You are here

Win10 Edge eltávolítása hogyan lehetséges? LEZÁRVA!

25 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Csak ünnepi látogatásra hozta az ismerősöm a laptopját (vírusirtásra és karbantartásra) és arra panaszkodott, hogy amióta az edge frissült, a gép "tetü lassú" lett.
Bár minden oldalon azt írják, hogy csak simán el kell távolítani, de a programok között az "Eltávolítás" szürke, a frissítés eltávolítás is és a parancssoros uninstallra sem történik semmi a program megfelelő könyvtárában kiadva.
setup.exe --uninstall --force-uninstall --system-level

Mivel nem 10-est használok és nem én telepítettem a gépét, ezért nem vagyok képben ezzel a problémával, hogy miért nem távolítható el.
Bár ő sem kért frissítést semmire, automatán frissült minden és tette tönkre az addig gyors gépét. Mivel nem volt kellő időm a víruskeresés mellett (csak 1 chrome és 1 firefox beépülő volt, ami problémás volt, tehát nem vírus/adware lassítja a gépet), egy következő találkozásra (1-2 hónap) kérdezném, hogy hogyan távolítható el TELJESEN az edge?

Drasztikus megoldásaim lennének, úgy mint NTFS jogok: saját tulajdonba vétel, majd simán törlöm az Edge összes könyvtárát, de a regisztrációban még ott maradna és hibákat generálna, ami a gép sebességét ugyanúgy visszafogná.
Bár rendszergazdai fiókkal rendelkezett, ennek ellenére több automatán induló (felesleges) programot nem engedett letiltani, mondván, hogy nincs hozzáférésem. Akkor mitől "gazda" a gazda, ha a gépet nem "művelheti" meg, mert az makacs?

4GB RAM-ja van, ami elég alap a 10-eshez (7-eshez 12GB-t használok és el tudom fogyasztani).
Szóval neki is a lassulása abból adódik, hogy pl. az edge is fut a háttérben, noha az életben nem használta még, azt se tudta mi az... és még megannyi felesleges dolog, amit nem lehetett letiltani sem. Emiatt RAM helyett a lassú HDD pagefile teszi csigává a készüléket.
Ez "Home" sajátosság, hogy az ember semmihez nem fér, vagy "Win10" sajátosság, hogy a "sajátgép" már csak mítosz és valójában a Win-é a gép, az ember nem férhet hozzá semmihez? (A gépek lázadása.)

Továbbá még 1 kérdés:
Win7 esetében összehasonlítva az energiagazdálkodási lehetőségeket, nálam 5-7-el több menüpont van, így pl. egy ilyen, hogy mit tegyen lecsukott fedél esetében (alvó, hibernált, kilép, semmi), ami nála már nincs a legetőségek közözz. Ez elképzelhető, hogy csak verziófüggő, mert neki csak Home van és abból mindent kispóroltak, vagy a 10-es ennyivel butább a 7-esnél (Enterprise)?

Comments
csakyt
csakyt picture

Szia
 Én a Revo uninstalal töröltem. El is tűnt.
Tibi

0

kovacsna
kovacsna picture

Hi

https://www.techradar.com/how-to/how-to-remove-microsoft-edge-from-windo...

Továbbá leírhattad volna a W10 build verzióját is, ami lényegesebb mint a konteo elméleted, meg, hogy win7-et használsz.

KN

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Víruirtásra hozta, ahogy írtam is... ki nem sz...rta le, hogy milyen build verziója van, ehhez nem volt rá szükség.
A program eltávolítás nem sikerült, a netes leírásokban SEHOL nem jelezték, hogy a parancssori megoldás csak egy bizonyos bulid verziónál működne.

Idézem a témanyitót: ... a parancssoros uninstallra sem történik semmi a program megfelelő könyvtárában kiadva.
setup.exe --uninstall --force-uninstall --system-level

Tehát ezen már túl voltam, de abszolút semmi nem történt e parancs kapcsán.

0

kovacsna
kovacsna picture

HI,

Nem sz..rni kellett volna rá, hanem megnézni, mert biza változik a dolog.
21H2- ben pl:
C:\Program Files (x86)\Microsoft\EdgeCore\98.0.1108.43\Installer

A parancs nem releváns, annál inkább fontosabb lett volna a "megfelelő" könyvtár.

Amúgy ha egy [–verbose-logging] kacsolót még belefűztél volna, egyből okosabb mindenki. Ja de ezt nem írták a neten,vagy YT videóban.

KN

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Kovácsna !
Le lehet szedni .
Az asztali gépen volt edge .
Már nincs rajta .
Üdv vj

0

kovacsna
kovacsna picture

Én tudom...:D

0

Jaca
Jaca picture
****

Elég csak törölni az explorer.exe-t wink

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  az EDGE könyvtárban nem található  az uninstall EDGE .exe  file?

