You are here

Yamaha RX-V595ARDS bekapcsolás után azonnal kikapcsol.

33 posts / 0 new
Last post
attilacsep

Sziasztok!
 A fenti Yamaha tuner erősítő St.by-ból való bekapcsoláskor azonnal kikapcsol. Ha egy soros ellenással sorba kötöm, (kb. 130V kerül a gépre) kifogástalanul működik. Így szoktam indítani a zárlat-gyanús készülékeket. A tápok jók (látszólag), brumm minimális. Ahogy a működő készülékre rákapcsolom a direkt tápot (220V), ismét azonnal kikapcsol. A trafó is látszólag jó, mert ha 220V ot kapcsolok rá, alig van áramfelvétele. Találkozott már valaki hasonlóval?
Köszönettel:
Attila

Comments
Jaca
Jaca's picture

Szia!

A szimmetrikus tápfeszültségek egyszerre állnak fel? Ha túl nagy a késés valamelyik oldalon, előfordulhat, hogy hibát érez a proc, és letilt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szervusz!
Szerintem idejük sincs felállni, mert szinte azonnal kikapcsol bekapcsolás után. De ettől függetlenül átnéztem az összes tápot, és egyetlen gyanús dolgot találtam: a 15V-os tápban szintén csak szerintem, túl nagy a brumm. 2-3V. Nem tudom, mennyi az ott szokásos. Mindenesetre a 100uF-ot kicseréltem, a diódákat kiforrasztva is megmértem. Hacsak, nem valami beterhel. A szerviz üzemmódba belépve azonban azt írja ki, hogy nincs protect. Igaz, hogy kb. 120V-os hál. feszültségnél.
Köszönettel:
Attila
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
A 15V-os táp st-by-ban 15 V, és brummmentes Ha bekacsolom, akkor lesz néhány voltos brumm, és leesik10-11V-ra. Tehát, amikor a relé bekapcsol.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!
Én ezt a rajzot nézem, csak hogy ugyanabból a rajzból dolgozzunk, így tudok oldalszámra is hivatkozni:
http://www.schematicsforfree.com/archive/file/Audio/Products/Home%20Thea...
Az 53. oldalon van egy SUB-POWER SUPPLY blokk, T800-as trafóval. Azt hívod st-by tápnak?

Könnyebb lenne segíteni, ha rajz szerint megneveznéd az alkatrészt, ahol mérsz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szervusz!
Szerintem nincs más olyan trafó a gépben, amire ezt lehet mondani. De ezzel együtt, igen, a T800-as.
Köszönöm az észrevételt.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

cs_laci

Sziasztok!
Azért Jaca hozzászólására válaszolok, mert hivatkozok a PDF állományra benne. Szóval, hogy kiiktasd az esetleges védelmet, terhelés nélkül kapcsold be diagnosztika módban a készüléket (10. oldal). Így mindenképpen elindul, a relék meghúznak. Azért nem szabad a hangszórókat rajt felejteni, mert a védelem ki van kapcsolva és egy hibás végfok a tápfeszültségét is kiteheti a kimenetre. Ebben a módban nem csak a jelenlegi állapotot ellenőrizheted, hanem az esetlegesen régebben előforduló védelem bekapcsolás okát is megtudhatod. Sok sikert: cs_laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Végig hangszórók nélkül próbáltam beindítani a készüléket. Bekapcsoláskor feszültség mérővel is, és szkóppal is néztem a középponti feszültségeket, szinte teljesen nulla. Szkóppal kb 50-100mV-ot pulzál , aztán semmi, csak 0 fesz. De, mint mondtam, előtét ellenállással vígan működik. Korábban, mint fentebb írtam, (120V-al) elindítottam a diagnosztikát, és azt írta ki, Hogy "no protect".
Azon gondolkodom, hogy régebben találkoztam olyan készülékkel, amely kiírta, ha nem volt rácsatlakoztatva egy vagy több hangfal. Nem lehet, hogy ez a gond?
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:ha a 15 V-os táp nem kap legalább 18 V-ot, nem stabilizál.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Bocs, kissé elfeledkeztem erről a bejegyzésről. Itt én a st-by 15V-ra gondoltam (csak nem mondtam), és az esik le 10,5-re, ahogy bekapcsol a 220-as relé.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

A rajzon feltüntetett értékek elég furák, de a DC-nek talán hihetünk. Vedd ki a graetz-et, és köss oda DC12V-ot, meg 230V-ba dugd be, majd próbáld elindítani. Így kizárhatod a tarfóhibát. A Q808-at cseréld ki, 3A 80V-os tranyó, egy BD139 jó helyette.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Azóta még nem jutottam hozzá, de erre válaszolva: Akkor 120V-al miért tökéletes?
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Mert ott még nem kap elegendő feszültséget a védelem, hogy le tudja kapcsolni.
A diagnosztika elindul teljes tápfeszültségen?

