You are here

Vezetékes (USB-s) webkamera vezeték nélkül

28 posts / 0 new
Last post
spellfire
spellfire picture

Sziasztok,

Adott egy USB3-as vezetékes webkamera. Jelenleg kb 7 méter kábelen csüng, de még kellene vagy 2 méter, viszont ilyen hosszú kábellel már nem működik. Szeretném valahogy vezeték nélkülivé átalakítani és ebben kérném a szakik segítségét. Keresgéltem már külföldi aukciós oldalakon, de nem találtam megfelelő eszközt.
Valaki már csinált ilyet, vagy tudja a megoldást?
Egy irodába kellene megoldani az online megbeszélésekhez....

Előre is köszönöm!

Üdv: Laci
 

Comments
Guest
Guest picture

A 7méterrel már eleve kaptál két méter pluszt az USB protokol leírása szerint.
A 7-12 oldalt ajánlom figyelmedbe. (A mérete miatt ide nem fér be a pdf.)
https://github.com/forthnutter/USB/blob/master/doc/001-57294_AN57294_USB...
Tudva azt hogy kábel és kábel között nem egyszer óriási különbségek vannak, ezért olcsó kipróbálhatósága miatt megfontolnám kipróbálni:  https://elektrotanya.com/comment/457754#comment-457754
  bár valószínű ezen a távon (9-10m) a stabil működés már kérdéses.

1

PElek
PElek picture

0

Jaca
Jaca picture
****

De most őszintén, miért a szőnyegaréna adja a legolcsóbban? Egyeltalán miért árul kamerát egy szőnyegbolt?

0

Joe
Joe picture

Szia!

Pénzért... :)
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Amúgy nem. Szerintem irreálisan alulárazott, és 3-4 hétre jönne meg, plusz postaköltség 2000, és akkor már megrendeli magának az ember kínából, így a szőnyegboltnak sem kell nagyon foglalkoznia vele. Viszont odaléptél a honlapjukra. Marketingfogás...

0

Joe
Joe picture

Vettem az adást, de nem bírtam kihagyni. :)

(Bocs!)

0

uniman
uniman picture
***

Az USB csőkamerámhoz adtak WiFi átalakítót. Ez az USB webkamerámmal is működik (megfelelő USB átalakító kabellel..USB/microUSB/OTG).
Mobiltelefonon, vagy PC-n is nézhető a képe (hangot nem próbáltam). Ez "vezetéknélküli" megoldás...

1

uniman
uniman picture
***

Ezen kívül még vannak az ú.n. "FPV" cuccok, adók és vevők. Igaz ezek leginkább analóg kamerákhoz használatosak De azok ma már fillérekért is beszerezhetők.
https://elektrotanya.com/content/58-ghz-fpv-vevoegyseg-kivalasztasa-mego...

0

Inhouse
Inhouse picture

Most, hogy mondod... Volt itt nemrég egy Androidos program, ami Wifi-n stream-elte a telefon kamera képét (mikroszkóp mód inkább, hangról nem tudok), akár még ilyesmi megoldás is lehetne...
Ez a te USB-Wifi átalakítód még új nekem, pedig imádom az ilyen adaptereket! :)
Öregebb TV-khez nem tudsz olyan átalakítót, ami USB pendrive-nak emulál Wifi-n keresztül egy DLNA hálózati kapcsolatot? Így amit le tudna játszani videót USB-n, mehetne NAS-ról. :) Jó, persze már vannak okos boxok, azok megoldanak mindent, csak egy HDMI kell, még USB se. :)
Egyébként én magamból indultam ki, olyannal próbálkoznék elsőre, amit plusz költség nélkül is megoldás lehet, ezért javasoltam az UTP kábelt. Benyúlok az egyik dobozomba, kiveszem az UTP kábelt, benyúlok a másikba, kiveszek egy fiú, meg egy lány USB dugót. Annó kellett gyártanom vonalkód olvasókhoz ilyen hosszabbítókat. A gyáriakkal nem működtek.

0

uniman
uniman picture
***

Régi megunt mobiltelefonok is könnyen működtethetők wifis kameraként, van több applikáció is e célra.
A második kérdésed nekem nem "tiszta"...rengeteg "BOX" (pl.STB, DVD..media player...) képes USB-ről lejátszani és van RCA, EURO-Scart kimenet is van rajtuk, de a TV Android BOX-oknak is lehet SD video kimenetük. Az enyémnek is van ! De ez utóbbiak költséges megoldások.

0

Inhouse
Inhouse picture

Példa: A TV nem tud hálózatot, csak USB-ről játszik videót. Csinálnának egy kütyüt, amit bedugsz, mint egy pendrive-ot. Alapból, mint az ilyesmi hálózati eszközök, megjelenik mint Wifi jelforrás. Rácsatlakozol, beírod az IP-jét, bejön a beállító oldal. Rácsatlakozol a helyi hálózatodra, majd megadod neki a NAS elérését, vagy megtalálja magától... Aztán a TV távirányítójával kiválasztod az emulált USB pendrivot, amit megnyitva megjelenik a NAS-on tárolt filmek listája, mintha a pendrive-on lennének tárolva, kiválasztod, nézed. Akár képernyőtükrözés is lehetne benne. :) Régebben lett volna létjogosultsága, ma már van Miracast (nekem nem igazán jött be, akad, 2 féle is van), meg okosboxok, amin keresztül bárhonnan nézhetsz bármit, még USB sem kell.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ez igen!
Telitalálat!