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Csak setup van, de a törtést is a setup.exe-re írja több oldal is, ami nekem nem csinált semmit.

0

csakyt
csakyt picture

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

C:\Programfájlok (x86)\Microsoft\

Itt csak az Edge szutykai vannak. Akinek nem tetszik, innen töröljön ki mindent. Előtte esetleg ki kell lőni a Feladatkezelőben a háttérfolyamatok közül az Edge futó példányait, mert az fut akkor is, amikor bezártad (azaz ha nam látod).

Én meghagytam az Edge-et, mert vannak oldalak, amiket a kedvenc böngészőm nem nyit meg, csak az Edge.

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Még egy dolog! A Windows Update-tel érdemes megkeresni a legújabb fontos biztonsági frissítéseket, de miután ez meg van, érdemes letiltani az Update-et!
Futtatás, services.msc, Windows Update és Háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatás letilt.

Bár ő sem kért frissítést semmire, automatán frissült minden és tette tönkre az addig gyors gépét.

Erre is megvan a drasztikus, de megfelelő trükk: miután a két fentebb kiemelt szolgáltatást tiltottad, registrybe bemész ismét, megkeresed az alábbi kulcsot:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\

Exportálással csinálsz róla backupot, majd a Services kulcs alól a wuauserv és a BITS kulcsokat törlöd. A BITS kulcsból néhány elemet nem fogsz tudni törölni, de az már lényegtelen lesz.

Backupot azért érdemes csinálni, mert ha későbbiekben mégis kellene egy fontosabb frissítés, ahhoz vissza tudd aktiválni majd a tiltott szolgáltatásokat.

Miután a két registry kulcsot törölted, nem fog működni a Windows Update, így nem jön több frissítés.
Probléma megoldva!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha lett volna időm, letiltottam volna, én szolgáltatást szoktam tiltani és a HOSTS fájlt átírni, de itt nem ez volt a lényeg, hanem a már "törölhetetlen" program teljes törlése nem baltával, hanem rendes kitakarítással utána.

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Szia Mr. V!

Akkor mitől "gazda" a gazda, ha a gépet nem "művelheti" meg, mert az makacs?

Először is, ez Windows 7-től, sőt Vistától kezdve elő szokott fordulni, tehát amatőr hibáról van szó.
Belépsz a registrybe (futtatás, regedit) és megkeresed az alábbi kulcsot:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Jobb oldalt az EnableLUA nevű duplaszó (REG_DWORD) értékét 1-ről 0-ra állítod és újraindítod a 10-est.

Másodszor, az eltávolítást én CCleanerrel csinálnám, azzal az Edge-et is nemes egyszerűséggel el tudod távolítani (miután persze a fenti registry mókolás megtörtént, mert úgy lesz full rendszergazdai jogosultság).

Ja és a CCleaner-nek van registry takarítója is, minden progi uninstall után illik használni...

Harmadszor:

4GB RAM-ja van, ami elég alap a 10-eshez

Kérdés: 32 vagy 64 bites a rendszer?
Mert ha az utóbbi, akkor javaslom hogy telepíts helyette 32 bites változatot.

+1 kérdésedre a válasz: a Home verziókból elég sok mindent kispórolnak, én éppen ezért használok Pro-t (Win7-nél meg Ultimate-et). Ami nem kéne, azt meg utólagosan is ki lehet iktatni. wink

1

megujulo
megujulo picture

Szia!

Talán ez a post válasza legrelevánsabb az ügyben.

A win10 eléggé zavaros olykor utópisztikus. Sok minden van benne a mi nem kell és sok minden kimaradt ami meg jó lenne ha lenne, dehát nincs.

Az EGDE egy erőszakos böngésző, melyet a MS alkotott olyan belső egyéb konstrukcikkal, mellyel megpróbálta a saját piacát növelve a versenytársait tudatosan hátérbe tenni (ezt is a több mással nem nagyon müködni akaró dolgok bizonyitják) Részletekbe nem folynék bele.

Sok sok problémával szembesültem eddig , de én mindvégig vásárolt szoftverekkel dolgoztam, azaz pl a win7 törés és ilyesmi kimaradat, (cég hivatalos gép, ellenörzés bukásveszély stb okafogytán.)

Amit viszoint tapasztaltam, sokszor belefutottam én is ebbe abba a problémába, mely lassitja vagy épp használhatatlanná tesz egy egy masinát.

az egyetlen és hasznos megoldás mindig akkor müködött, ha magába a regisztrációs adatbáziba belenyúltam.

Nos ez olyan terület mely tapasztalatlanoknak akár a gép szoftveres halálát is adhatják, tehát ha e téren belenyulunk, legalább mérlegeljük hogy mit miért és mivel végződhet.

