You are here

Végtelen forgatós "potencióméter" müködési elve

27 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Sajnos nem tudom a megnevezését sem meg azt sem hogyan müködik, érintkezôket szaggat azt láttam amikor szétszedtem, az volt a gondom hogy egy noname kinai autoradioban nem mukododott a volume up/down egy picit sem. 3 lába van középsô GND-n volt, a két szélsô forgatáskor lépcsôzetesen minden másodikra volt kontaktus a GND-re. Próbáltam én pincettával érintgetni lábait a GND-re de semmi reakció. Gondoltam máshol van a hiba, míg nem maradt más beraktam egy másik autoradiobol a "potit" és jó lett , pedig ugyanugy szaggat mint a régivel, de pincettára nem reagál..
Najd szétszedtem a régit , megkentem visszatéve most ez is mukodik.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia Shizo !Készitettem egy pár képet ,én digi-potinak neveztem habár ez csak a meghajtója,külömben lehetne két különálló nyomogomb is de igy érdekesebb.Valamikor diszkrét ic-böl kelletett kialakitani az ilyen szabályozó áramkört .A szabályozó általában fet ,ezt lépcsöfeszültség hajtja meg.A lépcsöfeszültséget kétirányú számolok bináris kimenetére kötött ellenélások kapcsolgatásával ( R-2R-4R…)érik el.A meghajtó poti elcsavarásával impulzust adsz a számoloknak egy iránya pl.elöre számol a lépcsöfeszültség nö ,másik irányban visszafelé számol,csöken a feszültség.A képen látható digi-poti is impulzusokat alit elö ,egyik irányban az A kivezetés kerül H-ból L- szintre,másik iránybana B fog hamarább L szintre kerülni.Igy a számoló elöre számol egy irányban elcsavarva majd visszafelé a másik irányban.Mikor A és B is H-ba mennek a számolok nem számolnak.Ma nevetséges diszkrét alkatrészekböl ilyen áramkört kialakitani,kész ic-k már kiszoritsák teljesen a jó öreg potit.üdv.Jóska

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia josef48!
Koszonom a szep leirast, es a fotókat, Mostmár értem , köszönet az összes hozzaszólóknak.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mint említettem volt ez egy rém egyszerű és abszolút pontatlan inkrementális jeladó... Mit nem lehet ezen nem érteni?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (dr. Kun László)

0

agressiv
agressiv picture
*

kész ic-k már kiszoritsák teljesen a jó öreg potit

Soha sem fogják kiszorítani, mert elveszik bennük a zene, akármilyen high tech IC legyen is.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Gyakorlatilag ez egy rém egyszerű és rendkívül pontatlan inkrementális szög adó.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (dr. Kun László)

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. Shizo!
http://www.circuitvalley.com/2013/09/rotary-encoder-msp430-launchpad.html
Építhetsz egy teszt panelt hozzá, ezen kitudod elemezni a működést.

File csatolás: 

0

hg6dab
hg6dab picture

hg6dab Ezen kétfázisún kívül van még olyan típus is, ahol egyik irányba A kimenet folyamatosan földre húz, B pedig minden arretálásnál egyszer állapotot vált. A másik irányba forgatva éppen fordítva. Van még harmadik is, de inkább töltök fel róla videót, ha előkerül az ezekhez összedobott teszter. Kétfázisú működésűvel találkoztam olyannal, ahol két Hall IC van a házban megfelelő szögben elhelyezve és egy kicsi mágneshenger van a tengelyre felhúzva. Valamint általában van még egy plusz kontaktus független kivezetésekkel, amit tengelyirányú nyomással lehet működtetni, valójában nyomógomb.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi, mentettem :)
Nincs valakinek otthon elfekvőben ebből a 74LS247 -ICből ?!

Üdv: Dénes István

0

Latya
Latya picture

Nekem van itthon 7447-esem egypár, meg 74192-m is. Odaadom ha kell? Pic programozásnál én is belefutottam a pontatlanságába amit említettek a kollégák.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Éngem csak a BCD dekóderek érdekelnének. Mit kérsz értük ? :)

Üdv: Dénes István

0

Latya
Latya picture

Ugyan mit kérhetnék? Hisz levélcsomagként 180hufért elmegy... A címedek kérném ha még aktuális a dolog.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi szépen.

