You are here

Villanypásztor - kössetek bele

60 posts / 0 new
Last post
thieringpeti
thieringpeti picture

Sziasztok!

Terveztem egy villanypásztor áramkört, részben ennek: http://elektrotanya.com/villanypasztor.zip/download.html részben ennek: http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=j0DDt1fdAX az ötletei alapján, lásd csatolt PDF fájl. Igazából a cél, hogy minél egyszerűbb, egyoldalas NYÁK-on kivitelezhető, jó hatásfokú készülék legyen.

A PDF-es kapcsolás kimenetére egy gyújtótekercset kellene csatlakoztatni egy 10uF körüli motorindító kondival sorbakötve. Nagyobb kondi = erősebb villanypásztor, vastagbőrű marháknak akár 16-22uF, kiskutya, macska ellen 2.2uF is elég lehet...

Mit gondoltok?

Comments
csege
csege picture

Udv mindenkinek itt a topic-on!
Tudtok-e egy olyan pasztor kapcsolast, ami az alabbi funkciokat tudna:

- LED jelezze a nagyfesz impulzus megletet a kimeneten
- Lehessen a kovetkezo uzemmodokat valasztani mukodesere:
- Nappali
- Ejszakai
- Fenyviszonytol semleges (Neutral)
- Jelezze, ha elszakitottak a keritest (helyben is es pl. mobil telefonon)
- 10V alatt kapcsoljon ki (aku fesz. alacsony)
- Nem utolso sorban egyszeru legyen

Roviden ennyi lenne, elore is koszonom a segitsegeteket

Udv,
spectraman (csege)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Csege!
Szóval, gyártani akarod! Mennyit adnál egy komplett doksi+mintadarabért?
Thanatos

0

csege
csege picture

Hello!
Igen, kesziteni szeretnek parat az ismeroseimnek es a barataimnak. Van neked egy ilyen doksid ? Teljes ? Esetleg lenne foto is egy mukodo valtozatrol ? Talan meg tudunk egyezni, nem ? Nekem is van doksim (sajat terv) de hatha jobbat talalnek, ami hatasfok szempontjabol jobb lenne (pl. fogyasztas...)

Udv,
spectraman (csege)

0

csege
csege picture

Talan hasznos lehet...

Itt van nehany foto az elkeszitett pasztorrol.
------------------
spectraman (csege)

0

csege
csege picture

Hello thieringpeti!
Cuccos linket tettel fel kerlekszepen, igen erre utalok: "http://www.ti.com/lit/ml/slup261/slup261.pdf". Ez aranybanya egy magamfajta embernek :-)
Sok-sok koszonet erte! Mar varom, hogy mit tudok kisutni belole (nem elco-ra gondoltam)...
--------------------
spectramen (csege)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv csege: mielőtt bármilyen villanypásztort elkészítesz vagy beüzemelsz, javaslom, figyelmesen olvasd végig a Rádiótechnika 2013-as évkönyvben írottakat, 64-88. oldal.
Az nem elég, hogy ráz.

Bálint

0

csege
csege picture

Koszi! Halas lennek egy linkert a fent emlitett forrasanyagra. Ugy ahogy elnezem egy terjedelmes cikk lehet. Elore is koszonom!
Udv,
spectraman (csege)

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Az alábbi kapcsolást kb 15 évvel ezelőtt készítettem, hogy a kutyáim távol-tartsam a kerítéstől és a virágágyásoktól. Több éven át tökéletesen működött (télen, nyáron) nonstop. A ház falára egy zárt dobozba volt fixen telepítve, és onnan egy megfelelő kábellel (vastag koax) elosztva. 1-2 nap alat, és néhány nyikkanás árán megtanulták, hogy hol a határ. Néhányszor engem is "rendre utasított" mikor megfeledkeztem róla. A trafó egy motorkerékpár (MZ) gyújtótrafója, de bármilyen megfelel (ez volt).

File csatolás: 

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Ez életveszélyes így, a 230V-os hálózatból közvetlenül táplálva! Véletlen zárlat, beázás, stb...

