több reagálás nélkül maradt hozzászólásomban leírtam, én sem igazán boldogultam vele, de nekem van más megoldásom, az áramváltós, ami lehet, hogy neked is működne. Ennek is kéne, csak lehet, hogy többet kell küzdeni vele. A legtöbben Arduino-hoz illesztik és ott szoftveresen megoldják pl. a zajt.
De az analóg részt pl. így is meg lehet, ahogy az előzőben írtam.
Ha nem a féltáphoz képest akarod nézni, akkor egy kondenzátorral le kell választani, akár egy aszimmetrikus tápos hangvégfoknál.

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia! minden megoldás érdekel, valamelyik csak fog működni.
Köszönöm.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Inhouse !Igazad van a fél táp feszültség kimenö szintjével.Most nincs modomban rajzot felteni de pontosan megirom a megoldást.Én az acs712-05- ös ic kmenetét egy kondival leválasztottam,majd egy ellenálásal a  minuszra vezettem.Az ellenálás biztositja a leválasztò kondi töltését es lemeritését a 400hz ritmusában.Az OP ic magas bemenö ellenálása miatt a kondi és az ellenálás közös  pontjáròl  kerül 400hzaz ic +bmenetére.Az OP ic-röl.Az ic az rail to rail be és kimenetü kell legyen és 5v vcc.Ilyen tipusú ic-k vannak ,a tipus amelyen alkalmaztam TSZ181  egy ic egy tokban de van dupla egy házban TSZ182. A kapcsolási  rajz az megegyezik,a minimális kimenö terhelö ellenálás értéket megtalálod  az alkalmazott ic adatllapján.A  senzorbòl kijövö zajt ugy tudod csökenteni hogy a diodára párhuamosan teszel egy kis értékü kondit.Az ic kimenetén  a dioda elöt a zaj is felerösül a nyilt hurkú erösités .miatt.A dioda után már van negativ vissza csatolás .A zajt ha a dioda után átezeted ugy az is visszasatolva lesz Ezért a szürö kondi és a dioda kathodja közékel egy ellenálást tenni értéke befolyásolja a zaj visszacsatolását.Én nem tapasztaltam zavafò zaj szintett.csak egy lehet hasznos ötlet.üdvJòska

 

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Ha lesz mód, akkor kapcsolási rajz esetleg? Holnap érkezik az ACS172 modul.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Láttam olyan rajzot, ahol a rail-to-rail műveleti erősítő is 5VDC-ről ment és féltápot állítottak be a bemenetén, így kondenzátor sem kellett a csatoláshoz. Én egyelőre félre raktam, most nem kell, de köszi!

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Inhouse ! A 712 ic kimenetének leválasztása egy kondival a meglévö 2,5v-ròl az nem rosz ötlet.Elöször is csak a váltò áramra van szükséged ,amelyet mindjár  egyenirányitasz OP+dioda hogy a dioda nyitòtò feszuültseégét elkerüld ,majd szütjed az egyenáramot.Ha nem elég az egyenáram a müszernek még felerösitheted.Ha a 712 ic kimenetét felerösited tudnod kell ,amit látom sokan nem tudnak hogy ez egy mágneses szenzor és az a 2,5v a kimenetén csak mágneses tér hiányában (É-D is..) 2,5v.Megfelelö leválasztò kondival a. külsö mágneses zavart nagymeértékben lecsökenti,nem muszáj hogy hidjél nekem.üdv.Jòska

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Én is csatoló kondenzátoron keresztül próbáltam már a legelején, szó sincs róla, hogy ne hinnék neked, csak jeleztem, hogy milyen példa van fenn hozzá.
Nekem jobban bevált az áramváltó trafó az én terveimhez.
Azért azt megnézném, hogy a 30A-re méretezett vezetéket hogyan kötik be egy ilyen ACS712 panel aprócska csokijába...azt, hogy az IC 2-2 lába/a forrasztás ezt elbírja, azt fogadjuk el.