Mondjuk ugy fél megányi szöveges parancs az adatbázisban, melynek sorai Dword értékei nem csak saját magukra hanem sok további másikra is kihathat, azaz nem egyszerű játék. erz még anno win 95 alatt kezdődőtt, és haladt a fejlődéssel.

Én a gondjaim során mindig a neten kerestem válaszokat, és a rengeteg infot kszedegettem a neten.

voltak zömében egyszerű beállitások, de pl. az EDGE vel a mai napig nem boldogultam igazán!

tölti frissiti, de nem használom.

Annyit tudtam elérni, hogy regeditben sikerült ugy beállitanom, hogy ne ő legyen aki a sor elején megy karddal a kezében, és egyes nagyfrissitések után mindig mindig vissza kell a sorban kergetnem hátra.

Hogy mit okoskodott az MS a programon belül, nem tudom, de ha fizikailag mindent letöröltem, voltak vannak és előfordulnak hibák akadások, stb.

Azonban az én gépeimen nincs fennakadás, nem használom az edge-t, nincs törölve, azt az MS udate frissiti rendszerességgel, de mégsem dobálja fel ha meghiv egy url-t a gép, stb.

A rendszerleiróban nekem, legalább 400 sor vagy sokkal több át van azonban irva, melynek többsége állandó de vannak frissüléssel törlésre felülirásra kerülő dolgok. Ilyen a fent emlitett rendszergazda key is. Nekem frissit a gép és utánna mindig visszateszi 1-re a 0-ról ezt a kulcsot.

Bár jó lenne ha lenne komplett lista a szükséges be illetve átállitások tekintetében de ilyen nincs, csak részleges mindig a problémára épülő keymodosítások adottak a neten. És ez csak 1 a sokezer MS problémák közül amivel a felhasználók napi szinten találkoznak ezekkel a gondokkal. Nem vagyok PC guru, sosem voltam, de ezek a tapasztalatok sokévnyi inkább évtizednyi infoból értek össze.

Szerintem mikor aza kérdés merül fekl hogy lehet kitenni az EDGE szürét, sokkal alaposabb, megfontoltabb és elszántabb megoldások kellenek, mert az MS tett be felhasználóinak. Azaz az MS a renszergazda, te meg felhasználó vendég vagy a gépeden.

Nem véletlen ezért tudnak kémkedni ezért a sok bugolás, ezért csinál a gép néha helyetted azt amit csak akar.

Szerintem ez a rendszergazdai jogosultság átvétel, is csak részleges, (mivel az frissitéskor felüliródik, tehát valami felette áll) azaz lenne még hozzá további sorok modositására szükség, feltéve ha tudnánk hol mit és miért! ez egy szoftverdzsungel, mely halandó számára átláthatatlan igazából, de csak saját véleményem ez.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Létezik "Update Freezer" nevű kis programocska, ami "körülnéz" a gépben és képes blokkolni a java, a böngészők, a win automatikus frissítését is.
Az illetőnek semmi szüksége nincs frissítésekre, sőt neki az eredeti 8.1-es rendszer is megfelelt, azt mondta sokkal gyorsabb is volt, de aki 1x aksit cserélt a laptopjában, az szó nélkül felpakolta neki és persze nem update formában, azaz bukta az adatait és vissza sem tud térni a már belakott és gyors 8.1-hez.
Viszont ezt a 10-est mivel az a szakbarbár telepítette, így nem tiltotta le a frissítéseket, a belső vírusirtóját (hiszen másikat futtat), de bár HDD-vel megy a gép, a töredezettség-mentesítést ügyesen letiltotta, ami szintén hiba.
2 órát volt nálam az illető, az utolsó 10 percben derült ki, hogy nem vírus okozza a lassulást, így nem kezdtem videókat nézni, hanem megpróbáltam eltávolítani az automatikusan induló dolgokat, de nem engedte, aztán törölni az edge frissítéseit, illetve magát az edge-t, ekkor kerestem egy leírást, amiben ott volt a parancssoros eltávolítás. Nem jött össze, így elköszöntünk és vitte a gépét is.
Tehát nem volt időm arra, hogy jobban utána nézzek a dolognak. Ha lett volna, akkor a már említett NTFS saját tulajdonba vétellel töröltem volna a könyvtárat. De jeleztem neki, hogy keresek rá megoldást és legközelebb már megoldom neki...

A másik kérdésem az energiagazdálkodás menüinek hiánya volt, amire csak lecseszést kaptam, hogy én miért írom a saját Win7 menümet. Hát azért, mert abban van és az volt a kérdés, hogy a 10 ennyivel butább lett, vagy a Home korlátai csupán ezek a hiányosságok. Erre konkrét választ azóta sem kaptam, hogy ez verzió (nem build, hanem pro, enterprise, stb.) függő-e.