0

csege
csege picture

Hello!
Tetszik a topic.
Csak feluletesen neztem meg a feltett kapcsolasokat, de ajanlom figyelmetekbe az altalam tervezett/kivitelezett villanypasztor legegyszerubb valtozatat. Sok elonye mellett harmat emlitenek:
1. 8-15V-ig hasznalhato
2. maximalis aramfelvetele 180mA (kondi allapotatol fuggetlenul)
3. sok alkatreszet bontott ATX tapbol be lehet szerezni

Jo munkat hozza!
Ha van kerdes >
spectralog@gmail.com > turelem :-)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Csege!
Csókoltatom a harapós lóval, aki tervezte (utalva az Állatorvosi Egyetem lovára, ami minden létező ló...nyavalyával rendelkezett)!
Egy ponton nincs elcseszve: ez legalább záróüzemű, tehát nem teli pofából kapcsolja a kondit a tranzisztorra.
De legalább biztosan szépen fütyül...
A legjobbakat: Thanatos

0

csege
csege picture

Hello thanatos!

Igazod van, egy picit futyul, de nem veszes. IP54-es dobozbol mar nem hallatszik ki :-)

Udv,
spectraman (csege)

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Találtam egy érdekes cikket a témában, ebből akár szakdolgozatot is lehetne írni... https://training.ti.com/sites/default/files/docs/Surinder_Singh_-_transformer-designer-isolated-high-voltage-power-design.pdf Kifejezetten az egytranzisztoros, flyback konverterek tervezéséről szól...

Szerkesztve: a link módosult.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Végeztem egy kísérletet:

tekertem az előző hozzászólásomban nevezett vasra egy trafót, primer: 12 menet, 1mm, szekunder: 260 menet, 0.2mm huzal. Meghajtottam egy LM2596-tal, úgy, hogy a kimenetén meghagytam a recovery diódát, és oda kötöttem rá a tekercs primerjét (150 KHz SMPS), a visszacsatolást belőttem 150V-ra. Szkóppal gyönyörűen látszik, hogy üresjárásban 1:15-1:20 körüli kitöltési tényezővel hajtja, a szekunderben látható a lecsengés. Egyenirányítónak 3db soros BAV21-et használtam (50nS, 250mA, 250V). A kimeneten szépen produkálja a 150V-ot, ahogy kell. Tápnak egy sima mezei 1A-es 12V-os dugasztápot használtam.

Tapasztalat: az LM2596 éppencsakhogy langyos, viszont a trafó vasmagja, valamint a bemenetnél lévő 1000uF / 25V alacsony ESR kondi jócskán melegszik. Tehát, "túlhajtja" magát.
Még meg fogom próbálni LM2576-tal is (50KHz-es, de egyébként ugyanez az IC). Ha ekkor megszűnik a melegedés, megvan a megoldás a villanypásztor transzverterhez...

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Tudnál feltenni egy rajzot, mivel sajnos vizuális típus vagyok, pl nem értem hova került a primered másik vége, stb ... stb ...

Köszi.

Üdv: Dénes István

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!

Ha már kötekedésre szólít fel a topik címe, akkor had szóljak hozzá ehhez a témához egy igen "megrázót":

Volt itt egy topik régebben villanypásztor témában és akkor kicsit bevizsgáltam, hogy mit is tud tulajdonképpen a gyújtótekercs elektromos szempontból. Egyesek sikerrel felderítették azt is a szakirodalomból, hogy mik is az elvárások az eféle készülékekkel szemben. (Max. 3kV, és a karám töltése semmi esetre sem haladhatja meg a 3 milicoulombot. A gyakorlatban ennek a tizede is elég a legtöbb esetben. Vannak még egyéb kikötések is, pl. az impulzusok idejére, stb.) A téma lecsengése után úgy adódott, hogy vettem a fáradságot és egy kicsit megméregettem egy standard 12V-os gyújtótekercset. Ezeket az eredményeket kaptam:
primer ellenállás = 4,5 ohm
primer induktivitás = 12 mH (1kHz-en mérve)
legalacsonyabb rezonanciafrekvencia = 3,4kHz
(Tehát az induktivitás nem lehet nagyon elmérve. Feltételezhetően ezt a reakciót a szekunder tekercs parazitakapacitásai határozzák meg szinte teljes mértékben.)
rezonanciafrekvencián kimért trafóáttétel = 1:70

:idea: Nyugodtan mérjétek ki ti is a ti tekercseiteket és hasonlítsuk össze az eredményeket.