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Inhouse ! Adok még egy ötletett a 712-05  ic-hez.A 30A(1) huzalra ragaztod az ic-t és már mutattja  is a huzalon átfolyò áram hatására kialakult mágneses teret.Lehet egyen vagy váltò áram is.Nekem sikerült 30mA áramot is kimutattni egy vezetékben .Ha az áramot egy zárlato áramkörbe  vezeted ,akkor a huzal vagy folia mágneses terét követve eljutsz a zárlatig.Nem ép ilyen egyszerü de megoldhatò.A trafos áram -feszültség átalakitohoz is adok egy ötletett,a leválasztò trafò primerjét tekergd jò. szigetelésü bifiláris huzalal .Igy mind a két tekercset  teheted a hálòzat  vezetékeivel sorban ,ugy hogy a trafòban  a mágnes terük  összeadodjanak ,a szekunderben a feszültség nagyobb lesz.Hosszú párhuamos vezeték esetén nem jò a szimetriát meg bontani.üdv.Jòska
 

3

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Köszi. Bár nem én voltam a kérdező, és csak a felét értem annak amit mondasz, de már kérdezni sem merek, mert elég harapósak mostanában a kollégák...(sokszor és sokakkal okkal, de nem mindig)
Van az ACS712-esből 5,20 és 30A-es változatom is, bár nem csupaszon az IC, hanem a kis panelon a minimális kiegészítőkkel. Írod a 712-05-öst, aztán a 30A(1) huzalt...bocs de nem értem. Mi az a 30A(1) huzal?
Ez a zárlatkeresés rész érdekelne. Egy hurkot képzel és arra ragasztod a hall szenzoros IC-t és azt mozgatod a fólia és az alkatrészek fölött? Egyébként van sima 3 lábú analóg hall szenzorom, erre ez is jó lenne, nem?
 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Inhouse !Tölem kérdezhetsz nyugodtan, segitek ha tudok.Hall 3 lábú szenzorokbòl két félét ismerek lineáris és kapcsolò kimenetüt,vagyis a  mágneses tér növekedésével a kimenö fesz.is nö,a másik kimenete az kapcsol mágneses tér hatására.  A 712-es az tartalmaz egy leválasztoò fokozatot komplementer kimenetel (fél kimenö fesz).Ezenkivül tartalmaz egy darabka huzalt ,ha áram folyik a huzalban annak a mágneses terét érzékeli a Hall senzor.Az ic-t nem lehet mágnesen árnyékolni ,ezért más mágneses térre is érzékeny.A komlementár kimenet feszültsége az változik a vezetékben folyò  áram  irányával,hozzáadodik vagy .kivonodik a 2,5v-bòl,ezért váltò áram mágneses terét is detektálja.Még nem volt kinai modul mikor én az ic-ket vettem. én kelletett mlndent hozzá készitsek.Söt az ic felületét is meg változtattam   hogy hozzá férjek ahoz vezetékbez amelynek van mágneses tere és elvezet a nyákon lévö zárlathoz.Találkoztam olyan 3 lábú szenzorral amely a nyák foliára volt ragasztva  hogy az alatta lévö mágneses tér hatására megvédje a táp. túlterhelését.Ugy azok közöt is vannak amelyek hasonlòan  alkalmazhatòk.üdv.Jòska

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Köszi. Lineáris hall szenzorom is van, AH3503, TO-92-es. Ez is alapból féltápot ad a kimenetén, és ez változik +/- irányban. A "drót" és a leválasztó fokozat nincs benne.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A TL071-nek +/- tápfesz kellene, hogy ilyen kis feszültséget erősítsen, egy tápfeszes módban így nem fog működni. Esetleg LM324. 

0

Godypapa
Godypapa picture

Te ajánlottad! De van a rendszerben eleve +/- 5V tápfeszem is, és van LM324-esem is.
De a rendszerem tudja a +/- 12V-ot is!
És találtam a neten egy hasonlót, mint amilyent te tettél ide fel.

0

Jaca
Jaca picture
****

Én ajánlottam, de ott is látszik a dupla tápfesz. Tehát szimmetrikussal működik, asszimetrikussal engem nagyon megszivatott, 5V-ról tápláltam, és a helyes működéshez a bemenet nem közelíthette meg a tápot. 5V-os tápnál a bemenet 1 és 4 volt közt kellett legyen

0

Godypapa
Godypapa picture

Ez is egy megoldás lehetne ...

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Igen, de szerintem bonyolultabb, mint a szimmetrikus táp. Enél bonyolultabb nem is kell. Gitáreffekt pedáloknál előszeretettel használják ezt a kapcsolást. Csinál egy virtuális nullát. 