0

Joe
Joe picture

Szia!

Van erősítős USB kábel az 7-10m pluszt tud. Nagyobb távolságút nem tudok.
https://www.pcx.hu/axagon-adr-210-10m-fekete-aktiv-usb-kabel-00443040?gc...

0

spellfire
spellfire picture

Szia,

Az a baj, hogy ez is csak 2.0-ás. Próbáltam és nem megy vele a kamera :(

0

uniman
uniman picture
***

Jó lett volna, ha ha rögtön a topiknyítóban megadod a pontos típusát ennek a "speciális" kamerának !
Lehet azért nem működik, mert a próbagéped nem felel meg a követelményeknek? ...vagy kipróbáltad másfél méteres kábellel is? 
Például egy más hasonló USB3-as kameráról ezt írják!  :
"RENDSZERKÖVETELMÉNYEK: Windows® 8, Windows 10 vagy újabb – 3. generációs Intel Core i5 vagy jobb processzor (AVX támogatás a CPU, OpenCL támogatás a GPU részéről)
USB 3.0 (USB 2.0 mellett a felbontás 1080p, a képkockasebesség 30 fps értékre korlátozott)
A Windows Hello csak Windows 10 vagy újabb rendszeren támogatott"

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Van USB 3.0-ás 10m-es is, de nagyon drága.
Üdv
Tamás

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

5-6000Ft-ért már van 720p IP kamera is, 150m-ig jó UTP-n.

0

spellfire
spellfire picture

Szia,

A kamera adott (nem volt olcsó) és fontos volt, hogy a Windows felismerje mindenféle driver nélkül, mivel céges gépekhez lenne használva.
A meglévő kamerát kellene működésre bírni lehetőleg minél kevesebb összeg ráfordításával...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha működne a plusz 2 méter vezetékkel, akkor az megoldás lehetne? Vagy mindenképp drótnélkülit akarsz?

0

Inhouse
Inhouse picture

Az IP kamerákhoz nem kell driver, hiszen streamelik a videót, a legtöbbnek van böngészős nézete is. Ha meg ez a fix pont, akkor marad az aktív kábel vásárlás, vagy a házi kábel gyártás. Tervezed valamelyiket a közeljövőben?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Csak a kábel hosszabbításra van megoldás, egy USB-HUB vagy magyarul USB elosztó, ami rendelkezik táppal is, így a veszteség kompenzálható. Ezt érdemes középre berakni és megoldva a kérdés.

Amire valójában rákérdeztél, ahhoz én egy Open-WRT rendszerű routert tudnék javasolni, ami rendelkezik USB porttal is, ami így akár pendrive, akár kamera fogadására is alkalmas. Pendrive-szerverként már próbáltam, kameraszerverként még nem, de a közel 2500 kiegészítőcsomag között van ilyen is, amit te keresel.

Viszont így lehet, hogy többe kerül a leves, mint a hús, mert egy ilyen router, ami legalább 128MB RAM-al rendelkezik még kínából is 10-15e Ft, amire telepíthetőek a megfelelő kiegészítők és a kellő RAM miatt rendesen is tud futni, annyiért pedig már egy IP-kamerát is kapsz, amivel külön eszköz nélkül tudsz kapcsolódni a belső hálózatra.

Szóval létezik megoldás a kérdésedre, de anyagilag nem biztos, hogy kifizetődő, ha nincs olyan router kéznél. Ja és ezeken a routereken nem elsődleges szempont az USB sebessége, így USB 2.0-val szerelik.

2

spellfire
spellfire picture

Szia,

Köszi szépen! USB hub-on gondolkodtam én is, de a legfrankóbb egy vezeték nélküli megoldás lenne. Valóban sokat nem áldoznék rá, így ha más nem lesz, akkor marad a hub...

Köszi még egyszer!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Könnyen lehet, hogy csak a vezeték vékony benne és annyira leesik a hosszú kábelnél a feszültség üzem közben, hogy már nem képes a kamera működni. Kipróbálhatod, hogy UTP kábelből készítesz egy megfelelő hosszúságú vezetéket, ahol a 2 adatláb egy csavart érpár, a maradék 3 párból pedig 3-3 lepárhuzamosítva a +5V és a test.
Illetve az is segíthet, ha a kamerához közel táplálod meg azt és csak az adatlábak mennek a gép felé. Gondolom, ha aktív HUB lenne, akkor is így működne, ezt így még nem próbáltam, az UTP-s megoldást igen. Gondolom a gépet nem érdekli, hogy fogyaszt-e, csak ne lépje túl a max áramot...

0

Joe
Joe picture

Szia! Aktív USB kábel a megoldás.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia
BUEK!
Egyszerubb megoldas is van, aktiv USB hosszabbito, peldaul ilyen
Sikerrel probaltam kameranal, stb.
A lenyege, hogy van benne egy erosito, nem igenyel kulon tapot, stb.

2

spellfire
spellfire picture

Szia,

Próbáltam, de 2.0-ással sajnos nem működik a kamera.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Bocsi, de ezt nem ertem.
Minden USB 3.0 eszkoz lefele kompatibilis. Ha a szamitogepen bedugod egy USB 2.0 portba, nem megy? 

0

Sponsored links