Namármost nekem mindezekből az jön ki, hogy a közvetlen alacsonyfeszültségű gerjesztéssel nem lehet a szükséges energiát beakkumulálni a tekercsbe, tehát így nem lehet nagytestű állatokra villanypásztort készíteni. A másik módszer pedig a közkedvelt kondenzátoros hajtás. Ehhez meg nem passzol a trafóáttétel - ugyanis az túl nagy. Készülékünk így nem teljesíti a gyakorlatban előforduló széles terhelési tartományban a biztonsági előírásokat. Na meg pesze így a hatásfok sem lehet valami túl jó, ami ugyebár fontos telepes táplálásnál. (Mindez persze nem zárja ki azt a tényt, hogy lehet gyújtótekercsből olyasvalamit készíteni ami "jól megb@sz", csak annak nem sok köze lesz egy rendes villanypásztorhoz.)

Tehát levonom a konzekvenciát:
A régebbi gépjárművekben általánosan használt gyújtótekercs/transzformátor nem alkalmas korrekt villanypásztor építéséhez!

Na tessék, ebbe kössetek bele! :p

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Transzduktor!
Maximálisan egyetértek az általad leírtakkal. Az autó gyújtótrafók nem alkalmasak villanypásztorba! Van egy nagyon egyszerű kapcsolás, amiben a fesz. átalakító leáll ha a kondi fesz. eléri a 300V-ot, ezzel is energiát megtakarítva. Ezt úgy oldja meg, hogy egy 100 és egy 200 Voltos zener diódán keresztül leállítja az oszcillátort. Az a baj vele, hogy nem találom a rajzot róla.
Üdv: Zoli

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Kedves Transzduktor!

Biztos vagyok benne, hogy igazad van.
Ennek ellenére, amint a topik is mutatja, látható, hogy számos készülékgyártó kínálatában van gyújtótekercset használó villanypásztor.
Ha már kötekedésről van szó, az 1:70-es áttételt figyelembe véve, egy olyan kapcsolás jöhetne szóba, mely tartalmaz egy transzvertert, mely 42V-ot állít elő a szükséges 12V-ból, majd másodpercenként egy 1-2 KHz körüli, 25-40% kitöltési tényezőjű burst-öt küld a gyújtótekercsre. A kimeneti energia a burst hosszával és kitöltési tényezőjével határozható meg (?).

Ennek ellenére, a legtöbb gyártónál a szokásos kondenzátoros kapcsolásokat építik, mégpedig úgy, hogy a max 3 kV-os feszültséget egy szikraköz beépítésével limitálják le.

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Biyony biyony rengeteg beviysgált villanypásztor gyujtó tekercsre van kialakitva.,és nem igaz hogy a nagytestü álatokra kevés.
A szürke marha nem házi állat,hanem vadon élő,és ha nem müködik a villanypásztor nincs az a terelő kutya aki egyben tudja őket tartani,én magam láttam,hogy a gondozónak is nekiment volna ha a villanypásztor nincs bekapcsolva,tehát számitás ide vagy oda igen is müködik a gyujtó trafós megoldás,több százméteres a karám,és ben tartja őket.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Én ott látom a probléma lényegét, hogy mindenki útál trafót tervezni és készíteni. Pedig ennek a szép szakmának ez a lényege! Hisz az egyedi transzformátorokkal készült cuccokat nem tudják csak úgy lekoppintani a kontárok, na meg a "billista" ipar. Akárhogyis, minimum tizedére csökkenthető az energiafelhasználás rendesen megtervezett transzformátorral. Ez nagy karámnál, kint a terepen nem éppen elhanyagolható szempont. :D