Üdv: Dénes István

0

zus
zus picture

Ide a 7447 is megfelel, lábkompatibilis és a működésében annyi az eltérés, hogy a 6-os és 9-es szám "talp" nélkül jelenik meg. Ezt írja az adatlap. Mivel a rajzon közös ANÓDOS a kijelző.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A 7447 még annál is ritkább példány :(

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia Istvan-lab!

Nem olyan rossz a helyzet, hiszen még nálam is akad néhány példány. :) Sajnos elfekvő TTL IC készletemel nemigen van mit kezdjek.

Üdv!
welding alt

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia István! A 74HC192-es és a 74L247együtesen egy elöre hátra számoló,7 szegmenses dekodoló és közös katodú meghajtó.Van ilyen 1 ic-ben pl.CD40110 cmos , 5 voltal is üzemképes és a HC-val kompaktibilis és közös katodú is.Esetleg egy ilyennel egyszerübben megoldhatod.üdv.Jóska

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Shizo!

Ugyan áruld már el, hogy mi az a "pincetta"? (Csipeszre tippelek, de szeretném tudni a tutit.)

Üdv: Laci

0

Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Kösz az infót, ezért nem sikerült nekem kipincettáznom :)

Buhera,
Jaca már elárulta csipeszt nevezik így mifelénk, csipesz szót itt délvidéken mi krokodil csipesznél, akucsipesznél meg ruhacsipesznél használjuk, müszerészcsipesz már tul hosszu kiejteni nem használatos mifelénk, lassítja a beszéd komunikációt :).

Itt mindenki pincettának hívja, nem tudtam hogy az anyaorszagban nem így nevezik. Valószinü mémet származásu szó (pinzette).

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Jól tippeltél, csipesz!

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Nagyon egyszerű logika alapján megy. Két csavarhúzóval lehet próbálni.
http://playground.arduino.cc/uploads/Main/RotaryEncoderWaveform.gif

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nem mondom, hogy lehetetlen művelet, de azért elég művészet ez ki-pincettázni kézzel :)

Üdv: Dénes István

0

agressiv
agressiv picture
*

Kb. olyan egyszerű, mint a faék, csak gondold végig. Semelyik-egyik-mindkettő-másik-semelyik.Ugyanez fordítva másik irányba.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Végiggondoltam :)
a csavarhúzóknak tökéletesen kell kontaktolni, hogy működjön a dolog, egyébként bukta :)

Üdv: Dénes István

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Dehogy kell, gondolod, hogy az enkóder tökéletes. Ha nem raksz kondenzátort a lábakra egy ugrásra nyolcat is ugrik, ha elég gyors a program. Elég sokáig kísérletezgettem a megfelelő kondenzátor-ellenállás kombóval, hogy jó legyen, de így semmi gond sincs még csavarhúzóval bűvészkedve sem.

Ezt a vedejót most készítettem csak nektek. https://www.youtube.com/watch?v=4ySL30mrksM&feature=youtu.be Amúgy egy PGA2311-el épített hangerőszabályzó látható.

Amúgy azért nem sikerülhetett még a művelet neked, mert GND-re húztad a lábakat. Az enkóder olyan, hogy alapállásban (a racsnis) mindkét kivezetése szakadt. A középső láb tápra húz, a kivezetések pedig ellenállással földre, hogy alapállapotban ne follyon áram az enkóderen és így mindíg 1-el indulnak a bitek, mert felhúz ugye az enkóder.

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Én egy sima ohm-mérővel szoktam ellenőrizni szétszedés előtt és után. 1 ohm-ban a két láb között (kiforrasztva) mérek. Általában, ha hibás, nem 0 ohm-ot mérek, hanem többet, de ami a jellemző, hogy nem fix értéket mutat, hanem bizonytalanul ugrál a mutató (Deprez-műszernél, digitálisnál a számok). Könnyen szétszedhető általában, ki kell takarítani, letisztítani az oxidréteget és összerakni, majd újra ellenőrzés. A leírás tovább tartott, mint a munka.
Üdv
Attila

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nem a mérésre, hanem a szimulációra gondoltam.

Üdv: Dénes István

0

Sponsored links