You are here

Vestel 11ak53 tv tápegysége állandóan zárlatba viszi a fet-et. Megoldva, köszi mindenkinek!

18 posts / 0 new
Last post
mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Nagyon megfogott ez a táp, csak a fejem vakarom. Hozzám táp hibával került, fet és a driver ic(mc44608) csont zárlat, a soros ,és a párhuzamos gate ellenállás szakadt volt. A hiba kiváltó okát nem találtam,éppen ezért javítás közben kicseréltem a primer oldal szinte minden elemét. Az ic tápellátó köre maradt csak az eredeti, az ellenőrzés során nem találtam okot amiért ki kellene dobni őket. A trafót meghajtottam 10khz-es generátorral, 0,5 amper körül vett fel, erről lövésem sincs jó vagy nem, minden esetre a sorkimenőket is erről szoktam meghajtani, ott bőven 5A felett vesz fel a rossz, meg el is durranik. A hibátlanok 1A körül dolgoznak. Ebből kiindulva a táp trafót jónak minősítettem. Első bekapcsolásra szépen indult a táp, minden fesz megfelelő, semmi rendellenes nem figyelhető. Kb negyed óra után megállt, ismét minden amit cseréltem kuka. A hálózati bizti viszont minden esetben megussza, a fet G és S kivezetése lesz zárlatos, agyon vágva a driver ic-t is. Mi a bánat üti ki a fetet állandóan? Találkozott már valaki ezzel a jellegű hibával? Tudom kéne egy szkóp, megnézni a vezérlést. Van is, de épp mostanában nyugdíjazta magát, javítani kéne őt is. A tv tápjáról ha tud valaki valami olyat amit én nem, ne kíméljen! A kontroller ic adatlapja, működési leírása mind megvan, de nem vitt előrébb semmivel. Köszi,sziasztok!

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Sok estben a fet meghajtásába csuszik hiba .Normálisan a meghajtó ic gondoskodik a fet védelméröl is stb. Ha az ic tápellátása nincs jól megszürve ugy átkerülnek a trafoból impulzusok is direct a fet meghajtó-kimenö fokozatába , áttveszi a fet vezérlését.A fet vezérlését már nem tudod leállitani semilyen képen az ic-böl ,mivel oszcilál (gerjed )magától.Ilyenkor szokot a fet és ic is tönkremenni ,ez csak egy példa.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

mukso70
mukso70 picture

Szia! Ezzel egyetértek, a szűrést már új kondi végzi, a diódát is ki fogom dobni. Az a gyanús hogy a fetnek mindig a G-D közt lesz bánata, ráadásul úgy hogy bent van a tápvonalon egy 100as égő sorosan, pont hogy megvédje a fet-et. Az égő meg se villan, a hálozati bizti simán túléli, és bekapcsoláskor már szinte azonnal halott a fet. És mindig G-D zárlat alakul ki! Ez visz arrafelé, hogy esetleg trafó hiba lehet mégis. Egy 900V-os fetnek nincs különösebb oka rá hogy átüssön. A D-S között érdekes módon sosem lesz zárlatos. Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

A fet körében lévő impulzus kondikat, diódákat, stb is cserélted?
http://elektrotanya.com/PREVIEWS/32547224/23432455/vestel/vestel_11ak53_...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

mukso70
mukso70 picture

Szia! Mindent, még első körben. Újakat rendeltem belőlük. Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Az IC tápját szűrő kis elkót is?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

mukso70
mukso70 picture

Szia! Azt is bizony. Egyszerűen nem értem mitől üt át a fet G-D között. Illetve abban az esetben talán elképzelhető, ha a trafó mégiscsak menetzárlatos. Ilyenkor megemelkedhet a Drain feszültség az elhangolódott trafótól, akár annyira, hogy átüsse a fetet. Az a szép benne, hogy nincs ilyen csere trafóm, egyértelmüen meg nem tudom megállapítani jó avagy nem. Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

A fetre tegyél egy varisztort! Talán megvédi neked, addig amég méricskélsz...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A trafóhiba nem zárható ki teljesen, bár igen ritka, mert alaposan túlméretezik. (Élet és tűzvédelmi szempontoknak is meg kell felelnie.)

Az ilyen hibákat általában a snubber & clamp (felfutási meredekség csökkentő és impulzuscsúcs vágó) elemek okozzák. (csatolmány) Ezek hibája mérésükkel általában nem állapítható meg, mert csak üzemi viszonyok között jelentkezik.