File csatolás: 

0

Godypapa
Godypapa picture

Ok, máshol publikált a +/gnd, a szimmetrikusnál semmi érték nincs feltüntetve, el lehet igazából a -/+ 18V-ig menni az adatlapja szerint.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ezek a rajzok az elején nem voltak fenn?
Én erősítettem a feszültségen műveleti erősítővel és utána egyenirányítottam. Abból indultam ki, hogy minél nagyobb az egyenirányító előtti feszültség, annál kisebb hibát fog okozni (lehet schottky, vagy GE diódákat használni). Mondjuk az én ide szánt műszerem egy apró, régi orosz csoda, 2300ohm és 1,2V kell neki a teljes kitéréshez... :o

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ha a hall sensorosban gondolkodsz. akkor a HEStore-ban van panelre ültetett, a szükséges körítéssel (olcsóbban, mint a HQ-ban csupaszon). Még keveset tudtam próbálni, PWM táppal olyan zajos volt a kimenete, hogy az amatőr mérő egyenirányítóm kiakasztotta a műszert 0A-nél. Szkópon nézve tiszta tüske volt. Majd még küzdök vele.
Az olcsó ZMCT103C áramváltóval viszont még ilyen körülmények között is "nyugodt" volt a jel (ugyanaz a műveleti erősítő van mögötte). Egy barátomnak a PP AC 1010-el építettem egy master slave porszívót falmaróhoz, de ott nem kellett mérni, elég volt a küszöb felett kapcsolni. A ZMCT elvileg ugyanazt tudja, de jóval olcsóbb. A linearitása az én méréseim alapján nem tökéletes (ajánlott 50ohm lezárással), de nekem szerintem jó lesz, max 0,5A-ig kell, lehet, hogy éppen itt a legpontatlanabb. Vagy én vagyok az...

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Megnéztem egy sima trafós táppal, akkor is ugyanolyan zaj van, kHz-es tüskék vannak alapból és később ráülve a mért szinuszra is (stabil 6VDC-t kapott, a kimenetet lezárás nélkül néztem szkópon, az ajánlott 100nF rajta van a gyári panelen a tápon és a 6-os lábon is). Az ACS712 80kHz-ig jó, lehet, hogy kéne egy aluláteresztő utána? Ja, igen, az adatlapján van is róla szó... Lehetne vele még vele szórakozni, de nekem megfelel az áramváltó, így egyelőre megint félretettem. Egyébként van belőle 5,20, és 30A-es is (érdekes, hogy a HE-nél nem volt 10A-es) és az 5A-es a legzajosabb, kb. 80mV a zaj, a nagyoknál csak 30mV, de az is csúnya. Gondolom már alapból erősít és ott többet kell, neki van a legnagyobb.kimeneti feszültsége adott áramhoz.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Ahogy látom a neten, mások is küzdenek ezeknek az olcsóbb hall szenzoros árammérőknek a zajával. Az Arduino-sok megoldják programból...

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Az áramváltók 50-60 Hz-re vannak, vagy tudják a 400Hz-et is?

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Áram 400hz mérésre alkalmazhatsz  egy trafot ,nem kell táp és le is választ.A pimer jön a sönt helyére .Menetszáma  anyira kicsi hogy elhanyolgatò a reszültség esés rajta pl.100mv-200mv .Ha a szekunderbe pl.tiz  szer  több menetet  teszel ugy  lesz feszültség emelö.Én ferrit. gyürüt használtam egy kiéget  takarékos lámpa  elektronikájábòl ,primer
​​​​​2.5menet ,szekunert 1v-ra tekertem hogy a 4148 - al egyenirányitsam ,szürjem és soros ellenálásal a müszerhez adaptáljam.Igy lett áram merö.A frekvencia 800 hz volt gondolom 400hz is muüködik.csak egy  ötlet .üdv.Jòska

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

De hiszen ezt már néhány hozzászólással korábban leírtam. De azért még lehet tovább agyalni...

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia  Icsaszar !    10évvel ezelöt egy hozzászolásomban mutattam be egy rajzot ,egy ferrit gyürüs   leválasztò trafos áramfigyelöt.Ilyen és ehez hasonlò áramköröket nagyon régen készitettem,azota    új ötleteim alapján máskkép oldottam meg.  Ha minden jòl összejön majd bemutatom.üdv..Jòska
  https://elektrotanya.com/content/automata-akku-toelto-laptop-toeltobol