PS: Találtam még egy cetlit a méréseimről. Mivel nem voltam biztos az 1kHz-es mérő által kapott eredményben, kondenzátorok hozzáadásával rezonanciaméréssel vizsgáltam még meg az induktivitást. 300 és 500 Hz környékén pontosan 15,3 mH adódott, tehát ez már biztosan jó érték.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha fel fog vetni a pénz, akkor a túlbarnult károkozók kivédésére Tesla tekercsel táplált villanypásztort fogok alkalmazni.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Thieringpeti !
Biztos , hogy rendesen lekoppintottad a kütyű , impulzus-generátor részét ??? Szegény marhák ! :lol:

Üdv! Miki.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Miki!
A marhákat nem kell félteni, inkább a lovakat meg a teheneket!
Üdv: Zoli

0

lhunyadi
lhunyadi picture

Sziasztok!

Ilyent javítottam. A triac behalt, csere után akasztottam rá
egy diodát /BY299/. Azóta is jó!

File csatolás: 

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Ez volt a kapcsolása az előző (képen látható), általam javított darabnak is. az a 2N6027 nem tirisztor, UJT, és valóban nagyon precízen adja az 1Hz-et. De a diac + tirisztor is megfelelő lehet (az én rajzomban), azt úgy hívják, hogy relaxációs oszcillátor. Ha a feltöltődő kondi feszültsége eléria diac + tirisztor/triac nyitófeszültségét, a tirisztor / triac kinyit, kisüti a kondit stb...

A transzverter részt tehát Thantos tanácsára áttervezem arra a bizonyos PWM IC-re az 555 helyett, így legalább a kimenő feszültség is pontosan szabályozható lesz, ezáltal a tárolt energia belőhető a törvényben előírt értékre. Most már csak az a kérdés, hogy nagyobb (néhány KHz-es) frekvencián vajon hogy fog viselkedni az EI-magos lemezelt, eredetileg 50Hz-es Makrai trafó. Gondolom sehogy, mert az indukciós veszteségei (viszonylag) nagyok lesznek. Fazékmagra, EE-magra tekert valami lenne célszerű, de lehetőség szerint tekercset nem akarok házilag gyártani, az a gyenge pont a beázásnál. A Makrai trafó ki van öntve, nem árt neki a pára stb...

Esetleg valami használt kapcs.üzemű hálózati táp gyári trafója fordítva bekötve? Vagy ha ilyet lehet kapni, pl. HQ elektronikában... valami ilyesmire gondolok: http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=tr8925 de nincs róla adatlap megadva...

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
:hmmm: Ez olyan borzalmas, hogy nincs értelme kritizálni. A feszültségemelő részének kapcsolásából látszik, hogy a "tervező" még az alapjaival sincs tisztában ennek a kapcsolástechnikának. Egy év önfejlesztés után térj vissza a témára és csodálkozni fogsz magadon, hogy hogyan tehetted ezt ki közszemlére. Sok sikert!

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, thieringpeti!
Amennyiben elfogadható hatásfokot akarsz, akkor a kapcsolás fesz. átalakitó részét szerintem hanyagold. Egyrészt: a trafó primerjén lévő dióda egy őrület, másrészt: a kimeneti Graetz - fojtó nélkül - szintén az, a kimenete dettó, a konverter-trafóról nem is beszélve. Ha gondolod, privátban szivesen megirom, miért, és segitek egy alkalmatosabb áramkör tervezésében.(Ezt az összelapátolmányt megépiteni véleményem szerint idő- és alkatrész gyilkosság!)
A legjobbakat: Thanatos

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 2013-as Rádiótechnika évkönyvben részletes leírás van a használat szabályairól, feltételeiről, valamint több, különféle célra alkalmas leírás is van a 68.oldaltól.

Bálint

0

marosi
marosi picture

Szia Bálint,
megtalálható a neten is?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem tudom,nekem a könyv van meg, jó 20 oldal ez a rész.
(előbb-utóbb valaki biztos felteszi)
Tévedtem,64-86. oldal.