Többször előfordult már a hibás rajz alapján, vagy egyszerűen leolvasási hibából, a nem megfelelő paraméterű alkatrész beépítése is. (például a 272 (2n7) feliratú kondenzátor helyett 271 (270pF) került beépítésre)

Volt akit egy láthatatlan nyákrepedés kergetett majdnem az őrületbe.

Ellenőrizd: C807(330uF/400V), R809(33K/5W)

Cseréld (Ne méregesd!): R833(0R47), R810(0R33), D814(BA159), D815(BA159), C809(470pF/1kV)R844(0R22), C808(2n7/500V), C838(10nF/1kV), C844(220pF/1kV), L806, C806(220pF/1kV), D802(HER107, gyors!), C805(47nF/630V), C843(1nF/1kV)

Módosítsd: R806 (27R) értékér 10R -ra, L802-t átkötésre

Üdv:
Fülesmester

0

mukso70
mukso70 picture

Szia Fülesmester! A két BA159-en kívül mindent kicseréltem: kerámia kondikat, gyors diódát,áramfigyelő ellenállásokat, már 10ohm van a gate-ben. Ami érdekes: 10n/1kV kondi ebben tápban nem volt, így nem is került bele. 470p/1kV a drain-föld közt, c843 1n/1kv, és valamelyik(most nincs előttem a tv, nem emlékszem a pozicióra) 220p/1kv kondi, ezek voltak gyárilag beépítve. A 10n-óst hiányoltam is, de ha egyszer gyárilag nincs beépítve... Még annyi, amikor nálam meghalt újra, megint felépítettem a tápot, szépen indult, szépen ment kb egy órát. Kikapcsoltam, majd újra indítottam, akkor történt valami, tipikus égő-áthúzó hangot adott a táp, és nagyon meghalt. Nem találtam semmit, ami okozhatja. Azóta bármit csinálok az említett módon meghal a fet és az ic a bekapcsolás pillanatában. A hagyományos módon nem lehet megvédeni, ettől a soros áramkorlát nem védi a fet-et. Szekundert is átnnéztem, szerintem rendben,nincsenek nagy terhelések. Meg fogom próbálni a 310V helyett külső, kisebb táppal, csak hogy vizsgálni lehessen. Üdv! ui: a 47n630V kondi is új, csak nem említettem. 39k ellenállás is új.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Egy idős kolléga mondása:

"Nem annyira új, mint inkább jó alkatrészeket kell a tápegységbe beépíteni!"

Üdv:
Fülesmester

0

mukso70
mukso70 picture

Szia Fülesmester! Részemről ez történt,jó is, szép is, új is. Viszont meglett a hiba! Sortápfesz dióda, többszöri ellenőrzés során jónak mutatta magát,sortáp is szépen beállt, bár ebben a inkább a szabályzó hurok jeleskedett. A lényeg: a dióda üzemi körülmények között elfelejtett diódaként viselkedni, inkább egy darab drótra hasonlított. A kéziműszerem szerint egy kifogástalan példány volt. Legalább háromszor ellenőriztem a szekunder oldalt, diódákat, feszültségeket, terheléseket, mindig minden jónak látszott. Mindenkinek köszönöm a segítséget, a tv-t már a gazdija nézi, meglepően jó képet ad, 32" toshiba képcsővel szerelték, sík széles cső. Üdv!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok!

Ezek szerint megvezetted magad avval, hogy hittél a mérési eredményeknek, ahelyett, hogy cserélted volna a diódát! Mi pedig hittünk az állításodnak, hogy a szekunder oldalon minden tökéletes.

Üdv:
Fülesmester

0

mukso70
mukso70 picture

Szia! Erre nem lehet mit mondani. Volt a kezemben az a bizonyos dióda, 450-460mV körüli nyitófeszt mértem rajta, záró irányban ellenállás mérővel is tök szakadást mutatott. Ezért szépen vissza is tettem. Nem csak ti, én is hittem a méréseknek. Építenem kell egy normális eszközt, hogy tudjam legalább kicsit terhelés alatt vizsgálni a félvezetőket meg esetleg a kondikat. Elég ritkán akadok meg javítás közben, ha másra nem tapasztalat szerzésre jó az ilyen. Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

És nem pukkant ki a szűrő elkó?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

mukso70
mukso70 picture

Szia! Egyedül az elkónak nem volt ideje megpusztulni. Ez akkor is szopás volt! Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ronda szopatós dolog...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Slaci
Slaci picture

Szia, köszönöm és gratulálok!

Megtennéd, hogy beírod a címbe: "(Megoldva!)"

Szép napot!

Laci

0

Sponsored links