A legtöbb uninstall program megtalálja a regisztrációban is a leszedni kívánt cucc bejegyzéseit is, ám mivel "eltávolíthatatlan", nekem a rendszergazdai jogosultsággal voltak gondjaim.
Win7 esetében még nincs ilyen, hogy át kéne írni egy számot és én Win7-ig használom csak a gépeimet, tehát 10-esben nem vagyok jártas.

De ahogy látom megint jönnek az idiótaságok "töröljem az explorer.exe-t", ami ugye maga a grafikus felület, az asztal és tálca, szóval emiatt le is zárom a témát, mert ha ilyen idiotizmusra lettem volna kíváncsi, akkor nem egy szakfórumon, hanem a gyakorikérdések oldalon tettem volna fel a kérdést.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

32 bites rendszer 3GB-ig látja a RAM-ot (32 bites rendszer korlátai), így azt hülyeség telepíteni egy 4GB-al rendelkező gépre (max RAMDrive tudja használni a nem látott maradék 1GB-ot). 64 bitese van ha jól emlékszem.

CCleanert 1x használtam a saját Win7-emen regisztráció takarításra, aztán meg is halt tőle és biztonsági mentésből kellett visszahozni. Több féle beállítással is próbálkoztam, a végén már alig valami eltávolításával, de minden esetben meghalt tőle a rendszer, így azzal max cache, temp, log és hasonló fájlokat távolítok el, a rendszerből/regisztrációból soha semmit. Szóval számomra az nem vált be "Uninstall"/registry clean kapcsán.

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Fura hogy én kb. 8 éve használok CCleanert, amit minden általam javított gép is megkap, és mégsem halt be egyiken se a rendszer.surprise

A lényeg viszont annyi lett volna hogy onnan is el lehet távolítani az Edge böngészőt teljesen.
Állandó karbantartásra viszont az is jó ha a cache-t törli mindenhonnan, nem kötelező a registryt pucolni vele mindig.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Én a Revo uninstallert szoktam használni. Az a regeditből is kitöröl mindent.
revo

Tibi
 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

De azokat is (pl. win frissítés, mint ez is), ami nem eltávolítható?

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ahogy ezt a témát leírtad, próbából megpróbáltam vele. Teljesen eltűnt.
Tibi

0

pumi
pumi picture

Szia!

Próbáld ki a Wintools.net nevű karbantartót!

10 éve biztosan használom, vin7,8,10, 11.

ccleaner és testvérei, nálam nem úgy teljesítettek ahogy kell, pld cc, ahogy írod, csak döntögetni szeret :-) 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Korábban én is sikerrel használtam évekig, de ezen a mostani rendszeremen szeret lefagyni, akár régebbi, akár frissebb változatával próbálkozom. 10-esen még nem teszteltem.

0

megujulo
megujulo picture

Egy kicsit igazat adok részedre!

Ez egy háború!

MÁTRIX

azaz a MS picot akar szerezni, mindennek felett! 

A felhasználók, hackerek, stb. azon dolgozik mit hogyan iktasson ki.

AZ MS meg azon, hogyan tegyen keresztbe a fellelhető megoldásoknak!

Tetát az idő múlik és eljön egyszer egyszer az a nap amikor a jól megszokott módszerek, eljárások semmit nem érnek!

Az adatbázis beállitás az alapja mindennek. ez vezérli müködteti az egész rendszerszoftvert!

Ha valamit elszúrsz vége, ha valamit jól csinálsz, akkor jó lehet a végeredmény!

Maradjunk annyiban, hogy a jóél bevált eseti vélemények alapján megfogalmazott CC cleanertől kezdve a Ms optimizerig, arra születtek hogy csomagba fogják a fellelt és állandósult problémák kezelését!

ezek elvégzik helyettetetk a szükséges regedit módositások többségét!

mivel nincs két egyforma gép környezet, ezért ez az automatizált szoftverkörnyezet egyes esetekben hibátlan, mig más esetekben fagyással, akár összeomlással végződik!

Igy kimondhatom, minden hozzászólőnak igazaz kell adnom. annak is akinek hibátlanul teszi a dolgát, annak is aki megesküszik arra, hogy a segédprogi vágta haza vagy tette tönkre a munkáját.

A verziószám igen lényeges, merthogy egyes frissitéseket követően sokszor többtizezer regedit sort irnak felül módositanak.

Tehát ami a win10 egyik verziójában még járható út, az már nem biztos hogy a következőkben is az marad.

Igy és ezen okból az EDGE a mai napig egyesek részére simán eltávolitható, mig mások részére megoldhatatlan feladat. És nem azért mert nem érti vagy nem látja át , egyszerüen az adott személy regedit adatbázisa más!

 

 

2

Sponsored links