Digitális kiadásban itt megvehető.

http://www.dimag.hu/magazin/Radiotechnika_evkonyve

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Sziamarosi!

Sajnos a diagram .com -on csak 1968-tól 2008-ig vannak meg.

Üdv! welding alt

0

marosi
marosi picture

Szia welding alt
A torrenten megvan,csak persze ezt sem engedi a virus irtó.

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz thieringpeti!
Itt a fórumon már elég részletesen kitárgyaltuk a témát. Szerintem egyszerűbb lett volna visszaolvasni, mint újat nyitni. Ha építeni akarsz, először azt gondold végig, mire akarod használni, mekkora teljesítményre van szükséged, és csak az után állj neki tervezni. Nem minden készülék villanypásztor, amit annak neveznek.
Üdv: Gyula

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Én egy éve a melléket kapcsolást építettem meg, azóta hibátlanul működik egy 12 V-os dugasztápról. A megépített kapcsolásban a piros LED a tápfeszültséget, a zöld LED az impulzusokat jelzi. A szekunder oldalon egy glimm és egy előtét ellenállás a szekunder oldali feszültséget jelzi. de ez nincs a képen. A villanypásztorra 70 méter vezeték van kötve.

Üdv.:

Feri

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Vargaf!
No, ez már sokkal "ehetőbb", mint a Kérdezőé. Csak egyet tennék hozzá: ha a FET-tel párhuzamosan lenne egy alkalmatos kondi (amellyel a kör rezonanciája kb. 100Hz-re van hangolva), meg persze egy booster-dióda (ennek talán a FET belső védő-diódája is megteszi), sokkal jobb kimeneti paramétereket produkálhatna a kütyü!
A legjobbakat: Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Köszi az értelmes hozzászólásokat!

Igazából az ilyen jellegű tápokhoz (annyira) nem értek, a FET azért lett a tranyó helyett, mert annak kisebb a nyitóirányú vesztesége.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Amúgy vastagbőrű marha = közönséges szürke / tarka, tejelő szarvasmarhára gondoltam. Egy ismerős gazda hozott hozzám néhány (ennél sokkal primitívebb, engedélyszámmal rendelkező) beázott villanypásztort, hogy nézzem meg. Namost, ha legközelebb hozná, akkor valami ilyesféle panelt tennék bele, ha szétázik...

Az a "gyári" "kütyü" annyiban különbözött ettől, hogy a transzverter trafója fazékmagos, és 555 nélkül, egy egysszerű megcsapolásos, BD245-tel felépített blocking oszcillátorral volt felépítve, a szekunder köri tirisztort pedig nem diakos, hanem UJT-s 1Hz-es oszcillátorral "sütötte" ki.

Igazából amit kérdésesnek érzek, hogy a Makrai trafó a transzverter részben hogy viselkedik. A FET körét átalakítottam (még nem gyártottam le semmit), kap egy kondit a FET-tel párhuzamosan, és egy schottky (boost) diódát. Gondolom az 555-tel beállított frekire kéne kihangolni a Makrai trafó + kondi kombó saját rezonanciafrekvenciáját...

A kimeneti graetz híddal túl sok gondnak nem szabadna lenni, ezt a "gyári" villanypásztorban is így oldották meg, sima 1N4001-es diódákkal...