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Semmi nem indul direktben, szinte azonnal lekapcsol, még elolvasni sem tudom a feliratot, olyan gyorsan. 120V-on tudok belépni, de ott no protect-et ír ki.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

120V-on a szekunder feszültségek mekkorák?

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Ha a trafóra direktben kapcsolom rá a 220V-ot, akkor sem megy 46V fölé végfok tápja.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
A végfokokon 42V,  készenlétin 15V kikapcsolva, bekapcsolva 10,5V. Ez az, ahol a nekem nem tetsző brumm (szerintem) túl magas. A többire most nem emlékszem, de a stab. tokok kimenetén rendben találtam mindent. Egyelőre félretoltam.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Ha 120V-ról hajtva ott 42V-ot mérsz, akkor 230-ról 80-nak kellene lennie? Doksi 43V-ot ír. Nem lehet, hogy fordítva értelmezed a feszültség-átkapcsolót? A trafón mérj, ne az egyenirányítottan. (Az impedancia kapcsoló milyen állásban van? Attól is függ a végfok feszültsége)

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
 Az impedanciakapcsoló az alsó, 4ohmos  állásban van. A fesz. váltó is emlékeim szerint helyesen, 220V-ban van (hacsak valaki át nem fusizta. Megnézem ismét.
Köszönettel:
Attila
 Szia! rosszak voltak az emlékeim: összekevertem a Harmon Kardonnal. Ebben nincs feszültségváltó, csak az R változatban. Az impedanciaváltó teljesen mindegy, milyen állásban van, akkor is lekapcsol.
Üdv.:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: válassz le mindent a trafóról és úgy mérj szekunder feszültséget, (230 és 127 V állásban) hogy a trafó hibáját kizárd

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Röviden lezárhatnád ezt a mellékvágányt azzal ha elmondanád, hogy ez már működöt 230V-al , vagy most gyakorolsz rajta.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Közben benn volt az ÜF, és elmondta, hogy ugyan kintről hozták, de évekig működött itthon a lányáéknál. Aztán félretették, és most vették elő...
Üdv.:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Gyakorlok, mint minden készülékkel...
Tréfát félretéve: semmit nem tudok róla, Hollandiából hozták így, rosszan. Többet, ha megfeszülök, sem tudok elárulni.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Ez egy fontos infó, és ha ezt elmondod az elején, akkor már a "project"-el foglalkoznánk.
Csináld amit Bálint mond és akkor a trafó gond megoldva, amit meg kiír az vég hiba,
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: nincs hálózati feszültség - átkapcsoló?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
De van, megnéztem, az volt az első. 230V-on áll.
Üdvözlettel:
Attila

Szia! Fentebb válaszoltam, kicsit rosszul emlékezve...
Üdv.:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Ideiglenesen zárd rövidre az RY800 érintkezőit.
Ha így jól működik, akkor cseréld a jelfogót (és a C847-et is), mert beégtek az érintkezői.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szervusz, Fülesmester!
Megnézem, ahogy javasoltad. Szerintem nem az lehet a gond (bár úgy lenne!!!), mert a soros (ez nem a Gyuri bácsi! (   :-)   ) ellenálláson keresztül eddig minden egyes alkalommal stabilan bekapcsolt, és úgy is maradt, és terhelve, nagy hangerőn is stabilan "üvölt". Direktben meg egyetlen egyszer sem, soha nem indult el.
De azért megnézem.
Köszönettel:
Attila

...Még nem volt időm...

Szervusz, Fülesmester!
Szétszedtem a relét, hibátlan, de azért a biztonság kedvéért áttisztítottam a pogácsákat. Kivettem a 10nF-ot is megmértem, jó. A jelenség ugyanaz, továbbra is kikapcsol.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Üdv! A készenléti táprészeben ebben nincs a renitens 22nF-os kondi?

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szervusz! Nincs, csak egy 330uF. Kicseréltem, de nincs változás
Köszönettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Köszönöm, megnézem.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvdoktor
tvdoktor's picture

Hello
A végfokban meghajtás nélkül mennyi a nyugalmi áram? A hangfal védő áramkör?
+ Amit fentebb írtak,mérd a tápot üresen.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
A végfokokkal egyelőre odáig jutottam, hogy minden foknál 0V a középponti feszültség, ami ráadásul szinte azonnal beáll. A nyugalmi áram lesz a következő lépés. (Egyelőre tele a hócipőm, megint félre teszem.) A többi, függő kérdésekre is igyekeztem válaszolni...
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content