You are here

Végerősítő eltérő bemeneti bekötése furcsa az MC2 T1500 végfokban

5 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok!

Próbálok javítani 2 db MC2 T1500 zenekari végerősítőt és furcsa dolgot találtam az XLR bemeneténél. Megtaláltam a kapcsolási rajzot és ott teljesen egyforma az A és a B oldal bemeneti része. A valóságban viszont az egyik oldalon az XLR aljzat 2-es lába, a másik oldalon az XLR aljzat 3-as lába van ugyan annak az erősítő résznek a bemenetére kötve. Nem szimmetrikus készülékről meghajtva az egyik oldal jól szól, ahol az XLR 3-as lába az IC 13-as lábára csatlakozik, a másik meg fél hangerővel megy csak, ott a 2-es lábról jön a jel. Mi értelme lehet ennek? Normál hídkapcsolásban is működtethető sztereo erősítőnek néz ki a készülék.
Így van gyárilag elkészítve, kivettem a teljes panelt, nem átkötött, hanem ez a fordított a bekötése az eredeti állapot. Van benne egy fázisfordító IC is, hogy működjön a hídkapcsolás is, ezt hátul egy kapcsolóval lehet működtetni.
(A másik erősítő meg végfok hibás, nem zárlatos, csak letiltott állapotban van, így az még nem szólalt meg.)

Comments
zsugori
zsugori picture
***

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Remélem ez a cikk és a mellékelt .pdf segít. Az asszimetrikus jel a a teljes szinuszhullámot tartalmazza, míg a szimmetrikus jel egyik ága a színuszhullám pozitv felét a másik ága a negatív félhullámokat tartalmazza helyes bekötés esetén. Vagy sztereo erősítőnél az egyik a bal a másik s jobb oldal asszimmetrikusan.
http://www.sommerkabel.hu/mi_a_klnbsg_a_szimmetrikus_s_az_aszimmetrikus_...

üdv
RTZ

File csatolás: 

0

nayan
nayan picture

Helló!
A szimmetrikus és asszimmetrikus rendszert értem, tudom a működési elvét. Viszont az erősítő bemenetének fordított bekötésével aszimmetrikus bekötésnél az a csatorna nem működik, szimmetrikus bekötésnél pedig ellenfázisban megy a két oldal, azaz csomó hang a bal és jobb oldalon kioltja egymást, de akkor, ha mono özemmódban két hangfalat hajtanak meg egy erősítőről, úgy is ellenfázisban megy a két végfok. Ezért nem értem ezt a bekötést. Talán még az is lehet, hogy rosszul tervezték meg a panelt és így maradt.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

A rajz csak az egyik oldali bemenetet ábrázolja, ami a gyakorlatban a hátlapon az XLR mama. Az XLR mama a bemenet és az XLR papa a Link, vagyis az erősítő továbbfűzésére alkalmas kimenet. Az IC 13. lábára nem megy semmi más, mint a plusz-minusz táp közös pontja. A 12 lábra megy a jel.
Javaslom, hogy az A csatornára az XLR mama bemenetre (input) asszimmetrikus bekötéssel egy XLR papa dugóval becsatlakoztatni a jelet úgy hogy a csatalakozón az 1 és 3 pontokat összekötve az árnyékolás legyen és a 2 ponton a melegpont legyen. Ezt a Channel A kimeneten ellenőrizni, majd ugyanezt megcsinálni a B csatornával is. Ha jó az erősítő, akkor ennek működni kell. Bridge üzemmódban az A bemenet hajtja meg az erősítőt monóban.

üdv
RTZ

Kiegészítés: nem kritikaként írom, de sokan (többnyire az XLR  csatlakozót nem ismerő emberek) sajnos az XLR csatlakozót tuchel csatlakozóként kötik be, amiből sok probléma adódott már.

0