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz,thieringpeti!
Graetz-et, vagy kétoldalas egyenirányitót csak szimmetrikus tápoknál lehet alkalmazni, a kimeneti kondit egy fojtóval - a visszatranszformált kapacitás kiütése végett - akkor is le kell választani.
A kapcsoló elemmel párhuzamos kondinak, és a booster-diódának csak záróüzemű, rezonáns táp esetén van értelme (v.ö. TV sorvég).
Az eredeti - ahogy irtad, blocking-oszcillátoros - megoldás igen egyszerű, a hatásfoka is az: a telitett üzem miatt alulról nyalja a 35%-ot, ezen a félvezető készlet (BD, 1N40.., stb.) még ront egy kicsit.
A vezérelt üzemnek (555) akkor van értelme, ha pontosan méretezett trafót használsz (optimalizálás),hogy egy előre gyártott valami hogyan fog viselkedni az áramkörben, a fene se tudja.
A primer köri dióda remek hatásfok-zabáló, mivel a trafó primerjében a nyitó üzem alatt eltárolt eenergiát kiváló hatásfokkal hővé alakitja (és akkor minek is a Graetz??).
Ezekhez képest a tranzisztor/FET veszteségei minimálisak, utóbbinak az a legnagyobb előnye, hogy nem igényel vezérlő teljesitményt.
Végül: a szekunder oldali áramkör az átalakitót periodikusan rövidre zárja, amit az nyilván örömmel vesz...
Javaslatom: SG3524-gyel (kb.120 Ft.) felépitett, rövidzár védett,stabilizált ellenütemű átalakitó, kb. EE42-es ferritre elkövetett, méretezett trafóval.
A legjobbakat: Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Ez az SG3524 jó ötletnek tűnik. A trafót hogy érdemes méretezni? Elég megfelelő menetszám (pl. primer: 10-15 menet, szekunder: 2-300 menet? Induktivitások méretezéséhez nem értek, mindenesetre a ferritmag tudtommal nagyobb frekit kibír. A Makrai trafó elvileg 50Hz-es, de néhány KHz-en mennie kell... a ferrit néhányszor 10-100 KHz-re ideális szerintem).

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, thieringpeti!
A trafót - legrosszabb esetre - a következő képlettel méretezheted: Np=Upmax/4*f*A*B
Upmax:max.primer feszültség(16V),A a mágneses keresztmetszet(katalógusból), B a max. indukció(átlag ferritre 0.1-0.15T), f a működési freki.Ja, és SI-ben számolunk!!
A maximális kitöltési tényzőt úgy kell
beállitani, hogy a két tranzisztor/FET ne tudjon egymásra nyitni, mert felrobbannak (ugyanez igaz 1 kapcsoló elemre is, csak ott a vas telitése idézi elő ugyanezt), praktikus értéke 0.48 Ezzel n=0.96*Uki/Ube, de ennél egy kicsit nagyobb szekunder menetszám kell, a fellépő réz veszteség pótlására.A primer és szekunder réz-keresztmetszetnek lehetőleg egyenlőnek kell lennie, ebből a huzalátmérőket kiszámolhatod.
Ami meg az SG 3524-et illeti: a részletes leirása az interneten megtalálható (a kapcsolós táp IC-k közt kb. olyan, mint az analógoknál a 723-as).
A másik kérdésre:ez az egyik javasolt bekötése, de tranyával csak kis teljesitményre jó, max. FET-tel tudnád használni.
Sok sikert! Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

FET lesz, természtetesen, a bipoláris tranyót tápokban már el lehet felejteni...

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, theringpeti!
Elfelejtettem irni, hogy a képlet természetesen a fél primerre vonatkozik! A két primer-felet pedig illendő bifilárisan tekercselni!
Üzemi frekinek - a M2T ferrit tulajdonságai miatt - praktikusan kb. 20 kHz-et ajánlok (vasveszteség-rézveszteség egyensúly). Kimenő fojtónak jó lehet egy 8-10 mm átmérőjű, 6-8 centi hosszú ferritrúd, 0.3-0.5-ös huzallal két sorban megtekerve, Graetz-nek pedig a BA 159 (olcsó).
És:javaslom, hogy elsőre egy védő-ellenálláson keresztül kapcsold be, szkóppal nézz rá a drainre/kollektorra! Ha a lépcső jelen ocsmány nagy tüskéket látsz (a szórt kapacitások és a nem tök egyforma primerek miatt vannak, és átüthetik a tranyát, amilyen aljasak), a szekunder körben elhelyezett soros RC-raggal tudod őket megzabáltatni (de ez is rontja a hatásfokot, aminek kb.80-85%-nak kéne min. lennie).
Sok sikert! Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Én inkább levenném néhány száz Hz-re a frekit, így kiöntött Makrai trafóval menne, kimeneti fojtó nem kell, a nagy kondi töltését késleltetendő egy ellenállás is bekerült.

