You are here

Wega jps 351-130 hibajelenség

8 posts / 0 new
Last post
dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Sziasztok!
Hibásként vásárolva hozzá jutottam az erősítőhöz , a hibajelenség hogy bekapcsol, de nem szól. Odáig eljutottam hogy gyanús volt az egyik Sony cx171 ic, mivel az egyiket kivéve bekapcsol és szól is, sőt fel is cseréltem , az egyik IC  valószínűleg hibás, viszont ha hozzáérek az IC egyik lábához akkor a relé kapcsol és addig működik amíg el nem engedem az a bizonyos pontot. Kérdésem hogy ennek mi lehet az oka?

Comments
zsugori
zsugori picture
**

0

Vote up!

You voted ‘up’

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Köszönöm a válaszokat, igen ez a rajz alapján vizsgálódom én is, szinte megegyezik a sony ta-f4a erősítővel, kivéve az ic alatt lévő dióda itt plusban van, azaz a sonyban nincsen, még pozicó száma sem, és ez az a pont ahol hozzáérek a diódához vagy a lábához, ez a 4. láb, akkor bekapcsol a relé, ha elengedem a relé is kikapcsol.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifista
hifista picture

Helló!
Jó kis masina, se manual, se adatlap erről a szuper CX 171-ről.
Hogy tanult kollégánkat idézzem, "a mérnök mér".
Mellékelek egy rajzot egy CX 171-ről ( ez nem a Vega ) itt vannak feszültség adatok, hogy jó IC esetén mit kellene mérni.
Az sem lenne haszontalan információ, hogy melyik lábat "tapizva" működik a végfok.
A felső a jó, az alsó a hibás IC.
Hifista.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

köszönöm, ez a rajz nem teljesen passzol, de megmértem a lábakat.

a jó ic: 1.láb  0v                                        
            2.       -4,48v
            3.       0v
            4.       -8,71v
            5.       -39,7v
            6.       0v
            7.       0v
            8.       39,6v
            9.       39.6v
            10-12. 0v
            13.       -8,7v
            14.       8,7v

a hibásnak vélt 1. 0v
                         2. -4,1
                         3. 0v
                         4.  -9v
                         5.  -39,6
                         6. 0v
                         7. 0v
                         8. 39,6v
                         9. 39,6v
                         10-12.   0v
                         13. -9v
                         14.  7,8v

Ami gyanús a másodiknál hogy 14-es láb csak 7,8. Felcserélve az ic-t ugyanúgy ennél az ic-nél kevesebb a volt, minth az az ic leterhelné.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifista
hifista picture

Így már tisztul a kép.
Elsőként az IC pufferkonijait cserélném ki (470 mikro ), mert a 4-es láb a negatív táp. És a Bias is onnan megy.
Apropó Bias, az IC cserélgetés nem olyan jó ötlet, mert az természetesen erre az alapáramra is hatással van.
Egy olyan mérést is meg lehetne ejteni, hogy a végtranyók kollektorán hány Volt van alaphelyzetben, illetve az IC 4-es lábát megérintve.
Valószinüleg egyenfesz van a kimeneten, amitől a védelem tilt, a "tapizás" hatására viszont lecsökken annyira, hogy meghúzzon a kimeneti relé.
Amennyiben ebben is úgy van mint a Sony-ban - hogy a hangszínszabályozó, a visszacsatoló körben van - akkor még az is lehet hibaforrás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Az alap kondik már cserélve lettek,igaz az előző tulaj, de cseréltem őket,egyenfeszt is mértem, nincs mérhető feszültség de vizsgálódik még

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content