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

De, eredetileg 50-60Hz-re van, de ha arányosan változik az érték, nem romlik a linearitás, akkor kikorrigálható a beállításokkal. Ez még nem kHz-es tartomány. Párszáz Ft-ot lehet megér a teszt.
De akkor ha nem, akkor ott a hall elemes.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valószínű, hogy kisebb feszültséget ad le, az adatlapjából kiderül
A magasabb frekvenciára tekintettel HFcsővoltmérővel vagy szkóppal tudod ellenőrizni beállításkor  a valós feszültséget
Vannak olyan digit. műszerek  amelyek tudják a hangfrekvenciás sávot is

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

400Hz-ig a legtöbb multi tud mérni váltót.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Erre a feladatra tipikusan az áramváltó való, nem a sönt + földfüggetlen erősítő. Persze ha adottak a söntök és a műszer, mert be vannak építve a repülőgépbe, akkor a korhűség kedvéért (de csak akkor!) lehet bonyolult megoldást is választani.

0

Godypapa
Godypapa picture

Nem repülőgépbe lesz, megépítettem egy 3f. 36V 400Hz-es, valamint egy 1f. 115V 400Hz-es labortápot, és már csak a váltóáramú körben felvett áram mérése a cél fázisonként 72VA 60mV-os DC műszerrel.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Áganként leválasztott táp kell, de így lehet AC-t mérni:

De ha a nullára (csillagpont) menő ágba rakod be, akkor megúszod egy táppal. Az Rsönt alsó fele megy a nullára, így a 3 sönt egyik fele azonos potenciálon lesz. A 115V-os ágnak külön táp kell.

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
nincs csillagpont, minden egyes fázisban külön söntön kell mérni az áramot.
Valamit nem értek: "Rsönt" ... "eredeti sönt helyére" - itt mire gondolsz?
Én elgondolásom szerint az "Rsönt"-n mért fázisonként átfolyó váltakozó árammal arányos feszültség megy az IC "+" bemenetére, az "eredeti sönt helyére" pedig megy a DC műszer (72VA).

 

0

Jaca
Jaca picture
****

https://elektrotanya.com/content/ac-aram-merese-dc-panelmuszerrel
Ebből a topikból másoltam, ott egy DC digit műszerre kellett illeszteni. 
Ha nincs csillagpont, akkor mérőnként kell egy trafóval leválasztott +/--os táp, simán egyenirányítva, zenerrel.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Az Allegro MicroSystems-nek erre is van megoldása:

https://embedded-lab.com/blog/a-brief-overview-of-allegro-acs712-current...

https://eu.mouser.com/datasheet/2/1115/ACS712_Datasheet-3178682.pdf

4db ebből,és a műszert pedig mindig átkapcsolod a megfelelő pontra.
A kimenetek könnyen kalibrálhatók, beállíthatók a műszerhez.
Ha nem teljesen megfelelő ez a tok, nézd át a termékpalettájukat, nagyon sokféle megoldásuk van. 

 Tóni

3

Godypapa
Godypapa picture

Üdv.
Ha jól értelmezem ezzel váltakozó áramfelvételt tudok mérni - mivel a bemenetre a söntön mért, váltakozó árammal arányos feszültségmérésen alapul.?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Nézd át az adatlapot, az IC egyen, és váltóáram mérésére is alkalmas.
Ebben integrált sönt van, nem szükséges külön söntellenállás.
Az áramkör teljesen izolált, a hall-effektust használják fel méréshez.
Az átfolyó árammal arányosan ad egy meghatározott kimeneti feszültséget.
Az adatlap mindenről részletesen ír. 
Olcsó, beszerezhető, könnyen használható megoldás.

 Tóni

1

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Ennyi lenne az egész? Tényleg nem drága.
A kimenetére ezek szerint csak rá kell csatlakoztatni a 72VA műszert és ezy szabályozó potméterrel kalibrálni a méréshatár fügvényében, a ténylegesen felvett áramal arányosan (skálához igazítás).

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Igen.Kész modult is tudsz vásárolni.
Az IC árammérő pinjeit bekötöd a sönt/söntök helyére (rajzod) a modulokat megtápolod,
(Lehet közös a tápegység/tápfeszültség) majd a kimenetekre beállítod/kalibrálod az analóg 
mérőműszert/műszereket.

Tóni

 

2

Godypapa
Godypapa picture
File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
En egy önallo(szigetelt) tapellatasu OpAmp-os aktiv egyeniranyitot epitenek-erösithet is ha kell- s azt kapcsolnam a 4 feszre körbe...
Eredmenyest!
Kari

1

Sponsored links