Végülis erre a NYÁK-ra majdhogynem felférne egy fazékmagos trafó is az általad leírt tekercselési módnak megfelelően, a fojtó ekkor a 470R ellenállással menne sorosan, úgy, hogy az IC érzékelés lába az ellenállás és a fojtó közé mehetne.

Vélemények?

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, thieringpeti!
2.4 VA-s, 2x6V-os trafót 400 Hz-en és 12V-on ilyen célra használni szerintem nagy bátorságra vall! Amondó lennék, inkább szerezz egy alkalmatos ferritet (pl. X36, vagy ilyesmi),csinálj egy tisztességes trafót - 20 kHz-en kb. 40-45W-ra számithatsz - és azzal próbálkozz! Ilyen alacsony teljesitmény mellett egyébként az ellenütemű kapcsolást értelmetlen dolog használni - nem tudja az előnyeit hozni! Ja, és minek is az a soros 470Ohm?
A legjobbakat: Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

A soros 470 ohhmot azért tenném bele, hogy amikor a tirisztor kisüti a kondit, ne terhelődjön túl a transzverter. De lehet, hogy nincs rá szükség.

Aszem meggyőztetek az egyedi trafóról, bár utálok a trafó tekercseléssel bíbelődni, nincs is hozzá felszerelésem, meg csak egy rollni 0.1mm-es drótom van készleten... maximum bontani tudok PC tápból valamit... A trafók méretezését, tervezését a trafógyártó cégre bíznám inkább...

Amúgy találtam egy csomó Siemens fazékmagot egy telefonközpont NYÁK-on, az Epcos még adatlapot is adott ki róla, T35 a jele az anyagnak: http://www.epcos.com/web/generator/Web/Sections/ProductCatalog/Ferrites/...
Bár, ahogy ezt nézem, inkább kisjelű, szélessávú átvitelre tervezték, nem pedig nagyenergiájú tápegységekhez, de ki tudja, ehhez a részhez én nem értek, adja meg a gyártó a trafóról az üzemi frekvenciát, a maximális primer és szekunder feszültséget, áramot, és akkor be tudom tervezni.

Ahogy látom, ennek a T35-ös anyagnak a max indukciója 100 fokon 290 mT, azaz 0.29T, ami a lentebb ajánlott 0.15T-nál jobb anyagot jelent, tehát talán érdemes kezdeni vele valamit. A ferritek egyébként igen jó minőségűek ránézésre, és jó pár tucatnyi van belőle a belező panelek közt, szét is lehet szedni, nincs összeragasztva.

Méretei: külső átmérő: 28mm, belső átmérő: 10.5mm, magasság 19mm (a két félből). A csévetest átmérője 21mm, magassága 12mm. A mágneses keresztmetszet 86 mm2, azaz 8.6*10(-5) m2.
A lentebb megadott képlet alapján 20KHz működési frekvencia esetén kb. 2 Volt/menet jön ki, tehát 8-10 menetes primer, és 200-250 menetes szekunder tekerccsel lehet kb. számolni. Ha 10 menetes primert és 250 menetes szekundert veszünk, 12V-ról kb. 300V-ra lehet a kondit feltölteni. Helyesen számolok? Megfelelhet ez a ferrit? Mondjuk 0.8mm átmérőjű primer, 10 menet, 0.2mm átmérőjű szekunder, 250 menet?

Elektronika: PWM szabályozó IC, visszacsatolása megfelelő feszültségosztóval, a kimeneti feszültség 250-280 volt körülre beszabályozva, ezt sütögetné ki a gyújtótekercsen a triak / tirisztor.

Egyébként beágyazott mikroszámítógépes rendszerek szakon államvizsgáztam, igaz jelesre, de ilyesmit csak érintőlegesen tanultunk, ezért óvakodok tőle.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Esetleg egy ilyen kapcsolásra gondoltatok?

Trafó: primer: 2x10 menet, szekunder: 250 menet, kimenetén graetz schottky diódákkal, és egy 10-100uH induktivitással?

UPDATE: az SG3524 alkalmas 50Hz-es (vagy 1-200Hz-es) jel előállítására is, az 6-7 lábra kisebb frekit kell belőni. Így a Makrai trafóhoz is illeszthető, a feszültség szabályzás is megoldható a kimeneten.

File csatolás: 

0

marosi
marosi picture

Szevasz thieringpeti
Hozzám is került ilyen pásztor javitásra,igy nézett ki,ott is szürke marhákra volt,de mikor a németjuhász kutya véletlenül hozzáért vágott egy hátast,aztán már valahogy kiszagulta mikor a pásztor dolgozott,mert messziről elkerülte a karámot.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Ez volt. Vinnyog, zabál, a triak elszáll benne, nem túl megbízható. A gazda halálra gyilkolta csavarhúzóval a potmétert, hátha akkor "erősebb" lesz...

0

grofzero
grofzero picture

Ezt én is megépítettem, 6V-os Trabant gyújtótrafóval a 10kV-os ellenőrző glimmlámpasor végig kivillan. Előnye, hogy gépjárműakkuról is sokáig üzemeltethető, a keskeny impulzusszélesség miatt. Olcsó, könnyen megépíthető, például IP65-ös szabvány falonkívüli kötődobozba szépen belefér.

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
Mi ellen védsz vele?
Üdv: Gyula

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Közepest testű kutyák "garázdálkodása" ellen védenek vele.

Üdv.:

Feri

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Barna kutyák vagy ezek teljesen tisztára kutyák?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ezek igazi négylábú kutyák.

Üdv.:

Feri

0

marosi
marosi picture

Szia thieringpeti
Én a basselelektronikai kapcsolást épitettem meg,de nekem nem igazán akart müködni,aztán mivel nem volt kritérium az akkuról müködés,egyszerüen egy 220/170 es trafót tettem hozzá,ami aztán már ütös lett.
Te ezt el készitetted,mert ha igen akkor én is megpróbálom elkésziteni,hátha a fettel müködik a dolog.

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
Távol álljon tőlem,hogy beléd kössek,csak a saját gondolataimat írom le!
Szakmabeliként én is készítettem már egy(1)villanypásztort!!!! Hasonlót mint a csatoltak!
Saját magamnak saját használatra most is készítenék,de csak magamnak!!!!
Többet látott (idősebb)kolégák azután mondták,hogy majd hoznak nekem meleg leveskét a sittre!
Azután elmondták,hogy akármennyire is "veszélytelen" azért az emberi hülyeség is határtalan! Nem is beszélve a beteg szívbeteg sőt pacemaker-es emberekről!Ne adj isten kiüti magát,akkor piszkosul meghurcolnak! Azóta amit készítettem már hál'istennek tönkrement (beázott)
Azóta mindig azt mondom,hogy akármennyit is fizetnének érte én nem készítek!! Vegyen gyárit!!!
Az is agyonverheti,de nem az én lelkemen szárad,és az állítólag bevizsgált,és van engedélyszáma!!!
Tényleg nem ijesztgetésből írtam,csak ilyen lehetőségek is "rejlenek" benne!!
További kellemes hétvégét!!
Molnitron

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Neked is a "barna marhák" ugranak be?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
És azokért is annyit mérnek,mint egy rendes"marháért"
Jó hétvégét
Molnitron

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Sajnos..... Hol itt az igazség!

Válasszatok meg engem királynak!

Ígérem, hogy Magyarország lélekszámát egy év alatt 8 millióra redukálom!

Igazán igazságos önkényuratok lennék!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dehogyisnem
dehogyisnem picture

Szia Boldogblog!

Részemről rendben, egy támogatód már van. De legyél inkább csak kormányzó. De annak viszont acélkemény!

Tibor

UI:

Önkény az jelenleg is van sajnos!

0

Sponsored links